Actief in de natuur in Zuid-Holland

Zuid-Holland is voor mij een provincie van tegenstellingen. Aan de ene kant hele rustige gebieden waar weinig mensen wonen en veel natuur is, aan de andere kant veel industrie en grote, vervuilende steden. Gelukkig valt er nog genoeg natuur in Zuid-Holland te ontdekken. Zoals in Nationaal Park De Biesbosch en in de Hollandse duinen. Tiengemeten is een eiland apart, waar je echt even weg bent van de bewoonde wereld. Ook bijzonder: de flamingo’s bij Battenoord, dat maakt Zuid-Holland wel een hele tropische bestemming.

ZEKER DOEN: wandel door de duinen van Goeree-Overflakkee langs de Kwade Hoek. Je hebt kans op het zien van wild, zoals reeën, fazanten en vossen. En vogels vliegen af en aan op de bessen van de typische duinstruiken. Het kan er wel nat zijn, dus laarzen of waterdichte wandelschoenen zijn een must.

Nationale parken Zuid-Holland

 • Nationaal Park De Biesbosch: De Hollandse Biesbosch ligt aan de noordkant van Nationaal Park De Biesbosch, niet ver van Dordrecht. Hier vind je het Biesboschcentrum waar boottochten vertrekken en je kano’s kunt huren. De Hollandse Biesbosch vormt een klein deel van het Nationale Park De Biesbosch, dat voor grootste gedeelte in Noord-Brabant ligt.
 • Nationaal Park Hollandse Duinen: Het is nog niet officieel een nationaal park, maar de status is wel aangevraagd bij het ministerie van LNV. Het park is 45000 ha groot en loopt van Hoek van Holland tot aan Hillegom. Je vindt er strand, duinen en zee. Landinwaarts liggen de beroemde bollenvelden. In dit nationale park leven eekhoorntjes, vossen en reeën.

TIP VOGELS: Spot de flamingo’s in Battenoord. Hoe bijzonder! In de Grevelingen verblijft in de wintermaanden een groep flamingo’s. Deze flamingo’s zijn ooit ontsnapt uit een dierentuin, maar leven nu in het wild. Het brakke Grevelingenwater bevriest zelden en daarom zijn de flamingo’s hier vaak te vinden.

Andere natuurgebieden

 • Kwade Hoek: een natuurgebied in de duinen van Goeree-Overflakkee. Een ruig gebied, waar vroeger veel schepen zijn vergaan. Nu heeft de zee nog steeds ruim spel en stromen gebieden regelmatig onder. Een natte, maar mooie wandeling leid je door het gebied, langs de uitkijkpunten in de duinen en door het achterland.
 • Oostvoornse duinen: ontdek dit grote duingebied op het eiland Oostvoorne, onder de Maasvlakte van Rotterdam. Er zijn verschillende wandelroutes door de duinen en langs het strand. Soms met zicht op de Maasvlakte met zijn industriële bedrijvigheid. Er lopen heel wat (wilde) dieren rond, zoals pony’s en runderen, maar ook reeën en vossen.
 • Eiland IJsselmonde: niet ver van Rotterdam, stedelijk gebied en industrie vind je op Eiland IJsselmonde verrassend mooie natuur, vooral in het voorjaar met alle broedende vogels en het frisse groen. En wie weet spot je de bever!

Lees de nieuwste artikelen over Zuid-Holland

 • Wandelen in Ruigeplaatbos, Visserijgriend en Klein Profijt op Eiland IJsselmonde (totaal 12 km)
  Op een mooie zonnige dag vertrek ik naar Eiland IJsselmonde in Zuid-Holland, waar ik op uitnodiging van Ontdek IJsselmonde ga wandelen. Eiland IJsselmonde ligt onder Rotterdam in de Maasdelta en wordt omsloten door de Nieuwe Maas, Oude Maas en de Noord. Eerder maakte ik al mooie wandelingen in […]
 • Ontdek de natuur op Eiland IJsselmonde in Zuid-Holland
  Het Eiland IJsselmonde ligt onder Rotterdam in de Maasdelta in de provincie Zuid-Holland. Toen ik een uitnodiging ontving van Ontdek IJsselmonde om dit gebied te verkennen had ik er geen idee van dat hier ook veel (kleine) natuurgebieden te vinden zijn. Ik had dan ook niet zo’n hoge […]
 • Wandelen in de Duinen van Oostvoorne: De Meidoornroute
  Wil je wandelen in de Duinen van Oostvoorne, volg dan De Meidoornroute van 12 kilometer. In deze groene oase ten zuiden van industrieterreinen van de Maasvlakte en Rotterdam hoor je de vogels fluiten en sta je met een beetje geluk oog in oog met reeën en grote grazers. […]

Tips voor een weekendje Zuid-Holland

Wil je binnenkort er even tussenuit en lijkt Zuid-Holland je een mooie regio? Bekijk dan mijn onderstaande tips voor leuke overnachtingsmogelijkheden in de natuur, outdooractiviteiten en wildlife & natuurtips.


Zuid-Holland in beeld

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.