Natuurgebied de Braakman

Natuurgebied de Braakman in Zeeuws-Vlaanderen is genoemd naar een oude zeearm van de Westerschelde. Je vindt dit gebied in Zeeuws-Vlaanderen niet ver van Terneuzen. Je wandelt hier rondom de kreek door bossen en weilanden. In het gebied leven reeën, vossen en veel vogels. Ook loopt er een wandelroute dwars door een weiland met vee. Kinderen vermaken zich hier uren in het speelbos of volgen de kabouterroute. Het natuurgebied wordt door een weg in tweeën gedeeld in Braakman-Noord en Braakman-Zuid.

Bekijk ook andere natuurgebieden in Zeeuws-Vlaanderen, zoals de Clingse Bossen, het Zwin, het Verdronken Land van Saeftinghe en de Verdronken Zwarte Polder en ontdek de mooiste wandelroutes.

Natuurgebied de Braakman
In natuurgebied de Braakman wandel je altijd in de buurt van water

Braakman-Noord: wandelen en spelen

Natuurgebied Braakman-Noord ligt ten noorden van de weg N61. Een ideaal natuurgebied om te wandelen, dieren te spotten en om met kinderen te verkennen. In dit gedeelte van natuurgebied de Braakman zijn meerdere korte wandelroutes uitgezet. Voor kinderen is er een speciale kabouterroute en een groot speelbos met natuurlijke houten speeltoestellen. In Braakman-Noord staat ook de Braakmanboerderij, een informatiecentrum van Staatsbosbeheer. Hier kan je terecht voor een bakje koffie en informatie over de Braakman én over andere natuurgebieden in Zeeuws-Vlaanderen. Het is ook het startpunt voor veel excursies en activiteiten in de Braakman.

Tip: Achter de Braakmanboerderij vind je een boomgaard met oude Zeeuwse appel- en perenrassen. Leuk om langs te komen als de appels en peren aan de bomen hangen, je mag proeven! Kom hiervoor ongeveer eind augustus naar Braakman-Noord. Volg hiervoor de groene wandelroute.

Natuurgebied de Braakman
Startpunt van wandelingen bij de parkeerplaats
Natuurgebied de Braakman, de Braakmanboerderij
De Braakmanboerderij

Wandelen in Braakman-Noord

Er zijn meerdere wandelroutes uitgezet in Braakman-Noord, variërend van 1 – 9 kilometer. Speelbosroute 1 km (blauw), Moerasroute 2 km (rood), Grote Plasroute 4,5 km (groen), Westgeulroute 9 km (geel). De Speelbosroute en Moerasroute zijn ook begaanbaar met kinderwagens of rolstoelen, hoewel de paden op deze routes wel wat kracht vergen, want er is behoorlijk wat gras en onverharde stukken, verwacht geen geplaveide paden. Met de blauwe en rode route loop je een rondje rond het speelbos. De groene route gaat iets verder en komt langs de Braakmanboerderij, door de boomgaard en het bos achter de boerderij. De gele route is een struinroute door weilanden en langs geulen en waterplassen. Vanaf de groene en gele route zijn kleine omwegen te maken naar gluurmuren, waar je over de Grote Plas of over de Braakmankreek uitkijkt. Neem je verrekijker mee, want de plassen zitten vol watervogels.

Lees ook het artikel over de wandelroute Grote Plasroute (4,5 km, groene paaltjes)

Met behulp van de wandelknooppunten kun je ook zelf een route uitstippen. Of wandel een van de routes uit deze wandelgids.

Natuurgebied de Braakman plattegrond Braakman-Noord
Plattegrond met de wandelroutes bij de parkeerplaats

Braakman- Zuid: wandelen en mountainbiken

Aan de andere kant van de weg vind je Braakman-Zuid. In dit gebied vind je een stuk minder voorzieningen. Dit merk je al als je op de parkeerplaats komt. Je vindt hier alleen een plattegrond met daarop de routes en wat informatie. Er zijn twee korte wandelroutes uitgezet en er loopt een mountainbikeroute door het gebied. Je wandelt hier langs het Isabellakanaal, door graslanden en bos. Nog niet zo lang geleden was hier alleen maar landbouwgrond te vinden. Inmiddels is een groot deel ‘omgebouwd’ tot natuurgebied.

Wandelen in Braakman-Zuid én vogels spotten

In Braakman-Zuid zijn twee uitgezette wandelroutes: de rode Vleermuizenroute en de blauwe Uilenroute, beide 3,5 kilometer. Wil je langer wandelen, dan knoop je de routes aan elkaar. De Vleermuizenroute komt langs de Vleermuizenbunker, speciaal voor vleermuizen om hier hun winterslaap te houden en volgt voor een groot gedeelte het Isabellakanaal. De Uilenroute gaat door het bos waar bosuilen leven, die je met veel geluk in de winter in het donker kan horen. Op de wandelroutes zijn verschillende plekken met bankjes waar je even kunt uitrusten en picknicken.

Natuurgebied de Braakman, plattegrond Braakman-Zuid

De dieren in natuurgebied de Braakman

In natuurgebied de Braakman leven heel veel dieren, die zich echter niet allemaal even makkelijk laten zien. Veel dieren verschuilen zich overdag en komen pas in de avond tijdens de schemering tot leven. Zoals de vossen, vleermuizen en bosuilen die in de bossen verblijven. De kans is groter dat je konijnen, zang- en watervogels of reeën ziet. Vooral vogels vliegen in het voorjaar af en aan. Vanachter de gluurmuren bij de waterplassen kan je op je gemakt de watervogels bekijken én fotograferen.

Dit bijenhotel staat bij de boomgaard in Braakman-Noord. Onder: Dieren die je in de Braakman kan tegenkomen: eekhoorn, ree en bosuil (de dieren op onderstaande foto’s zijn elders gemaakt)

Praktische informatie

  • Locatie: Natuurgebied de Braakman ligt in Zeeuws-Vlaanderen in Zeeland, vlakbij de plaats Terneuzen
  • Parkeren:
    Voor een bezoek aan Braakman-Noord parkeer je het beste op de Oost Zeedijk in Biervliet (start wandelroutes) of bij de Braakmanboerderij, Braakmanweg 5 in Biervliet. Beide gratis parkeren.

    In Braakman-Zuid starten de wandelingen vanaf de gratis parkeerplaats aan de Isabellaweg 3 in Philippine. Hier staat een plattegrond met daarop de wandelroute.
  • Routes: Er zijn meerdere wandelroutes zowel in Braakman-Noord als in Braakman-Zuid, variërend van 1 – 10 kilometer. In Braakman-Noord zijn een tweetal routes die ook met wandelwagen of rolstoel toegankelijk zijn (hoewel de paden wel begroeid zijn, verwacht hier geen afalt of stenen paden, maar verharde bospaden). Er ligt een fietspad in Braakman-Noord en er loopt een mountainbikeroute door Braakman-Zuid.
  • Honden: In Braakman zijn honden aangelijnd toegestaan. De begrazingsgebieden en het speelbos zijn verboden voor honden.
  • Horeca: Er is geen horeca in de Braakman, hiervoor kan je naar Terneuzen
  • Tip: Kom eind augustus naar Braakman-Noord en wandel de groene route door de boomgaard. Proef een van de appels of peren. Of snoep van de bramen langs de routes.

Pinterest

Bewaar deze tips op Pinterest
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.