Wandelen in Zeeland: de bolwerken van Middelburg

Omschrijving wandeling

Deze wandeling gaat over de groene bolwerken van Middelburg. De bolwerken vormen een groene ster rondom de binnenstad van Middelburg. Je wandelt tussen de bomen langs het water. Het is een plek waar veel Middelburgers komen ter ontspanning. Op verschillende punten vind je bordjes met informatie over de geschiedenis. Aan het eind wandel je ook nog langs de binnenhaven en langs vele mooie pakhuizen. Vroeger bevond zich hier de scheepswerf. Je leert al wandelend dus ook meer over Middelburg. De wandeling is ongeveer 6 kilometer lang en ook prima te lopen tijdens een weekendje Middelburg. De route is ook toegankelijk met honden. Als ik de route loop is het winter, in voorjaar en zomer is het nog groener!

De bolwerken

De bolwerken liggen als een krans rondom de binnenstad van Middelburg. Deze verhoogde vestingwerken stammen uit de zestiende eeuw en gaf in tijden van onraad een goed overzicht op de stad. Rond 1845 werden de vestingwerken omgebouwd tot een stadspark in Engelse landschapsstijl. Helaas is de beplanting verloren gegaan tijdens de inundatie in 1944. Na de oorlog zijn de bolwerken weer voorzien van nieuwe beplanting en sindsdien vormen ze de huidige groene ster rondom de stad. Langs de bolwerken vind je bordjes met informatie over de geschiedenis van Middelburg. Op de bolwerken loop je langs twee molens, een Joodse begraafplaats en de plek waar vroeger een ijskelder was, waar vooral wijn in bewaard werd, voordat er ijskasten bestonden.

Joodse begraafplaats op het bolwerk

Lees meer over de Joodse geschiedenis in dit artikel Wandelen in Zeeland: van Middelburg naar Sint Laurens

De molens

Je loopt tijdens deze wandeling langs twee van de vier molens die Middelburg nog bezit: de Seismolen en Molen de Hoop. Al deze vier molens waren stadskorenmolens. Molen de Hoop werd in 1735 als pelmolen gebouwd. Door een brand in 1753 en door oorlogsgeweld in 1940 is de molen meerdere keren herbouwd en gerestaureerd. Van pelmolen werd het een korenmolen en tegenwoordig is een monument. De molen kan nog steeds ‘draaien’. Iets verderop vind je de Seismolen. Dit is de oudste nog bewaard gebleven (koren)molen van Middelburg.  Bij een restauratie van de molen werd de fundering van de voorganger van de Seismolen gevonden. Hiervan is samen met de oude roeden van de molen nu een bank gemaakt.

De Seismolen

Ieder jaar wordt aan de voet van deze molen een foodtruckfestival gehouden (Culikaravaan). Naast lekker eten en veel gezelligheid kan je tijdens dit festival ook een bezoek brengen aan de molen. Meer informatie over de Culikaravaan→www.culikaravaan.nl en de Facebookpagina van het festival.

Handel en pakhuizen

Na je bezoek aan de bolwerken vervolg je je weg naar een mooi stukje Middelburg. Via de binnenhaven loop je over het fotogenieke spijkerbruggetje naar de Kinderdijk en verder binnendoor richting het kanaal. De Kinderdijk staat vol mooie oude pakhuizen uit de tijd van de VOC, de WIC en MCC. Aan het begin van de gouden eeuw was Middelburg een welvarende handelsstad, zelfs de tweede kamer van de VOC na Amsterdam. Dit resulteerde in veel rijkdom en dat zie je terug in de vele prachtige gebouwen. Ook kende Middelburg verschillende scheepswerven. Deze bevonden zich achter de Kinderdijk, ongeveer waar nu de Dokstraat ligt. De handel heeft Middelburg veel gebracht, maar het was niet alleen maar positief. De slavenhandel was een zwarte bladzijde uit die tijd. Wil je meer over de handels- en VOC geschiedenis weten van Middelburg, haal dan een van de wandelroutes bij →  de Touristshop aan de Markt.

Middelburg

De route: omschrijving en praktische informatie

Deze route kan je op elke willekeurige plek starten. De route langs het wandelnetwerk staan twee kanten op aangegeven. Het makkelijke van het wandelnetwerk is dat je makkelijk van de route kunt afwijken als je een stukje wilt ‘afsnijden’ of als je even op een verharde ondergrond wilt lopen in plaats van over onverhard terrein. Op de kaart zie je welke route wij gelopen hebben. Wij startten de route bij nummer 21. Vandaar uit volg je de bolwerken via de nummers 22, 23, 24 en 25. Vanaf knooppunt 26 loop je via de binnenhaven over het spijkerbruggetje langs de Kinderdijk. Hier kan je mooie foto’s nemen van zeilbootjes met daar achter prachtige monumentenpanden van Middelburg. Je loopt bij de Korendijk door het poortje en zigzaggend richting het station. Je steekt de stationsbrug over en loopt weer richting beginpunt nummer 21.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Jenny 14 mei 2017 at 13:48

  Dat food festival bij die molen klinkt echt heel leuk! Ben je er vandaag nog geweest ter ere van molendag?

  Mooi rondje om te lopen.

  • Reply Carolien 16 mei 2017 at 11:17

   Nee niet geweest… volgende keer beter 😉

 • Reply Niels 15 mei 2017 at 14:04

  Middelburg is een mooie stad om een middag rond te lopen en te genieten van de geschiedenis en de mooie woningen. Ook de bolwerken zijn leuk om eens gezien te hebben. Van het foodfestival had ik nog niet gehoord, klinkt leuk om een keer een vorkje mee te pakken. Mooie molen trouwens om te zien.

  • Reply Carolien 16 mei 2017 at 11:12

   Zeker een keertje naar het foodfestival komen. Is zo relaxed onder de molen 🙂

 • Reply ivonne 17 mei 2017 at 10:11

  Apart dat er zelfs een begraafplaats op de bolwerken ligt. Ik houd van dit soort wandelingen en ga hem zeker onthouden. Wie weet voor de volgende Winterstad 😉 In Dokkum kun je ook zo mooi op de bolwerken wandelen en dat combineren met de stad. Echt een aanrader! https://www.myfootprints.nl/destinations/stadswandeling-door-dokkum/

  • Reply Carolien 18 mei 2017 at 07:10

   Dokkum is wel erg ver voor mij, mocht ik er eens in de buurt zijn kan ik deze eens bekijken.

 • Reply Yvonne 17 mei 2017 at 20:40

  Wat een leuke wandeling! Is de Joodse begraafplaats nog in gebruik? Is of was er zo’n grote Joodse gemeenschap in Middelburg? Mooie foto’s heb je van de wandeling gemaakt.

 • Reply Martin 25 mei 2017 at 19:57

  Foodfestivals zijn leuk, middelburg een leuke stad…combi kan niet fout volgens mij ?

  • Reply Carolien 26 mei 2017 at 08:52

   Nee inderdaad dat is alleen maar leuk. Het is zeer sfeervol zo onder de molen! En als je meer van industrieel houdt kan je ook naar een pop-up restaurant in een oude Timmerfabriek in Vlissingen deze zomer, ook superleuk. Pop-up restaurant Timmerfabriek

 • Reply Wouter 11 juni 2017 at 19:54

  Ooh, Middelburg, ooit een jaartje verbleven voor een stage voor mijn opleiding, heimwee, … leuke tijd aan de herengracht 🙂 thx voor deze flashback

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.