5x authentieke ervaringen op reis, weg van het massatoerisme

Steeds meer mensen reizen, waardoor veel bekende plekken soms overlopen worden door de toeristen. Zo kan je in sommige steden al niet meer lopen door de drukte. Niet echt een fijne ervaring. Zeg nu zelf, als je gaat reizen, wil je toch niet steeds tussen massa’s toeristen zitten? En ook niet het idee hebben dat je naar iets zit te kijken wat alleen speciaal voor (buitenlandse) toeristen is opgetuigd? Ik zeg weg met de ’touristtraps’ en hallo tegen authentieke ervaringen en reizen op maat. Wil je ook een bijzondere activiteit op jouw reis? Plan dan eens een van onderstande activiteiten in. De meeste dragen ook nog eens bij aan een duurzame ervaring op reis.

Heerlijk genieten in de natuur, weg van de massa
Mijn eigen olijfboom 🙂

5x authentieke ervaringen op reis, weg van het massatoerisme:

1. Op pad met een local / lokale organisatie

Boek eens niet die complete rondreis bij een grote reisorganisatie, maar ga op zoek naar een excursie die door een lokale organisatie of local wordt georganiseerd. Sommige reisorganisaties kunnen je helpen met het vinden van zulke excursies, maar vaak is het ook gewoon handig om ter plekke om tips te vragen. Bijvoorbeeld via je (kleinschalige, door locals gerunde) accommodatie. In Puglia ging ik een paar dagen op pad met de lokale organisatie Terrae Aufidae. Deze organisatie liet ons in een paar dagen tijd kennis maken met Trinitapoli en de producten die hier vandaan komen. We sliepen in een lokale B&B, hielpen bij de oogst, leerden veel over de lokale landbouw en aten samen met locals de heerlijkste gerechten. Een ervaring die je niet met veel anderen deelt. Dat geldt ook voor de tocht met de herder die ik in Griekenland maakte en voor de Foodwalk in Friesland. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen.

In Puglia maakte ik tijdelijk onderdeel uit van de community en maakte ik kennis met lokale producten en producenten
Met de foodwalk kom je langs lokaal gerunde bedrijfjes van de Friese Wouden, een unieke ervaring
Op bezoek bij Tjerkje van het Bloemenparadyske
Op pad met herder Andreas in Griekenland
Op pad met de herder in Griekenland

Voorbeelden van op pad met locals, zie:

2. Kookworkshops

Niets leuker dan genieten van heerlijk eten op reis. En wat is er lekkerder dan de lokale gerechten met producten van eigen bodem? Dus eet een keer geen friet of hamburger, maar laat je verleiden door de lokale keuken. En nog leuker is om deze gerechten te leren maken. Zeker als de workshop door een lokale kok wordt gegeven en je achtergrondinformatie krijgt bij het maken van je gerecht. Zo mocht ik in Griekenland het typische gerecht Dakos maken (zoek maar op) en een salade van in het wild geplukte groenten, leerde ik in Italië om pizza en koekjes te maken en heb ik in Costa Rica een heerlijk lokaal kipgerecht gemaakt. Met een beetje geluk mag je daarna ook nog met lokale inwoners samen aan tafel, zoals wij in Costa Rica.

Salade met kruiden en groenten in het ‘wild’ geplukt
De broodjes voor Dakos
Onze kok in Costa Rica, waar we samen met haar gezin gingen koken en eten
De vader van onze kokkin speelt op zijn gitaar in hun achtertuin

Ideeën nodig, zie:

3. Lokale producenten helpen

Een andere leuke manier om meer sfeer te proeven en meer te leren van een bepaalde bestemming is om de handen uit de mouwen te steken en lokale producenten te helpen. Je draagt een steentje bij aan de economie en je helpt meebouwen aan een lokaal product. Tegelijkertijd werk je ook samen met locals en kan je allerlei vragen stellen over het product en de omgeving. Hiervoor hoef je niet ver weg want ook in Nederland kan dit! Zo hielp ik in Limburg met de oogst van de druiven voor de lokale wijn. In Griekenland oogste ik sinaasappels waar ik later de mierzoete snoepjes van proefde en ging ik in zowel Griekenland als Italië mee met het oogsten van olijven om later meer over de olijfolieproductie te leren.

Helpen bij de olijfoogst in Griekenland
Sinaasappels oogsten
In de sinaasappelboomgaard
Druiven oogsten voor de wijn in Limburg
Druiven oogsten bij wijngaard st Martinus

Ideeën nodig, zie:

4. Verblijven bij locals

Je kunt natuurlijk voor je reis overnachten in een resort of een hotel, maar wil je een persoonlijke ervaring en meer contact met de omgeving, dan is het overnachten in een lokaal gerunde, kleinschalige accommodatie net iets leuker. Kies eens voor een B&B, homestays of voor overnachten bij de boer, dit kan ook in het buitenland. Zo krijg je al snel contact met lokale mensen en je krijgt vaak de leukste tips voor activiteiten gerund door andere locals. Wij logeerden in Costa Rica op een werkende cacaoplantage waar de eigenaren ons weer in contact brachten met de paardrijleraar van hun eigen kinderen voor een individuele paardrijtocht en tipten ze ons de kookworkshop bij een gezin.

Individuele paardrijtocht samen met een local

Zie ook:

5. Maak een (lange) tocht in de natuur

Wil je de massa’s mensen ontlopen ga dan eens de natuur in en maak een lange tocht. Kies niet (alleen) voor de korte wandelingen naar uitkijkpunten, maar ga de uitdaging aan om wat langer te wandelen of kies gebieden uit die (nog) onbekend zijn. Dan ontloop je de toeristen die van hoogtepunt naar hoogtepunt rijden en alleen de uitkijkpunten uit de reisgidsen pakken. Zeker als je ook nog kiest om een nacht in het gebied te overnachten. Je kunt kiezen voor een wandeling, maar ook een dag een fiets of een kano huren en daarmee van de gebaande paden af gaan is een leuke manier om van de toeristen weg te blijven.

Overnachting bij Sirena Ranger station
Op pad in de jungle van Corcovado NP

Ga eens twee dagen naar Corcovado NP:

Wat zou jij graag eens een keer doen?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply Britte 21 december 2017 at 21:26

  Goed artikel! Wij proberen de touristtraps ook altijd zo veel mogelijk te vermijden… Gebruik maken van de mogelijkheden die mensen daar bieden voor tourtjes etc. is vaak veel authentieker én het geld komt ook nog eens beter terecht!

  • Reply Carolien 10 januari 2018 at 17:25

   Ja, dat laatste is ook belangrijk! Gelukkig dat steeds meer mensen dat doen.

 • Reply Gabriëlle 22 december 2017 at 10:42

  Super leuk artikel! Het is natuurlijk altijd heerlijk om onder de locals te zijn en helemaal met een kookworkshop. Op Bali zouden wij een kookworkshop gaan doen, helaas kreeg ik op de dag zelf migraine en hebben we het afgezegd. Het staat dus nog wel op mijn lijstje om eens te doen 🙂

  • Reply Carolien 10 januari 2018 at 17:25

   Oh dat is jammer zeg! En ja een kookworkshop met locals vind ik zelf echt heel erg leuk.

 • Reply Diana 22 december 2017 at 12:42

  Super fijn artikel. Eigenlijk probeer ik dit altijd wel te combineren in het reizen. Als een plek heel toeristisch is blijf ik er niet van weg maar probeer altijd wel de authentieke plekjes te vinden. In Thailand heb ik een kookworkshop gedaan en in Milaan ben ik naar een kerkhof gegaan op aanrader van een local. Hierin was ik op twee na de enige die er was.

  • Reply Carolien 10 januari 2018 at 17:28

   Nee, soms wil je die toeristische plek ook gewoon zien, maar meestal is dat dan maar even kort ibj mij en dan zoek ik toch weer een authentieke ervaring. Oveirgens blijf ik niet weg uit landen die erom bekend staan, maar dan probeer ik gewoon een alternatief voor drukke bezienswaardigheden te vinden.

 • Reply Yvonne 22 december 2017 at 18:35

  Een blog naar mijn hart Carolien! Zoals je weet ga ik ook graag juist daar kijken waar de massa niet komt, vandaar dat we in Griekenland o.a. voor Pelion kozen. Mooie plekken deel je hier. Echt op pad met een local hebben wij nog niet veel gedaan, maar is wel echt een aanrader om op plekken te komen die je anders gemist had. Ik ga eens kijken of we dit in 2018 wat vaker kunnen doen. Fijne kerstdagen!

  • Reply Carolien 10 januari 2018 at 17:31

   Je kunt op verschillende manieren lokaal reizen. Jullie kiezen vooral heel veel voor lokale en bijzondere plekken/landen en accommodaties inclusief reizen met OV, dat laatste doe ik (wij als gezin) dan weer iets minder. Maar ik kies dan wel graag weer voor activiteiten met locals om de cultuur en het land beter te leren kennen. En ik houd gewoon niet van massa’s dus zoek ik altijd zoveel mogelijk plekken op waarvan ik hoop dat er minder mensen zijn. Als we ergens heel lang voor in een rij moeten, dan slaan we dat al over want daar hebben we nooit zin in 😛

 • Reply Martin 22 december 2017 at 19:14

  Leuke tips! Een kookworkshop is hartstikke leuk! Ik deed er een op Java…eerst naar de markt, dan lekker koken en als kers op de taart…lekker eten 😋

  • Reply Carolien 10 januari 2018 at 17:33
   • Reply Carolien 10 januari 2018 at 17:34

    Ja een kookworkshop is echt heel leuk! Zeker met het hele gezin vond ik dat leuk om te doen in Costa Rica, en daarna met z’n allen aan tafel 🙂

 • Reply Jenny 23 december 2017 at 00:29

  Leuke activiteiten! Ik heb ze eigenlijk allemaal eens gedaan – maar op andere plekken dan jij.

  Het eten in locale restaurantjes, of gewoon street food!, vind ik ook erg leuk en lekker.

  • Reply Carolien 10 januari 2018 at 17:33

   Dank je Jenny! Jij bent echt ook een ‘going local’ type van de eerste orde haha. Ja lekker eten is een fijn extraatje. Ik heb thuis nog gewoon zitten genieten van de koekjes die ik in Italië had gemaakt. Dit jaar probeer ik weer iets lokaals te gaan doen.

 • Reply Elisa 23 december 2017 at 01:03

  Leuk artikel! Wij proberen ook steeds meer de tourist traps te vermijden. Op pad gaan met locals vinden we altijd heel leuk, net als het uitproberen van lokale producten. Wel zou ik nog een keer een kookworkshop willen proberen 🙂

  • Reply Carolien 10 januari 2018 at 17:35

   Ja uitproberen lokale gerechten en eten in lokale tentjes vinden we ook erg leuk. Zo min mogelijk fastfood of westers á la thuis en zo veel mogelijk van het land proeven.

 • Reply Stéphanie 23 december 2017 at 22:15

  Goede tips geef je in dit artikel. Ik kies op reis bij voorkeur voor een B&B. Dat voegt altijd iets extra’s aan je reis toe. En proberen om weg van de massa te blijven, dat doe ik maar al te graag. Ik kan sowieso slecht tegen grote mensenmassa’s, dus daar houd ik rekening mee als ik op reis ga, zolang het mogelijk is. Meewerken lijkt mij ook best leuk om eens te doen. Iets in Frankrijk zoeken dan maar 🙂

  • Reply Carolien 10 januari 2018 at 17:37

   Haha, ja dat heb ik ook, mensenmassa’s zijn niks voor mij! Ja Frankrijk is natuurlijk voor jou wel hét land om dat te gaan doen. Mogelijkheden genoeg daar lijkt me. Ik heb al heel wat gezien in ieder geval bij #FeelFrance event.

 • Reply Kelly 26 december 2017 at 15:42

  Heel goed artikel Carolien!! In Nepal verbleef ik twee keer in een homestay…wat een lieve gezinnen. Het eerste gezin leerde mij ook momo’s maken. Ook probeer ik altijd een lokale kookworkshop te volgen.

  • Reply Carolien 10 januari 2018 at 17:38

   Leuk dat je in een homestay bleef slapen. Als gezin kiezen wij meestal wel voor privacy maar dan wel in een B&B of een klein lokaal hotel. Die resorts en megaketens vermijden we het liefst, dat voelt vaak kil en is niet ons ding.

 • Reply Aniek 27 december 2017 at 14:02

  Weg van het massatoerisme, helemaal mee eens! Toen ik in Puglia was met Pierluigi werden we geïnterviewd voor de plaatselijke tv-zender. “Toeristen? In ons dorp?” Zo fijn, om eens niet tussen de duizenden toeristen te lopen.

  • Reply Carolien 10 januari 2018 at 17:40

   Já, zelfs wij werden weer door de lokale zender gefilmd. We waren een bezienswaardigheid. Rare Hollanders op een fiets door de stad, dat zagen ze niet vaak die oude mannetjes. Er werd gewoon op straat naar ons gezwaaid alsof we een evenement aan het rijden waren haha.

 • Reply Jessica 28 december 2017 at 17:57

  Inderdaad allemaal duurzame en authentieke manieren om een plek te leren kennen. 🙂 Ik heb meestal niet het geduld om kookworkshops te volgen, maar mijn eerste ervaring (met de workshop én de Israëlische keuken) was wel super goed! 🙂

  • Reply Carolien 10 januari 2018 at 17:42

   haha, jij wilt direct lekker eten zeker 😉 Ik vind het wel erg leuk, maar ik moet zeggen dat als iets niet lukt ik het minder leuk vind. Zo moest ik een vormpje maken van de pasta en dat lukte echt niet, nou dan denk ik ook, laat iemand anders het maar doen, ik eet het wel lekker op, haha.

 • Reply Marcella 29 december 2017 at 15:30

  Mooie tips Carolien! Authentieke ervaringen op doen is zó waardevol! Ik heb nog nooit een kookworkshop gedaan, maar het lijkt me echt heel erg leuk. Staat hoog op mijn wensenlijstje dus!

  • Reply Carolien 10 januari 2018 at 17:43

   Wie weet kan je in Lissabon iets regelen? Volgens mij doen ze daar ook wel zoiets.

 • Reply Jenny 30 december 2017 at 06:54

  Leuke tips! Vaak is het heerlijk om gewoon even weg te zijn van de massa en het land echt te ervaren.

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.