Wandelroutes Zwaakse Weel in Zuid-Beveland

Volg de wandelroutes in de Zwaakse Weel in Zuid-Beveland en ontdek de verschillende landschappen in dit deel van Zeeland, ook wel de Zak van Zuid-Beveland genoemd. Je volgt paden langs fruitboomgaarden, restanten van de kreek de Zwake en weilanden. In het voorjaar staan de fruitbomen in bloei en spelen de lammetjes in de wei. De zomer geeft de meeste vlinders en in het najaar mag je je eigen appel of peer plukken in de hoogstamboomgaard. Wandelen in de Zwaakse Weel is ieder seizoen mooi.

De Zwake is een voormalige vaargeul tussen Schenge en de Westerschelde, vroeger voeren hier grote schepen naar Antwerpen en terug. In de Middeleeuwen werd er steeds meer ingepolderd en werd de kreek te smal voor de grote schepen die voortaan over de Westerschelde varen. Tijdens de wandelroutes kom je langs restanten van de kreek, nu vooral in gebruik door verschillende watervogels.

Wandelroutes Zwaakse Weel Zuid-Beveland

Startpunt wandelroutes Zwaakse Weel bij Infopunt Natuurmonumenten

Aan de Zwaaksedijk vind je het informatiepunt van Natuurmonumenten met een gratis parkeerplaats. In het infopunt is een toilet, gratis koffie en informatie over het gebied. Een webcam laat de kerkuil in de nok van de boerderij zijn tijdens het broedseizoen. Buiten vind je picknickplaatsen, een oplaadpunt voor de fiets én een beleeftuin voor kinderen. Vanaf het Infopunt wandel je via de weg naar de kreek, waar een informatiebord staat met de wandelroutes erop. Eigenlijk begint de route hier pas echt.

Liever zelf je wandelroutes uitstippelen? Gebruik dan deze wandelkaart met daarop de knooppunten in Zeeland. Of kies een route uit deze gids.

Wandelroutes Zwaakse Weel Zuid-Beveland

Wandelroutes Zwaakse Weel

Rondom de kreek zijn 2 wandelroutes uitgezet. De rode wandelroute van 4,5 kilometer start bij het Informatiepunt. Deze kan je verlengen met de blauwe wandelroute van 3,5 kilometer. De rode wandelroute komt langs de grote kreek met vissteigers. Hier vandaan kan je ook heel goed vogels kijken. Op de kreek zwemmen eenden, ganzen en futen. Als je geluk hebt zie je een ijsvogel visjes vangen en boven je hoofd bidden roofvogels als bruine kiekendieven en torenvalkjes voor hun hapje. Ben je een visser? Dan mag je in de kreek je hengel uitgooien, alleen dan zonder lood!

Hoogstamboomgaard: pluk in het najaar je eigen appel of peer

Via kleine slingerpaadjes kom je langs de Hoogstamboomgaard vol oude fruit- en perenrassen. Zo proberen ze hier in Zuid-Beveland de oude fruitrassen levendig te houden. In het voorjaar, zo half tot eind april staan de fruitbomen in bloei en kun je hier genieten van de mooie bloesem. In september zijn de appels en peren rijp en mag je er eentje plukken voor je wandeling onderweg.

Wandelroutes Zwaakse Weel Zuid-Beveland

Vlinderbelevingspad: een pad vol bloemen

Vlinders en bijen nemen al jaren af in aantal. Dit komt onder andere door een gebrek aan bloemen. Bij de Zwaakse Weel is daarom een stuk grond ingezaaid met allerlei soorten bloemen. Van het late voorjaar tot de vroege herfst is het hier een komen en gaan van insecten en vlinders. Informatiebordjes geven meer informatie. De route die erdoorheen loopt is ongeveer 1 kilometer, groene pijlen wijzen je de weg. Vooral leuk om samen met kinderen te ontdekken.

Ontdek de bloesems op de route in het voorjaar

Fruitbomen vol bloesem, zover je kunt kijken. Als je in het voorjaar de wandelroutes bij de Zwaakse Weel volgt zie je de vele appel- en fruitboomgaarden in bloei staan. Vrolijke lammetjes dartelen in de wei en de koekoek roept in de verte zijn eigen naam. Als je geluk hebt zie je ook de veulens in de wei bij de kreek. En vogels zijn druk in de weer met het bouwen van hun nest of met het voeren van hun jongen. De Zwaakse Weel is springlevend in het voorjaar.

Dieren spotten en fotograferen bij de Zwaakse Weel

Natuurgebied de Zwaakse Weel is een walhalla voor dieren en vooral voor vogels. Neem je verrekijker en telelens mee en spot de vele soorten zangvogels (zoals de grasmus, blauwborst en baardmannetjes), watervogels (eenden, ganzen, futen, ijsvogel) en roofvogels (Bruine Kiekendief, Torenvalk en uilen). Vooral bij de rietvelden rondom de kreek zitten heel veel vogels. In de velden hoor je ook de fazanten baltsen, met hun typische krijsende roep. En wie weet zie je net als ik wel een wezel in de berm lopen.

Wandelroutes Zwaakse Weel Zuid-Beveland

Praktische informatie

  • Locatie: De Zwaakse Weel ligt in de Zak van Zuid-Beveland in Zeeland, ten zuiden van Goes.
  • Parkeren: Bij Infopunt Zwaakse Weel is een parkeerterrein waar je de auto gratis kunt parkeren. Adres: Zwaaksedijk 5, 4434 RD Kwadendamme
  • Wandelroutes: Er zijn twee uitgezette wandelroutes, een rode wandelroute van 4,5km en een blauwe van 3,5 kilometer. De rode route start bij het informatiecentrum. Deze route kan je ongeveer halverwege verlengen met de blauwe route. Het vlinderbelevingspad is 1 kilometer.
  • Toegankelijkheid: Je loopt zowel over verharde als onverharde paden. Niet geschikt voor kinderwagens
  • Honden: Honden zijn welkom aan de lijn. Er is een klein stukje van de route waar honden los mogen lopen, zie bordjes ter plaatse
  • Tip: Bezoek de Zwaakse Weel in het voorjaar (april) wanneer de fruitbomen in bloei staan. Je ziet overal lammetjes en veulens. Iets later in het voorjaar geniet je van bloeiende meidoorns en fluitekruid.

Pinterest

Bewaar deze wandelroute op Pinterest

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.