Wandelen in de Overloonse duinen

De Overloonse Duinen is een nog redelijk onbekend gebied bij velen, zo ook bij mij. Het is dan ook geen groot natuurgebied. Maar ik ontdekte dat je wel heel goed kunt wandelen in de Overloonse Duinen. Er zijn afwisselende paden en er leven ook heel wat dieren. Goed voor een paar korte wandelingen van circa 5 kilometer óf een grotere route, die ook langs Overloon gaat. Een plaats waar tijdens de Tweede Wereldoorlog heftig is gevochten en die volledig is verwoest. Ook deze Slag om Overloon is bij velen niet bekend. Tijd om op onderzoek uit te gaan.

Wandelen Overloonse Duinen verschillende wandelroutes
Je kunt een van de uitgezette wandelroutes lopen of je eigen route bepalen en de knooppuntenbordjes volgen

Wandelen in de Overloonse Duinen

In de Overloonse Duinen zijn verschillende korte wandelroutes uitgezet. Ze zijn te volgen aan de gekleurde paaltjes. Daarnaast loopt het wandelnetwerk ook door het gebied. Met een wandelknooppuntenkaart kan je mooi je eigen route(s) uitstippelen. Natuurlijk kan je ook de korte wandelroutes met elkaar verbinden. Ik testte twee korte routes uit: De Vers route (circa 3,5 km rode paaltjes) en de Spurktroute (circa 2,5 km, blauwe paaltjes) beiden overlappen elkaar deels. Verder kan je ook nog de Schaartvenroute wandelen (circa 3 km rood-paarse paaltjes), een route langs een zandplas, waar bevers zich ook thuis voelen gezien de vraatsporen.

1. De Vers wandelroute

De Vers wandelroute start vanaf Landal De Vers en loopt om het bungalowpark heen. Je wandelt door zowel bos als over open zandvlakten met heide. In het bos zag ik een ree en een eekhoorn, die heel snel de boom in sprong. Beiden waren te snel om ze te kunnen fotograferen. Op de heide fladderen heel wat vlinders rond. En in de avond/nacht struinen hier vossen en dassen rond. De stuifzandduinen in de Overloonse duinen zijn een restant van de IJstijd. Nu zorgt het vooral voor hoogteverschillen en dat maakt het leuk om te wandelen in de Overloonse Duinen.

Wandelen in de Overloonse Duinen route De Vers
Rode paaltjes geven de route aan. De gele driehoekbordjes zijn van het knooppuntennetwerk

2. Spurkt wandelroute

De Spurktroute gaat iets oostelijker dan de De Vers wandelroute. Je kunt beide routes prima combineren want ze lopen een stukje langs hetzelfde pad. Ook op deze wandeling tref je veel zandstuifduinen met heide. Maar ook weer bossen, waar eekhoorns en reeën zich verstopt hebben. Waar in Nederland de Jeneverbes met uitsterven bedreigd wordt vind je op de Overloonse Duinen heel wat Jeneverbesstruwelen. Als je hier wandelt heb je niet het idee dat deze struiken een zeldzaamheid zijn.

Wandelen in de Overloonse duinen langs jeneverbesstruwelen
Jeneverbes

3. Schaartven wandelroute

Deze wandelroute in de Overloonse Duinen heb ik zelf nog niet kunnen uitproberen. De wandeling gaat door de bossen rond het Schaartven. Deze route is zowel vanaf het Oorlogsmuseum als de parkeerplaats aan de Holthesedijk nabij bij het Schaartven goed bereikbaar. In de buurt zijn beversporen aangetroffen (aldus waarneming.nl). De wandelroute is ongeveer 3 kilometer en wordt aangegeven met paars-rode paaltjes.

Overloonse Duinen: dit is de verzamelnaam voor een aantal bossen en natuurgebieden ten zuidoosten van Overloon. Tot de 20e eeuw was dit een grote woestenij vol zandstuifduinen. Daarna begon de aanleg van een productiebos. Tegenwoordig wordt het bos in het beheer zo divers mogelijk gehouden. In de Overloonse Duinen vind je ook heide en vennen. In augustus bloeit de heide en is dit een mooi gebied om te bezoeken. Tip: zie ook andere heidegebieden in Noord-Brabant en de rest van Nederland.


Tip: Complete gids over Noord-Brabant met alle highlights, een autorondreis, fietsroutes en stadswandelingen


Overloon als uitvalsbasis

Het dorp Overloon ligt in Oost-Brabant, niet ver van de grens met Limburg. Het is vooral bekend van het Oorlogsmuseum. In de Tweede Wereldoorlog vond hier een van de grootste tankslagen van Nederland plaats onder de naam de Slag bij Overloon. Hierbij werd het hele dorp verwoest. Oude gebouwen vind je dan ook niet in Overloon. Overloon is wel een handige uitvalsbasis om zowel Oost-Brabant als Noord-Limburg te bezoeken. Het heeft een supermarkt, restaurants en niet vergeten een goed ijssalon.

Slag om Overloon. Meer weten over de Slag om Overloon, bezoek dan het Oorlogsmuseum en de Britse militaire begraafplaats. Er is ook een fiets- en wandelroute langs oorlogsmonumenten in Overloon.

Landal De Vers, wandelen direct vanuit je bungalow

Landal De Vers ligt midden in de Overloonse duinen. Vanuit mijn relaxte tuinstoel kijk ik zo tegen de bomen aan. Verschillende vogels komen regelmatig langsgevlogen en ook de eekhoorn waagt zich in ‘mijn’ tuin. De wandelroutes De Vers en Spurkt starten vanaf het vakantiepark, dus je kan de auto laten staan. Heerlijk om in de avond nog even een wandeling te maken. De dieren zijn dan actiever en bij een warme dag is de zon minder fel. In de bungalow genieten we van de sauna en we slapen ’s avonds heerlijk. Zie je hoe leuk de bungalow ingericht is?

Vogelparadijs bij Landal De Vers

Bij Landal De Vers lunch en dineer ik heerlijk bij het restaurant Broer & Zus. Als je wilt kan je ook verse broodjes bestellen voor het ontbijt. Voor de boodschappen kan je terecht in Overloon zelf. Het meest genoten heb ik van de vogels in de tuin en het mooie groene uitzicht. Er komen heel wat vogels voorbij terwijl ik geniet van mijn ochtendkoffie of lunch in de tuin. Zoals de boomkruiper, de boomklever, de lijster en het roodborstje. En de bonte vliegenvanger heeft kleintjes in een van de nestkasten voor mijn deur. Ze vlogen af en aan met insecten, zo leuk om te zien. Je hoeft niet op pad om de natuur te beleven als je hier bij Landal verblijft.

Genoeg natuur te zien en te beleven in de omgeving van Landal De Vers. De wandelroutes starten vanaf het park. Of je rijdt een stukje, bijvoorbeeld naar de Maasduinen NP.

Liever fietsen in de Overloonse Duinen? Dat kan! Door de Overloonse Duinen loopt ook een verhard fietspad. Stippel je eigen fietsroute uit met deze kaart.

Tip: online reisgids voor Noord-Brabant:

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Landal.nl en bevat affiliatelinks

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Leonie Oostveen 27 februari 2022 at 12:04

  Hallo, is het toegankelijk voor rolstoelgebruikers?
  En kan de hond los lopen?

  • Reply Carolien 28 februari 2022 at 09:10

   Zoals je op de foto’s kunt zien wandel je over onverharde paden en door zand, dus ik denk niet dat dit lukt met een rolstoel.

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.