Exmoor National Park in Zuid-Engeland | tips en bezienswaardigheden

Exmoor National Park is één van de highlights van een rondreis door Engeland. Ik bezocht deze regio enkele dagen tijdens mijn roadtrip door Zuid-Engeland en kan je deze zeker aanraden. Er zijn genoeg bezienswaardigheden, leuke dorpjes én mogelijkheden voor outdooractiviteiten. Van wandelen, fietsen tot paardrijden. En natuurlijk het spotten én fotograferen van de wilde Exmoor pony’s.

Exmoor National Park met zijn pony's

Porlock Village uitvalbasis Exmoor National Park

Smalle, draaiende haarspeldbochten met aan weerszijde cottagehuizen met rieten daken. Het is niet makkelijk om in Porlock te rijden. Je zet beter je auto op één van de parkeerplaatsen om het dorp te verkennen. Het is niet groot, maar er zijn een paar pubs, theehuizen, restaurants en winkels. Bij mooi weer drink je je ale of tea hier op een terras. Zelfs in de zomer is het er nog niet druk bezocht. Kies een van de leuke hotels, cottages of appartementen om de omgeving te verkennen.

Porlock Village bij Exmoor National Park
Porlock Village

Porlock Weir – de haven

Iets verderop vind je Porlock Weir, de haven van Porlock. Vroeger werd hier veel handel gedreven, onder andere de export van oesters naar Bristol. Deze laatste traditie is in 2013 weer hersteld en de oesters hebben een top A classificatie. Een van de eerste van Engeland. Het leukste om te doen in Porlock Weir is een wandeling langs de boten (fotogeniek!), een struintocht over de stenige kustlijn, het bekijken van local art én genieten van een pint op het terras bij Ship Inn. En je kunt overnachten in deze leuke cottage aan het kiezelstrand.

Cottages bij Porlock Weir , hier kan je overnachten
Vissersboten bij Porlock Weir
Vissersboten op het droge bij Porlock Weir, bij vloed stroomt het hier weer vol water

Porlock Marsh

Ten noorden van Porlock en ten oosten van Porlock Weir vind je Porlock Marsh. Dit moerasgebied is ontstaan in 1996. De zee forceerde tijdens een storm een doorbraak in de kiezelrand en stroomde zo het achtergelegen land in. Nu zijn er kreken en groeien er zilt minnende planten zoals zeekraal en lamsoor. Met behulp van houten paden en bruggen wandel je door dit mooie gebied. Ik vertrok vanaf camping Burrowayhayes campsite en wandelde via een bos naar Porlock en vanaf daar naar Porlock Marsh.

Exmoor pony’s in Exmoor National Park

Exmoor National Park is gelegen aan de kust in de counties Somerset en North-Devon. Het bestaat uit heide, kliffen, heuveltoppen en bossen. Je kunt er edelherten, otters, vogels, vlinders, vleermuizen én natuurlijk de Exmoor pony tegenkomen. De Exmoor pony’s zijn niet echt wildlife. Ze lopen wel los rond, maar ze hebben allemaal een eigenaar. Toch blijft het leuk om deze dieren te zien tijdens je bezoek aan Exmoor. Let op: je wordt onderweg wel gewaarschuwd voor agressieve paarden. Kijk altijd uit en benader ze niet te dichtbij.

Exmoor Pony's in Exmoor National Park
Pony's in Exmoor National Park

Paardrijden in Exmoor National Park

Overal waar je kijkt in Exmoor vind je paardenstallen en maneges. Nergens anders in Zuid-Engeland vind je zoveel liefde voor de paardensport. Het is niet moeilijk om zelf een rit te maken. Er zijn ook campings met een stal erbij. Zoals Burrowayhayes Campsite, waar wij onze tent hebben opgezet. Als je van paardrijden houdt is dit een must do als je in Exmoor bent.

Paardrijden bij Exmoor National Park

Lynmouth en Lynton

Twee plaatsen die met elkaar verbonden zijn. Lynmouth ligt onderaan de klif en Lynton bovenop de kliffen. De plaatsen worden samen ook wel Engeland’s Klein Zwitserland genoemd door de hoge kliffen. Vroeger kwamen de goederen over zee aan en via Lynmouth vervoerd naar Lynton. Om dit makkelijker te maken is er een kabelbaan gebouwd en deze opende in 1890. Nu kan je nog een ritje met deze kabelbaan maken. Verder vind je er kleine musea, restaurants, pubs en galleries. In de omgeving zijn verschillende wandelingen te maken, sommigen met mooi uitzicht, zoals bij Watersmeet en Valley of the Rocks. Bekijk meer dingen om te zien en doen in Lynmouth & Lynton.

Lynmouth en Lynton
Bij Lynmouth onderaan de klif

Dunster Country Fair

Als je in Engeland bent dan moet je een keer een Country Fair bezoeken. Bijvoorbeeld die van Dunster. Er komen weinig tot geen toeristen, je mengt je echt tussen de locals. Er zijn veel kraampjes van lokale ondernemers, kraampjes met eten en veel demonstraties. Vooral paardensport, maar ook andere kunstenaars en entertainers. Je vermaakt je er wel een paar uur. Bekijk het programma voor de Dunster Country Fair.

Dunster Castle

Heb je tijd over? Bezoek dan ook Dunster Castle. Een kasteel uit de Middeleeuwen en tot 1976 bewoond door de laatste familie. Nu is het in handen van National Trust en kan je het tegen betaling bezoeken.

Tarr Steps

Tarr Steps is een hele oude ‘clapper bridge’ of klepperbrug in het Nederlands. Het is een brug gemaakt van grote stukken massief steen. De brug is ongeveer 500 jaar oud en ligt over de Barle rivier in een mooi natuurreservaat. Het is de langste Middeleeuwse brug in Engeland! Maak in de omgeving een rondwandeling en geniet van deze groene natuur. Of lunch net als wij bij Tarr Farm Inn op het terras met mooi uitzichten op heel veel groen.

Tarr Steps in Exmoor National Park

Praktische informatie

  • In de zomermaanden is Exmoor een goed bezochte regio, ook door de Engelsen zelf. Het is er gelukkig nog niet erg druk, maar wil je zeker zijn van accommodatie dan is het raadzaam om van te voren even te reserveren of bellen, voordat je op pad gaat
  • Porlock is een handige uitvalsbasis en ligt redelijk centraal. Lynton en Lynmouth zijn groter en toeristischer, hier vind je de meeste accommodaties. In Porlock vind je kleinere winkels waar je je belangrijkste boodschappen kunt doen. Verwacht hier geen grote supermarkten. Daarvoor kan je het beste naar Minehead, een andere grote plaats aan de rand van Exmoor.
  • Paardrijden kan hier bijna overal. Wij boekten een trip van ongeveer 2 uur vanaf camping Burrowayhayes Campsite. Een leuke camping. Wij stonden met onze tent aan de wei met paarden.
  • Bezoek ook Dartmoor National Park en Bodmin Moor tijdens je bezoek aan Zuid-Engeland

Tip: handige reisgids over Zuid-Engeland met complete route (pdf)


Bewaar deze tips op Pinterest
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.