Gelderland in 3 dagen, tips voor een lang weekend weg

Gelderland is verrassend veelzijdig. Daar kom ik achter tijdens mijn weekend Gelderland. Natuurlijk kan je je alleen al drie dagen vermaken in de mooie natuur, maar het zou zonde zijn als je niet verder keek. Gelderland heeft ook heel veel op cultureel vlak te bieden, van de geschiedenis in de Hanzesteden tot de (moderne) kunst in de vele musea. Vooral het contrast tussen de behoudende cultuur in de oude dorpen én de vooruitstrevende en soms prikkelende uitingen in de steden maakt Gelderland tot een boeiende bestemming. Een weekend Gelderland is een uitstekend idee!

Dag 1 Natuur en cultuur in het Nationale Park de Hoge Veluwe

Ik begin mijn bezoek aan Gelderland in het Nationale Park de Hoge Veluwe. Dit park is 5400 hectare groot en je kunt er gerust meerdere dagen doorbrengen. Ik vind het een van de mooiste natuurparken in Nederland. En ik ben niet de enige die dit vind, want onlangs is het park tot het mooiste natuurpark van Nederland verkozen.

Meer tips voor natuur in Gelderland? Maak een gps-tocht op de Veluwe of verken de Sprengenwandelroute op de Veluwezoom

weekend Gelderland Hoge Veluwe

Start bij het bezoekerscentrum

Mijn ontdekkingstocht begint bij het bezoekerscentrum, waar je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor jouw bezoek. Sla het Museonder zeker niet over. Het is een boeiende en interactieve tentoonstelling over het leven op de Hoge Veluwe en biedt ook een kijkje onder de grond. Zeker ook leuk voor kinderen! Ik pak een van de witte fietsen en ontdek zo een deel van het park. Onderweg stap ik geregeld af om van de mooie natuur te genieten en een korte wandeling te maken met mooie uitzichten. Het park is echt sprookjesachtig mooi in de herfst. Al die warme geeloranje kleuren om mij heen, het lijkt wel of ik in een schilderij zit, zo onwerkelijk mooi.

Gelderland in 3 dagen, tips voor een lang weekend weg Gelderland in 3 dagen, tips voor een lang weekend wegWeekend Gelderland Hoge VeluweWeekend Gelderland Hoge VeluweVan Gogh in de Veluwe

Met de fiets bezoek ik ook het Kröller-Müller museum. In dit museum vind je werken van Van Gogh, Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. Vooral van Gogh krijgt veel aandacht in het museum. Oprichter Helene Kröller-Müller was gek op de werken van Van Gogh. Sla zeker de beeldentuin niet over, want hier zie je vooral bijzondere moderne werken van verschillende kunstenaars. Dat Van Gogh leeft in de Veluwe zie je ook bij verschillende restaurants die een Van Gogh menu aanbieden. Ik geniet van ‘De smaak van Van Gogh’ in restaurant de Waldhoorn. Het is een perfecte afsluiting van mijn eerste dag van mijn weekend Gelderland.

274a9225274a9239b274a9240

Tips voor de regio Hoge Veluwe:

√ Pak één van de witte fietsen bij het Bezoekerscentrum en maak een fietstocht door de Hoge Veluwe. Bijna alle witte fietsen hebben ook een kinderzitje.
√ Leuk voor kinderen: met een knapzak op avontuur in het park.
√ Ga met de boswachter op pad op zoek naar wild. Eind september / begin oktober is de bronsttijd en kan je herten horen burlen.
√ Bezoek het Kröller-Müller museum en sla zeker de beeldentuin niet over.

√ Geniet van een Van Gogh menu in restaurant de Waldhoorn.
√ Overnacht in Otterlo op één van de campings of vakantieparken, zoals Droompark de Zanding.

Dag 2 Geschiedenis en moderne kunst in de regio de Veluwe

Deze dag begint met een bezoek aan noorden van de Veluwe. Ik rijd via een mooie route door de bossen naar Hanze- en vestingstad Elburg. Het is duidelijk te zien dat Elburg een vestingstad is, met de grachten en de verdedigingsmuur. Ik start mijn bezoek aan Elburg bij het stadsmuseum waar ik van de directeur Anne-Marie van Hout uitleg krijg over de geschiedenis van Elburg. De vesting is niet groot, er wonen maar 900 inwoners. Ondanks de geringe omvang kreeg Elburg toch stadsrechten, omdat het een Hanzestad is. De vesting is gebouwd tussen 1392 en 1396. De stad werd versterkt omdat het bisdom van Utrecht in de omgeving gevestigd was en dat waren toentertijd bepaald geen vriendjes van de hertog van Gelderen. Een versterking van de stad was daarom noodzakelijk om vijandige aanvallen af te kunnen slaan.

274a9262

Dat Elburg een vestingstad is, zie je duidelijk in deze maquette

Stadswandeling Elburg

De stadswandeling is een aanrader. Ik loop langs oude huizen, beklim de Vischpoort en ook nog de kerktoren en zie hoe huizen later tegen de muur gebouwd zijn. Net buiten de Vischpoort komen we bij de haven waar ook de Visafslag ligt. Hier liggen de botters klaar om uit te varen. In de zomermaanden kan je een tochtje meevaren. Ook net buiten de poort vinden we de touwslagerij van familie Deetman. Zij hebben al 10 generaties lang de touwslagerij in handen. De huidige eigenaar en touwslager Willem Joost vertelt er graag over. Hij laat zien hoe de touwen gemaakt worden en hoeveel strengen je nodig hebt om een dik touw te maken. We sluiten de stadswandeling af bij restaurant le Papillon, de voormalige zeilmakerij. Hier genieten we van een lunch, terwijl de eigenaar uitgebreid vertelt over de vroegere bestemming van het restaurant. Met een beetje fantasie kan ik me er wel een voorstelling van maken. Door al de verhalen van de inwoners van Elburg gaat de geschiedenis echt leven.

274a9272 274a9287274a9285274a9293

Prikkelende kunst in CODA museum en tijdens diner

De Veluwe kent niet alleen maar geschiedenis en behoud van tradities. Dat wordt zeker duidelijk als je een bezoek aan het CODA museum brengt in Apeldoorn. CODA staat voor Cultuur Onder Dak Apeldoorn. Dit museum ligt bij een bibliotheek en alleen het gebouw, ontworpen door Herman Hertzberger, vormt al een moderne visie op kunst. Niks is wat het lijkt in het museum. Het is prikkelend, anders en soms ook onbegrijpelijk. Alles wat je gewend bent wordt op zijn kop gezet. Foto’s van naakte mensen in cocons. Kasten van papier. Constructies van materialen, waar het doel onduidelijk is. Mooie schilderijen waarin ook ander materiaal is gebruikt dan alleen verf. Portretfoto’s van mensen die gewoon lijken, maar waar de ogen een ander verhaal vertellen. Je vindt het allemaal in het CODA museum. Het prikkelt en is een enorm contrast met het eerdere bezoek aan Elburg. Voor het diner bezoeken we restaurant Dining 56 in Arnhem. Hier worden de gerechten op een vernieuwende manier gepresenteerd. Geitenkaas in bugle chips met een blaadje erop vormen drie worteltjes op mijn bord. Elk gerecht is anders en vormt een kunststuk op zichzelf. Ook hier weer een vernieuwende en ongewone ervaring. Ook dat is Gelderland.

274a9395274a939220161119_194312

Tips voor de regio (noord) Veluwe:

√ Maak een stadswandeling door Elburg en vraag zeker de inwoners naar de verhalen van vroeger. Willem Joost, de 10e generatie touwslager, vertelt je met alle liefde meer over zijn vak, maar ook op andere plekken gaat de plaats meer leven door de verhalen van de inwoners.
√ Er zijn veel leuke winkels en restaurants te vinden in Elburg, verrassend veel eigenlijk voor zo’n kleine plaats. Start je bezoek bijvoorbeeld bij koffie- en theewinkel De Plantage. Hier vind je heel veel koffie, thee, specerijen en oliën. Ook kan je genieten van een heerlijk kopje thee of koffie met zelfgemaakte taart. Een aanrader!
√ Bekijk Elburg uit de hoogte, zodat je de vorm van de vestingstad goed kunt zien. De beste manier is de beklimming van de kerktoren.
√ In Apeldoorn is het verrassende CODA zeker een bezoek waard. In de omgeving van Apeldoorn vind je ook andere attracties zoals Paleis het Loo, de Apenheul en Natuurpark Berg en Bos (waar wij wilde zwijnen tegenkwamen). Genoeg om je een paar dagen te vermaken.
√ Diner in Arnhem bij Dining 56. Je krijgt bijzondere gerechten geserveerd. Wij kregen een verrassingsmenu. Je kunt hier ook een kookworkshop volgen.

Dag 3 Kunst- en cultuur in de Achterhoek

De derde en laatste dag van mijn weekend Gelderland vertrek ik naar het oosten van de provincie, naar de Achterhoek. Ik rijd weer door mooie landschappen en zie bordjes met Duitse plaatsnamen staan. We zitten dit keer dicht bij de Duitse grens. Dat merken ze ook in Winterswijk, onze eerste bestemming. Hier komen heel veel oosterburen op bezoek om te winkelen. Wij zijn er op zondag, dan valt er niet veel te winkelen, maar we hebben ook een andere bestemming op het oog: Villa Mondriaan.

Kunstwerken van Mondriaan

In het voormalige woonhuis van Mondriaan is nu een museum ingericht. We worden enthousiast ontvangen door de junior communicatiedirecteur, een stageplek in het museum. Er is een betaalde kracht en voor de rest draait het museum op heel veel vrijwilligers en stagiaires. Het museum toont vooral de eerste jaren van Mondriaan als kunstenaar. Het laat de ontwikkeling zien van het allereerste begin waarin hij opdrachten voor de kunstacademie moet maken tot de abstracte kunst waar we hem allemaal van kennen. Gek om te zien dat hij in het begin nog vrij veel realistische werken heeft gemaakt. Dat realiseer je je eigenlijk niet echt, dat er voorafgaand aan de ‘beroemde’ werken waar een kunstenaar bekend om is geworden, een hele zoektocht naar eigen identiteit plaatsvindt. In het museum vind je ook nog een aantal andere exposities. Waaronder ook een indrukwekkende portrettenserie van fotograaf Rehaab Al Khazraji, een Irakese vluchteling in Nederland.

20161120_114947274a9396274a9404b

Biotel en Eko boerderij Arink

Net iets buiten Winterswijk in het kleine plaatsje Lievelde, vinden we Ekoboerderij Arink, tevens een biotel. Hier genieten we van een heerlijke lunch. John en Lianne, hebben hier hun idealen verwezenlijkt. Een biologische boerderij en sinds kort ook een biotel, een hotel en restaurant. Het biotel is gemaakt in de voormalige hooischuur. Wie nu denkt dat je primitief tussen het hooi moet slapen heeft het mis, het hotel is van alle comfort voorzien. Er zijn 5 tweepersoonskamers, licht ingericht met een moderne badkamer. Bij de bouw van het biotel is vooral veel materiaal hergebruikt en ook de energievoorziening is zoveel mogelijk neutraal. John en Lianne staan voor het uit de anonimiteit halen van het voedsel, zodat consumenten weer weten wat ze eten. Een mooi principe!

274a9443274a9414 20161120_125011

Vestingstad Groenlo

Tijd om door te gaan naar een ander gedeelte van de Achterhoek. Ik rijd naar vestingstad Groenlo, ook wel Grol of Grolle genoemd. Ook deze stad heeft een rijke historie. Hoewel zelf geen Hanzestad profiteerde Groenlo vroeger wel van de hanzekooplieden door een gunstige ligging. Dit bracht hen veel welvaart. Door deze welvaart werd de stad vaak belaagd. Om zich te verdedigen bouwden ze in 1334 een muur rond de stad en in 1550 werden er wallen en grachten aangelegd in een vijfhoekige versterking, de zo kenmerkende vorm voor een vesting. Veel van de vroegere vestingstad is inmiddels verdwenen, maar er zijn nog wel overblijfselen van die tijd. Ik breng een bezoek aan de Calixtusbasiliek en beklim de toren voor een uitzicht over de stad. Verder daal ik af in de crypten onder het stadhuis en bezoek ik een oude stadsboerderij. Hier lijkt de tijd te zijn stilgestaan. Wist je trouwens dat Grolsch uit Groenlo komt? Ik eindig mijn weekend aan de Achterhoek met een heerlijk ouderwets wild menu.

274a9463274a9487274a9469274a9473

Tips voor de regio de Achterhoek:

√ Villa Mondriaan is een verrassend museum in Winterswijk, ook als je niet van de abstracte kunst van Mondriaan houdt een bezoek waard.
√ Overnacht in Biotel van Ekoboerderij Arink in Lievelde. Hier kan je ook heerlijk eten. Kom tot rust en geniet van de natuur om je heen. Zin om te wandelen? Kijk dan eens op Mooi Achterhoek wandelingen.
√ Bezoek de Basiliek Calixtus en laat je rondleiden door een van de vrijwilligers. Actief op pad in Groenlo? Neem de kickbike en verken Groenlo met een speurtocht. Meer informatie voor een dagje op pad in Groenlo vind je op groenlo.nl
√ Geniet van een heerlijk wildmenu in een van de vele restaurants in de Achterhoek.

Gelderland is een bezoek meer dan waard, ik heb er genoten van de leuke plaatsen waar de tijd soms stil leek te staan, van de vele kunstmusea én van het heerlijke eten.

Winkeltip: meer tips nodig voor een weekend Gelderland? Bestel dan de online gids met veel routes

Ik bezocht Gelderland op uitnodiging van #Geldersestreken.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Laura 23 november 2016 at 21:40

  Wow, mooi neergezet Carolien. Leuk om jouw perspectief in txt en beeld te zien! Enne… zo kan ik toch even meegenieten van de beeldentuin waar ik dus écht nodig weer eens naar toe moet! 🙂 Groetjes,

  • Reply Carolien 25 november 2016 at 12:25

   Hi Laura, dank je! Wij hadden eigenlijk te weinig tijd om de beeldentuin goed te bezoeken. Het smaakt in ieder geval naar meer. Leuk je ontmoet te hebben, het was gezellig!

 • Reply Eva - OmniTraveler.nl 24 november 2016 at 08:49

  Dat klinkt als een fantastisch weekend!

  • Reply Carolien 25 november 2016 at 12:24

   Dat was het ook! Gelderland is zo divers, je kunt er makkelijk een week verblijven.

 • Reply Marcella 27 november 2016 at 17:21

  Wat een leuk en veelzijdig weekend had je! Een bezoek aan de Hoge Veluwe staat erg hoog op mijn wishlist, het lijkt me er zo mooi! Maar ook Elburg en Groenlo zien er tof uit zo te zien! Ik was in augustus op ontdekking in Gelderland, maar heb heel andere plekken bezocht. Ik kan er nog veel meer tofs zien & doen!!

  • Reply Carolien 4 december 2016 at 12:46

   Ja die plaatsjes zijn erg leuk! Nu word ik wel nieuwsgierig waar jij geweest bent?

 • Reply Yvonne 28 november 2016 at 13:56

  Tijdens ons eigen weekend in Gelderland liepen we voorbij het CODA museum. We vroegen ons al af wat er precies voor kunst te zien zou zijn en of het de moeite waard was. Leuk om er hier meer over te lezen! Elburg lijkt me een leuk stadje, nog nooit geweest… zo te zien heb je een heerlijk weekend gehad!

  • Reply Carolien 4 december 2016 at 12:45

   Zeker een heerlijk weekend. Leuk dat jij weer heel andere dingen gedaan hebt, zeker meer gericht op gezinnen?

 • Reply ivonne 28 november 2016 at 19:11

  Wat een mooie dingen heb je gezien in mijn voormalig achtertuin! Een aantal ervan ken ik al, maar de achterhoek is voor mij nog totaal nieuw. Groenlo ziet er leuk uit. Grappig, ooit zorgde ik voor de administratie achter de inentingen van de kinderen in die gemeente. De ekoboerderij ziet er ook top uit, echt iets voor mij!

  • Reply Carolien 4 december 2016 at 12:44

   Ja, misschien een overnachting bij de ekoboerderij, daar lekker eten en wandelen plus bezoek Groenlo en Winterswijk? Volgens mij heb ik nu al een leuk weekendje weg voor je gepland 😉

 • Reply Sanne 29 november 2016 at 16:08

  Lekker uitgebreid artikel. Echt bom vol Gelderland inspiratie. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog niet zo veel in deze provincie geweest ben. Misschien moeten wij binnenkort ook eens een weekendje Gelderland plannen!

  • Reply Carolien 4 december 2016 at 12:43

   Ik kan het zeker aanraden! En ik heb zelfs nog meer gezien eerder al dan in dit blog vermeld staat, dus je kan er wel meer dan een week terecht!

 • Reply Sanne 1 december 2016 at 13:30

  Leuk om jouw verhaal te lezen Carolien. En uiteraard ook heel benieuwd naar de andere blogs!

  • Reply Carolien 4 december 2016 at 12:36

   Ja, die komen zeker nog! Genoeg gezien en gedaan voor meer verhalen.

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 1 december 2016 at 20:01

  Jullie hebben een heerlijk weekend gehad zeg! De Veluwe is echt heel mooi en Elburg is ook zo leuk. Het Kröller-Müller museum wil ik ook nog graag eens bezoeken.

  • Reply Carolien 4 december 2016 at 12:34

   Bezoek dan ook vooral de beeldentuin, heel bijzonder!

 • Reply Maud - Maudgeniet.nl 2 december 2016 at 20:11

  Gelderland heeft heel veel te bieden, dat kunnen we wel zien aan jouw veelzijdige weekend. Klinkt als een heeeel fijn weekend :)!

  • Reply Carolien 4 december 2016 at 12:32

   Jazeker, erg genoten. Ik vond het erg veelzijdig en ook mooie contrasten tussen behouden en prikkelend

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.