Flamingo’s spotten in Battenoord Nederland

Wist je dat er ieder jaar in de winter een kolonie flamingo’s neerstrijkt in het Grevelingenmeer in Nederland en dat je dus gewoon in Nederland kan blijven om deze dieren te spotten? Wát flamingo’s spotten in Nederland hoor ik je denken? Wat moeten deze exotische dieren in ons koude kikkerlandje? En al helemaal in de winter? Waar komen deze flamingo’s vandaan en waarom komen ze naar Nederland?

Ik zoek het uit en ga naar ze op zoek op een hele koude vrijdag in februari.

Waarom naar Nederland?

Deze Flamingo’s komen uit het Zwillbrocker Venn in Duitsland en overwinteren in Nederland. In Duitsland leven ze in zoet water en dat bevriest in de winter, daarom komen ze naar Nederland naar het Grevelingenmeer. Dit water is zout dus dat bevriest niet. En het Grevelingenmeer zit vol met schaal- en schelpdieren, iets waar de flamingo erg van houdt. De roze kleur van de flamingo dankt de vogel aan de garnalen en kleurstoffen uit algen.

Soorten flamingo’s

Er komen twee soorten flamingo’s naar het Grevelingenmeer. De Europese en de Chileense flamingo. De Europese flamingo is het grootst. De Chileense is beduidend kleiner. Er zijn ook hybriden tussen grote en Chileense flamingo’s en tussen de Europese en Caribische flamingo. Deze laatste soort (rasechte) is sinds 2016 niet meer gezien.

Meer informatie over de flamingosoorten in Nederland vind je op www.flamingosinnederland.info

Waar staan de flamingo’s?

Je vindt de flamingo’s in de buurt van het haventje van Battenoord. Deze vind je bij Nieuwe Tonge op het Zuid-Hollandse eiland Goeree Overflakkee. Als je geluk hebt staan de flamingo’s links van het haventje, als je pech hebt, zoals ik, dan vind je ze rechts daarvan, een stuk verder vanaf de kant. Met mijn 400mm lens kan ik ze helaas niet heel dichtbij halen. Ik moet dus nog een keertje terug en dan hopen dat ze links staan. Het blijft echter een mooi en bijzonder gezicht, zo’n groep roze vogels op één poot in ons koude kikkerlandje.

Zie de roze stippen in de verte (vanaf het fietspad langs de dijk)

Hoe kom je er?

Voer Battenoord in op je tomtom en volg de route naar het Grevelingenmeer. Je kunt je auto parkeren bij het kleine haventje. Hier vind je ook een uitkijktoren en je kunt een route wandelen vanaf de parkeerplaats. Als de flamingo’s rechts van het haventje staan dan volg je het fietspad langs de dijk. Neem je verrekijker, telescoop en je telelens mee. Als je een telescoop hebt kan je ook een foto met je telefoon nemen, zoals ik deed bij de flamingo’s in Italië. Zeker als ze rechts staan, moet je heel wat afstand overbruggen. Klim niet over hekken of gaas en gebruik geen drones. Respecteer de rust voor de vogels!

Ik ga zeker nog eens terug in de hoop dat ze wat dichterbij staan en ik mooiere foto’s kan maken. Dan zal ik deze post updaten 🙂

Heb jij de flamingo’s al gezien?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Yvonne 11 maart 2018 at 16:46

  Wat leuk Carolien! Ik had werkelijk geen idee.. wel slim van ze: om hier te komen.. niet te ver en toch geen bevroren water, haha. Mooie foto’s heb je weer gemaakt!

 • Reply Diana 11 maart 2018 at 21:41

  Yeah je artikel. Wel heel jammer dat ze zo ver weg zaten. Ik was er afgelopen weekend en had toen veel geluk. Met mijn telelens kon ik ze net dichtbij genoeg halen. Vind het zo bijzonder dat deze vogels zo hier neerstrijken in Nederland. Je zou denken iets net overwinteren dat het warmer moet zijn.

 • Reply Daphne 12 maart 2018 at 11:52

  Wat leuk! Ik wist dus helemaal niet dat er jaarlijks flamingo’s naar Nederland komen! Hoe leuk. Slim van die beesten om naar NL te komen. Niet te ver van huis en toch geen bevroren water. Leuk om te lezen en mooie foto’s 🙂

 • Reply Sanne 13 maart 2018 at 07:49

  Wat bijzonder! Je zou ze toch weer in een tropisch land verwachten dan hier in ons koude kikkerlandje. Blijkbaar toch een goede plek om te overwinteren! Heel tof om ze gewoon hier te kunnen spotten!

 • Reply Jenny 13 maart 2018 at 10:25

  Ik heb echt al heel veel foto’s voorbij zien komen van de flamingo’s, maar ik heb ze nog steeds niet zelf gezien.

  Misschien ga ik eind van de maand een kijkje nemen, dan ben ik weer in Zeeland.

 • Reply Caro 13 maart 2018 at 14:56

  Wat gaaf dat er ook gewoon flamingo’s in Nederland zijn! Dat wist ik helemaal niet… Een tijdje terug las ik ook al over walvissen spotten in de Noordzee, Nederland blijft me verbazen.

 • Reply Britte 16 maart 2018 at 09:05

  Wauw, wat bijzonder! Ik had geen idee dat er flamingo’s in Duitsland leven, laat staan in Nederland! We moeten toch echt eens richting Zuid-Holland en Zeeland gaan, als ik jouw blogs zo lees!

 • Reply Marcel 16 maart 2018 at 16:32

  Wat bijzonder Carolien! Nooit geweten dat flamingo’s in Nederland overwinteren, laat staan dat ze in Duitsland leven. Wellicht ga ik binnenkort in Zeeland even een kijkje nemen, op zoek naar deze roze jongens.

 • Reply Martin 16 maart 2018 at 19:58

  Hahaha…nou heb ik flamingo’s over de hele wereld gezien, maar ik wist niet dat je ze ook in Nederland kan tegenkomen…en dan niet in de dierentuin…grappig!

 • Reply Jessica 17 maart 2018 at 14:13

  Haha ik zou inderdaad niet snel verwachten dat flamingo’s – die je toch associeert met iets exotischs en warms – naar Nederland komen in de winter. Of in Duitsland leven haha ;p Maar het ziet er erg leuk uit!

 • Reply Yvonne 18 maart 2018 at 01:50

  Wat een bijzonder fenomeen! Ik wist niet dat flamingo’s naar Nederland kwamen om te overwinteren. Levert mooie plaatjes op!
  Heb ze zelf, uiteraard, nog niet gezien. Hopelijk lukt het jou om ze nog eens van dichterbij te aanschouwen.

 • Reply Marcella 18 maart 2018 at 10:17

  Wat gaaf, flamingo’s in Nederland in de winter! Ik wist niet dat je ze bij ons kon spotten. Ik hoop ze zelf te zien tijdens onze reis door Mexico 😉

 • Reply Lizzie | Globalizious 22 maart 2018 at 09:30

  Noujaaa zeg, wat leuk om te weten! Ik had geeeeen idee dat wij ook flamingo’s ‘hebben’ in Nederland. Zeker iets voor op de NL-lijst. Superleuk! Dank voor de tip. Jammer wel dat ze bij jou bezoek eigenlijk aan de verkeerde kant stonden…

 • Reply ivonne 13 november 2018 at 10:23

  Bijzonder dat ze hier zitten. Ik had het al eerder gehoord maar dacht dat het alleen in oktober/november was. Misschien deze winter eens proberen!

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.