Wandelroutes Slikken van de Heen | Wandelen in Zeeland

Het natuurgebied de Slikken van de Heen ligt op de grens van Noord Brabant en Zeeland. Het was vroeger een zoutwatergetijdengebied. Maar door de aanleg van de Philipsdam is dit stuk grotendeels droog komen te staan. Het gebied is ontzilt door al het regenwater. Sindsdien kan de natuur haar eigen gang gaan en is er een heel nieuw landschap ontstaan. Het is daardoor ook een vrij ruig struingebied. Zeker in het voorjaar wanneer ik het bezoek.

Wandelroutes Slikken van de Heen | Wandelen in Zeeland
Wandelen over dijkjes. En over houten vlonders door een voormalig getijdengebied.
Wandelroutes Slikken van de Heen | Wandelen in Zeeland

Wandelen door het voormalige getijdengebied

Door het gebied lopen 2 wandelroutes, een torenroute en een kijkschermroute. Beiden ongeveer 3 kilometer. Zelf combineerde ik beide routes en liep ongeveer 7 kilometer in totaal. Er is niet echt een parkeerplaats. Ik heb moeite om het beginpunt te vinden en rij een paar keer met de auto de B-weg heen en weer. De navigatie geeft toch echt aan dat ik er ben. Ik kijk naar de dijk en zie daar een groot bord met informatie. Ja het lijkt er op. Ik parkeer mijn auto dan maar in het gras en hoop dat ik straks niet vastloop in de modder.

Kudde Konikspaarden zorgen voor begrazing

Ik klim de dijk op en bekijk eerst het informatiebord en de wandelingen. Zo oriënteer ik me op de routes die ik wil lopen. Als ik aan de andere kant naar beneden kijk zie ik een hele kudde Konikspaarden rustig grazen. Inclusief kleintjes! Leuk. Ik volg het pad naar beneden en zorg dat het hek goed achter me sluit. Het landschap bestaat uit dijkjes en geulen en op sommige plekken staan deze vol water. Het is een nat voorjaar en ik ben blij met de houten planken. Zo blijven mijn voeten hier in ieder geval nog droog.

Konikspaarden zorgen voor de begrazing van het gebied.
De bordjes van de wandelroutes. Rood is meer oranje geel geworden. (update: nu worden de routes met symbolen aangegeven)
Drassige grond in het voorjaar, ik ben blij dat er houten vlonders liggen.
Je ziet de glooiingen nog van het landschap, waar eerst eb en vloed vrij spel hadden

Wild spotten bij de Slikken van de Heen

Met mijn voeten in de slik wandel ik over de dijkjes als ik ineens iets in mijn ooghoek zie bewegen. Het is een ree. Ik zie het goed, maar het gaat zo snel dat het niet lukt om een foto te maken. Tijdens de hele wandeling hou ik mijn ogen goed geopend. Elke bruine vlek in de verte bekijk ik door mijn telelens, maar helaas. Ik zie er verder geen meer. Reeën komen hier veel voor en je kan ze redelijk makkelijk zien (volgens Zeeuws Landschap). De vos komt hier ook voor, maar laat zich niet vaak zien. Verder trekt het gebied heel veel vogels aan. Halverwege de kijkschermroute vind je een vogelobservatiescherm, langs een voormalige getijdenkreek. Neem je verrekijker mee om de vele soorten te bekijken.

Ik zie een ree rennen, maar kan alleen maar sporen fotograferen
Er komen heel veel vogels voor in de Slikken van de Heen, zoals deze graspieper.
De bomen beginnen weer uit te lopen in het vroege voorjaar

Uitkijktoren

De kijkschermroute onderbreek ik om linksaf de torenroute te volgen, richting de uitkijktoren. Ik sla het beklimmen van deze toren even over, met mijn hoogtevrees zit ik hier meestal niet op te wachten. Maar ik denk dat je een heel mooi uitzicht hebt over het gebied. ik vervolg mijn route langs het kanaal. Je loopt even buiten het begrazingsgebied. Iets verderop keer je weer terug en dan sta ik weer tussen de kudde paarden. Een veulen kijkt me nieuwsgierig aan en komt vol enthousiasme op me afgerend. Als een jonge hond kijkt hij me verwachtingsvol aan. Ik jaag hem een beetje weg, wil niet dat hij te dichtbij de mensen komt en ook niet dat hij me volgt door het hek. Hij galoppeert weg en rent als een malle met de kleine manen in de wind. Af en toe maakt ze een rare bokkesprong. Het is een leuk gezicht en er staat een grote glimlach op mijn gezicht. Zo sluit ik mijn bezoek aan de Slikken van de Heen met een goed gevoel af.

Vrolijk veulen bij de Slikken van de Heen

Praktische informatie

 • De Slikken van de Heen ligt op de grens van Zeeland en Brabant. Volg de Philipsdam (n257) en sla af naar de Campertweg. Op de hoek parkeer je de auto in het grasveld. Bovenaan de dijk zie je een bord met plattegrond en de tekst Slikken van de Heen
 • Er lopen twee wandelroutes door het gebied, een torenroute en kijkschermroute beiden 3 kilometer. Je kunt ze ook (deels) combineren. Ze worden aangegeven met symbolen
 • Honden zijn niet toegestaan
 • Als je in een nat jaargetijde komt (zoals ik in het voorjaar) neem dan laarzen of hoge wandelschoenen mee die vies mogen worden. De paden zijn erg modderig.
 • Neem je verrekijker mee en observeer de vele vogels bij het observatiescherm.
 • Bij de Slikken van de Heen vind je geen enkele voorzieningen, neem dus eten en drinken mee.
 • Je kunt er wild spotten zoals reeën, vossen en heel veel vogels. Er lopen ook veel grote grazers rond zoals, Konikspaarden voor de begrazing van het gebied. Volgens de website van Zeeuws Landschap begrazen ook rode geuzen (runderen) in dit gebied, ik ben ze zelf niet tegengekomen. En vanaf februari 2020 grazen er ook wisenten. Bij al het wild en bij de grazers geldt houd de dieren wild, voer ze niet en houd gepaste afstand.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply maurice 4 februari 2019 at 22:15

  Wat een schitterende serie wandelingen, die ik zelf niet zo snel gevonden zou hebben. Ik hou een lijst bij met ‘wensgebieden’. Deze (Slikken van de Heen) is goed te doen vanuit Bleiswijk, dus die lopen we in het voorjaar wel een keer. Ik kom dan vooral om te vogelen. Daarom bij deze alvast de tip dat de ‘zanglijster’ op het paaltje een echte graspieper is.

  • Reply Carolien 5 februari 2019 at 09:30

   Ha Maurice, Leuk dat je deze kant op komt. Ik ben (nog) geen goede vogelaar, dat zie je. Iedere keer leer ik wat bij. Ik dacht dat dit de zanglijster was, maar bij nader inzien lijkt het toch meer een graspieper. Dank voor je aanvulling, ik pas het aan! Alvast veel plezier in Zeeland!

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.