Wandelen in Riisitunturi National Park | Fins Lapland

Tijdens mijn rondreis door Fins Lapland in de nazomer maak ik kennis met de prachtige natuur van het hoge noorden. We maakten een miniroadtrip langs Rovaniemi, Ruka en Salla. We zagen beren en ander Fins Wildlife, waren lekker actief bezig in de natuur én we maakten verschillende wandelingen door Oulanka National Park. En we zagen ’s avonds het noorderlicht. Magisch! Wat ook indruk maakte was het Riisitunturi National Park. Wandel vooral ook in Riisitunturi en geniet van de vele bessen en prachtige uitzichten. Het is daar een stuk minder druk dan bij Oulanka NP.

Riisitunturi National Park bestaat uit bos, moeras en heuvels. De toppen reiken tot 400 meter hoogte. Vanaf de hoogste toppen heb je 360 graden uitzicht over het meer van Kitkajärvi en de bossen daaromheen.

Riisitunturi NP Fins Lapland wandelroutes

Bosbessen plukken

Als wij richting Riisitunturi National Park rijden wordt de toegangsweg geblokeerd door een grote vrachtwagen. Een chauffeur is bezig met het laden van gekapte bomen. Een bijrijder zien we in de bossen naast de wagen lopen. Hij is bessen aan het plukken. Ik stap uit en maak een praatje met hem. En leer welke bessen ik wanneer moet eten. Ik volg al snel zijn voorbeeld en samen plukken en snoepen we van de bessen, totdat de vrachtwagen klaar is met zijn werk. Later zie ik dat het hele nationale park vol staat met de bessen. Heerlijk!

Bosbessen Riisitunturi NP Fins Lapland
Bosbessen Riisitunturi NP Fins Lapland
Bosbessen Riisitunturi NP Fins Lapland

Wandelroutes door Riisitunturi National Park

Na het bosbessen plukken rijden we het park verder binnen en parkeren onze auto op de parkeerplaats bij de Riisitunturin entree, waar verschillende wandelingen starten. Wij twijfelen tussen de Riisin Rietas (10.7km) en de Riisin Rääpäsy (4,3km). We hebben niet zoveel tijd dus we kiezen voor de Riisin Rääpäsy trail. En dat is maar goed ook, want met al dat klimmen doen we er toch nog best lang over.

Riisitunturi NP Fins Lapland wandelroutes
Riisitunturi NP Fins Lapland wandelen
Riisitunturi NP Fins Lapland wandelen

Uitzichtspunten

We lopen eerst tussen de vele bosbessen struiken. Met daartussen paddenstoelen. Ook aan de bomen zien we fraaie exemplaren. De herfst is hier echt begonnen. Hoe verder we komen hoe meer we moeten klimmen. Dit is best even pittig. Vanaf het hoogste punt, kijken we als beloning dan wel over de vele meren in de verte. Echt een prachtig 360 graden uitzicht.

Riisitunturi National Park Fins Lapland
Riisitunturi NP Fins Lapland wandelen
Riisitunturi NP Fins Lapland uitzichtspunt
Riisitunturi NP Fins Lapland
Riisitunturi NP Fins Lapland paddenstoel

Moerassen

Daarna is het een makkelijke wandeling. We lopen veel langs moerasachtig gebied, maar overal liggen planken dus je krijgt geen natte voeten. Wat je wel krijgt? Mooie uitzichten en prachtige kleuren. En voor wie er oog voor heeft: mooie wuivende moeraspluis langs het water. Een fotogeniek plaatje. Met de wind valt het nog niet mee om deze mooi op de foto te zetten. We eindigen deze rondwandeling weer bij de auto en kunnen niet anders dan concluderen dat het hier heel erg mooi is. Ook als je maar een relatief korte wandeling maakt.

Riisitunturi NP Fins Lapland moeras
Riisitunturi NP Fins Lapland moeras
Riisitunturi NP Fins Lapland moeras
Riisitunturi NP Fins Lapland moeras
Riisitunturi NP Fins Lapland moeras
Riisitunturi NP Fins Lapland moeras

Praktische informatie

  • Riisitunturi NP is niet zo makkelijk te vinden als Oulanka NP. Het staat niet goed aangegeven en wij rijden de eerste keer verkeerd. De parkeerplaats ligt aan de Tolva weg, ongeveer 6 kilometer verwijderd van de plaats Tolva. Bekijk hier de locatie op Google Maps.
  • Vanaf de parkeerplaats bij Riisitunturi zijn verschillende wandelroutes te lopen:
    Trail to Riisitunturi Open Wilderness Hut, 1,5 km / direction, The Riisin rääpäsy Trail (a circle trail), 4.3 km en The Riisin rietas Trail (a circle trail). Wij kiezen voor de Riisin Rääpäsy trail en deze bleek toch langer te duren dan gedacht. Dit komt doordat je in het begin behoorlijk klimt.
  • Een ander startpunt is Kirintövaara resort, Hier starten de volgende routes: 10.7 km Kirinkuoppa Trail (a circle trail), 7.0 km Kirinmatala Trail (a circle trail), 10.9 km Riisitunturi Trail, 26 – 29 km / direction.
  • Bij de startpunt van de wandelingen zijn geen voorzieningen (behalve een dry toilet). Je kunt hier niks eten of drinken. Dichtstbijzijnde plaats waar dat kan is Tolva. Neem zelf eten en drinken mee. Er zijn wel schuilplaatsen en hutten onderweg. Sommige met een vuurplek en ruimte voor het opzetten van een tent.
  • Lees meer praktische zaken in de pdf over Riisitunturi National Park, inclusief plattegrond

Pinterest

Wandelen in Riisitunturi NP in Fins Lapland #finland #wandelen #finslapland #riisitunturi
Bewaar dit artikel op Pinterest

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Voigt Travel

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.