Tweedaags bezoek Corcovado NP met overnachting Sirena Ranger Station

In andere artikelen (Hiking in Corcovado NP #dag1 en Hiking in Corcovado NP #dag 2) schreef ik al over onze jungle ervaringen in Corcovado National Park. Wij kozen voor een tweedaags verblijf in dit National Park om optimaal van de omgeving te genieten. Het was een goede keuze! Wil jij dit ook? Lees dan hier hoe wij dat gedaan hebben.

274A8759

Eendaagse versus tweedaagse trip Corcovado NP

Voor ons stond vast dat wij zeker een bezoek gingen brengen aan Corcovado National Park. Tijdens onze eerste reis naar Costa Rica waren we aan dit park niet toegekomen en dat vond ik erg jammer. Als we ooit nog eens zouden gaan, dan was dit het eerste wat op mijn lijstje kwam. En zo gebeurde het ook. Ik las me in en zag dat je ook meerdere dagen naar het park kon in plaats van een dagtrip. Je overnacht dan in het Sirena Ranger Station, een biologisch onderzoeksstation. Ik wilde graag langer dan een dag in het park doorbrengen en zoveel mogelijk dieren zien, dus onze keuze was gemaakt, we gingen voor twee dagen en een overnachting.

274A8727

Achteraf kan ik zeggen dat het de moeite waard was. Toch is een eendaagse trip ook goed te doen. Voor een tweedaagse tour moet je echt van wandelen en wildlife watching houden anders ben je in een dag wel uitgekeken. Het is zwaar in de warmte en op het station is weinig comfort en geen privacy. In een dag kan je ook best veel zien, zeker de gebruikelijke dieren zoals apen, vogels en krokodillen. Maar uiteraard is de kans op meer dieren groter als je er langer bent. Ik vond het verblijf op Sirena Station er bij horen. Hoewel het soms afzien was, is het ook een hele mooie ervaring geweest. Een dagtrip kost ongeveer 90 dollar en een tweedaagse inclusief overnachting 275 dollar.

20160812_093931

Corcovado National Park bezoeken met kinderen?

Reis je met (jonge) kinderen? Dan is een eendaagse tour aan te raden. Hele jonge kinderen zie je niet veel in het park, maar zodra ze een redelijk eind kunnen lopen is een dagtrip goed te doen. De meeste gidsen spreken Engels en maken het de kinderen graag naar de zin. Bij een eendaagse tour zit je wel in een grotere groep, dus je kinderen moeten het tempo wel kunnen bijhouden. Natuurlijk is het spotten van wilde dieren voor kinderen erg leuk. Zeker als er allerlei apen kapriolen boven je hoofd uithalen. Op het Ranger Station waren wij het enige gezin. We kunnen het niet met zekerheid zeggen, maar ik denk niet dat veel gezinnen een tweedaagse tour boeken, zeker niet met jonge kinderen. Het is gewoon zwaar met weinig privacy. Niet echt een omgeving voor kleine kinderen, alhoewel dat ook een beetje ligt aan wat ze gewend zijn. Dus als jij het als ouder echt graag wilt en je kinderen kunnen goed lopen zou ik het gewoon doen.

274A8728

Welke tijd is beste tijd om Corcovado te bezoeken?

In Costa Rica is het -rondom Corcovado- regentijd van juli t/m november. In deze tijd heb je veel kans op een regenbui of zelfs een hele dag regen. Dit is de minst goede tijd om het Corcovado National Park te bezoeken. Toch bezochten we het park in augustus en we hadden in de twee dagen dat we er waren helemaal geen regen. Het schijnt dat we geluk hadden, maar ik denk dat ook juli en augustus nog goed te doen zijn, zo aan het begin van de regentijd. Hoe verder in het jaar, hoe meer je regenlaarzen nodig zult hebben. Hoewel het al wel vrij modderig was, hadden wij genoeg aan onze hoge wandelschoenen.

Hoe kom je in het park?

Het is sinds augustus 2014 verplicht om een gids te huren. Voor een eendaagse tour zit je in een grote groep, als je een tweedaagse tour boekt met overnachting dan krijg je een privé gids. Je kunt een tour boeken bij een van de Nederlandse reisorganisaties of ter plekke bij een Costa Ricaans bureau. Dit kan het beste in Bahia Drake of Puerto Jiminez. Meestal kan ook het hotel waar je verblijft een tweedaagse tour voor je regelen. Als je weinig tijd hebt is vooraf boeken aan te raden, dan weet je zeker dat er plek is. Een tweedaagse tour kost ongeveer 275 dollar (prijspeil 2016). Vanuit Bahia Drake vertrek je met een boot naar het National Park. Als je geluk hebt zie je dolfijnen en walvissen onderweg.

20160812_055921

Wat meenemen als je overnacht in Sirena Ranger Station?

Als je twee dagen naar Corcovado gaat moet je zelf voor een aantal zaken zorgen. Zo moet je je eigen drinken meenemen, alhoewel je ook uit de kraan kan drinken. We namen zelf 9 liter water mee en losse drinkflessen van 1 liter. Ook moet je zorgen voor een lakenzak, een zaklamp, persoonlijke spullen en eten als dat niet bij de tour in zit. Wij moesten alleen onze lunch meenemen en we hadden ook nog wat koekjes en snacks mee. De gids zorgde voor diner en ontbijt. Ook belangrijk zijn Insectenspray en zonnebrand. Hoge wandelschoenen zijn heel handig, zeker als je in de regentijd gaat. En je moet er niet al te zuinig op zijn, want ze worden mega vies. De gids zorgt voor een tent of klamboe en een matje, nou ja, veel meer dan een stuk schuimrubber is het niet. Het is heel lekker om na je wandelingen te douchen, dus vergeet je doucheschuim, handdoek en schone kleren niet. Denk ook aan een poncho, want als het eenmaal gaat regenen heb je ‘m hard nodig. Denk ook aan bescherming van je camera. Ik had een waterdichte zak mee voor mijn belangrijkste spullen.

20160813_075426

Het verblijf op het Ranger Station

Voordat je het Ranger station in gaat moet je je registreren, ook dagbezoekers moeten dat. Het is verboden om met je schoenen aan het station te betreden, dus wandelschoenen zet je op de trap. De gids zorgt er als eerste voor dat je een plek op het platform krijgt. Hij zal hier een klamboe of tent voor je neerzetten (toen wij er waren zag ik nauwelijks tenten alleen maar klamboes). Je kunt dan je persoonlijke spullen op je slaapplek leggen. Die hoef je op de wandelingen niet mee te nemen. Er zijn twee slaap platforms. Verder vind je er een vrij nieuw toilet- en douchegedeelte. Helaas zijn veel toiletten verstopt. Ook is er geen warm water, maar gelukkig is het vaak warm in Costa Rica dus dan is een koude douche niet zo erg.

UPDATE maart 2018 via andere reizigers doorgekregen: inmiddels is de verbouwing van het station achter de rug en kan je alleen nog maar overnachten in stapelbedden, is het sanitair verbeterd en is er ook gewoon standaard zeep te verkrijgen. Ook kan je nu eten en drinken kopen op het Ranger Station en is er een keuken om te koken. Er is dus wel het eea verbeterd t.o.v. toen wij er waren.

274a8770

20160812_135824Op het ‘dek’ vind je een paar oude banken en stoelen, maar als je pech hebt moet je gewoon op de grond zitten. Om 18.00 uur wordt het donker. Het licht blijft aan tot 20.00 uur, daarna is het slaaptijd. Je kunt je telefoon wel opladen, er zijn stopcontacten, maar meer mensen willen dit dus zorg voor een opgeladen telefoon en batterij voor je camera. Er is geen keuken (er wordt momenteel verbouwd op het station), dus alles wat je meeneemt moet direct eetbaar zijn. Gelukkig werd er voor ons een lekker diner verzorgd. Dat smaakt goed na het vele wandelen!

20160813_075618
IMG_7911

En, lijkt het jou wat om hier te overnachten en twee dagen de jungle te bezoeken? Of kies je toch voor iets luxer?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply Maud 24 oktober 2016 at 06:15

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik totaal niet houd van kamperen enzo. Dat je jezelf vrijwillig opsluit in een tent, gaat er bij mij gewoon niet in. Dat klinkt enorm verwend, ik weet het 😉 .. [Sorry alle lieve kampeerders onder ons!]

  Toch als ik naar dit soort reizen kijk, dan snap ik voor 100% waarom je jezelf hier in een tent zou proppen. Sterker nog: ik denk dat het er dan ook gewoon een beetje bij hoort. Het lijkt me prachtig en heeel indrukwekkend!

  • Reply Carolien 31 oktober 2016 at 10:10

   hihi, grappig, ik ben juist gék op kamperen 🙂 Maar liever met wat meer privacy dan hier hoor, ik ben niet zo gek op het slapen met meerdere op één ruimte. Voor mij is kamperen vooral zoveel mogelijk alleen, slapen in mooie natuur.

 • Reply Denise - Follow my footprints 24 oktober 2016 at 12:47

  Jaaa, supergaaf! Lijkt me geweldig! Nou ben ik al een keer in Costa Rica geweest, dus ik zal er niet op korte termijn naartoe gaan, maar ik kan het iedereen aanraden. Ik was er overigens in het regenseizoen.
  Mooie foto van het gastenboek ook trouwens qua scherp/onscherp.

  • Reply Carolien 31 oktober 2016 at 10:08

   Dank je! Wij gingen voor de tweede keer omdat we een aantal gebieden, waaronder Corcovado niet hadden gezien. Ik denk niet dat we nu nog een keertje gaan. Tijd voor andere landen 🙂

 • Reply Yvonne 24 oktober 2016 at 19:39

  Wat een bijzonder verblijf bij zo’n ranger station. Ik kan me voorstellen dat het voor een nacht prima te doen is, maar dat je daarna ook weer blij bent met wat meer luxe. Fijn dat je ook info geeft over of dit met kleine kinderen haalbaar is, ik ben me een beetje aan het oriënteren op dat deel van de wereld en Costa Rica staat wel aardig hoog op het lijstje. 🙂

  • Reply Carolien 31 oktober 2016 at 10:08

   Ja, met kinderen is het ook wel echt te doen, alhoewel Natalie natuurlijk alweer een stuk ouder is. Ik had waarschijnlijk gekozen voor een dagtrip als zij jonger was, een verblijf op het rangerstation vond ik zelf niet zo geschikt voor (kleine) kinderen. Vooral het gebrek aan privacy, want back to basic schrikken we niet voor terug, we hebben ook gekampeerd met een baby, dus…

 • Reply Sanne 25 oktober 2016 at 16:45

  Wat een super mooie foto is die eerste. Geweldige timing om die aap zo op z’n kop te zien !

  • Reply Carolien 31 oktober 2016 at 10:06

   haha, nou hij hing best lang op z’n kop, dus niet echt een kwestie van timing. Wel lastig om te fotograferen, met het licht van boven, je kan moeilijker scherp stellen en je krijgt al snel een silhouet, een hele uitdaging!

 • Reply Sanne 25 oktober 2016 at 18:15

  Jaaa, hier zou ik heel graag willen overnachten! Echt back to nature, love it! Hoewel ik een fijn en luxe hotel ook kan waarderen hoor. 🙂

  • Reply Carolien 31 oktober 2016 at 10:05

   Ja, wij sliepen hierna in een simpele B&B, maar dat voelde na het bezoek aan het Rangerstation aan als een luxe hotel. Je waardeert de luxe dan weer extra vind ik.

 • Reply Stéphanie | Expeditie Aardbol 27 oktober 2016 at 17:54

  Dit klinkt echt als een avontuur voor mij. Lijkt me heerlijk om zo terug naar de natuur te gaan en op het ranger station te overnachten. Geweldige foto ook van die aap!

  • Reply Carolien 31 oktober 2016 at 10:04

   Ja, voor mij een van de hoogtepunten. Hoewel ik graag nóg meer dieren had willen zien 😉

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 27 oktober 2016 at 18:32

  Hoe meer verhalen ik over Costa Rica lees, hoe enthousiaster ik word. Ik wil ook!!

  • Reply Carolien 31 oktober 2016 at 10:04

   Het is echt aan te raden, zeker als je van natuur en actief houdt

 • Reply Jenny - ikreis.net 28 oktober 2016 at 09:30

  Slapen in een NP is vaak een beetje afzien, maar ook zo de moeite! Zeker omdat je dan ook de rust kan ervaren als alle dagjesmensen weg zijn. Ik kan echt genieten van de geluiden in de avond.

  Mooie foto’s weer!

  • Reply Carolien 31 oktober 2016 at 10:02

   ja, fijn als alle dagjesmensen weg zijn. De wandeling later op de middag was zeker een stuk rustiger 🙂

 • Reply Jessica 28 oktober 2016 at 23:46

  Ik ben echt jaloers dat jij hier al geweest bent! Volgende keer dat ik naar Costa Rica ga, staat deze zeker op de planning!

  • Reply Carolien 31 oktober 2016 at 10:02

   Zeker doen! De eerste keer Costa Rica hadden we dit gebied ook niet bezocht, een van de reden voor mij om dit land nog een keer te bezoeken.

 • Reply anto 29 oktober 2016 at 17:47

  Wat een mazzel dat je goed weer had, ondanks het regenseizoen! Ik hoor steeds vaker van reizigers dat seizoenen er steeds minder toe doen, in jouw geval super fijn dus!

  • Reply Carolien 31 oktober 2016 at 10:00

   Ja, er is tegenwoordig geen peil op te trekken, aan de ene kant natuurlijk verontrustend, maar soms wel weer fijn 😉

 • Reply ivonne 30 oktober 2016 at 19:32

  Zo gaaf dat je dit ook gedaan hebt! Wij sliepen er ook een nacht en omdat het droog was zetten wij ons tentje iets verderop neer. We stonden aan de rand van de jungle en de apen kwamen letterlijk langs de deur. Zo’n gave plek! Het platform was trouwens poepievol toen wij er waren, dus ik was enorm blij met mijn plekjeop het gras!

  • Reply Carolien 31 oktober 2016 at 10:01

   Ja, echt gaaf! Moet je doen natuurlijk als je van natuur houdt 🙂 Helaas hadden wij geen tent en ik zag sowieso geen tenten meer dus ik denk dat het niet meer kan, op het gras kamperen.

 • Reply Katinka Drupsteen 17 juni 2017 at 17:55

  We zitten ook in Punta Mala, is dacht ik een uurtje rijden er vandaan. Hotel is al geboekt, als dat niet zo was zou ik 2 dagen wel willen overwegen, ziet er geweldig uit. Mijn kinderen zijn 13 en 16 jaar oud en houden wel van hiken in de natuur.

  • Reply Carolien 17 juni 2017 at 19:08

   Ga je nu mee op een dagtrip? Het is zeker de moeite waard. Punta Malaga ken ik niet hoor. Waar is dat?

 • Reply Katinka Drupsteen 17 juni 2017 at 20:00

  Ik denk inderdaad een dagtrip te doen, heb 3 nachten gepland in die regio. Wij gaan naar de rio tico safari lodge http://www.riotico.com/ Net tussen een paar mooie plekken in aan de Pacific Coast

 • Reply Maikel 21 juli 2018 at 16:40

  Hallo allemaal.
  Ik wil graag het Corcovado NP bezoek met 1 of 2 overnachtingen op het La Sirena Station. Heeft iemand een tip, waar je dit het beste kan reserveren?

  Vriendelijke groet,
  Maikel

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.