Griekenland op zoek naar het mediterrane dieet deel 3 Schapen en kaas

In voorgaande delen heb je kunnen lezen dat ik door Verkeersbureau Griekenland uitgenodigd ben om kennis te maken met het mediterraanse dieet en het plattelandsleven op Kreta. Eerst ging ik naar de olijfgaarden om te helpen oogsten en daarna leerde ik alles over olijfolie. In dit deel ga ik samen met een herder de bergen in om alles te leren over de schapen en de kazen van Kreta.

Het bergachtige binnenland van Kreta

De wekker gaat weer vroeg, want na het  ontbijt moeten we alweer snel in de bus zitten. Het is namelijk even rijden naar de bestemming van deze dag. We rijden vandaag verder de binnenlanden in en de bus moet flink stijgen, want hoe meer landinwaarts hoe bergachtiger het wordt. Ik wist helemaal niet dat er zoveel bergen waren op Kreta. Het was nog donker en de meesten van ons konden met moeite de ogen openhouden door het vroege tijdstip (en misschien ook door de wijn en raki van de vorige avond). Maar zodra het lichter wordt, zie ik hoe mooi de omgeving is en geniet ik van het uitzicht. We dringen er op aan om ergens te stoppen, want we willen dit vastleggen! Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want op deze bochtige bergweg zijn geen parkeerplaatsen. Met gevaar voor eigen leven stoppen we toch midden op de weg zodat we onze foto’s kunnen maken. Wow, wat een uitzicht!

IMG_3511IMG_3505Griekenland op zoek naar het mediterrane dieet deel 3 Kaas

Psiloritis gebergte en Papa Andreas

We vervolgen ons weg door het Psiloritis gebergte. Na een paar keer de weg gevraagd te hebben -het zit blijkbaar nogal verstopt- rijden we na een paar uur de oprit van herder ‘Papa Andreas’ op. We kijken verbaasd op van die naam. De uitleg: Andreas is naast herder ook priester. Oké ja waarom niet. Als ik hem zie staan bij de entreepoort kan ik echter totaal geen voorstelling van maken dat deze man ook priester is. Misschien komt het van mijn beeld van een priester, maar deze man, is naar mijn idee geen prototype van een heillige. Een door de buitenlucht gevormde man, met een legergroene broek en een sigaret in zijn mondhoek bungelend, staat ons grijnzend op te wachten. Herder ja, priester… eh nee. We worden in het door hem zelf gebouwde gebouw ontvangen. Hier krijgen we kort uitleg over de schapen, het gebouw en de kazen. Er worden hier twee soorten kazen gemaakt: Kefalotyri kaas en de Mizithra kaas.

IMG_3545Griekenland op zoek naar het mediterrane dieet deel 3 Schapen en kaasIMG_3592

Kefalotyri en Mizithra kaas

Kefalotyri is een harde kaas die wel 6 maanden moet rijpen. Tijdens het rijpen moet de kaas verschillende keren gedraaid worden voor de kleur. De smaak is lichtpittig en vrij zout. Ik vind hem heerlijk! Je krijgt hem geserveerd bij de lunch, avondeten en tussendoortje bij een borrel. Soms met wat honing. Die zoute smaak gecombineerd met dat zoete van de honing vond ik erg lekker. Zo simpel kan lekker eten zijn, een goed stuk brood, lekkere pittige kaas met wat zoete honing vergezeld met een eigengemaakte wijn. De Mizithra kaas is een heel zachte witte kaas met een heel laag vetgehalte. Dat klinkt mij goed in de oren. Het lijkt een beetje op Ricotta. Ook lekker, maar als ik eerlijk ben, ik hou meer van harde, meer gerijpte kazen, dus de Kefalotyri wint het voor mij qua smaak.

IMG_3515IMG_3659 IMG_3663

Schapen, kippen en varkens

Voordat we alles uitgebreid kunnen proeven tijdens de lunch in de buitenlucht, gaan we actief op pad met papa Andreas. Eerst naar een schuur, waar de schapen klaar staan om gemolken te worden. Dat wil ik natuurlijk ook even proberen. Het valt me nog best mee, ik krijg er nog wel wat melk uit 😉 Daarna maken we een wandeling door de heuvels op weg naar de waterput waar we de schapen van drinken voorzien. Ik geniet onderweg van het mooie uitzicht. De zon schijnt inmiddels en er is een blauwe lucht, met uitzicht op mooie bergen. De schapen worden verder de heuvel op gedirigeerd, naar de voederbakken waar wij ze van eten voorzien. Met de melk gaan we terug naar het herdersgebouw waar de melk wordt verhit, wat toevoegingen bij gedaan en terplekke wordt er Mizithra van gemaakt. Wij mogen de hete kaas in mandjes scheppen zodat de kaas kan afkoelen voor later gebruik. We zijn nog niet klaar voor de lunch. Er moeten nog eieren geraapt worden en we moeten nog eikeltjes zoeken voor de varkens. En dan…. is het eindelijk tijd voor de lunch! Het is mooi om te zien dat veel van wat op de lunchtafel verschijnt rechtstreeks uit de natuur of van de schapenboerderij komt. Zo eten we salades met kruiden, de heerlijke kaas en geroosterde schaap. Niet alles is mijn smaak, maar het is allemaal wel erg puur natuur en dat staat me dan wel weer erg aan.

IMG_3536IMG_3561 Griekenland op zoek naar het mediterrane dieet deel 3 Schapen en kaas IMG_3607IMG_3643 IMG_3616 IMG_3613

Zelf papa Andreas en zijn schapen bezoeken als je op Kreta in Griekenland bent? Kijk dan eens op http://tospititouvoskou.gr/en/

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply karlien 2 februari 2016 at 23:43

  Wat een mooie natuur. Best dichtbij NL en toch zo anders.

  • Reply Carolien 5 februari 2016 at 08:49

   Ja inderdaad, ik was er ook erg verbaasd over, had toch een beeld van Kreta (zon, zee en strand, all inclusive), maar dat beeld is nu veranderd!

 • Reply antonette 5 februari 2016 at 07:37

  IK was ook verrast over de bergen op Kreta! Enne, dan zeggen ze wel eens “ohhh the dutch cheese” maar de Grieken maken idd ook heerlijke kazen!

  • Reply Carolien 5 februari 2016 at 08:52

   Inderdaad, er zitten heerlijke kazen tussen en mijn beeld van Kreta is nu toch veranderd 😉

 • Reply ivonne 7 februari 2016 at 22:32

  Wat is het hier toch prachtig, geweldige foto’s heb je gemaakt Carolien. Ik vind het portret van papa Andreas prachtig, Kreta lijkt me heerlijk en het Griekse eten ook!

  • Reply Carolien 10 februari 2016 at 13:36

   Dank je en ja, Griekenland is echt een aanrader. En ik las dat het daar nu rond de 20 graden is, dus ook heel fijn in voor- en najaar om aan het gure weer in NL te ontsnappen.

 • Reply Jenny 27 oktober 2017 at 16:28

  Wat een bijzondere activiteit! Die kaasjes zien er echt lekker uit.

  Wat je alleen of met een groep?

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.