Oost of West Australië?

Je hebt besloten dat je naar Australië wilt, maar welke route kies je dan? Ik krijg regelmatig de vraag welke kust (meer) de moeite waard is en ook zie ik de vraag ‘Oost of West Australië waar naartoe?’ op verschillende fora voorbijkomen. Ik ben inmiddels zo’n 2-3x naar de Oostkust geweest (Sydney- Cairns) en 1x naar de Westkust (Perth -Exmouth). Tijd voor een persoonlijk vergelijk.

Oost of West Australië waar naar toe? Een vergelijk tussen beiden kusten:

1. Natuur en landschappen

Australië is zo groot dat het ook veel verschillende natuur en landschappen kent. Het westen en het oosten zijn op dat vlak totaal verschillend

 • Oostkust

In het Oosten vind je relatief de meeste inwoners van Australië. Hier vind je dus ook door de mens bebouwde grond. In het Zuiden veel tarwe en meer richting Noorden wordt veel suikerriet verbouwd. Gelukkig is er nog genoeg ruimte voor mooie natuur. Bij Sydney vind je de Blue Mountains, een natuurgebied vol eucalyptusbomen waardoor er een blauwe gloed over de bergen lijkt te schijnen. Verder naar het noorden wordt het steeds tropischer en vind je de jungle van Australië waar je mooie wandelingen kunt maken. Als je nog verder rijdt, wordt het ook steeds minder bewoond en heb je een 4WD nodig om de natuur te ontdekken. De kust van Oost Australië is minder ruig dan het Westen.

IMG_7184

 • Westkust

In het Westen wonen veel minder mensen en hier zie je dan ook weinig bebouwde grond. Het landschap van West-Australië is wel een stuk eentoniger. Het bestaat vooral uit rood zand en nog eens rood zand, met name als je naar het noorden rijdt. West Australië kent ook ruige kusten waar veel schepen voor de kust zijn vergaan. Gelukkig zijn er ook nog genoeg rustige stranden. Je moet soms wat verder rijden, maar hier heb je ook een aantal mooie natuurparken, zoals Karijini NP en Kalbari NP, kloven met mooie uitzichten.

IMG_2787

Conclusie: het westen is ruiger en minder bewoond, maar ook een stuk eentoniger om in rond te rijden. In het oosten is meer variatie in landschappen.

2. Wildlife -fauna

Welke dieren kun je waar zien? Bij Australië denk je waarschijnlijk aan de bekendste dieren zoals kangaroes en koala’s, maar waar heb je nu de meeste kans om deze dieren te zien?

 • Oostkust

Aan de Oostkust zagen we de kangaroes vooral dood langs de weg liggen. Hier hebben we niet zoveel kangaroes gezien. Ook emoes zagen we niet in het oosten. Wel vingen we een glimp op van een cassowary, een apart soort loopvogel. Opposoms zie je ook veel in het oosten. Dit zijn kleine buideldieren die we ook regelmatig op campings zagen rondrennen. Verder heb je grote kans om de gekke vogelbekdieren te zien. En de kookaburra, de lachende vogel hoor je hier overal. Uiteraard is ook het zeeleven in het oosten erg rijk. Je vindt hier het grootste koraalrif van Australië. Wij hebben hier ook veel dieren gezien zoals haaien, vissen, dolfijnen én bultrugwalvissen. Vanuit Hervey Bay kan je mee op een walvissentour. Echt een aanrader.

IMG_7195

 • Westkust

We hebben in West-Australië heel veel kangaroes en emoes gezien. Je hoeft hier weinig moeite voor te doen. We hebben ook op één plek koala’s gezien, maar die zul je niet veel in het Westen zien. Ook opposums hebben we hier niet gezien. Ook aan de Westkust is een rijk onderwaterwereld en heb je kans om veel zeedieren te zien. Hier kan je met walvishaaien zwemmen!

IMG_2351

Conclusie: wil je kangaroes en walibies zien? Dan kan je het beste naar West-Australië gaan. Deze zie je in het Oosten toch minder snel, wel veel aangereden langs de weg. In West-Australië zie je ze sneller. Koala’s vind je dan weer meer in Oost-Australië (en het zuiden). Dit geldt ook voor het gekke vogelbekdier. Beide kusten hebben zeedieren, waarbij je aan de westkust in het juiste seizoen met walvishaaien kunt snorkelen.

3. Onderwaterwereld

Zowel het westen als het oosten heeft een koraalrif. Maar er zijn verschillen!

 • Oostkust

Bij de Oostkust vind je het bekendste rif, namelijk het Great Barrier reef. Dit enorme rif is het grootste koraalrif op de aarde. Het is indrukwekkend groot en mooi. Om er te komen moet je wel met een boottocht mee, toch vaak wel zo’n 1,5 uur varen. Je moet dus een tour boeken.

 • Westkust

De Westkust heeft het Ningaloo reef, ook een mooi koraalrif, maar minder groot dan aan het Oosten. Het voordeel van dit koraalrif is dat je er ook vanaf het strand zo naartoe kunt snorkelen (bijv. bij Coral Bay). Je hoeft dus niet met een tour mee.

IMG_0803

Conclusie: het koraalrif aan de oostkust is iets indrukwekkender, maar aan de westkust meer toegankelijk.

4. Stranden

 • Oostkust

Aan de oostkust vind je veel mooie stranden die heel toegankelijk zijn. In bepaalde periode moet je wel uitkijken voor gevaarlijke kwallen. Ook komen hier haaien voor. Aan veel stranden zijn voorzieningen, vooral aan surfers paradise en the sunshine coast.

IMG_7024 aangepast

 • Westkust

Ook hier heb je mooie stranden. Echter er zijn ook een aantal ruige kustgebieden, bijvoorbeeld bij Kalbari NP en de Blowholecoast. Er zijn wat minder voorzieningen dan in het oosten. Uiteraard zijn de stranden hier ook rustiger.

IMG_0218Conclusie: beiden hebben mooie stranden, maar voor een strandvakantie met voorzieningen ga je het beste naar de oostkust.

5. Steden

Australië is dunbevolkt en staat niet echt bekend om de vele steden, toch zijn er een aantal die een bezoek waard zijn.

 • Oostkust

Aan de oostkust ligt een van de bekendste steden van Australië: Sydney! Dit is niet de hoofdstad overigens. In Sydney kan je jezelf wel makkelijk een paar dagen vermaken. Het heeft 4 miljoen inwoners, dat is 20% van de totale inwoners van Australië! Naast Sydney is Brisbane met 2 miljoen inwoners ook een bezoek waard.

 • Westkust

De westkust kent eigenlijk maar een grotere stad en dat is Perth. Perth is leuk voor een dag of 2 maar vonden wij niet heel bijzonder. Het heeft 1,6 miljoen inwoners.

Conclusie: voor leuke steden kan je beter naar de oostkust

6. Off the road

 • Oostkust

De Oostkust is iets meer geciviliseerd maar hoe Noorderlijker je komt hoe ruiger het wordt. Het Daintree NP en Cape Tribulation zijn mooie off the road gebieden in jungle omgeving. Wil je echt van de gebaande paden af, rijd dan richting Cooktown en verder richting Cape York. Wij zijn niet verder gereden dan Cooktown.

IMG_4110

 • Westkust

Het westen is leger en ook meer outback. Je kunt hier makkelijker en sneller van de gebaande paden. Er zijn vele mooie off the road routes waarbij je dicht bij de natuur komt. Je kunt op bepaalde plekken lang rijden zonder dat je iemand tegenkomt. Hoe Noorderlijker je komt hoe meer outback en leegte je zult aantreffen.

Onze tips voor 4WD routes West Australië

IMG_0408

Conclusie: zowel in het oosten als het westen heb je off the road routes en kan je van de gebaande paden af. In het westen is het net iets makkelijker en meer voor handen dan in het oosten.

7. Bezienswaardigheden en activiteiten

Wat valt er naast wildlife spotten nog meer te doen aan beiden kusten?

 • Oostkust

Aan de oostkust heb je veel activiteiten. Je kunt mee op tours naar het koraalrif, kayakken, surfen, wandelen, musea bezoeken, naar een pretpark, met een treintje mee en meer leren over de oorspronkelijke bewoners Aboriginals. In Oost-Australië hoef je jezelf niet te vervelen.

IMG_3706

 • Westkust

Het Westen is iets minder bevolkt dus de rijafstanden tussen verschillende bezienswaardigheden zijn ook groter. Ook hier kun je mee op tours, surfen en musea bezoeken, maar in mindere mate. Belangrijkste bezigheid is roadtrippen, kamperen en outdoor activiteiten.

IMG_0205

Conclusie: wil je veel afwisseling in activiteiten en bezienswaardigheden dan kan je het beste naar de Oostkust.

8. Kamperen

Wij hebben aan beide kusten gekampeerd en dat ging prima. Toch zijn er verschillen!

 • Oostkust

Er zijn een heleboel campings in het Oosten. Van simpel tot luxe met zwembad. Wij reisden altijd in juli/augustus en we hadden nooit dat een camping vol zat. Er was altijd nog wel een plekje.  Reserveren is niet nodig.

IMG_7015

 • Westkust

Aan de Westkust was het druk op campings. Je zou dat niet verwachten want onderweg is het juist een stuk rustiger, maar de Westkust is in trek bij gepensioneerden die naar de warmte trekken. We hebben regelmatig meegemaakt dat een camping vol zat, of soms zelfs alle campings. Dat was toch wel een tegenvaller. Ga je naar West-Australië dan loont het om sommige campings van te voren te boeken. Die in Cape Range NP moet je zelfs al maanden van te voren reserveren, zo populair zijn ze!

IMG_0729

Conclusie: kamperen kan prima in zowel Oost- als West-Australië, maar in het westen moet je op populaire plekken reserveren!

Hopelijk heb je zo een beetje een beeld van de verschillende kusten. Ze hebben beiden hele mooie dingen te bieden en eigenlijk is het onmogelijk om te kiezen. Ik vind ze allebei mooi! Maar als je met een mes op mijn keel zou vragen om toch een voorkeur uit te spreken, dan zou dat toch de oostkust zijn. Het oosten vond ik net iets veelzijdiger en het was er bij ons warmer in de winter. Dat is toch wel belangrijk op reis. Hoewel, de ongereptheid van het westen ook heel mooi is… eigenlijk moet je ze gewoon allebei doen!

Overweeg ook eens een andere route te rijden in Australië. Bijvoorbeeld een roadtrip langs de zuidkust of dwars door Australië. Inspiratie nodig? Lees dan de 14 mooiste autoroutes door Australië.

Welke kust heeft jouw voorkeur? En waarom?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Jenny - ikreis.net 7 februari 2016 at 08:28

  Op basis van deze post zou ik voor het oosten gaan tijdens een eerste trip. Omdat de diversiteit me groter lijkt. Ook om te duiken bij het Great Barrier Rif, al heb ik van meerdere mensen gehoord dat Indonesie mooier is qua duiken.

  Ik zou als ik in Australië ben zeker ook bij de klepwouden in het zuiden willen duiken en een leafy dragon fish willen zien.

  • Reply Carolien 7 februari 2016 at 19:45

   Ja om te duiken is Great Barrier reef super. Ik ben geen duiker, maar een snorkelaar 😉 Ik heb nog niet veel over Indonesië gehoord als duiklocatie, waar moet je dan zijn?

 • Reply ivonne 8 februari 2016 at 11:52

  Wij zijn twee keer in Australië geweest en vonden het westen helemaal geweldig omdat het meer “het echte Australië” is. (Zelfs lokalen noemen het midden en westen “the real Australia” ) De oostkust is zeker ook prachtig, maar wat mij betreft wint het westen het dus op basis van ” het gevoel”

  • Reply Carolien 10 februari 2016 at 13:37

   Ja, de keuze is moeilijk en soms is het ook lastig omdat andere zaken (zoals bijvoorbeeld geluk met temperatuur) een rol spelen, want ook dat beïnvloed de keuze. Ik zou zeggen, gewoon naar beide kusten gaan!

 • Reply antonette 9 februari 2016 at 22:35

  Wat een handig overzicht! Ik vond de oostkust van Austalië eigenlijk een beetje tegenvallen. We waren er in het regenseizoen (bij Cairns en omgeving) en ik vond alles supertoeristisch. We kwamen net uit Nieuw-Zeeland en had zo’n heimwee naar de bergen, de gletsjers, de natuur … dus daarom heb ik wellicht de Australische oostkust als minder ervaren. De westkust prijkt ook nog steeds heel hoog op onze wensenlijst, wie weet gaan we het ooit redden!

  • Reply Carolien 10 februari 2016 at 13:39

   Ik ben twee keer aan de Oostkust geweest en ik zag ook wel verandering de tweede keer, het was zeker drukker direct aan de kust, maar als je even van de gebaande paden afgaat heb je daar geen last meer van hoor! Maar, Westkust is ook gewoon supermooi. Ik kan eigenlijk ook niet kiezen.

 • Reply Martijn 18 april 2016 at 16:34

  Fijne informatie dit! Ik ga zelf in september naar Australië voor minimaal een half jaar, maar ik ben er nog niet uit of ik langs de oost- of westkust ga. Wat voor míj een grote rol speelt is de drukte qua andere backpackers. Even voor de beeldvorming: ik ben 24 en ga vooral naar Australië om te genieten en een mooie tijd met anderen te hebben. Deze anderen moet ik dan wel ontmoeten aangezien ik alleen ga. Het liefst zou ik langs de westkust gaan, om de simpele redenen die ik hier ook al lees: het is simpelweg ongerepter en minder toeristisch. Aan de andere kant wil ik dus onderweg wel andere backpackers tegenkomen. Mijn vraag is dan ook: trekken er langs de westkust ook veel backpackers of is het verschil met de oostkust toch wel groot?

  • Reply Carolien 20 april 2016 at 08:09

   Gaaf dat je zo lang naar Australië gaat! Ik ben zelf geen backpacker maar van wat ik gezien heb onderweg hierbij mijn advies. In het Westen zie je een stuk minder backpackers, simpelweg omdat het er lastiger is om rond te reizen zonder eigen vervoer. De meesten kiezen ervoor om een auto met kampeeruitrusting te kopen en met meerderen rond te rijden. In het Oosten zijn veel meer backpackers, daar kan je makkelijker met ov rondreizen. Als andere backpackers ontmoeten belangrijk is, zou ik voor Oosten gaan. Als je naar het Westen gaat zou ik starten in Perth en daar proberen samen iets te regelen om mee rond te reizen. Naar mijn mening is het Westen het beste te bezoeken met eigen auto. Succes!

 • Reply Willem de Niet 17 september 2016 at 10:55

  Mooi blog. Inmiddels zijn er voor campsites verschillende handige apps zoals Wikicamps en Tripigy. Bij Perth zou ik zeker Fremantle noemen, de gezelligste plaats in Australië, zeggen wij wel eems. Het zuidwesten van Australië is, in het juiste jaargetijde, heel erg mooi. Je ziet er bossen in plaats van rode aarde.
  Voor wie nog meer wil zien en lezen van een paar absolute WA fans: http://www.dutchjumbo.nl, over 6 jaar en 120.000 kilometer door Australië.

  • Reply Carolien 17 september 2016 at 20:46

   Die apps zijn een handige toevoeging als je in bebouwd gebied bent, alleen hadden wij heel vaak geen bereik met onze telefoon (of we hadden geen stroom), dus ik vind papier nog altijd handig. Freemantle is zeker leuk! Ik heb nog weinig over Perth en omstreken geschreven. Moet ik nodig eens doen, maar ja er ligt nog zoveel wat ik wil/kan delen 😉 Ik heb ook een paar van jouw verhalen gelezen, wat een avonturen met jullie bus!

 • Reply Marlies 2 november 2016 at 14:49

  Toen ik terug kwam van mijn jaar rondtrekken en werken in Australië kreeg ik deze vraag ook heel vaak.
  Ik zei altijd dat elke plek zijn unieke kanten heeft maar als ze maar 1 kant kunnen doen zou ik ook het oosten aanraden. Gewoon omdat hier zoveel te zien en te doen is! En het is inderdaad een stuk warmer daar. Oh wat heb ik het koud gehad in het westen!

  • Reply Carolien 2 november 2016 at 20:27

   Oh jij ook zo koud gehad? wij ook, vooral in de outback. Ik vind het ook moeilijk kiezen. Gewoon allebei doen 😉

   • Reply Marlies 3 november 2016 at 18:50

    Ik had het in Perth en zelf Sydney best koud! Maar dit was dan ook wel tijdens hun winterperiode. Ik dacht altijd ‘het word nooit koud in Australië!’ Boy I was wrong! haha. En inderdaad, gewoon beide doen! 🙂 😉

 • Reply Wim 26 september 2017 at 06:19

  Hoe is zuid Australië en Melbourne? Wat kun je daar doen?

  • Reply Carolien 26 september 2017 at 14:56

   Beste Wim. In het zuiden is ook veel te zien en te doen! Mijn blogs over bijvoorbeeld de Flinders Ranges en Kangaroo Island vind je hier: http://www.dreamtheworld.nl/category/zuid-australie/
   De Great Ocean Road is natuurlijk ook heel mooi om te rijden, een kustweg langs vreemde kustformaties en ruige rotsen. Melbourne is een leuke stad en ook Adelaide is groen. Je vindt hier ook de Adelaide Hills, een soort Alpenweides (in het klein) met paarse bloemen en koeien. Hoe meer je naar het westen rijdt hoe weidser en stiller het wordt en hier kan je dan weer het ‘alleen op de wereld’ gevoel krijgen. We zijn nog maar één keer in een klein deel van het zuiden geweest, daarom heb ik er nog niet zoveel blogs over. Ik hoop er ooit nog eens langer te zijn.

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.