Menu
Autoroutes en autohuur Australië / Roadtrips

De 14 mooiste autoroutes door Australië

Australië is een ideale bestemming voor een roadtrip. Maak een van deze auto rondreizen door Australië en ontdek de prachtige natuur, kustgebieden én de outback. Sommige autoroutes zijn heel toegankelijk. Ze zijn makkelijk met een 2WD te rijden en vragen weinig voorbereiding. Andere routes zijn uitdagend en liggen zo afgelegen dat je deze alleen met een 4WD auto kunt rijden. En langs deze routes moet je geheel zelfvoorziend zijn. Klaar voor een beetje avontuur? Ga op een roadtrip door Australië!

Off the Road West Australië

Waar naartoe in Australië

Australië is groot, dus het hele land doorkruisen zal je niet lukken. Je zult een keuze moeten maken welke staat of staten je wilt bezoeken. Vergis je niet. De afstanden zijn groot en op sommige wegen kan je niet hard rijden. En je bent ook op vakantie dus af en toe een rustdag is ook fijn! Na 4 rondreizen weet ik inmiddels dat je minder moet plannen dan je in eerste instantie denkt.

Moeite met kiezen tussen de Westkust en Oostkust van Australië? Ik heb deze twee kusten naast elkaar gezet en vergeleken op gebied van natuur, bezienswaardigheden etc.

Per route is aangegeven hoeveel kilometer de route is en lang je er ongeveer over doet. Dit is slechts een indicatie, want het hangt helemaal af van de zijwegen die je inrijdt om iets te bekijken, hoeveel je onderweg gaat wandelen, hoe lang je per dag wilt rijden en of je pech hebt onderweg. Kortom, reken altijd meer en bereid je goed voor. Sommige routes hebben we zelf gereden en kunnen we uit eigen ervaring spreken, andere staan op de bucketlist.

Off the Road West Australië

Routes in het oosten

Route 1: Sydney – Cairns | 5 weken | 2WD en 4WD.
Zelf gereden. Wij zijn t/m Cooktown gereden, laatste gedeelte met 4WD

Dit is de populairste route in Australië. De meeste mensen die Australië voor het eerst bezoeken leggen deze route af. De meeste vluchten landen in Sydney. En deze stad is zeker een bezoek waard. Vanuit Sydney rijd je naar boven en kom je langs mooie stranden, natuur en regenwouden. Kenmerken: steden, zeker in het zuiden: makkelijke wegen, regenwoud, stranden en Great Barrier Reef. Ten noorden van Port Douglas worden de wegen lastiger en heb je een 4WD nodig.

Deze route ook rijden? Bekijk dan onze route en blogs over het oosten van Australië


Route 2: Cape York / Old Telegraph road | 848 km | 3,5 week | 4WD
Bucketlist

Dit is een uitdagende 4WD route langs een weg die in 1880 gebruikt werd als Telegraph track om Cairns te verbinden met Thursday Island. Je moet verschillende rivieren / kreken door en sommmige stukken zijn erg steil. Enige 4WD ervaring is handig.

Check de website voor meer informatie over de crossings en secties die je tegenkomt.

Routes in het westen

Route 1: Perth-Exmouth-Karijini-Perth | 4 weken | 4WD of 2WD maar mis je bepaalde gebieden.
Zelf gereden.

Als je maar 4 weken de tijd hebt is dit de beste route in het westen van Australië. Heb je meer tijd dan kan je ook route 2 (zie hieronder) maken. Tijdens deze route bezoek je de stad Perth. Je rijdt langs de kustroute langs verschillende nationale parken, waaronder Nambung NP en Kalbari NP. Sla Shark Bay niet over met Monkey Mia en François Peron NP. Dit laatste NP is alleen bereikbaar met 4WD. Coral Bay, Exmouth en Cape Range NP zijn alle drie een bezoek meer dan waard. Ga snorkelen op het Ningaloo Reef en zwem in het juiste jaargetijde met Walvishaaien. Bezoek Karijini NP in het binnenland en geniet van de vele kloven en waterpoelen. Dit is een toproute voor 4 weken.

Deze route ook rijden? Bekijk dan onze route op de kaart en de blogs over West-Australië.


Route 2: Darwin-Broome-Perth |4700 km zonder GRR| 6 weken | 4WD of 2WD maar dan mis je bepaalde gebieden
Deels zelf gereden, de rest bucketlist

Heb je minimaal 6 weken de tijd, rijd dan van Perth via Broome naar Darwin. Je rijdt route 1 aangevuld met Broome en Fitzroy crossings, Halls Creek,Bungle Bungles, Keep River NP en Katherine. Als je veel tijd over hebt, kan je ook nog Kakadu NP bezoeken. En een gedeelte van de Gib River Road rijden (4WD). Dit is de meest uitgebreide route langs de westkust.


Route 3: Canning Stock Route | 1800 km | 16 dagen | 4WD
Bucketlist

De Canning Stock Route is een van de meest afgelegen 4WD route door de outback van West-Australië. Vroeger werd deze weg gebruikt om vee te vervoeren. Er liggen geen plaatsen langs de route en er zijn geen services onderweg. Je moet dus gehele zelf voorziend zijn en alles meenemen. Enige kennis van het repareren van auto’s is vereist, aangezien er geen hulp onderweg is. Voor de gevorderde 4WD rijder.

Routes in het zuiden

Route 1: Melbourne – Adelaide inclusief Kangaroo Island en Flinders ranges |1500km | 15 dagen | 2WD (voor Flinders Ranges: 4WD)
Zelf gereden.

Tijdens deze rondreis kom je langs 2 steden, Adelaide en Melbourne. Vooral Melbourne is een fijne stad om te verkennen. Je rijdt langs de mooie Great Ocean Road. Vanuit Adelaide neem je de boot naar Kangaroo Island, waar je veel dieren kunt spotten zoals zeeleeuwen, pinguïns, kangoeroes en koala’s. En met een beetje geluk ook het vogelbekdier. Verder naar het binnenland kom je bij de Flinders Ranges NP. Dit nationale park bekijk je het beste vanuit de lucht. Boek hiervoor een rondvlucht met een van de kleine vliegtuigen.

Extra optie: Boek een Safari door de Gawler Ranges. Tijdens deze groepstour van enkele dagen verken je de nog onbekende Gawler Ranges en zwem je met wilde zeeleeuwen. Aanrader!

Deze route ook rijden? Bekijk dan de route op de kaart (deel 1 en deel 2) en lees de blogs over Zuid-Australië.


Route 2: Birdsville Track | 534 km | 2 dagen | 4WD
Bucketlist.

De Birdsville Track loopt van Marree naar Birdsville. Het passeert meerdere woestijnen en het is een extreem droog gebied. Je moet zelf alles meenemen (water, benzine, eten, reserveonderdelen) want er zijn geen plaatsen of services onderweg. Hoewel de weg redelijk goed onderhouden wordt, wordt rijden in een 4WD toch aangeraden. Veel regen kan de weg in een rivier veranderen. Let goed op de weersvoorspellingen.


Route 3: Oodnadatta Track | 620 km | 3 dagen | 4WD
Bucketlist.

De Oodnadatta Track loopt van Marree naar Oodnatta. Vroeger reed hier de Ghan trein. Nu is het een 4WD route (hoewel sommigen het ook met 2WD rijden). Je vindt hier onderweg enkele voorzieningen. En op verschillende plekken kan je tanken. Lees op deze webiste meer over deze roadtrip route.


Route 4: Gunbarrel Highway | 1420 km | 4 dagen | 4WD
Bucketlist.

De Gunbarrel Highway loopt van Wiluna naar Yulara, midden door Australië. Het is een uitdagende route, alleen geschikt voor 4WD en voor rijders met enige ervaring. Er zijn enkele voorzieningen onderweg, maar deze zijn beperkt. Je moet dus zelf grotendeels voorziend zijn op deze route.


Route 5: Perth – Adelaide |3100 km |2-3 weken| 2WD
Deels zelf gereden, rest Bucketlist.

Van Perth naar Adelaide is een lange route via het Nullarbor Plain. De route loopt grotendeels over de Eyre Highway. Deze route is geasfalteerd en daardoor prima te doen met 2WD. Wil je Flinders Ranges bezoeken of andere plekken ‘off the road’ dan is een 4WD wel aan te raden. Langs de route liggen verschillende (kleine) plaatsen, met voorzieningen als campings, hotels en benzine. Op deze route rijd je de langs de gehele zuidkust.

Routes in het noorden

Route 1: Darwin- Litchfield-Katherine – Kakadu NP – Darwin |950 km | 1 week | 2WD of 4WD
Zelf gereden.

Afgezien van een aantal plekken in Kakadu is de route van Darwin naar Katherine en Kakadu NP prima te rijden met een 2WD. In een week tijd kan je Darwin bekijken, Litchfield National Park bezoeken, kanoën bij Katherine Gorge en Kakadu National Park bezoeken. Voor een aantal plekken in Kakadu NP is een 4WD nodig, zoals de JimJim Falls en de Twin Falls. Deze route hebben wij in een 2WD gereden


Route 2: Gibb River Road | 930 km |minimaal 3 dagen, maar eerder 2 weken |4WD
Bucketlist.

De Gibb River Road loopt van Derby naar Wyndham. Het is een 4WD route dwars door the Kimberleys. Er zijn verschillende plekken waar je kunt bijtanken, zowel de auto als jezelf. Toch is het verstandig om goed bevoorraad op pad te gaan. De route kan in 3 dagen gerende worden, maar als je van de route afwijkt en de tijd neemt kan je er ook rustig 2 weken over doen. Deze route staat hoog op onze bucketlist!


Route 3: Darwin – Alice Springs|1500km | 2,5 week | 2WD of 4WD
Deels zelf gereden of met een tour, rest bucketlist.

Darwin naar Alice Springs is prima te rijden met een 2WD, over de geasfalteerde Stuart Highway. De meeste bezienswaardigheden zijn ook met 2WD te bereiken. Alleen sommige plekken in Kakadu NP en in Red Center (zoals Finke Gorge) heb je een 4WD voor nodig. Check de plaatsen die je wilt zien en check de route die je wilt rijden en bepaal dan of je een 4WD nodig hebt.


Route 4: Broome – Cairns via Savannah Way | 4000 km |4 weken| 4WD (evt 2WD alternatieve routes)
Bucketlist.

De Savannah Way is de weg tussen Broome en Cairns. Delen van deze route zijn alleen geschikt voor 4WD maar er zijn alternatieve wegen die wel met 2WD te rijden zijn. Er zitten stukken tussen met weinig voorzieningen, dus ga goed voorbereid op pad. Plan je route met de informatie op deze website over de Savannah Way.

En weet je al welke autoroute je wilt gaan rijden? Je kunt natuurlijk ook zelf een route uitstippelen op een kaart of routes combineren. De voorpret is al bijna net zo leuk als de reis zelf!

Auto rijden in Australië

Autorijden in Australië is over het algemeen niet moeilijk. In Australië rijden ze links. Dat is in het begin even wennen. Gelukkig zijn de meeste wegen niet druk. Ga niet in het donker rijden, aangezien het wildlife dan actief wordt. Je wilt geen aanrijding met een kangoeroe hebben. Pas ook op roadtrains, dit zijn hele lange vrachtwagencombinaties. Je ziet ze al van verre aankomen op gravelwegen, door al het stof. Als ze voorbijkomen zie je even erg weinig. Voor het huren van een auto heb je een geldig Nederlands rijbewijs nodig en een credit card. Zorg voor een goede verzekering!

Twijfel je tussen een 2WD of 4WD huren voor je roadtrip door Australië? Bij bovenstaande routes staat of een route met gewone auto begaanbaar is of dat je een 4WD auto nodig hebt. Check ook het artikel Australië 2WD of 4WD auto.

4WD track François Peron NP

Let op: voor sommige routes heb je een permit nodig, bijvoorbeeld omdat je over Aboriginal land rijdt. Check deze website voor meer informatie en informeer ter plekke bij Touristenbureau voordat je aan de route begint.

Meer weten over Australië? Lees dan ook de artikelen over kamperen in Australië en reisinformatie Australië ter voorbereiding op jouw reis. Hier lees je meer over de beste reistijd, bezienswaardigheden, visum aanvragen en de flora en fauna van Australië.


Deze informatie is samengesteld uit eigen persoonlijke ervaringen en verschillende bronnen. Is iets niet meer actueel? Stuur dan een berichtje en ik pas het aan. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Geen reacties

  Laat een reactie achter

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  Nieuwsbrief

  Ontvang toffe reistips en updates over nieuwe bestemmingen

  This function has been disabled for Dream the world.