Wandelen in Zeeland | van Zoutelande naar Westkapelle

Deze wandelroute van Zoutelande naar Westkapelle v.v. gaat heen over duin en dijk. Terug wandel je door Westkapelle, het Westkapelse bos en kreek en over boerenland. De route is ongeveer 11,5 kilometer lang en is zeer gevarieerd. Beklim één van de vuurtorens van Westkapelle voor een mooi uitzicht. Bezoek het museum en leer meer over de sporen van de Tweede Wereldoorlog. Of geniet alleen van het buitenzijn en het geluid van de zee en een hapje bij een van de strandpaviljoens. Aan jou de keuze.

Deze wandeling kan je ook verlengen door te beginnen in Dishoek en te eindigen in Oostkapelle. Gebruik hiervoor de kaart met de knooppunten en stippel je eigen route uit. Lees ook het verslag van Westkapelle naar Domburg en van Domburg naar Oostkapelle voor een sfeerimpressie van deze wandelingen.

Zoutelande naar Westkapelle zicht op Westkapelle
Van Zoutelande naar Westkapelle, rechtsboven ligt Westkapelle

Klimmen over de duinen

Als je vanaf de parkeerplaats een stukje langs de weg doorloopt vind je iets verderop de bordjes van het knooppuntennetwerk. Die wijst je richting duinen. Je loopt een groot stuk van de route door de duinen, met verre uitzichten over Zoutelande én Westkapelle. Regelmatig varen er ook grote schepen voorbij. Heb je zin in iets te eten of te drinken? Daal dan een van de trappen af richting strand. Hier vind je verschillende strandpaviljoens.

Zoutelande naar Westkapelle wandelroute uitzicht zee
Mooie uitzichten, inclusief scheepvaart.
Zoutelande naar Westkapelle wandelroute
Van Zoutelande naar Westkapelle wandel je over de hoge duinen
Zoutelande naar Westkapelle wandelroute
Als je naar zee wilt of naar een strandpaviljoen: loop dan even naar beneden (en terug weer omhoog)

De vuurtorens van Westkapelle

Westkapelle wordt gescheiden van de zee door de zeedijk. Je ziet de grote vuurtoren ‘Hoge Licht’ al van ver liggen. Vroeger was dit een kerktoren. De kerk is bij een brand verloren gegaan, alleen de toren bleef over. In 1907 werd de toren verbouwd tot vuurtoren. De vuurtoren is op bepaalde dagen en tijden open voor het publiek. Westkapelle kent nog een vuurtoren, ’t Lage Licht. Deze rood-witte toren zie je als je verder over de zeedijk richting Domburg wandelt. Ook deze vuurtoren is op gezette tijden te bezichtigen.

Westkapelse kreek en vuurtoren
Westkapelse kreek, overblijfsel van inundatie in Tweede Wereldoorlog en in de verte vuurtoren ’t Hoge Licht

Het Polderhuis in Westkapelle

De wandelroute komt langs het Polderhuis in Westkapelle. Dit museum laat je kennismaken met de dijk- en oorlogsgeschiedenis van Westkapelle. In de Tweede Wereldoorlog is de dijk kapot gebombardeerd en een deel van het land onder water gezet, om de Duitsers te verjagen en vooral om het (elektrische) geschut uit te schakelen. Ook elders op Walcheren werden de dijken gebombardeerd. Deze inundatie vond plaats begin oktober 1944 en zette nagenoeg heel Walcheren onder water. Er ontstond een heel krekenstelstel door het opkomende en afgaande water. De kreek in Westkapelle is een gevolg van de inundatie. Meer informatie vind je in het museum in het Polderhuis.

Het polderhuis Westkapelle
Polderhuis Westkapelle. Dijk- en oorlogsmuseum

Westkapelse bos en kreek

De wandelroute loopt via het dorp Westkapelle verder door het bos en langs de kreek. Een gedeelte van dit pad is begrazingsgebied en is niet toegankelijk met honden. Je komt hier oog in oog te staan met vee, zoals runderen. Loop er rustig langs en ze doen je niks. Neem even de tijd voor een pauze aan het water, met je voeten tussen de boterbloemen. Op sommige plekken is het gras erg hoog en is het meer struinen dan wandelen.

Tip: controleer je na een wandeling door hoog gras en bosjes altijd op teken. Deze kleine beestjes kunnen vervelende ziektes overdragen, zoals de ziekte van Lyme.

Westkapelse bos en kreek
Het pad loopt door het Westkapelse bos
Westkapelse bos en kreek
Richting de kreek
Westkapelse bos en kreek
Hier ga je het begrazingsgebied in, geen toegang voor honden
Westkapelse bos en kreek
Oog in oog met grazend vee
Westkapelse bos en kreek
Door hekjes en hoog gras
Westkapelse bos en kreek
Even pauze bij het water
Westkapelse bos en kreek
Struinen door hoog gras, kijk na de wandeling of je geen teken hebt

Boudewijnskerke- wandelen over het Buiskerkse kerkenpadje

Vanuit het kreekgebied kom je langs Boudewijnskerke als je richting Zoutelande wandelt. Dit was vroeger een dorp met een kerk. Tijdens de Tachtigjarige oorlog is de kerk verwoest inclusief een deel van het dorp. Veel overgebleven dorpsbewoners verhuisden naar plaatsen met een kerk. Degenen die wel in het dorp achterbleven, wandelden via een pad door het boerenland naar de kerk in Zoutelande. Ook nu loopt het wandelplad langs dit ‘Buiskerkse kerkenpadje’. Langs het pad staan bordjes met informatie.

Meer informatie over het ‘Buiskerkse kerkenpadje’

Zoutelande – blij dat ik hier ben

Ik wandel via de rand van Zoutelande terug naar mijn beginpunt. Vanaf mijn parkeerplaats wandel ik nog even naar het strand en het paviljoen De Branding. Hier geniet ik van gamba’s, een drankje én het uitzicht op zee. Ideale afsluiting van deze wandeling.

Heerlijke gamba’s, dat smaakt!

Praktische informatie

 • Deze wandeling is ongeveer 11,5 kilometer lang en volgt heen de duinen en stukje strand en terug ga je door het Westkapelse bos en krekengebied en een stukje door het boerenland. Je start tussen knooppunt 71 en 91 en loopt vervolgens 91-90-61-63-65-42-41-73-72-84-71.
 • Je kunt het beste parkeren bij het grote gratis parkeerterrein aan de Westkapelseweg, iets voorbij Zoutelande. Na de Jumbo. Meestal is hier wel plek. Maar in het hoogseizoen is het bij mooi weer wel snel vol, kom dan vroeg. Vanaf de parkeerplaats volg je eerst een stukje langs de weg voordat de route begint (je ziet een knooppunten routebordje).
 • Deze wandelroute is niet overal toegankelijk voor honden. Omdat je een deel door begrazingsgebied loopt (bij knooppunt 65 rondom de kreek). Je kunt dan wel een alternatieve route kiezen.
 • Op het strand zijn verschillende strandpaviljoens te vinden (bijv. De Branding, bij de opgang van de parkeerplaats) en ook in Zoutelande en Westkapelle zijn genoeg horecagelegenheden.
Route op de kaart (knooppuntennetwerk Walcheren)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Els de kiefte 17 september 2020 at 17:08

  Prachtige wandeling van Zoutelande naar Westkapelle en weer terug.
  Had wel ruim 17 km op de teller😉

  • Reply Carolien 23 september 2020 at 07:29

   Oh dat verschilt nogal van mij dan. Zal binnenkort deze route nog eens nalopen voor de zekerheid.

 • Reply Angélique 4 februari 2021 at 10:48

  En, Carolien, weet je het al (of ben je nog aan het wandelen 😉 ?
  Ik ga deze route volgende maand ook lopen!

  • Reply Carolien 6 februari 2021 at 12:44

   Ben altijd aan het wandelen, haha, maar deze ronde heb ik nog niet exact nagelopen. Bedankt voor de reminder.

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.