Struinen over Goudplaat Noord Beveland | Wandelen in Zeeland

Goudplaat is een voormalige zandplaat in het Veerse Meer in Zeeland. Door het afdammen van het Veerse Gat is er geen eb en vloed meer en is deze zandplaat volledig droog komen te staan. Nieuwe natuur vond zijn weg en je vindt er nu inmiddels bomen, struiken en gras. Ideaal om te wandelen. De kans is groot dat je tijdens je wandeling vele vogels, paarden, runderen en herten tegenkomt. Ga mee wandelen over Goudplaat in Zeeland. Trek wel je hoge wandelschoenen of laarzen aan, want het kan er heel nat zijn.

Bezoek ook natuurgebied de Schotsman, dat is net als Goudplaat een voormalige zandplaat in het Veerse Meer. Hier zijn wandelroutes uitgezet en je hebt hier ook kans om grote grazers, vogels en herten te spotten.

wandelen Goudplaat Zeeland
Wandelen Goudplaat Zeeland

Wandelroutes over Goudplaat

Goudplaat is ideaal voor het maken van korte wandelingen. Zo heeft Staatsbosbeheer een wandelroute van ongeveer 4,5 kilometer uitgezet over een groot gedeelte van de zandplaat. Daarnaast loopt er ook nog een route die onderdeel uitmaakt van het Zeeuwse Wandelnetwerk langs knooppunten. Nummer 25 loopt in ieder geval door het gebied. Zelf maakte ik een combinatie van beide routes. De route van Staatsbosbeheer stond niet overal even goed aangegeven, of ik was afgeleid door de vele dieren. Maar echt verdwalen is er niet bij, het terrein is niet heel groot.

Wandelen Goudplaat Zeeland

Van bos tot open grasvlakten

De wandelroute begint langs een grote waterpartij waar je veel vogels ziet, zoals de blauwe reiger. Ze vliegen verschrikt op als ze mij in de gaten krijgen. Als snel gaat het pad door een bosrijk gebied. De paden worden modderpoelen, mijn voeten zakken steeds verder weg in de blubber. Maar dit hoort een beetje bij het struinen over voormalige zandplaten. De bomen hebben nog geen bladeren en het bos ziet er zo wat spookachtig uit. Na een paar kilometer wandelen, kijken ineens een paar ogen mij aan: Galloway runderen! Deze dieren hebben het niet op wandelaars en de hele groep kijkt mij argwanend aan. Als ik een, in hun ogen, onverwachte beweging maak, beginnen ze allemaal te rennen. Gelukkig niet mijn kant uit, want ik ben absoluut geen held. Ik houd hen net zo in de gaten als zij mij.

Wandelen Goudplaat Zeeland
Wandelen Goudplaat Zeeland

Prezwalski paarden op Goudplaat

Plots verlaat ik het bos en kom op een open grasveld. Overal liggen plassen water, ik moet uitkijken waar ik mijn voeten zet. Maar mijn oog heeft iets gezien: een hele kudde prezwalskipaarden. Ze grazen rustig op de plaat en kijken niet op of om. Het maakt hen niet uit of er een wandelaar is, dit in tegenstelling tot de Gallowayrunderen. De paarden eten onverstoorbaar verder en omdat het zo stil is hoor ik ze gewoon het gras trekken en hun kaken malen. Ik maak heel veel foto’s en filmpjes en geniet van het moment. Een stuk verderop houdt een groep Gallowayrunderen mij nog steeds in de gaten, af en toe luid loeiend. Ze vertrouwen het nog steeds niet, deze indringer op hun zandplaat.

Praktische informatie

  • Locatie: Goudplaat is een schiereiland in het Veerse Meer en behoort tot het Zeeuwse eiland Noord Beveland. Het is een voormalige zandplaat welke droog is komen te liggen door het afsluiten van de doorstroom door middel van de aanleg van de Veerse Gatdam
  • Parkeren: Er is een parkeerplaats aan de Felixweg. Volg de route naar Kamperland en volg de Felixweg langs het water tot aan Goudplaat. Er staan borden van Staatsbosbeheer. Je rijdt langs het eiland De Haringvreter, deze staat bekend om zijn grote populatie damherten. Je kunt ze vanaf de kant op het eiland zien staan. Ze zwemmen ook wel eens van het eiland af, dus je kunt ze ook bij Goudplaat tegenkomen.
  • Neem hoge wandelschoenen of laarzen mee want het kan echt heel nat zijn.
  • Honden zijn in bepaalde gedeeltes toegestaan mits aangelijnd. In het grootste gedeelte zijn honden echter verboden. Dat geldt meestal als er vee of andere dieren rondlopen.
  • Respecteer de dieren en hou gepaste afstand. Zeker bij de Gallowayrunderen want deze zijn nogal schuw en schrikachtig.
Wandelroute wandelen Goudplaat Zeeland

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.