Veerse Bos wandelroute

Het Veerse Bos is een klein bosrijk gebied rondom de Veerse kreken, vlakbij Veere en het Veerse Meer. Ik was er nog nooit eerder geweest en dat terwijl het zo dichtbij mijn huis is. Er is een wandelroute uitgezet door Staatsbosbeheer, van 5.7 kilometer. Maar je kunt ook het wandelknooppunten netwerk volgen, deze loopt ook deels door het Veerse Bos. Ik kies voor de uitgezette wandelroute en volg ook nog een deel van het knooppunten netwerk.

Veerse Bos wandelroute

We volgen de wandelroute van 5,7 kilometer, uitgezet door middel van blauwe paaltjes

Een verrassende wandelroute

Mijn route start vanaf de parkeerplaats aan de landschuurweg. Ik heb eigenlijk een parkeerplaats te vroeg genomen, merk ik later. Maar gelukkig kan ik vanaf hier ook de route volgen. Helaas zie ik de blauwe paaltjes hier nergens staan, dus loop ik maar op goed geluk langs het water. Uiteindelijk kom ik weer uit bij de Landschuurweg en zie ik dat de route het beste gestart kan worden vanaf de parkeerplaats bij het natuurkampeerterrein. De parkeerplaats waar ik eigenlijk naar op zoek was. Hier vind ik de routepaaltjes wel en kan mijn wandelroute echt beginnen. Een van de eerste plekken die ik tegenkom is een hele grote stoel. Als je hier op klimt kan je ver kijken. De traptreden zijn nat en het ziet er nogal steil uit dus ik sla dit bankje even over.

Veerse Bos stoel uitkijkpunt

Een apart uitkijkpunt, in de vorm van een stoel

Flora en Fauna Veerse Bos

In het Veerse Bos leven veel verschillende dieren. Heel veel vogels, die zich tegoed doen aan de vele bessen. Ik zag heel veel felrode bessen. Volgens mij van de meidoorn, maar ik weet het niet zeker. Wel zeker weet ik dat ze fotogeniek zijn. In de bomen zie ik ook platte kastjes hangen. Even later volgt de uitleg: dit zijn vleermuizenkasten. Hier kunnen vleermuizen overdag in schuilen. Geen idee of er vleermuizen in zitten. De specht komt hier ook veel voor, deze zie en hoor ik niet tijdens deze wandeling. Wie ik wel zie, zijn herten. Reeën rennen het grasveld over, van het ene bosrijke gedeelte naar het andere. Ze zijn nogal ver weg om ze mooi te fotograferen, maar het is mooi om ze te zien.

Grote delen van het bos staan vol met deze rode bessen. Een van de weinige kleuren in het winterse bos

Veerse Bos wandelroute

Dit is een vleermiuzenkast. Je vindt ze verspreid door het hele bos

Veerse Bos wandelroute

Drie witte kontjes en geen staart, dit zijn reeën.

Veerse Bos wandelroute

Reeën onderweg naar de overkant

Wandelen op het water

De wandelroute loopt langs verschillende kreken en watergangen. Het water is nooit ver weg. En het leuke is. Je loopt hier zelfs op het water. Met de brug die heel dicht op het water ligt. Om je heen zie je alleen maar water en riet. Een bijzonder element in het landschap. De aalscholvers zitten hier graag in de bomen. En het water zit vol eenden.

Struinen door het bos en klimmen over touwbruggen

De wandelroute verruim ik door een stukje van het knooppunten netwerk te lopen. Ik sla eerst een bospad in, om zomaar een stukje door het bos te dwalen. Wat een rust hier! Ik kom weer uit bij het water. Iets verderop geniet ik van een kop thee op een bankje met uitzicht op een van de kreken. Vogels vliegen af en aan in het riet. Waarschijnlijk zit het vol eetbare insecten. De zon schijnt heerlijk dus ik blijf iets langer zitten dan gepland. Ik pak de route via knooppunten 14, 34, 35 en 15. Onderweg kom ik de leuke touwbrug weer tegen. Op de blauwe wandelroute zag ik hem ook al, maar toen moest ik een andere kant op. Nu mag ik er overheen. Jippie! En wederom mooie uitzichten over het water. Via het bos en langs de Veerse kreek loop ik weer terug naar de parkeerplaats. Wat een verrassende wandeling is dit!

Praktische informatie:

  • Het Veerse Bos ligt vlakbij Veere op het Zeeuwse schiereiland Walcheren. De wandelroute die Staatsbosbeheer hier heeft uitgezet is 5,7 kilometer lang. Je volgt de blauwe routepaaltjes. Bij de Veerse kreek konden wij de routepaaltjes niet vinden. Het andere deel staat wel goed aangegeven. De route staat ook op de wandelplattegrond van Staatsbosbeheer.
  • Wil je de route langer maken, volg dan na deze route, de knooppuntenbordjes van het wandelknooppunten netwerk Zeeland. Te herkennen aan groene bordjes met gele cijfers. Ik verleng de route met knooppunten: 14, 34, 35 en 15.
  • Als je deze route wilt wandelen, parkeer dan de auto op de parkeerplaats van Natuurkampeerterrein het Veerse Gat. Adres: Landschuurweg 5 in Veere.
  • Wil je langer blijven in dit gebied, dan kan je van eind maart t/m eind oktober kamperen op Natuurkampeerterrein het Veerse Gat. Ze hebben plekken zonder en met stroom. Het ziet er erg leuk uit.
  • Trek hoge wandelschoenen aan, of laarzen. Het is op bepaalde plekken behoorlijk nat. Zeker op of vlak na regenachtige dagen.
  • Neem je verrekijker mee, want hier leven herten: damherten en reeën. En ook zie je veel vogels.
  • Honden mogen mee, mits aangelijnd.
  • Onderweg zijn er veel bankjes en picknickplekken. Er is geen horeca, dus eigen eten meenemen. Of even doorlopen naar Veere.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.