Internationaal Lichtkunstfestival Slot Zeist

Het Internationaal Lichtkunstfestival in Slot Zeist is een prachtig kunstfestival in de open lucht. Op vrijdag 10 januari was ik bij de officiële opening en wandelde ik als een van de eerste langs de lichtkunstwerken in het park van Slot Zeist. In één woord wauw! Kijk maar naar de foto’s. Maar nog beter, breng zelf een bezoek aan dit festival en laat je verrassen door de illusies. Het kan nog t/m 19 januari 2020.

Zin in een dagje Zeist? Maak dan overdag de wandeling rond Slot Zeist, die onder andere langs de schaapskooi komt. Of maak een fietstocht langs onder andere de Pyramide van Austerlitz.

Spectaculaire opening Internationaal Lichtkunstfestival Zeist

Op vrijdag 10 januari 2020 opent het Internationaal Lichtkunstfestival in Slot Zeist met een spectaculiere licht- en geluidshow. De gevel verandert in een onherkenbare stroom aan illusies. De beelden volgen elkaar in snel tempo op. Samen met de bijpassende, opzwepende muziek zorgt het ervoor dat ik minutenlang met open mond sta te kijken. Wauw, dit belooft veel goeds. Na het aftellen en het startsein is het tijd om de wandelroute langs de kunstwerken te verkennen.

Internationaal Lichtkunstfestival Slot Zeist

Kunst in de openbare ruimte

Ik geef eerlijk toe, ik ben geen kunstkenner. Musea zijn ook niet altijd aan mij besteed. Vaak is het teveel bij elkaar, te overweldigend en teveel opgesloten. Voor mij werkt kunst in de openbare ruimte veel beter. En lichtkunst helemaal. De illusies en magie zijn veel groter als je iets anders verwacht en ineens met een kunstwerk geconfronteerd wordt. Zo ook tijdens deze wandelroute door het park van Slot Zeist. En de avond dat ik er ben is er ook nog eens een prachtige lucht.

Internationaal Lichtkunstfestival Slot Zeist

Wandelroute langs lichtkunstwerken Slot Zeist

Ik begin aan de wandelroute en loop als eerste tegen een waterval van vlinders aan, gemaakt door de Poolse interieur ontwerpster Anna Galas. Het verwijst naar de schade die de mens heeft toegebracht aan de aarde en de kracht die de natuur toont om weer terug te komen en de mensheid te laten zien hoe belangrijk de natuur is. Hier kan ik natuurlijk alleen maar mee eens zijn. Prachtig begin van de route.

Stille Alive De mensheid heeft lange tijd het milieu ondergeschikt gemaakt en heeft de natuurlijke omgeving beschadigd. Deze keer is het de natuur die het initiatief neemt om te worden opgemerkt. Het kruist de barrières en besluit op zijn grondgebied terug te keren. Vlinders, als een symbool van de krachten van de natuur, vliegen uit de scheuren in de aarde en zijn verspreid over de hele wereld.

Anna Galas

Internationaal Lichtkunstfestival Slot Zeist

Illusies in het park van Slot Zeist

De wandelroute is gemarkeerd met lantaarns en leidt langs kunstwerken van internationale ontwerpers. De ene illusie na de andere verschijnt. Zoals een aquarium in de theekoepel waar vissen en schildpadden aan je voorbij zwemmen. Of kleurrijke bomen en kunstwerken die zó op de uitgebloeide paardenbloemen lijken dat je de neiging hebt om ze uit te blazen. Ik verklap niet alles en laat graag nog iets aan de verbeelding over. Je moet zelf maar gaan kijken.

Internationaal Lichtkunstfestival Slot Zeist
Internationaal Lichtkunstfestival Slot Zeist

Kunstwerken van schoolkinderen

Niet alleen beroemde kunstenaars bezorgen je een lichtshow, maar ook de kinderen uit Zeist. Zij hebben met limonadeflessen en lichtjes een mooi bloemenveld gemaakt. Of zijn het toch raketten? Het is maar wat je er zelf in wilt zien. Dat is het mooie aan kunst.

Nagenieten op het winterras

Wil je na afloop van de wandeling even lekker opwarmen? Dat kan in de brasserie of op het overdekte winterterras. Hier kan je terecht voor diner, koffie / thee of een borrel. Samen met andere nagenieten van wat je hebt gezien. Ben je nog op zoek naar een leuk uitje in de donkere januarimaand? Dan is dit festival echt een aanrader. Ook leuk met kinderen, die de illusies ook zeker zullen waarderen.

Praktische informatie

  • Het Internationaal Lichtkunstfestival in Slot Zeist vindt plaats van 10 t/m 19 januari 2020. Openingstijden: 18.00-22.00 uur. Tickets koop je hier.
  • Je wandelt in het donker een route door het park van Slot Zeist. De route wordt gemarkeerd met lichtlantaarns. De route zelf is niet lang, maar hoe lang je erover doet is afhankelijk van de tijd die je besteedt aan het bekijken van de kunstwerken.
  • Parkeren doe je het beste op de grote gratis parkeerplaats van TOP Zeist.
  • Openbaar vervoer: vanaf NS Station Driebergen-Zeist (3km) vertrekken diverse bussen die dichtbij het Slot stoppen.
  • Leuk voor kinderen: laat ze een lampion meenemen of iets anders dat licht geeft in het donker.
  • Kleed je warm aan en trek makkelijke schoenen aan. Je staat veel stil om kunstwerken te bewonderen, dus je krijgt het sneller koud. Ook is het terrein oneffen en in het donker zie je niet altijd goed waar je loopt, makkelijke schoenen zijn dan zeker handig.
  • Vergeet je camera niet. Zet je ISO op zijn hoogste stand als je zonder statief fotografeert. Nog beter neem je statief mee voor de mooiste (niet bewogen) foto’s van de kunstwerken.
  • De Brasserie is geopend en hier kan je terecht voor diner, koffie/thee of een borrel.
  • Het Internationaal Lichtkunstfestival Slot Zeist maakt onderdeel uit van Winter op de Heuvelrug, bekijk nog meer leuke uitjes in de wintertijd op de Heuvelrug.

Pinterest

Bewaar deze tip op Pinterest

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.