Ontdek de natuur op Eiland IJsselmonde in Zuid-Holland

Het Eiland IJsselmonde ligt onder Rotterdam in de Maasdelta in de provincie Zuid-Holland. Toen ik een uitnodiging ontving van Ontdek IJsselmonde om dit gebied te verkennen had ik er geen idee van dat hier ook veel (kleine) natuurgebieden te vinden zijn. Ik had dan ook niet zo’n hoge verwachting voordat ik het gebied bezocht, maar dat is onterecht. Volg dezelfde route als ik en ontdek de natuur op Eiland IJsselmonde in Zuid-Holland. Je bezoekt maar liefst 3 verschillende natuurgebieden.

Het Eiland IJsselmonde ligt tussen Rotterdam en Dordrecht en wordt omringd door de rivieren Nieuwe en de Oude Maas en de Noord. Op het eiland zijn veel woonwijken en industrie te vinden, maar ook veel natuur. Ik bezoek 3 verschillende natuurgebieden in één wandelroute in het gebied ten noordoosten van Ridderkerk: natuurgebied De Gorzen, de Crezéepolder en de Ridderkerkse Griend. Deze en nog veel meer mooie wandelroutes zijn te vinden op www.ontdekijsselmonde.nl/routes

Ontdek natuur op IJsselmonde in Zuid-Holland bij Ridderkerkse Griend

Natuurgebied De Gorzen: van vuilstortplaats naar groen natuurpark

De wandelroute start vanaf de parkeerplaats aan de Gorzenweg. Met behulp van de uitgeprinte wandelkaart vinden we na even zoeken het startpunt van de wandelroute. De route staat onderweg niet aangegeven met bordjes en de plattegrond die we hebben is erg klein, dus we moeten op verschillende plekken wel even zoeken, maar we komen er wel uit. Ooit was het gebied ten noorden van Ridderkerk een aaneenschakeling van gorzen, dit is land dat bij vloed onderstroomt en voornamelijk uit slik bestaat. Nu liggen er meerdere natuurgebieden waar je goed kunt wandelen, waaronder natuurpark De Gorzen. Moeilijk voor te stellen dat dit vroeger de vuilstortplaats was. Nu wandel ik er tussen het vele groen en kijk ik vanaf een vlonderbrug uit op een waterplas vól met vis. Ze spartelen en springen gewoon boven het water uit!

De Crezéepolder: getijdegebied aan de Noord

Vanuit het Gorzenpark komen we op de ringdijk van de Crezéepolder, het volgende stukje natuur op het Eiland IJsselmonde in Zuid-Holland. Het water heeft hier vrij spel, in dit getijdegebied zie je grote verschillen in het waterpeil tussen eb en vloed. Aan het begin staat een informatiebord met daarop een plattegrond waar de wandelpaden duidelijk op staan aangegeven. De polder is omringd door een dijk. Ik kies voor het laarzenpad en via een vlonder wandel ik over een kleine dijk omringd door water met overal watervogels: ganzen, eenden, futen en kluten. Iets verderop in het riet horen we de baardmannetjes én we zien rietgorzen af en aan vliegen. Wat een vogelparadijs is het hier!

Ontdek natuur op IJsselmonde in Zuid-Holland bij Crezéepolder
Het laarzenpad in de Crezéepolder

Vogelparadijs en kraamkamer in de Crezéepolder

Er zijn twee vogelkijkschermen met uitzicht op eilandjes die vol met (broedende) vogels zitten. Aan ganzenkinderen hier ook geen gebrek. Aan de rand zien we veel kluten en iets verderop zwemt een hele klutenfamilie, zo leuk die kleintjes. Als je hier gaat wandelen neem dan je verrekijker en camera met telelens mee. Via dijken, bruggetjes en overstappen wandel je door dit waterrijke gebied. Je kijkt pal op de A15 aan de ene kant en het verkeer hoor je hier duidelijk. Toch stoort het me hier niet gek genoeg, waarschijnlijk omdat ik teveel gefocust ben op de vogels en hun kleine grut.

Ridderkerkse Griend

Als we het hele gebied zijn rondgelopen slaan we af naar de Ridderkerse Griend. Via een toegangspoort met informatiebordje stappen we deze groene, wondere wereld binnen. Ik ben even stil en kijk verwonderd om mij heen. Zoveel tinten groen en overal kleine watertjes. Als we het pad volgen moeten we meerdere vlonders oversteken en soms banen we ons een weg door het groen. Het lijkt hier wel een jungle. Ook de temperaturen doen mee deze dag, want het is zo’n 27 graden. De vlinders fladderen om mij heen en de bijen en hommels zoemen op zoek naar nectar. Iets verderop verandert het lanschap en zie ik vooral knotwilgen, die geknot zijn en smalle paden die over watertjes lopen. We moeten uitkijken waar we lopen, maar wat een mooie natuurbeleving.

Een Griend is een gebied waar wilgentenen werden verbouwd. Dit gebeurde meestal in getijdegebieden, die regelmatig onderstroomden. Daarom staan de wilgen op een dijkje en zie je het water daaromheen lopen. Tot ongeveer 1960 was dit een belangrijk bestaan voor veel mensen en werd er veel wilgentenen geëxploiteerd. Je ziet ook veel oude grienden in de Biesbosch, je leert meer over de griendwerkers in het Biesboschmuseum.

Bloemetjes, bijtjes en andere dieren

In de natuur op het Eiland IJsselmonde in Zuid-Holland zie je dat je in een waterrijk gebied bent aan de planten én aan de dieren die hier voorkomen. Zo groeien hier veel spindotters, irissen en groot hoefblad. Spindotters lijken op boterbloemen, maar zijn een speciale soort die je alleen in getijdengebied ziet. Bij de Crezéepolder groeit verder ook veel riet, waar rietvogels zoals rietgorzen, rietzangers en baardmannetjes zich goed thuis voelen. Het opvallendste dier dat in de natuur van het Eiland IJsselmonde in Zuid-Holland voorkomt is de bever. Ik heb hem niet gezien, maar ik was er dan ook overdag. Je maakt meer kans om de bever te spotten in de (avond) schemer. Verder zie je echt heel veel vogels en in het voorjaar ook veel jongen.

Vanuit de Ridderkerkse Griend wandelen we via het Havenkanaal en het Gorzenpark weer terug naar de parkeerplaats. Hiermee komt een eind aan onze wandeling door de natuur op het voor ons onbekende Eiland IJsselmonde in Zuid-Holland.

Ontdek natuur op IJsselmonde in Zuid-Holland

Praktische informatie

 • Locatie: Het Eiland IJsselmonde ligt tussen Rotterdam en Dordrecht in. Ik bezoek de natuur op het Eiland IJsselmonde in Zuid-Holland ter hoogte van Ridderkerk.
 • Parkeren: Je kunt de auto gratis parkeren op de parkeerplaats aan de Gorzenweg, ter hoogte van Crossfit (Gorzenweg, 2984 BN Ridderkerk)
 • Wandelroute: De wandelroute die ik heb gelopen is 7,2 km lang. Ik deed er 9,5 km over, omdat ik af en toe fout liep of extra ronde maakte om naar een vogelkijkscherm te wandelen. Je start de route tegenover de parkeerplaats, waar je een klein paadje in slaat. Deze en meer wandelroutes vind je ook op www.ontdekijsselmonde.nl/routes
 • Toegankelijkheid: De paden zijn grotendeels onverhard of semi onverhard en vooral bij de Ridderkerkse Griend zijn ze vrij moeilijk begaanbaar. Bij de Crezéepolder moet je een paar keer een hekje over klimmen. Bij nat weer en hoog tij kunnen paden drassig zijn of onder water staan.
 • Honden: In het noordelijk deel van de Gorzen mogen honden loslopen, in het overige deel moeten ze aan de lijn. In de Crezéepolder zijn honden aan de lijn toegestaan. Bij de Ridderkerkse Griend zijn honden verboden.
 • Horeca: In de natuurgebieden is geen horeca, maar in de stedelijke omgeving vind je genoeg horeca. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Paviljoen Struis aan rivier de Noord met zicht op de voorbijvarende grote schepen.
 • Tip: Bezoek Buitenplaats Het Huijs ten Donck, waar je kunt wandelen door de Donckse bossen.

Pinterest

Bewaar deze wandelroute op Pinterest

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Ontdek IJsselmonde

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Onno Zwikker 17 juni 2021 at 09:43

  Wat een duidelijke en uitgebreide informatie over de wandelroutes. En in dit geval over een plek en plaatsen waar ik familie herinneringen heb. Zelfs Huys ten Donck waar mijn oma als dienstmeisje heeft gewerkt. Diezelfde oma, met mijn opa hebben gewoond op IJsselmonde. Heel leuk, dank. Op mijn website zal ik ook verslag doen als ik deze wandelroute ook heb gelopen.

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.