Wandelroute over de bloemendijken in Zeeland

In Zuid-Beveland is een bijzonder landschap ontstaan door de vele dijkdoorbraken en door de manier waarop later met het landschap is omgegaan. Met deze wandelroute loop je over de mooie bloemendijken in Zuid-Beveland in Zeeland en ontdek je het bijzondere heggenlandschap vol met waterpoelen. Een walhalla voor de vogelaar, want vogels voelen zich erg thuis. Neem je verrekijker mee en geniet van alle dieren die je onderweg tegenkomt. De uitgezette wandelroute is ongeveer 5 kilometer.

Wandelroute over de bloemendijken in Zeeland

Startpunt Schaapskooi Schaap En Zo in Nisse

De wandelroute over de bloemendijken van Zuid-Beveland in Zeeland, start je het beste vanaf de schaapskooi Schaap En Zo in Nisse. Hier heb je gratis parkeerplaatsen en horeca. Het is een fijne plek om je wandeling te starten en eindigen. Kijk voor je gaat wandelen eerst of de schapen in de kooi aanwezig zijn. Zo niet, dan kom je ze waarschijnlijk tegen op een van de dijken tijdens je wandeling.

Tip: wandel deze route in het voorjaar of de zomer. Rond half april staan de fruitbomen in bloei en baltsen de fazanten. Iets later en in de zomer geniet je optimaal van de bloemendijken, dan staan onder andere de meidoorns en fluitekruid in bloei en wandel je door een weelde van witte bloemen. Liever nog wat langer wandelen? Combineer deze wandelroute dan met de bloesem wandelroute in de Zwaakse Weel (4,5 of 8 km).

Wandelroute over de bloemendijken in Zeeland
De knoppen van het fluitekruid staan op ontspringen (eind april 2021)

De welen en dijken van Zuid-Beveland

Vanaf de schaapskooi volg ik de gele bordjes van de wandelroute. Als eerste kom ik langs een grote waterplas, een van de welen op de route. Een weel is een kolkgat ontstaan door een dijkdoorbraak. Bij het herstellen van de dijk werd de makkelijkste weg gekozen, het nieuwe stuk dijk werd om de plas heen gelegd. De vele dijken in Zuid-Beveland zijn lang geleden ontstaan, door het vele inpolderen van het land. Heel vroeger bestond dit deel van Zeeland uit allemaal kleine eilanden omringd door slikken en schorren. Er werd steeds meer land gewonnen op de zee en iedere keer werd er een nieuwe dijk omheen gelegd. Hierdoor zie je niet één zeedijk maar heel veel dijken achter elkaar.

Wandelroute over de bloemendijken in Zeeland
Een van de welen, ontstaan na een dijkdoorbraak

Wandelen over dijken met zicht op fruitbomen

Het eerste gedeelte van de wandelroute volg je de dijken met zicht op verschillende fruitboomgaarden. Als je de route in het voorjaar wandelt, zo eind april, dan kan je genieten van de mooie fruitbloesems. De kersen-, appels- en perenbomen staan dan in bloei. Binnen Nederland vind je de meeste fruitteelt in Gelderland (m.n. de Betuwe) gevolgd door Zeeland. Zeeland heeft per oppervlakte veruit het meeste fruit van heel Nederland. Als kleine provincie zijn we dus groots in de fruitteelt, dit zie je vooral terug in Zuid-Beveland*.

*bron: De Zeeuwse Ankers

Wandelroute over de bloemendijken in Zeeland
Wandelroute over de bloemendijken in Zeeland

Hollebollig heggenlandschap op de Poel in Zuid-Beveland

Na een andere mooie weel kom ik aan bij het heggenlandschap op de Poel in Zuid-Beveland. Eerder keek ik er al van bovenaf op toen ik over de dijk wandelde. Nu ga ik het gebied zelf in. Op het informatiebord aan het begin van dit gebied lees ik hoe dit het landschap is ontstaan. Vroeger was het land verdeeld in verschillende percelen in het bezig van verschillende eigenaren. Het vee dat hier vroeger graasde liet de grenzen van de percelen met rust en hier ontstonden vanzelf allerlei struiken. Deze vormden op den duur een natuurlijke heg en zo ontstond er een groot grasland gescheiden door verschillende heggen. Vroeger is hier turf gewonnen en gedroogd voor het winnen van zout. De bovenlaag werd er na het turfsteken weer losjes opgegooid waardoor er een hobbelig landschap is ontstaan.

Wandelroute over de bloemendijken in Zeeland
Wandelroute over de bloemendijken in Zeeland
Wandelroute over de bloemendijken in Zeeland

Vogels spotten in heggen en op akkerland

Tijdens deze wandelroute hoor je heel veel vogelgeluiden om je heen. Natuurlijk de vele zangvogels die in het voorjaar broeden in de heggen, zoals de heggenmus, kneu, grasmus en zwartkop. Maar ook de baltsroep van de fazant. Als je nog nooit een fazant hebt gezien of gehoord, dan moet je naar Zeeland komen om vogels te spotten en vooral naar de Bevelanden. Op Noord-Beveland bij de inlagen zie ik altijd heel veel fazanten op de akkers lopen. Maar ook hier tijdens deze wandelroute over de bloemendijken in Zuid-Beveland struikel ik bijna over de fazanten. En hun ‘baltsende roep’ klinkt tot ver door. Wie ik ook hoor is de koekoek. Als je deze vogel hoort weet je dat de zomer in aantocht is. Ik neem afscheid van het heggenlandschap en wandel via de laatste bloemendijken terug naar de schaapskooi waar mijn auto geparkeerd staat. Hier eindigt mijn korte, maar mooie wandelroute over de bloemendijken in Zeeland.

Wil je nog meer wandelen in Zuid-Beveland en Zeeland? Stippel dan zelf een route uit via het knooppuntennetwerk of wandel een van de routes uit deze gids over Zeeland. Liever fietsen? Stippel je eigen fietsroute uit via de fietsknooppunten.

Praktische informatie

  • Locatie: De bloemendijken van Zeeland vind je in het zuidelijke deel van Zuid-Beveland onder Goes, ook wel de Zak van Zuid-Beveland genoemd.
  • Parkeren: Gratis parkeren kan bij de Schaapskooi maar ook op andere plekken langs de route bijvoorbeeld op de hoek van de Vernoyen en Sluishoekwegeling.
  • Routes: Volg de groene pijltjes voor deze wandelroute van Natuurmonumenten. Of stippel je eigen wandeling uit via het knooppuntennetwerk. De route is goed te combineren met de wandelroutes in de Zwaakse Weel.
  • Toegankelijkheid: De wegen op de dijken zijn verhard, de paden door het heggenlandschap zijn deels onverhard.
  • Honden: Zijn welkom mits aangelijnd, vooral bij het heggengedeelte waar runderen grazen.
  • Horeca: Bij de Schaapskooi is een restaurant met een terras. In Nisse vind je Koek & Leut, waar je terecht kunt voor koffie en thee of een lunch (cliënten van KIO werken hier in de dagbesteding)
  • Tip: Kom vroeg in de ochtend, dan zijn de vogels het actiefst. Neem verrekijker en je telelens mee. Of fotografeer de bloemen en insecten met een macrolens.

Pinterest

Bewaar deze route op Pinterest

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.