Dartmoor National Park | Dit is de mooiste route

Dartmoor National Park is een van de ruigste gebieden van Zuid Engeland. Voordat wij op roadtrip gingen deze zomer wist ik erg weinig van Engeland. Maar al snel kwam ik mooie foto’s van Dartmoor National Park tegen en las dat dit een van de mooiste natuurgebieden van Zuid Engeland is. De keuze is snel gemaakt. Wij bezoeken Dartmoor tijdens onze roadtrip en besteden hier een volle dag. Bekijk de mooiste autoroute door Dartmoor National Park.

Lees ook de artikelen over de natuurgebieden New Forest National Park en Bodmin Moor in Zuid-Engeland. 

Dartmoor National Park

Dartmoor National Park

Onze autoroute door Dartmoor. Het noordwesten van Dartmoor NP is grotendeels niet toegankelijk omdat het militair gebied is

Op weg naar Dartmoor

We rijden pas tegen de middag richting Dartmoor NP, op zoek naar een camping. Bij het plaatsje Ashburton slaan we de hoofdweg af en rijden het natuurgebied in. De wegen worden steeds smaller en de omgeving steeds groener. We rijden het water over via een smal bruggetje en toen werd de weg smaller en smaller, totdat er maar één auto past. Nu maar hopen dat we niet teveel tegenliggers hebben. Dat valt gelukkig mee. We hoeven maar een paar keer achteruit te rijden naar een uitwijkplaats, spiegels dichtklappen en voorzichtig proberen of het gaat. Google Maps heeft wel een beetje moeite om de weg te vinden en de camping staat niet met borden aangegeven, pas als we beginnen te twijfelen of we wel goed zitten, zie ik een bordje Sheperd’s hut. Gelukkig is er genoeg plaats dus we slaan hier voor 2 nachten onze tent op.

Dartmoor National ParkDartmoor National Park camping

Start van de rondrit in het ruige Dartmoor NP

 • Van Holne naar Princetown

De volgende ochtend starten we onze roadtrip vanaf de camping. De eerste plaats die we willen aandoen is Princetown. Hier zit een visitor information center van het Nationaal Park. We rijden weer langs de kleine wegen van Holne en stuiten op een hele smalle en oude brug. Het is de Newbridge, gebouwd begin 15e eeuw. Wij parkeren onze auto op de parkeerplaats achter de brug en lopen dan een stukje de brug op om naar de (snelstromende) rivier te kijken. We kijken nog even hoe een vrachtwagen maar net de brug kan passeren.

Dartmoor National Park Dartmoor National Park

Daarna stappen we weer in de auto en vervolgen onze weg langs de B3357 richting Princetown. Onderweg wordt het landschap steeds opener en kunnen we verder kijken dan alleen de weg en heg naast ons. Regelmatig doemen er dieren op aan de kant van de weg en soms ook op de weg: paarden, schapen én koeien. Het landschap is heel groen, met veel gras én rotsachtige heuvels. Er zit hier veel graniet in de grond, hier zijn ook de mooiste bruggen van gemaakt. We stoppen even bij een bruggetje om naar de vele paarden te kijken die hier los rondlopen en natuurlijk om foto’s te maken. Wat ziet het er hier mooi uit!

Dartmoor National Park Dartmoor National Park

 • Princetown

Princetown is een klein dorp in Dartmoor, opgericht in de 18e eeuw door de secretaris van de prins of Wales. Nu is het vooral een plek waar reizigers en wandelaars even stoppen om iets te drinken. Wij komen hier voor het visitor center van Dartmoor. Als we aan komen rijden zien we de grote gevangenis al, die hier al eeuwenlang staat en gebouwd werd om gevangenen op te bergen na de oorlog van Napoleon. In het visitor center maken we ook kennis met Sherlock Holmes. Het boek The hounds of the Baskervilles speelt zich in Dartmoor af en dat wordt maar al te graag getoond in Princetown. Ik had het boek al eens gelezen lang geleden, maar ik wist toch niet helemaal meer waar het ook alweer over ging. Je kunt je kennis weer ophalen door het boek te lezen, maar ook door de serie Sherlock Holmes op Netflix te kijken. Een aanrader. Wij wandelen na het bezoek aan het visitor center – wat we een beetje vinden tegenvallen- nog even door het plaatsje. Ook hier is eigenlijk weinig te beleven. Bij het visitor center zien we nog wat leuke ezels die we de nodige aandacht geven, maar daarna rijden we weer door naar Postbridge.

Dartmoor National Park PrincetownDartmoor National Park Sherlock HolmesDartmoor National Park

 • Van Princetown naar Postbridge en Moretonhampstead

Via de hoofdweg B3212 rijden we naar Postbridge. Onderweg komen we een heleboel loslopend wild tegen, zoals koeien en schapen. Ze trekken niks aan van het verkeer en doen echt op hun gemakje. Als je hier rijdt kan je ook beter wat gas terugnemen en alert zijn op dieren op de weg.

Dartmoor National ParkDartmoor National Park

Postbridge staat bekend om zijn oude clapper bridge, uit de 11e eeuw. Gebouwd om paarden bepakt met tin de rivier over te kunnen laten steken, op weg naar Travistock. Een clapper bridge bestaat uit grote platte stenen, veelal van graniet, welke rusten op stenen pilaren óf op de oevers van rivieren. Ik vind het ongelooflijk dat zij zo lang geleden al zulke grote stenen konden sjouwen. In Postbridge is later (in 18e eeuw) nog een brug bijgebouwd. De clapper bridge ligt in een erg mooi gebied, waar je goed kunt wandelen. Je kunt van hieruit ook de Bellever Tor beklimmen. Wij kozen voor een andere Tor en na onze korte wandeling bij de bruggen vervolgen we onze weg naar Moretonhampstead.

Dartmoor National ParkDartmoor National ParkDartmoor National ParkDartmoor National ParkDartmoor National Park

Moretonhampstead voor een cream tea

Moretonhampstead is een leuke plaats in het noordoosten van Dartmoor. Je vindt hier verschillende winkeltjes, café’s en een heerlijke tearoom. Het is een ideale plek voor de lunch. Wij nemen plaats bij The Gateway tearoom & café en genieten hier van een heerlijke cream tea. Als je in het plaatsje rondloopt valt gelijk de hoge toren van St Andrews church op. Deze kerk stamt uit de 15e eeuw. Wij wandelen na onze lunch even naar deze toren toe. Het lijkt eerder een toren van een kasteel vind ik.

Dartmoor National Park Dartmoor National Park

Van Moretonhampstead naar Haytor Rocks

Na onze lunch rijden we via Bovey Tracey naar Haytor Rocks. Haytor wordt gezien als een ‘natural beauty spot’ en is heel populair. Het is een korte, maar flinke klim naar de rotsen toe die op 457 meter hoogte liggen. Eenmaal boven en bijgekomen van de klim genieten we van het schitterende uitzicht. We kunnen tot de zee kijken. Alwin klimt ook nog de rotsen op. Natalie en ik vinden het wel prima zo. Op de terugweg komen we groepjes paarden tegen die in het wild leven. We zien er ook nog eentje voorbij galopperen, wat een mooi zicht is dat toch zo in de natuur.

Dartmoor National Park Dartmoor National ParkDartmoor National ParkDartmoor National Park

van Haytor naar Ashburton

De laatste etappe van deze autorondrit gaat via het plaatsje Widecombe in the Moor naar Ashburton. In Widecombe in the Moor vind je veel rietgedekte huizen, die echt een plaatje zijn om te zien. Verder weer meer smalle wegen waar je goed moet uitkijken en hopen dat je geen tegenligger hebt. Ons eindpunt voordat we weer naar de camping gaan is het plaatsje Ashburton. Dit plaatsje is ook een ideaal uitgangspunt voor je tochten door Dartmoor. Je hebt hier redelijk wat winkels, restaurants en cafés. Wij tanken hier even bij na de autorondrit in de pub met de toepasselijke naam: The Hound of the Baskervilles. Het was een heerlijk dagje in Dartmoor met een hoop mooie uitzichtspunten, schitterende landschappen en een hoop wilde dieren op de weg. Ja hier wil ik nog wel eens een keer naar terug!

Dartmoor National Park

Praktische tips:

 • Heb je een grote auto of camper blijf dan zoveel mogelijk op de hoofdwegen. De kleine wegen zijn vaak maar geschikt voor één voertuig en de passeerstroken zijn erg smal
 • Rijd voorzichtig in Dartmoor, want er loopt heel veel wild en vee op de weg. Wij kwamen schapen, koeien en paarden tegen.
 • De afstanden zijn niet groot, maar doordat je op smalle wegen rijdt doe je er toch veel langer over. Zeker als je ook nog regelmatig stopt om te wandelen of iets te eten / drinken. Wij waren een hele dag kwijt aan deze route.
 • Beklim minstens één van de tor’s die je onderweg tegenkomt. Het uitzicht is echt supermooi.
 • Neem regenkleding en goede (warme) wandelschoenen mee, niks zo verraderlijk als het weer in Dartmoor. Het kan hier echt spoken!

Pinterest

Bewaar deze tips op Pinterest


Meer inspiratie nodig? Lees ook 11x zien en doen in Zuid-Engeland

Of bestel de volgende (online) reisgids inclusief verborgen pareltjes.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply Jenny 15 september 2017 at 07:25

  Geweldig, die foto van die hoge heggen en de smalle weg! Ik herinner me dat van mijn trip naar Cornwall. De TomTom dacht dat dat een handige route was…..

  Mooi park en fijne informatieve post. Engeland is zo mooi!

  • Reply Carolien 15 september 2017 at 17:00

   Ja ik was blij dat manlief meestal reed, want ik ben niet zo’n held op zulke weggetjes… Naar onze camping was er geen andere route, dus tja.. Maar Engeland is echt mooi!

 • Reply Sanne 15 september 2017 at 09:34

  Geweldig dat dit een autoroute is, nooit aangedacht om het zo te ervaren!

  • Reply Carolien 15 september 2017 at 16:57

   Het is niet echt een ‘bestaande’ autoroute, maar wij wilden zoveel mogelijk zien in korte tijd, dus hebben we het park met de auto doorkruist via een zelf samengestelde route. Vergeet echter niet onderweg ook regelmatig te stoppen en even te wandelen of om op rotsen te klimmen, want dan beleef je het park in mijn ogen nog net iets beter.

 • Reply Diana 15 september 2017 at 15:49

  Heb het denk al eerder gezegd maar wat een mooie roadtrip heb gemaakt en wat heb je mij verrast. Wat een geweldige omgeving, deze gaat op mijn wishlist. Je foto’s geven weer mooi weer hoe England moet zijn.

  Nu nog even iemand overhalen om met mij mee op roadtrip te gaan door England.

  • Reply Carolien 15 september 2017 at 16:59

   Dank je Diana. Ik vond het echt heel mooi en ben blij dat ik geweest ben. Je moet je alleen op het weer kleden en er rekening mee houden dat het ook koud kan zijn. Als je hierop voorbereid bent, is het alleen maar erg mooi!

 • Reply Martin 15 september 2017 at 17:45

  Wat een gaaf gebied zeg! Ziet er heel mooi uit met prachtige en leuke (ezel) foto’s. Ben ooit in Wales geweest…ook heel mooi! Dit doet me wel terug verlangen naar Engeland!!

  • Reply Carolien 16 september 2017 at 11:39

   haha ja, die ezels, die stonden dan wel in een wei, maar was toch leuk. En ja, ik vond Dartmoor een van de mooiste gebieden in Engeland, hoewel ik Exmoor, Bodmin Moor en Newforest en de kust ook erg mooi vond. Ik wil zeker nog meer zien van Engeland

 • Reply Elisa 15 september 2017 at 20:38

  Onwijs mooi!! Je foto’s doen me verlangen naar een nieuwe trip door Engeland!

  • Reply Carolien 16 september 2017 at 11:40

   Mooi! Ik vond Engeland ook supermooi. Jammer dat het weer niet altijd stabiel is. Anders zou ik er zeker ieder jaar wel een keertje naartoe willen.

 • Reply anto 15 september 2017 at 20:43

  Prachtig! Ik had wel van Dartmoor gehoord maar kon me er niet echt een beeld bij vormen. Van die wegen voor 1 auto hebben we trouwens ook veel gezien in Noorwegen, super spannend was dat elke keer weer!

  • Reply Carolien 16 september 2017 at 11:41

   Ja, over Noorwegen heb ik dat inderdaad ook gehoord. In Dartmoor heb je door die heggen ook echt geen uitzicht en dat vond ik wel jammer. Gelukkig was het grootste gedeelte wel ‘open’ en weids uitzicht. Ik wil erg graag nog een keer terug om er meer te wandelen.

 • Reply Niels 16 september 2017 at 07:39

  Wat een mooi park! Gaaf om de dieren gewoon op de weg te zien lopen, dat doet me terugdenken aan Zuid-Afrika. En een tomtom is af en toe even eigenwijs als google maps. Je komt op de raarste plekken maar daarmee ook op plekken waar je anders niet geweest was.

  • Reply Carolien 16 september 2017 at 11:43

   Ja, inderdaad TomTom kiest vaak de kortste route. In dit geval hadden we echter geen keuze, want andere wegen naar de accommodatie waren er niet. Veel wegen in Dartmoor zijn zo. Alleen de hoofdweg niet, maar ja, je wilt af en toe ook naar kleinere plekken. Wel een uitdaging.

 • Reply Yvonne 16 september 2017 at 21:17

  Wat een mooi ruig en onontdekt gebied zeg! Navigatie op dit soort plekken is vaak lastig, maar wel deel van het avontuur. 🙂 Ik had de indruk dat jullie al vaker in Engeland geweest waren trouwens, maar niet dus. Wel goed bevallen volgens mij en voor herhaling vatbaar?!

  • Reply Carolien 20 september 2017 at 14:12

   Nee we waren nog nooit in Engeland geweest, althans ik niet en niet als gezin. Voor mij zeker voor herhaling vatbaar maar niet meer in de zomervakantie, dan willen we toch meer kans op mooier weer en vooral ook lekkere warme zomeravonden. Vooral dat laatste heb ik wel gemist. Maar de stadjes, natuur en de uitzichten zijn echt supermooi. Ik zou nog wel eens terug willen om een weekje daar te wandelen.

 • Reply Jessica 17 september 2017 at 11:43

  Ik had hier eerlijk gezegd nog nooit van gehoord maar wat een mooie plek zeg, en zo groen! En ook fijn dat het weer een beetje goed was in de zomer, dat maakt iedere plek toch net iets leuker 🙂

  • Reply Carolien 20 september 2017 at 14:13

   Ja, het was redelijk tot goed weer in Engeland, alleen de tweede week niet zo. Toen had ik het vooral ’s avonds erg koud. Dan mis je wel de warme zomeravonden. Maar we hebben nog wel geluk gehad en nog behoorlijk wat zon gezien. En mooi was het zeker!

 • Reply ivonne 21 september 2017 at 09:54

  Wat een fijne route. Die zou ik graag een keer rijden en dan ook zeker wat wandelen. Beesten op de weg hadden wij ook vaak in bijvoorbeeld Australië, altijd opletten geblazen maar wel erg leuk. Prachtige foto’s, je maakt me heel enthousiast! Ik reed in het voorjaar ook voor het eerst in Engeland en die smalle weggetjes vond ik in het begin doodeng, maar wel SUPER mooi.

  • Reply Carolien 18 oktober 2017 at 12:56

   Ja die weggetjes zijn een uitdaging. Maar het gebied zo mooi, de moeite waard. Jouw verhalen heb ik uiteraard ook gelezen 🙂

 • Reply Marcella 22 september 2017 at 20:51

  Leuk blog vol goede tips! Deze ga ik opslaan!

  • Reply Carolien 18 oktober 2017 at 12:56

   Doen! Echt ook iets voor jullie Marcella.

 • Reply Henriette 13 oktober 2017 at 10:05

  Gave route en als paardenfan wil ik hier ook wel op een Dartmoor rijden!

  • Reply Carolien 18 oktober 2017 at 12:57

   Ja, paardrijden kan je heel goed in Engeland, vooral ook in Exmoor, daar zie je om de zoveel meter een ‘stable’. Mijn dochter heeft een 2 uur durende tocht in Exmoor gereden en vond het supermooi!

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.