Engeland

5x zien en doen op schiereiland Penwith in Cornwall | Zuid-Engeland

Schiereiland Penwith ligt in graafschap Cornwall in Zuid-Engeland en hier vind je een aantal van de mooiste bezienswaardigheden van Cornwall. In een dag maak je een roadtrip langs de Tin Coast met de tinmijnen van Levant Mine, de ruige kust van Land’s End en Cape Cornwall, langs het bijzondere St. Michaels Mount (de Engelse variant van Mont Saint Michel) en langs mytische plekken als Merry Maidens en The Pipers. Vergeet de drukte van Stonehenge en bezoek in alle rust en stilte de mythische plekken op het schiereiland Penwith in Cornwall tijdens je roadtrip door Zuid-Engeland.

De route op schiereiland Penwith Cornwall Zuid-Engeland

Maak deze roadtrip route van een dag langs de belangrijkste bezienswaardigheden van het schiereiland Penwith in Cornwall in Zuid-Engeland. Wil je nog meer zien of ergens langer blijven, dan zal je meer tijd nodig hebben. Onze route start in St. Ives, waar we op de camping overnachten en gaat via St. Michael’s Mount naar Merry maidens & The Pipers, naar Cape Cornwall en via Levant Mine eindigen we weer bij St. Ives.

Route schiereiland Penwith Cornwall Engeland
Route schiereiland Penwith

1. St Ives – startpunt van de route

St. Ives is een leuke kustplaats en een prima uitvalsbasis voor je bezoek aan Cornwall en het schiereiland Penwith. Vroeger was het een vissersplaats, tegenwoordig is toerisme de belangrijkste inkomstenbron. Wandel langs het water over de promenade. Geniet van een fish & chips of een cocktail in een van de restaurants of bars. Maak een boottocht om de zeehonden en dolfijnen te zien. Liever wat actiever? Pak dan je surfboard en bedwing de golven langs de kust. Hoewel de plaats niet groot is, kan je hier prima een paar dagen verblijven als je dagtrips maakt en gewoon even wilt genieten van lekker eten en drinken aan zee of paar dagen wilt watersporten. Check deze accommodatie of dit hotel voor een verblijf met uitzicht op zee. Liever kamperen? Ga dan naar Balnoon campsite (ze hebben geen webiste), een kleine camping met vriendelijke eigenaar.

St Ives Engeland
St. Ives Engeland, heerlijke badplaats in Cornwall

2. St Michaels Mount – de Engelse Mont Saint-Michel

Onze eerste stop is bij St. Michaels Mount, de Engelse variant van de wereldberoemde Mont Saint-Michel. Toch gek dat die in Frankrijk wereldberoemd is, terwijl ik zelf nog nooit van deze in Engeland had gehoord. Ook dit eiland is met laagwater te voet te bereiken, maar is bij hoogwater een eiland. Op het eiland staat een kasteel en een 15e eeuwse kapel. Zelf hadden we geen tijd om het eiland zelf te bezoeken. We hadden even niet goed gerekend met het tij en we konden er dus niet naartoe wandelen. Ik wil zeker nog een keertje terug om ook het eiland te verkennen.

St. Michaels Mount, bij laagwater kan je er naartoe lopen, bij hoogwater is het een eiland

3. Merry Maidens en The Pipers – mythische plekken

Iedereen kent Stonehenge, een prehistorisch monument in Cornwall. Verschillende grote stenen staan in een cirkel en onderzoekers denken dat het een begraafplaats óf een gezondheidscentrum was, gezien de vele skeletten die er gevonden zijn. Er gaan heel wat verhalen rond over de betekenis van Stonehenge. Hoewel een bezoek aan Stonehenge niet mag ontbreken, is het wel een heel erg toeristisch gekkenhuis. Je schuift voetje voor voetje met vele anderen langs het monument. Hoe anders is dat met de vele andere monumenten die te vinden zijn op het schiereiland Penwith. Bezoek de Merry Maidens en The Pipers, ze liggen tegenover elkaar. Merry Maidens is een cirkel bestaande uit 19 stenen en The Pipers zijn 2 hoge stenen iets verderop. De legende gaat dat de Merry Maidens 19 dansers waren die in steen zijn veranderd als straf omdat ze op zondag zouden dansen. En The Pipers zijn 2 muzikanten die voor hen speelden. Andere oude monumenten zijn bijvoorbeeld Mên-A-tol, Chysauster Ancient Village (ruïne keltisch dorp) en Lanyon Quoit.

Ga voor meer oude monumenten en steencirkels ook zeker naar Bodmin Moor. Hier vind je onder andere the Hurlers en the Cheesewring.

Merry Maidens Cornwall Zuid-Engeland
Merry Maidens, 19 dansers die voor straf in steen veranderden omdat ze op zondag dansten, aldus de legende

4. Cape Cornwall – ruige kust & zeedieren

We wilden eigenlijk naar Land’s End, maar dit was zo’n vreselijk circus met een grote parkeerplaats en een attractiepark. Hier hadden we geen zin in. Dus we rijden door langs de zee op zoek naar een andere mooie plek om van de ruige kust te genieten. En die vinden we, en hoe! Cape Cornwall is een prachtige plek. Er staat nauwelijks iets over geschreven in de reisgidsen en wij komen er ook bij toeval, omdat ik ineens een bordje met afslag zie richting kust. Laten we dat maar eens volgen, dachten we. Bij Cape Cornwall klim je langs een mooi pad richting overblijfsel van de tinmijn en van daaruit heb je een subliem uitzicht op de kust. Het wilde zeewater slaat stuk op de rotsen. En daar tussendoor zien we ineens zeeleeuwen zwemmen! Wat een stoere dieren zo in die ruige zee. Leuk om naar te kijken.

Cape Cornwall, mooie korte wandeling naar hoogste punt met in de verte een pijp van een tinmijn
Cape Cornwall Penwith Zuid-Engeland
Cape Cornwall uitzicht
Zoeken naar de zeeleeuwen
Zeeleeuwen!

5. Levant Mine – de geschiedenis van de tinmijnen

We komen bij het stukje Cornwall wat de Tin Coast genoemd wordt. Hier werd 2000 jaar lang koper en tin gewonnen. Het landschap bestond uit mijnschaften en tinfabrieken en lange tijd bloeide de handel in tin en koper. Tot ongeveer 1985, toen kelderde de prijs en sloot de ene mijn na de andere. Nu neemt de natuur het landschap weer over, maar de fabriekspijpen en andere mijnrestanten zullen nog lang stille getuigen zijn van de mijn bloeitijd van lang geleden. Sinds 2006 staat het mijnlandschap van Cornwall op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bijzonder om hier in rond te lopen. Bezoek bijvoorbeeld de Levant Mine waar informatie op bordjes de mijnindustrie verduidelijken.

Levant tinmijn
National Trust monument en op de Werelderfgoedlijst van UNESCO sinds 2006

We hadden eigenlijk te weinig tijd om alle bezienswaardigheden van Penwith in Cornwall te zien. Ga je een rondrit maken door Zuid-Engeland en bezoek je ook Cornwall? Bestel dan deze reisgids met veel meer informatie over Penwith en Cornwall. Ik heb er zelf veel gebruik van gemaakt. Of bestel deze online gids over Zuidwest Engeland met complete rondreis.

Meer tips en ideeën nodig? Bekijk dan ook deze route door Zuid-Engeland, inclusief tips voor campings en bezienswaardigheden.

Pin it!

Bewaar deze rondrit op Pinterest

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.