Fotohut Clinge Zeeland | natuurfotografie

Begin januari bezocht ik de Clingse bossen in Zeeuws-Vlaanderen. Hoewel ik een Zeeuwse ben, liggen deze bossen toch ook nog op een uur rijden van mij. We wilden erg graag de eekhoorns zien. Eekhoorns komen in Zeeland alleen in het Clingse bos voor. In januari begint al de paartijd en dan is de kans groter dat je ze ziet. Helaas zien wij ze niet tijdens onze wandeling, hoe we ook turen. We zien sowieso niet erg veel dieren. Tijd voor een ander plan. We huren de fotohut voor een dag.

De foto’s in dit artikel zijn gemaakt met een Canon EOS 5D en een 100-400mm Canon objectief

Kuifmees Clinge
Kuifmees

Fotohut Clinge in Zeeland

In de Clingse bossen staat op een geheime plek een fotohut die je voor een dag kunt huren. Het Zeeuwse Landschap zorgt voor het beheer en verhuur. Samen met de beheerder lopen we naar de hut en daar legt hij ons uit hoe het werkt. De hut is een voormalig jagershut. Het is een soort bunker met twee grote gaten aan de voorkant waardoor je kunt fotograferen. In de hut zijn een paar voorzieningen, zoals stromend water en een kacheltje. In de winter is het koud in de hut! Kleed je warm aan. Het gebied rondom de fotohut is privé terrein, zo wordt je niet gestoord door andere mensen.

Grote bonte specht Clinge
Grote bonte specht

Hoe werkt fotograferen vanuit een fotohut?

Het principe is simpel. Als fotograaf ‘verstop’ je je in de hut en je laat de dieren naar je toe komen. Ze worden aangetrokken door het water, voor een bad of om te drinken. En een paar meelwormen en wat pindakaas willen ook helpen. Hoewel de dieren vrij dichtbij komen, is het toch verstandig om een redelijk grote telelens te hebben. Zelf fotografeerde ik met een 100-400mm en dat beviel goed. Er zijn bonenkussens aanwezig (handig!). Zelf een statief meenemen is ook een optie.

Kuifmees Clinge
Kuifmees

Vogels spotten en fotograferen

Welke vogels kan je zien en fotograferen? Een heleboel! Ik zat nog niet eens en er vloog een zwarte specht voorbij. Hij ging in een boom zitten wat verder weg en was helaas ook weer snel verdwenen. Ik heb nog net zijn hoofd kunnen fotograferen. Niet de mooiste foto, maar wel een van de mooiste momenten van de dag. En deze was nog maar net begonnen! Andere vogels die wij gezien hebben: de grote bonte specht, kuifmees, koolmees, pimpelmees, vink (mannetje én vrouwtje), boomklever en roodborstje. Andere vogels die wij niet gezien hebben, maar die hier ook voorkomen: boomklever, winterkoninkje, staartmees, goudhaan, zwarte mees, zwartkop en tjiftjaf (zomer).

Koolmees Clinge
Koolmees
Grote bonte specht Clinge
Grote bonte specht
Zwarte Specht Clinge
Zwarte specht!
Vink mannetje Clinge
Vink (mannetje)
Vink vrouwtje Clinge
Vink (vrouwtje)

Zoogdieren zien en fotograferen

Naast heel veel vogels, zagen we ook eindelijk de Zeeuwse eekhoorns. En hoe! Er waren meerdere eekhoorns. Ze renden achter elkaar, vlogen de bomen in en kwamen drinken bij het water. En snoepen van de pindakaas. Zo’n leuk gezicht. Naast eekhoorns zagen we ook meerdere reeën. Deze bleven wel flink op afstand, dus kon ik niet zo mooi fotograferen. Maar het was wel heel mooi om te zien!

Eekhoorn Clinge
Eekhoorn Clinge
Eekhoorn Clinge
Eekhoorn Clinge
Ree in Clingse bossen
Ik zag ook meerdere keren reeën vanuit de hut, helaas wel een eindje weg.

Praktische informatie

Wil jij ook fotograferen in de hut? Denk dan aan het volgende:

  • Trek warme kleding aan, want het is koud in de hut en je zit heel veel
  • Neem zelf voldoende eten en drinken mee
  • Neem een goede camera mee met een lens van minimaal 300mm. Ik had er een van 100-400mm en dat was in de meeste gevallen prima
  • Zorg ervoor dat je sluitertijd voldoende snel is. Dieren zijn beweeglijk en vogels helemaal. Als je een vogel in actie wilt vastleggen heb je helemaal een snelle sluitertijd nodig.
  • Reserveer de fotohut via het Zeeuwse Landschap Zeeland

Leren fotograferen? Ik organiseer verschillende fotografieworkshops in Zeeland. Houd de agenda in de gaten. Je kunt me ook mailen op info@dreamtheworld.nl als je interesse hebt in een activiteit op maat.

Foto’s genomen vanuit fotografiehut Clinge

Hieronder nog veel meer foto’s in de gallery. Wat was het leuk om hier te fotograferen. Echt genoten. En ook heel veel gezien.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.