Wandelen in Zeeland: de mooiste wandelroutes!

Zeeland is een prachtige provincie om te wandelen. Natuurlijk ken je Zeeland van het strand, maar wist je dat je er ook prachtig in de duinen en in bossen kunt wandelen? Door de aanleg van verschillende dammen zijn ook zandplaten in het Veerse Meer permanent droog komen te liggen. Perfect om rond te struinen. En je kunt in Zeeland ook heel goed (semi) wilde dieren spotten, zoals damherten en paarden. Ontdek mijn thuisprovincie en loop met mij mee door het Zeeuwse landschap! Inclusief tips voor de mooiste wandelroutes.

Hulp nodig bij het wandelen? Wil je beginnen met wandelen of jouw wandelkilometers opvoeren, zonder blessures en op een verantwoorde manier? Wanda vertelt je er alles over en begeleid je naar jouw persoonlijke doel!

wandelen Zeeland

Wandelnetwerk Zeeland

Een hele leuke manier om te wandelen door Zeeland, is door het volgen van paden van het wandelnetwerk. Er zijn meerdere kaarten te koop (per eiland) met daarop het complete wandelnetwerk. Dit werkt net als het fietsnetwerk. Verschillende paden hebben een nummer en deze komen bij elkaar bij een knooppunt. Zo kan je makkelijk een eigen route uitstippelen. De afstanden staan erbij dus een rondje uitkiezen, rekenen en je weet hoe lang je er ongeveer over doet. Eerder liep ik op deze manier al verschillende routes, zoals wandelen in Zeeland van Oostkapelle naar Domburg en wandelen in Zeeland door de Meeuwenduinen in Westenschouwen.

Verrassende plekken tijdens je wandelingen

De wandelroutes gaan langs verrassende plekken. Veel routes gaan over onverhard terrein. Zo loop je langs polders, weides, watergangen en soms dwars door een koeienschuur. Je ziet koeien, schapen, vogels en soms een hert tijdens je wandeling. Je volgt de bordjes met de nummers van de routes en je komt op plekken waar je anders niet zo snel zou komen. Tijdens een aantal wandelingen moet je met een trekpontje over het water. Deze afwisseling maakt het wandelen extra leuk!

Wandelen in Zeeuwse natuurgebieden: leuke wandelroutes door bos en duin

Naast het gebruik van het Zeeuwse wandelnetwerk kan je ook wandelen langs uitgezette wandelroutes in natuurgebieden. Zowel Natuurmonumenten, het Zeeuwse Landschap als Staatsbosbeheer hebben wandelroutes in Zeeland uitgezet. Een van de mooiste kust natuurgebieden is voormalig waterwingebied Oranjezon. In Oranjezon kan je kiezen tussen verschillende wandelroutes variërend van 3-7 kilometer. Een ander mooi natuurgebied in Zeeland is Boswachterij Westerschouwen. Hier heb je grote kans om damherten tegen te komen tijdens je wandeling. Neem je camera dus mee!

Wandelen in ZeelandWandelen in Zeeland

Wandelen over voormalige zandplaten

Door het afdammen van verschilende wateren ter beveiliging van het Zeeuwse land tegen overstromingen, zijn verschillende zandplaten bloot komen te liggen. Doordat het zoute water er nu niet meer komt, beginnen de zandplaten weer begroeid te raken. Ze worden zoveel mogelijk aan het natuur overgelaten. Grote grazers als paarden, Galloway runderen en Shcotse Hooglanders zorgen ervoor dat het niet volkomen dichtgroeit. Het zijn vrij ruige gebieden, waar vooral de dieren de paden maken. Je kunt heel mooi wandelen op de Slikken van de Heen en op Goudplaat in Noord Beveland. En het zijn ook goede plekken om wild te spotten in Zeeland, zoals damherten en reeën.

Wandelen in Zeeland

Praktische tips wandelen in Zeeland

Als je ook wilt gaan wandelen in Zeeland, dan heb ik een aantal tips voor jou.

 • Koop een van de Zeeuwse netwerk wandelkaarten (5 euro per stuk) en stippel thuis alvast een wandelroute uit. De kaart is best groot en onhandig mee te nemen. In plaats daarvan kan je een kopie van een gedeelte van de kaart maken of een foto maken. Dat neemt wat makkelijker mee en je kaart blijft langer heel.
 • Zorg voor goed schoeisel, liefst hoge wandelschoenen want je loopt door de polders en zeker bij nat weer loop je vaak door de modder of regenplassen. Vooral in voor- en najaar blijven je schoenen niet mooi, zeker niet als je een route gaat lopen op een van de zandplaten.
 • Ga je langer dan een uur wandelen neem dan iets te eten mee en (zeker bij warm weer) ook iets te drinken. Langs de kust vind je wel plekken waar je iets kunt eten of drinken (bijvoorbeeld bij de strandpaviljoenen), maar in de polders en op de zandplaten zal je weinig horeca tegenomen.
 • Je loopt soms over privéterrein, zeker als je door de polders loopt, die routes gaan vaak over boerenland, daarom zijn honden niet overal toegestaan. Dit geld ook voor natuurgebieden met veel wild. Houd je met honden aan de regels zodat ze het wild niet storen. Laat ook alles achter zoals je het tegenkomt (hek open laten als het open stond) en stoor de dieren niet.
 • Gebruik een wandelapp om je kilometers bij te houden en om je routes uit te stippelen. Wanda heeft een aantal handige wandelapps voor je op een rijtje gezet.

Zie Wandelen in Zeeland, routes en tips voor meer wandelroutes en -tips in Zeeland én elders.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Martin - Indenvreemde.nl 4 maart 2017 at 10:37

  Wat een goed initiatief en wat goed dat je mee doet! Ik ben zelf meer een (mooi weer) fietser. Wandelen of fietsen geeft je wel een kans om iets van ons mooie landje te zien!

 • Reply ivonne 4 maart 2017 at 21:42

  Leuk he dat wandelen, ik krijg er ook altijd veel energie van. Ik ben de laatste tijd ook de wandelingen in eigen provincie aan het promoten! Er is zo veel moois in Nederland, nog jaren te gaan ?

 • Reply Jenny - IkReis 5 maart 2017 at 09:23

  Ik mis Zeeland. Echt.

  Dit voorjaar zit alweer aardig vol gepland met leuke trips, maar ik moet nodig een keer een weekendje Zeeland plannen om te wandelen, te fotograferen en te duiken.

 • Reply Diana | Stripe Away 5 maart 2017 at 09:38

  Wat leuk dat je dit doet. Ik ben geen wandeltype behalve op reis dan! Maar top dat je een doel hebt gesteld. Leuk ook zo Facebook groep, dan kan je elkaar toch motiveren en helpen. Grappig dat je in zo wandelroute ook door een stal met koeien loopt bv. Zo zie je is wat anders dan anders.

 • Reply Jessica 5 maart 2017 at 10:20

  Awh dat kleine pondje is onwijs schattig! Ik probeer ook dagelijks 10.000 stappen te zetten, zodat ik mezelf vaak wel moet verplichten om te lopen naar de supermarkt ipv de auto te pakken of om gewoon even tijdens mijn lunch naar buiten te gaan. Of om inderdaad leuke plekjes in de omgeving te verkennen! Ik wist trouwens niet dat er ook een Facebookpagina voor was, leuk!

 • Reply Dasja 6 maart 2017 at 21:30

  Zo lekker he om buiten uit te waaien. Wij hiken regelmatig maar toen we in NL woonden kwam dit er maar weinig van. Gek eigenlijk want je krijgt er veel energie van. Toen we Ninja (hond) vorig jaar adopteerden was onze deal dat ik de ochtendronde doe. Heerlijk om de dag te beginnen met een half uur tot een uur wandelen. Als ik nu een dagje niet ga voelt dat gek. Tof dat er zoveel (toch bij veel mensen onbekend) wandelmogelijkheden zijn in NL. Ik zou zeggen keep up te good work!

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 8 maart 2017 at 19:42

  Wat goed zeg! Ik zou ook meer moeten wandelen (of sporten in het algemeen) maar het komt er nooit van ondanks het feit dat ik graag wandel. Mijn wandelschoenen staan dan ook al een tijdje in de kast. De volgende vakantie zullen ze wel weer tevoorschijn komen.

 • Reply Sanne 8 maart 2017 at 22:25

  Goed bezig! Respect hoor, 1000 km is een jaar. Het gaat je vast lukken! Handig, die kaart. En vooral leuk, dat je via verschillende routes je eigen wandeling kunt samenstellen!

 • Reply Esther 9 maart 2017 at 15:13

  Wat een mooie en gezonde uitdaging 1000 kilometer per jaar! Zoveel wandelen haal ik waarschijnlijk niet met mijn kantoorbaan 🙁 Prachtig dat je vanuit Zeeland zoveel wandelopties hebt zo dichtbij huis. Leuk ook dat voetpontje. Die hebben wij hier in de buurt ook (Houten).

 • Reply Yvonne 9 maart 2017 at 20:32

  Ik vind het echt superstoer dat je dit doet. En hartstikke leuk om zo je eigen provincie ook NOG beter te leren kennen. Zou wat dat betreft ook zeker iets voor mij zijn, want ondanks dat we hier alweer 6 jaar wonen heb ik nog veel te ontdekken in Gelderland!

 • Reply Sanne 10 maart 2017 at 11:10

  Lekker hoor dat wandelen dicht bij huis! Ik hou zelf meer van fietsen, want dan maak je net wat meer kilometers!

 • Reply Gabriëlle ~ GlobeGirl 10 maart 2017 at 13:29

  Knappe uitdaging de 1000 km lopen in 2017, ik hoop dat het je lukt! Ik hou zelf meer van fietsen, maar mijn vriend van wandelen dus we wisselen het meestal af. Het is heerlijk om lekker in de buurt te gaan wandelen en te genieten van de natuur. Ik vind het altijd erg rustgevend om lekker te gaan wandelen 🙂

 • Reply Marcella 10 maart 2017 at 21:19

  Fijn dat zoveel aan het wandelen bent, heerlijk! Ik heb nog een hoop leuks te ontdekken in Zeeland, ik kom graag eens op ontdekking!

 • Reply Judith | Worldwife.nl 11 maart 2017 at 11:19

  Een mooi doel heb je jezelf gesteld. Ik vind het ook heerlijk om een eind te gaan wandelen. Vanuit huis loop ik zo een natuurgebied in en ondanks dat ik er al heel vaak geweest ben blijf ik het er heerlijk vinden.

 • Reply Hufkens 7 januari 2019 at 18:15

  Hoog tijd om Zeeland eens te gaan verkennen, bedankt voor de aanmoediging. 1 keer ben ik er een weekend geweest nl. In Koudekerke.
  Mocht u een niet te missen onverharde prachtige natuurwandeling liggen hebben dan mag u deze altijd eens mailen aub. Afstand tss. 10 en 20 km
  Mijn foto’s en routes kan u terugvinden op Facebook , pagina wandelen met cisse.

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.