Menu

Actief in de natuur in Noord-Brabant

Noord-Brabant heeft vier nationale parken en nog een heleboel kleinere natuurgebieden, waar vooral stuifduinen, heide, veen én water kenmerkend zijn. Er liggen kilometers aan wandel-, fiets- en ruiterpaden in deze natuurgebieden, die wachten om gebruikt te worden. En in De Biesbosch verken je de natuur het beste vanaf het water, bij voorkeur in alle rust met een kano. Ga je op pad? Neem dan zeker je verrekijker en fotocamera mee en houd je ogen goed open. Wie weet sta je wel oog in oog met de bever in De Biesbosch of tijdens de juiste maanden met de kraanvogel in De Groote Peel. Als Zeeuwse kom ik regelmatig bij de ‘buren’ en dan vooral bij Grenspark De Zoom-Kalmthoutse heide én De Biesbosch. Deze natuurgebieden liggen bij mij om de hoek en bezoek ik minstens een keer per jaar. Lees hier meer over de mooiste natuurgebieden in Noord-Brabant en mijn persoonlijke tips en blogs.

ZEKER DOEN:
Nationaal Park De Biesbosch verkennen per kano. Maak een dagtocht en huur je kano bij Jachthaven Oversteeg of plan een meerdaagse tocht inclusief wildkamperen. En spot onderweg de bever die zich erg thuis voelt in De Biesbosch

Nationale parken Noord-Brabant

  • Loonse- en Drunense Duinen: Dit nationale park ligt tussen Tilburg en Den Bosch. Het is ruim 3500 hectare groot en is sinds 2002 een nationaal park. Je vindt hier bos en heide, maar vooral ook veel zand. Het is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Ideaal om te wandelen, mountainbiken of paardrijden.
  • Grenspark De Zoom- Kalmthoutse Heide: Dit nationale park ligt deels in België en deels in Nederland, vlak onder Bergen op Zoom. Het is 6000 hectare groot en is sinds 2001 een nationaal park. Het gebied is zeer divers en bestaat uit (aangeplant) bos, vennen, duinen gevormd door stuifzand en heide. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet en je kunt hier ook goed paardrijden. Rondom het gebied is een fietsknooppuntennetwerk.
  • De Biesbosch: Dit nationale park ligt op de grens met Zuid-Holland. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de Brabantse Biesbosch en de Hollandse Biesbosch. Het is 9000 hectare groot en sinds 1994 een nationaal park. Het is een waterrijk gebied met zoetwatergetijden, kreken en wilgenvloedbossen. Ideaal voor watersporters en vogelaars. En spot hier de bever.
  • De Groote Peel. Ligt op de grens met Limburg, ten zuiden van Helmond. Het is het kleinste park van Noord-Brabant, met ruim 1300 hectare en is sinds 1993 een nationaal park. Het is een hoogveengebied, ooit afgegraven voor de turf. Nu kun je er wandelen, via bruggetjes overbrug je de natte delen. Rondom is een fietspad. Het is een zeer vogelrijk gebied, ideaal voor vogelaars. Bijzondere gast: de kraanvogel.

Andere natuurgebieden in Noord-Brabant

  • Kampina
    Natuurgebied met bos, natte heide, vennen en beekdalen, vooral mooi met een beetje ochtendnevel. Wie weet spot je hier de das.
  • Overloonse Duinen
    Natuurgebied ten zuidoosten van het plaatsje Overloon. Bestaat uit stuifzandduinen met heide, maar ook met bos en vennen. De jeneverbes is hier de opvallendste flora, een struik die met uitsterven wordt bedreigd, maar hier zie je ze nog volop. De eekhoorn, ree, damhert, das, vos en zelfs de bever komen hier voor.

WANDELTIP: wandel het Zuiderwaterliniepad, 290 kilometer van Bergen op Zoom naar Grave. Langs de oudste en langste waterlinie van Nederland. Je wandelt door natuurgebieden, gezellige vestingsteden en langs oude forten.


Lees de nieuwste artikelen over Noord-Brabant

Tips voor een weekendje Noord-Brabant

Wil je binnenkort er even tussenuit en lijkt Noord-Brabant je een mooie regio? Bekijk dan mijn onderstaande tips voor leuke overnachtingsmogelijkheden in de natuur, outdooractiviteiten en wildlife & natuurtips.NOORD-BRABANT IN BEELD


NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

Nieuwsbrief

Ontvang toffe reistips en upadetes over nieuwe bestemmingen

This function has been disabled for Dream the world.