Wandelen in Zeeland | van Domburg naar Westkapelle

De wandeling van Domburg naar Westkapelle gaat over hoge duinpaden, met uitzicht op het strand en de zee. Soms flink klimmen, maar altijd met een beloning: prachtige vergezichten. Deze rondwandeling is ongeveer 13 kilometer lang en volgt het knooppunten netwerk van Zeeland. Kenmerken: duinen, uitzichten, zee en badplaatsen

Zin in een lange wandeling? Begin je wandelroute dan in Oostkapelle en ga eventueel verder naar Zoutelande. Lees ook het verslag over de wandeling van Oostkapelle naar Domburg. Deze gaat ook over duinpaden, maar loopt ook door het natuurgebied De Manteling. Of lees de 5 mooiste wandelroutes op Walcheren voor meer wandelinspiratie.

Startpunt wandeling Domburg

Mijn wandeling start in Domburg. Deze badplaats ligt op het eiland Walcheren in Zeeland. Het is de op twee na oudste badplaats van Nederland. En voor vele Duitsers een tweede thuis inmiddels. De watertoren steekt overal bovenuit en is al van ver te zien als je door de duinen wandelt. Mijn auto parkeer ik aan de rand van het dorp en ik wandel over het duinpad die glooiend op en neer gaat. Naast het pad vind je duindoorn. En in het juiste seizoen bloeiende rozen. En altijd weer die mooie uitzichten.

Uitzicht op Domburg vanaf wandelpad
Uitzicht op Domburg
Duindoorn

Via de Hoge Hil naar Westkapelle

Vanuit Domburg richting Westkapelle merk ik dat het pad stijgt. Ik moet een paar treden op en dan sta ik op De Hoge Hil, een duintop van ongeveer 25 meter hoogte. Vanaf hier heb je een 360 graden uitzichtspunt. Je kijkt ver over de zee en het binnenland. Op de top zijn marmeren platen geplaatst die de kernen van de gemeente voorstellen.

De marmeren platen stellen de kern van de gemeente Veere voor
Uitzicht duinen vanaf Hoge Hil Domburg
Mooi uitzicht vanaf de Hoge Hil
Uizicht zee vanaf Hoge Hil Domburg
Uitzicht vanaf de Hoge Hil op de zee
Wandelen tussen Domburg en Westkapelle
Ongemerkt loopt het pad flink omhoog

De zeedijk van Westkapelle

Na ruim 5 kilometer wandelen zie ik in de verte de rood-witte vuurtoren van Westkapelle opduiken. De zandduinen veranderen langzaam in steen. En ik nader de Westkapelse Zeedijk. In 1400 vaagde een stormvloed de toenmalige stad weg. Om de plaats te beschermen legden ze toen een Zeedijk aan. In de Tweede Wereldoorlog bombardeerden de Geallieerden de zeedijk kapot om zo Walcheren onder water te zetten en het te kunnen bevrijden van de bezetter. Nu kan je over deze Zeedijk wandelen, fietsen en zelfs auto rijden. Bij knooppunt 62 verlaat je de zeedijk en duinen en wandel je via de polders en weilanden weer terug naar het beginpunt.

Kunst in de duinen
In de verte zie je de vuurtoren van Westkapelle staan
Vuurtoren het Lage licht van Westkapelle

Praktische informatie

 • De wandeling is 13 kilometer lang en volgt heen de duinen en terug het polderlandschap. Je start bij knooppunt 83 en volgt vervolgens 84- 11-35-32-62-31-33-36-12-14-16-83.
 • Parkeren kan bij parkeerplaats Irma 1 of Irma 2, aan de Doctor Johannes George Mezgerweg in Domburg. Parkeren is hier gratis, ook in het hoogseizoen. Wil je op een mooie dag gaan wandelen, zorg dan dat je hier vroeg bent. Rond 10.00 uur zijn al deze gratis parkeerplaatsen in Domburg bezet.
 • Honden zijn aangelijnd toegestaan in de duinen. Op de weg terug door de polder, volg je soms ook paden door de weilanden. Hier zijn honden niet toegestaan. Je kunt dan wel een alternatieve route uitkiezen.
 • Horeca: in Domburg en Westkapelle zijn veel horecagelegenheden te vinden. Niet ver van de vuurtoren heb je een restaurant op de Westkapelse Zeedijk (Restaurant de Westkaap), ongeveer halverwege de wandeling. Verder zijn er op het strand verschillende paviljoens. Let op: deze zijn in de winter niet altijd open. Langs de route terug door het binnenland vind je geen horecagelegenheid.
Route Domburg Westkapelle op de knooppuntenkaart in beeld gebracht

Op zoek naar een gids over Zeeland met de highlights, autoroutes en stadswandelingen? Bekijk dan deze online reisgids eens:

Dit artikel bevat affiliatelinks

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Levina 27 mei 2019 at 08:51

  De “Vuurtoren” op het één na laatste plaatje is niet “de” Vuurtoren van Westkapelle maar het Iezderen torentje ( Ijzeren torentje), in de volksmond zo genoemd, ėén van de twee torens. De echte Vuurtoren, het Hoge licht is te zien op de foto met het kunstwerk van de rode koe. Op de site van het Polderhuis wordt het Iezderen torentje ook een vuurtoren genoemd maar dan het Lage Licht.

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.