De mooiste uitzichten van Zuid Engeland die je gezien moet hebben

Zuid Engeland heeft heel wat moois te bieden voor een paar dagen weg of voor een langere vakantie. Wij brachten er 2,5 week door tijdens de zomervakantie en hebben heel wat moois gezien. Eerder schreef ik al over onze route en wat we allemaal in een notendop gedaan hebben. Wat mij zeker is bijgebleven zijn de vele mooie uitzichtpunten. Vooral die aan de kust bij de hoge kliffen zijn spectaculair, maar ook in het binnenland kan je vanaf de heuvels heel ver kijken. Echt genieten. Hierbij dan ook de mooiste uitzichten van Zuid Engeland die je gezien moet hebben als je Zuid Engeland bezoekt. Kijk en geniet mee.

Uitzichten Zuidwest Engeland Beachy Head

The best views of South England

1. Beachy Head

De hoogste krijtrotsen van Engeland vind je hier. Als wij Beachy Head bezoeken is het mooi weer, maar bovenaan de rotsen hangt toch een mist. Hoewel we de rotsen van bovenaf bekijken zien we toch heel goed hoe hoog ze zijn. Over het gras lopen we dichter naar de plek waar meer mensen staan en ineens kijk ik 162 meter de diepte in, wow het duizelt me met mijn hoogtevrees. Maar wat is het mooi. Ik kan hier naar blijven kijken. Toch niet te ver naar voren staan, want je weet het nooit met die kliffen.

 1. Engeland Beachy head

2. Durdle Door

Op weg naar onze volgende bestemming maken we een paar stops langs de Jurassic Coast, waaronder bij Durdle Door. Onderweg naar de parkeerplaats zien we haast niks voor ogen. De bewolking hangt heel laag en het is mistig. Dit gebeurt blijkbaar vaker, want we zien waarschuwingsbordjes met ‘fog’ staan. Eenmaal bij de parkeerplaats waaien we uit ons hemd. Ik ben de enige die naar het uitkijkpunt wil, de rest van mijn reisgezelschap gelooft niet dat er iets te zien valt en blijft in de auto. Ik rits mijn ‘all weather’ jas dicht en worstel me door de wind en regen over het wandelpad naar het uitkijkpunt. Ook ik heb er niet zoveel vertrouwen in, maar gelukkig, er valt wel wat te zien. En hoe! Prachtige uitzichten ontvouwen zich voor me als ik over de rand kijk. Ik ben blij dat ik toch gegaan ben.

3. White Cliffs of Dover

Wie kent ze niet de witte kliffen bij Dover. Ze zijn bekender dan die bij Beachy Head en dat is eigenlijk gek want die in Beachy Head zijn witter én hoger. Als het mooi weer is zie je de krijtrotsen van Frankrijk aan de overkant van het Kanaal. Helaas komt de regen de hele dag met bakken uit de hemel als wij de krijtrotsen gaan bekijken. We zien wel iets vaags aan de overkant, maar het is niet helder genoeg om echt de kliffen te onderscheiden. Hoewel het niet de hoogste zijn, blijven de kliffen in Dover toch ook echt wel indrukwekkend.

4. Haytor (Dartmoor)

Dartmoor is een prachtig natuurgebied in het zuiden van Engeland. Als je naar Engeland gaat, dan mag je dit Nationale Park niet overslaan. Je vindt hier verschillende heuvels met gekke (granieten) rotsen op de top, tor’s genaamd. Wij beklimmen de Haytor, een van de hogere, toegankelijke heuvels in Dartmoor (457m). Het is een korte, maar wel steile klim. Als we eenmaal boven zijn hebben we een supermooi uitzicht tot aan de zee.

5. Cape Cornwall

We wilden eigenlijk naar Land’s end, het meest zuidwestelijke punt van Engeland. Toen we daar aankwamen was het echter zo’n gekkenhuis en de parkeerkosten zo hoog, dat we besloten verder te rijden om te zien waar we dan terecht zouden komen. Op mijn kaart zie ik Cape Cornwall staan en we zien ook een bordje ernaartoe verwijzen, dus we volgen die weg maar. Ik kan er helemaal niks over vinden in mijn reisgidsen en dat vind ik achteraf gezien toch wel gek, want wat is het er mooi! Op de ‘heuvel’ staat nog een fabriekspijp van de oude tinmijn (die je hier nog heel veel vindt) en je hebt een waanzinnig uitzicht op de zee en kustlijn. En extra leuk: wij zagen zeeleeuwen vlakbij de kust zwemmen! Ook dolfijnen en haaien worden hier wel eens gespot. Wat mij betreft één van de hoogtepunten van onze reis.

De mooiste uitzichten van Zuid Engeland die je gezien moet hebben

6. The Cheesewring (Bodmin Moor)

Bodmin Moor mag dan wel het kleine broertje zijn van Dartmoor, ook hier heb je mooie uitzichtspunten. Vanuit het plaatsje The Minions kan je een wandeling maken naar the Cheesewrings. Als je een stukje klimt over de rotsen heb je een waanzinnig mooi uitzicht over Bodmin Moor en verder gelegen landbouwgebieden. Wat is het hier groen. We lopen over moerasachtige grasvlakten, met poeltjes en overal schapen. Zo leuk!

De mooiste uitzichten van Zuid Engeland die je gezien moet hebben

En, welk uitzicht van De mooiste uitzichten van Zuid Engeland die je gezien moet hebben vind jij het mooiste?

Winkeltip: op zoek naar een (online) reisgids met tips voor jouw roadtrip? Bekijk dan deze gidsen eens.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

44 Comments

 • Reply Kelly 9 augustus 2017 at 18:17

  Wow, Cape Cornwall is mijn favoriet. Ik ben alleen maar in Londen geweest, maar ik wil heel graag meer ontdekken. Engeland is zo mooi, maar de meeste Nederlanders denken alleen maar aan het slechte weer 😉 .

  • Reply Carolien 10 augustus 2017 at 09:25

   Ja erg jammer dat het weer wisselvallig is, anders zouden we zeker vaker gaan, want het is er echt wel mooi! Ik moet eerlijk bekennen dat ik het ook koud heb gehad ?

 • Reply Yvonne 9 augustus 2017 at 19:24

  Wat een prachtige vergezichten! En die mooie wolkenluchten, super. Ik kan me voorstellen dat jullie genoten hebben. Mooie blog.

  • Reply Carolien 10 augustus 2017 at 09:26

   Ja elk nadeel heeft zijn voordeel. Minder mooi weer betekent vaak wel mooie wolkenluchten!

 • Reply Martin 9 augustus 2017 at 20:05

  Vorig jaar in Kent geweest en natuurlijk ook naar Dover. Dat vond ik al bijzonder, maar nu blijkt dat ik toch ook een keer naar Beachy Head moet ?

  • Reply Carolien 10 augustus 2017 at 09:24

   Inderdaad, haha, maar ik vond de kliffen bij Dover ook mooi, helaas regende het bij ons erg hard anders hadden we daar nog verder gewandeld.

 • Reply Jenny 9 augustus 2017 at 20:33

  Wat een prachtige uitzichten! Ik ken het zuiden van Engeland vooral als duikbestemming. Vanaf het water zien die kliffen er heel imposant uit

  • Reply Carolien 10 augustus 2017 at 09:21

   Dat lijkt me ook bijzonder Jenny! We zijn helemaal niet in water geweest. De temperaturen waren niet zo hoog dus dat trok niet echt..

 • Reply Helena 10 augustus 2017 at 06:27

  Ik ben nog niet zo zuidelijk geweest maar wil graag nog een keer daar naartoe . Fossielen zoeken bij Jurassic coast

  • Reply Carolien 10 augustus 2017 at 09:22

   Ja, lijkt me ook leuk. We hebben andere keuzes gemaakt, vooral ook omdat het niet echt lekker weer was aan die kust ?

 • Reply Diana 11 augustus 2017 at 06:50

  Echt typisch weer op de foto’s voor England. Zelf vind ik het moeilijk kiezen. Stuk voor stuk heeft elke uitzicht wel wat. Lekker robuust en voor mij gevoel duik je een film in.

  • Reply Carolien 16 augustus 2017 at 17:50

   Heel veel lovaties in Engeland worden gebruikt voor film-en serieopnames. Oa ook Poldarck. Ik heb het zelf nog niet gezien, maar ik kan me voorstellen dat ze de Engelse kusten gebruiken hiervoor.

 • Reply Marcel 11 augustus 2017 at 10:54

  Heerlijke vergezichten. Mooi ook met de dreigende wolkenluchten. White Cliffs of Dover is mijn favoriet, lekker ruig. Lijkt me geweldig om rond te rijden door zulke mooie landschappen. We hebben het er steeds vaker over, dus wie weet.

  • Reply Carolien 16 augustus 2017 at 17:51

   Ja, Engeland is erg mooi! Je ziet de kusten niet altijd vanaf de weg. Soms moet je eerst nog een stuk wandelen. Ook geen straf met dit uitzicht ?

 • Reply Jessica 11 augustus 2017 at 11:09

  Fijne foto’s! Ik zag al een paar indrukwekkende landschappen voorbijkomen op Instagram, zo te zien heb je veel moois gezien daar in Engeland 🙂

  • Reply Carolien 16 augustus 2017 at 17:51

   Zeker! Dit is nog maar het begin ?

 • Reply Gabriëlle 11 augustus 2017 at 19:37

  Wat een prachtige uitzichten en wat een mooie foto’s!
  Voor de Durdle door lijkt mij geweldig, ik vind de krijtrotsen bij Dover altijd al mooi maar dit is een overtreffende trap.

  • Reply Carolien 16 augustus 2017 at 17:52

   Dus Durdle door is zeker mooi!

 • Reply Niels 12 augustus 2017 at 06:00

  Dat zijn de foto’s waarvoor je naar Engeland zou willen gaan. Leuk om te zien dat er ook een paar met goed weer tussen zitten. Iets waar je niet altijd van verzekerd bent in Engeland. Die krijtrotsen zijn echt super. Lijkt me toch apart om er te lopen en opeens vanuit het niets de krijtrotsen beginnen. Die laatste van Cape Cornwall is echt gaaf!

  • Reply Carolien 16 augustus 2017 at 17:53

   Ja, ook echt een van mijn favorieten! We hebben ook mooie dagen gehad inderdaad. Maar vaak is het heel wisselvallig.

 • Reply Judith 15 augustus 2017 at 18:18

  Wauw, wauw en nog eens wauw! Wat een prachtige plaatjes! Ik vind Beachy Head en Cape Cornwall heel gaaf. Jammer dat Lands End zo’n toeristische attractie met bijbehorende prijzen geworden is.

  • Reply Carolien 16 augustus 2017 at 17:54

   Ja. Echt jammer. Beachy Head is zo indrukwekkend. Wat een diepte. Heel fijn met hoogtevrees. Haha

 • Reply Annemarie 16 augustus 2017 at 16:02

  Fijne blog, lekker plaatjes kijken. 😉 Mijn favorieten zijn Durdle Door en Cape Cornwall. Tijdens onze reis door Zuid-Engeland van een paar jaar terug zijn wij wel naar Land’s End in Cornwall gegaan. Het is er inderdaad een beetje een gekkenhuis, en dat is jammer, want het is er wel heel mooi.

  • Reply Carolien 16 augustus 2017 at 17:36

   Ja, ik geloof zeker dat het mooi is. We dachten eerst dat we op verkeerde parkeerplaats waren, die voor attractiepark ipv natuur, maar bleek alles in één te zijn. Hadden ze beter kunnen splitsen. Afijn Cape Cornwall was echt heel mooi en anders hadden we die gemist

 • Reply Marcella 16 augustus 2017 at 19:29

  Ik ga niet kiezen hoor, ik wil ze allemaal zien. Wat een plaatjes!

  • Reply Carolien 20 augustus 2017 at 19:27

   Ja dat is slim. Ze zijn allemaal mooi!

 • Reply Kirsten 18 augustus 2017 at 05:59

  Prachtig zeg! Bij je uitgelichte afbeelding dacht ik eerst dat het een foto van Australië was. Zo mooi!

  • Reply Carolien 20 augustus 2017 at 19:28

   Haha ja. De kusten hebben wel wat weg van de ruige kusten van Australië

 • Reply Sanne 18 augustus 2017 at 16:05

  Wat een plaatjes. Ik ben wel bij de White Cliffs van Dover geweest, geweldig mooi! Heb er ook een blog van gemaakt!

  • Reply Carolien 20 augustus 2017 at 19:28

   Mooi hé. Helaas regende het bij ons die dag echt heel hard ?

 • Reply Linda 20 augustus 2017 at 13:09

  Wat een mooie uitzichten zeg! Ik moet zeggen dat Engeland mij nooit zo trekt omdat ik het idee heb dat er heel weinig echt mooie natuur te vinden is, maar deze uitzichten laten het tegenovergestelde zien. Mooie foto’s ook!

  • Reply Carolien 20 augustus 2017 at 19:29

   Ja Engeland heeft veel mooie natuur. Ik vind het er echt Prachtig!

 • Reply Sanne 20 augustus 2017 at 18:18

  Oei, ze zijn allemaal wel heel mooi. Maar als ik dan toch moet kiezen, Cape Cornwall. Deze kust zou echt iets voor mij zijn, ik hou erg van dit soort natuur!

  • Reply Carolien 20 augustus 2017 at 19:30

   En het is lekker dichtbij ?

 • Reply ivonne 22 augustus 2017 at 09:34

  Wat is het hier toch prachtig. Zoals je weet was ik aan de Jurassic Coast en genoot daar ook van al die gave kliffen. Mijn favoriet van dit lijstje is The Cheesewring, wow dat ziet er mooi uit! Hoewel ik ze stiekem allemaal op mijn lijstje heb gezet.

  • Reply Carolien 2 september 2017 at 15:20

   Ja, die artikelen heb ik zeker gelezen Ivonne! Er is inderdaad nog veel meer moois te zien. Ook wij hebben een aantal dingen moeten overslaan. Helaas..

 • Reply Lotte 22 augustus 2017 at 20:13

  Ik wist niet dat (Zuid-)Engeland zoveel prachtige uitzichten had seg! Mijn favorieten zijn Dover en Dulder Door en Cornwall! Euhm, ik kan dus niet echt kiezen. 🙂 Misschien wordt Engeland dan toch eens de volgende roadtripbestemming, jouw ander artikel over de route is ook ontzettend handig.

  • Reply Carolien 2 september 2017 at 15:19

   Dank je Lotte, misschien heb je er iets aan als je gaat plannen (ooit).

 • Reply Elisa 22 augustus 2017 at 21:47

  Ik vind ze allemaal prachtig. Zijn voor mij allemaal nog vrij onbekend, ik neig meestal meer naar het noorden van Engeland. Maar je hebt mijn nieuwsgierigheid zeker gewekt!

  • Reply Carolien 2 september 2017 at 15:19

   Nou het noorden lijkt me ook echt mooi. Engeland staat nu op mijn netvlies. Een korte roadtrip in het noorden lijkt me ook gaaf.

 • Reply Esther 25 augustus 2017 at 12:21

  Wat een prachtige uitzichtpunten! Ik vind ze allemaal wat bijzonders hebben, dus kiezen tussen deze plekken is bijna echt onmogelijk. Dat dit zo dichtbij huis is… Misschien toch maar eens die kant op.

  • Reply Carolien 2 september 2017 at 15:15

   Ik zou het zeker doen! Een keer in je leven moet je een keer naar Engeland!

 • Reply Carolien 2 september 2017 at 15:17

  Ja heel fotogeniek! Zeker al die leuke dorpjes, je blijft klikken 😉 De beste tijd is lastig. Het klimaat is een beetje te vergelijken met Nederland. In juli/augustus is de kans op mooi weer het grootst, maar dat zegt niet alles. In Augustus gaan de meeste Engelsen zelf op vakantie dus dan is het ook druk. Ik zou juni of september zeggen, minder druk en nog redelijke kans op mooi weer.

 • Reply Henriette 9 november 2017 at 14:24

  IK HOU ECHT VAN ROADTRIPS, MOOIE ROUTE HOOR!

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.