Kalbarri National Park

Kalbarri is een plaats aan de westkust, ten noorden van Perth, waar de Murchison River in de zee uitmondt. Deze rivier heeft een 80 kilometer kloof gevormd door het rode zandsteen van het binnenland. Deze kloof inclusief mooie uitzichtpunten en rotsformaties vormen samen het Kalbarri National Park. Verder ligt Kalbarri aan de ruige Coral Coast met kliffen van wel 100 meter hoog. Voor de kust vergingen veel schepen, waaronder ook een aantal Nederlandse schepen die naar Batavia voeren. De plek herbergt dus ook een deel van de Nederlandse geschiedenis. Het is een bezoek meer dan waard en wij verbleven er dan ook meerdere dagen.

Uitkijkpunten Natural Bridge en Grand Stand

Als je vanuit het zuiden komt, zoals wij, kan je langs een groot zoutmeer rijden dat roze is gekleurd: Hutt Lagoon. De roze kleur wordt veroorzaakt door een bacterie. Ik zie de meest fantastische foto’s voorbijkomen op internet, dus natuurlijk wil ik daar ook langs. Helaas, valt het flink tegen. Als wij er zijn is er geen roze kleur te bekennen. Blijkbaar hangt het ook nog van de tijd van het jaar en de dag af of de kleur echt knalroze is. Enigszins teleurgesteld rijden we verder, naar de kliffen en uitzichtpunten van de kust ten zuiden van Kalbarri. En dát valt helemaal niet tegen. Wat een mooie uitzichtpunten vanaf de rotsen en wat heeft de zee een kracht! Ik ben benieuwd hoe lang sommige rotsformaties nog blijven bestaan.

Kalbarri

Kalbarri zelf is een kleine kustplaats van ongeveer 1400 inwoners. De inwoners hier leven van het toerisme en het vissen, wat je hier heel goed kunt doen. Helaas, hebben ze hier geen leuke, kleine campings, alleen grote caravanparks. We zoeken er tevergeefs naar en gaan zelfs voor de zekerheid nog even naar het Visitor Center om het te vragen. Helaas, we moeten genoegen nemen met één van de caravan parks. Het wordt Tudor Holiday Park. We zetten de tent op en genieten van een drankje. Als het donker wordt verschijnen er aan de rand van de camping allemaal walibi’s. Wat een leuk gezicht! Ook strijken er geregeld groepen galah’s neer. Deze parkietachtigen maken samen een hoop herrie. Helaas, net als ik de camera bij me heb zijn ze nergens te zien dus ik heb ze hier niet op de foto. We merken het al ’s avonds als de zon onder gaat, het wordt vannacht erg koud. We worden dan ook ’s nachts wakker van de kou. Australiërs lopen ’s ochtends met muts op en handschoenen aan op de camping. Je kunt ook overdrijven natuurlijk! Maar het moet gezegd, we zijn blij met een warm bakje koffie in onze koude handen.

Kalbarri National Park River Gorges: The Loop, Nature’s Window, Z-bend, Hawkhead en Ross Graham Lookout

Het is tijd om richting Kalbarri National Park te gaan. Hiervoor volgen we de onverharde weg naar de River Gorges. We bezoeken formaties en uitzichtpunten met namen als The Loop, Nature’s Window en Z-bend. De vormen laten zich raden. Vooral Nature’s Window is een bekende plek. Natuurlijk moeten wij hier ook even een paar foto’s maken. We lopen korte wandelingen richting uitzichtpunten en genieten van het mooie gezicht. Wat een hoop rotsen en wat is de kloof die de rivier heeft uitgesleten lang! Aan de andere kant van de weg rijden we richting Hawkhead en Ross Graham Lookout. Het uitzicht bij Hawkhead is weer erg mooi, die bij Ross Graham valt een beetje tegen, maar misschien hebben we er gewoon al te veel gezien.

Kalbarri National Park Kalbarri National Park

Ruige kust en Nederlandse ontdekkingsreizigers

We rijden weer terug richting kust en maken daar nog een paar keer een stop, onder andere bij Eagle Bay. Hier bezoeken we nog een mooi uitzichtpunt op zee en ik zie zowaar een walvisstaart! Helaas bleef het bij één keer. We bezoeken ook nog het Zuytdorp Memorial. Deze herdenkingsplaats is ter ere van het voor de kust vergane Nederlandse VOC-schip de Zuytdorp (naar het dorp in Zeeland). Naast de Zuytdorp strandde ook het beroemde Batavia schip voor deze kust. Enkele bemanningsleden van de Batavia kwamen ten zuiden aan land om water en eten te zoeken, maar dit vonden ze niet. De rest van het verhaal kan je lezen in het uitstekende (gratis!) Western Australian Museum in Geraldton (hier komt nog een keer een blog over) en in Fremantle. Toch gek dat zo ver van Nederland zo’n belangrijk stukje uit de geschiedenis te vinden is.

Varen op de Murchison River

De volgende dag hebben we zin om zelf een stukje over de rivier te varen. We hebben gezien dat je bootjes kunt huren, dus wandelen we vanaf de camping richting water en huren daar een bootje voor 2 uur. We hebben nog wat lekkere dingen gehaald in de supermarkt voor onderweg. We vragen tips aan de verhuurder, waar we naartoe kunnen en gaan dan op pad. We stoppen bij Castle Rock, hier zou je makkelijk naar de top kunnen wandelen. Nou laat dat makkelijk maar weg, of we liepen niet de goede route. Het eerste stuk door het zand was inderdaad makkelijk, maar daarna werd het allemaal losse stenen /gruis en gleden we steeds weg op onze slippers. Natalie en ik geven het op een gegeven moment op, we gaan wel even zitten om te genieten van het uitzicht (wat ook nog pas pittig was met hoogtevrees). Alwin loopt wel helemaal naar de top. Terug bij de boot genieten we van een kleine picknick en dan is het alweer tijd om terug te varen. Bij het aanlegpunt heb je wat café’s en restaurants waar we lekker lunchen. De rest van de middag brengen we door bij het zwembad, want het is heerlijk weer. Een relaxte afsluiting van ons verblijf bij Kalbarri National Park.

Praktische informatie:

 • Kalbarri National Park vindt je aan de Westkust van Australië ten noorden van Perth. Kalbarri is een kleine plaats met ruige kust en landinwaarts kloven. Je kunt hier ook terecht met een 2WD auto.
 • Naast het bezoeken van de kloven en uitzichtpunten in Kalbarri National Park, kan je ook wandelen langs de kust, vele uitzichtpunten boven aan de kliffen langs de kust bekijken en een bezoek brengen aan Rainbow Jungle Parrot Centre. Ik vond dat laatste niet echt een must do (zie de papegaaien liever in het wild), maar Natalie vond het leuk dus zoek je iets voor kinderen, dan kan je dit overwegen. Als je in iets warmere jaargetijden bent kan je ook zwemmen/snorkelen in bepaalde delen van de zee, voor ons was dat nogal fris hier. Verder worden om 8.45 uur de pelikanen gevoerd. Wij misten het net, maar ook op andere tijden zie je veel pelikanen
 • Als je in het juiste seizoen bent, kan je ook walvissen zien (ver weg)
 • Bedenk dat het in onze zomer nog behoorlijk koud kan zijn in dit gedeelte van Australië, vooral ’s nachts.
 • Wij kampeerden bij Kalbarri Tudor Holiday Park
 • Wil je ook een bootje huren? Kijk dan eens bij Kalbarri boat hire
Previous Post Next Post

You Might Also Like

30 Comments

 • Reply Martin - Indenvreemde.nl 10 maart 2017 at 22:05

  Wat bijzonder dat je helemaal aan de andere kant van de wereld de Nederlandse geschiedenis tegenkomt…dat reizen zat er bij ons hollanders al vroeg in ? Wat gaaf dat je een walvis gespot hebt!

  • Reply Carolien 11 maart 2017 at 09:59

   Ja hé alhoewel we toen vaker door andere motieven (handel) op pad gingen dan nu. Het is inderdaad iedere keer gaaf om walvissen te zien. Hier zag ik ze alleen in de verte, op andere plekken heb ik ze dichtbij gezien en springend! Dat was zo gaaf!!

 • Reply Yvonne 11 maart 2017 at 07:56

  Kan me voorstellen dat je teleurgesteld bent als je een knalroze kleur verwacht en die dan niet te zien is. Verder wel een schitterend park gelukkig. En zelf bootje varen is een heerlijke toevoeging! Wij deden dat in Kroatië, vond het echt superleuk om te doen.

  • Reply Carolien 11 maart 2017 at 09:56

   Ja, het is zeker een schitterend park. Echt een aanrader om het te bezoeken. En inderdaad wij zijn wel echte watermensen dus proberen vaak wel iets op of in het water te doen op vakantie als bestemming het toe laat (snorkelen, kanoën, raften of een bootje huren)

 • Reply Sanne 12 maart 2017 at 15:23

  Wat mooi! Echt zulke gave foto’s. Zo echt geinspireerd om Australie te bezoeken.

  • Reply Carolien 18 maart 2017 at 13:09

   zeker een keer doen!

 • Reply Sanne 13 maart 2017 at 17:15

  Ik vond Kalbarri echt super! Wij hadden de mazzel om zowel walvissen als dolfijnen te spotten, gewoon vanaf de kant. De foto bij de window of the world komt me bekend voor. 🙂 Aan het pelikanen voeren heb je niet heel veel gemist hoor, het was niet heel bijzonder. Althans op de dag dat wij er waren tenminste. Hele mooie foto’s!

  • Reply Carolien 18 maart 2017 at 13:10

   Pelikanen voeren stond ook niet echt op mijn lijstje, maar dacht als we er toch zijn even kijken, ik zie liever eigenlijk niet dat dieren gevoerd worden

 • Reply Caro 13 maart 2017 at 19:56

  Wauw wat een uitzicht! Wel jammer inderdaad van het knalroze meer als dat dan toch iets minder knalroze blijkt te zijn…. En wat een mooi park zeg. Ook heel leuk dat jullie daar nog zijn gaan varen, ziet er mooi uit!

  • Reply Carolien 18 maart 2017 at 13:11

   Ja dat roze meer was wel wat teleurstellend, maar het park maakte alles goed

 • Reply Jenny - IkReis 15 maart 2017 at 18:52

  Prachtig, die ruige kust en die kloven in het landschap!

  Wist je dat ik nog nooit een wilde kangoeroe heb gezien? Ze zien er zo schattig uit op de foto’s

  • Reply Carolien 18 maart 2017 at 13:12

   Ze komen ook alleen in Australië voor dus gek is het dan niet.

 • Reply Esther 16 maart 2017 at 10:28

  Wow, wat een prachtig landschap. Die kliffen en uitzichtpunten bij de kust zijn echt fantastisch. Aan je foto’s te zien is het landschap erg afwisselend. Ik ben nog nooit in Australië geweest, maar door het zien van dit soort foto’s ben ik toch wel heel erg nieuwsgierig.

  • Reply Carolien 18 maart 2017 at 13:12

   In het Westen heb je heel veel oranje zand. Maar dus ook ruige kusten.

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 16 maart 2017 at 19:59

  Wat een mooie foto’s weer. Ik krijg spontaan weer heimwee naar Australië. Tien jaar geleden nam ik me voor om snel weer terug te gaan, maar het is er nog steeds niet van gekomen. Andere bestemmingen lonken en de vliegtickets zijn ook niet bepaald goedkoop 😉 . Het westen lijkt me echt prachtig.

  • Reply Carolien 18 maart 2017 at 13:13

   Nee goedkoop is het allerminst, een van de duurdere bestemmingen. Je moet ook minimaal 4 weken gaan vind ik. Dat lukt ook niet iedereen natuurlijk

 • Reply Diana | Stripe Away 16 maart 2017 at 20:55

  Prachtige foto’s – echt deze plaatst in de wereld wil ik nog zo graag bezoeken – Australië. Maar is het duur en je moet toch wel een flink aantal weken vrij kunnen krijgen. Maar ooit ga ik er komen. Handige tips geef je. Mijn zusje benoemde het ook dat het in de nacht best koud kon zijn (ze is er 6 maanden geweest)

  • Reply Carolien 18 maart 2017 at 13:15

   wow 6 maanden dat is ook tof! Wij knippen het iedere keer in stukjes van 4-6 weken, dan lukt het ook wel om meer te zien.

 • Reply Elisa | Lies rond de wereld 16 maart 2017 at 21:34

  Gaaf om zo ver van huis een stukje Nederlandse geschiedenis tegen te komen. Vind zulke dingen altijd erg bijzonder. Prachtig park ook, mooi vastgelegd!

  • Reply Carolien 18 maart 2017 at 13:15

   Ja dat vond ik dus ook. We hebben weer heel wat geleerd.

 • Reply Gabrielle 17 maart 2017 at 16:13

  Prachtig! Ik heb even heerlijk weg zitten dromen bij alle mooie foto’s ? Gaaf dat je er ook walvissen kunt spotten en dat jullie ze ook hebben gezien. Ik heb helaas nog nooit walvissen gezien, kangoeroes ook niet trouwens!

  • Reply Carolien 18 maart 2017 at 13:16

   Als je naar Australië gaat zie je ze beiden! Zoveel mooie natuur en wildlife in dit werelddeel

 • Reply Marcella 17 maart 2017 at 17:14

  Jammer van het roze zoutmeer joh. Ik vind de rode rotsen wel erg fotogeniek, prachtig! Ik denk dat we sneller in Oost Australië dan in het westen komen, maar als het zover is, dan pak ik jouw blog er weer even bij!

  • Reply Carolien 18 maart 2017 at 13:17

   Ja Oosten is vaak waar je begint en daar is ook iets meer variatie vind ik zelf. Het Westen vind ik dan weer avontuurlijker. Zeker als je met 4WD van de gebaande paden kunt.

 • Reply Jessica 17 maart 2017 at 23:05

  Ik kan me voorstellen dat dat roze meer een beetje een teleurstelling was als het niet echt knalroze is, jammer zeg! Gelukkig was de rest van het ruige landschap prachtig 🙂 Ik had eerlijk gezegd nog nooit van het park gehoord maar het staat op m’n lijstje voor t geval ik een keer naar Australie vertrek 😉

  • Reply Carolien 18 maart 2017 at 13:18

   You never know! ☺

 • Reply Karen 15 mei 2017 at 10:29

  Woow zie er geweldig uit, zou ik binnekort samen met mijn verloofde ook wel eens willen doen. Ik blijf je volgen,

  Alvast dank vor de inspiratie !

  groetjes

  Karen

  • Reply Carolien 16 mei 2017 at 11:12

   Graag gedaan Karen, wie weet ben je er sneller dan je denkt

 • Reply Niels 22 mei 2017 at 11:42

  Een mooi park om te ontdekken en als ik het zo lees en zie kan je er inderdaad een aantal dagen je ei kwijt. Jammer dat de rotsen niet zo rood waren maar de foto’s die je gemaakt hebben zijn ook zonder goed gelukt. Gaaf dat je allemaal wilde dieren tegen bent gekomen. Altijd leuk tijdens een vakantie. Leuk dat ze ook letterlijk vanuit de tent te bekijken waren.

  • Reply Carolien 25 mei 2017 at 13:34

   De rotsen waren wel rood (oranje) vind ik maar de kleur van het meer voel tegen. Zou roze zijn maar was dat niet. Ik vind het een erg mooi park met een mooie kloof en ruige kust

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.