Waar herten spotten in Zeeland

Herten zien in Zeeland is heel makkelijk. Er leven twee hertensoorten in deze provincie: de damhert en het ree. Zeeland, de provincie waar ik al (bijna) mijn hele leven woon. Jij associeert Zeeland vast met de kust: duinen, strand en zee. Lekker uitwaaien met vrienden in het voor- en najaar of een heerlijke strandvakantie in eigen land. Maar associeer je Zeeland ook met natuur en (wilde) dieren, met het spotten van wild? Vast niet! Toch kan je ook in Zeeland op veel plekken wild zien, zoals herten. Ik geef je mijn tips voor de beste locaties om herten te spotten. Trek je wandelschoenen aan en vergeet je verrekijker en camera (met telelens) niet! Ik laat je zien waar je herten kan spotten in Zeeland.

Waar herten spotten in Zeeland

Waar herten spotten in Zeeland

1. Oranjezon

In Oranjezon komen zowel damherten als reeën voor. De kans dat je damherten ziet is erg groot. Reeën daarentegen zijn een stuk schuwer. Ik ben al vaak in Oranjezon geweest maar ik heb er nog geen reeën gezien, alleen maar damherten. Als je bij Oranjezon vanaf de parkeerplaats naar beginpunt van de wandelingen loopt, dan zie je aan de linkerkant een weiland. Naast koeien staan hier vaak ook al herten. Kijk vooral goed aan de rand met het bos. Verder heb ik ze al op heel veel (verschillende) plekken gezien, zowel op de blauwe als op de paarse route. Houd je ogen open en kijk ook tussen de bosjes. Ze lopen ook in de duinen, dus kijk ook of je geen oortjes ziet boven op het duin.

→ zie voor meer informatie over het gebied Wandelen in natuurgebied Oranjezon ook voor de exacte locatie en parkeertip

Waar herten spotten in Zeeland

2. Boswachterij Westerschouwen, Meeuwenduinen en Zeepeduinen

In het duingebied van Schouwen-Duiveland vind je ook reeën en damherten. Je kunt de auto het beste parkeren bij Parkeerplaats het Groene duin. Vanaf hier lopen verschillende wandelroutes. Je kunt kiezen voor wandelingen door Boswachterij Westerschouwen, maar ook bij de wandeling door de Meeuwenduinen en Zeepeduinen kan je herten tegenkomen. Soms zitten ze wel erg verstopt tussen de bosjes of hoog op de duinen, maar de beloning is dan des te groter als je ze mooi op de foto kunt zetten.

→ Meer informatie over dit gebied zie Boswachterij Westerschouwen ook voor praktische informatie en adres parkeerplaats.

3. De Manteling Domburg

De Manteling is een echte buitenplaatsgebied. Tussen de 17e en 19e eeuw kwam hier de elite hun zomer doorbrengen in hun buitenhuizen. Je vindt hier dan ook veel statige lanen en oude bossen. In die bossen, maar ook in de duinen leven damherten. Ze lopen vaak in het duingebied, als je daar wandelt, kijk dan ook eens achter je. Soms steken ze achter je langs het pad over. Ik heb ze hier meerdere keren gezien. Maar ook wandelend op een pad door het bos kwam ik een groep herten tegen (zie filmpje). Je moet uiteraard geluk hebben, maar de kans is aanwezig dat je hier herten ziet, zeker als je vroeg bent.

Andere plekken waar ik zelf (of andere wandelaars uit Zeeland) ook herten hebben gezien zijn:

 • eilandje de Haringvreter in het Veerse Meer. Je hebt wel een boot nodig om er te komen (niet toegankelijk tussen november en februari)
 • nabij bos bij Kasteel ter Hooge in Middelburg
 • langs de kust bij Dishoek en bij Nollebos in Vlissingen
 • bij de Schotsman kan je reeën spotten

Heb jij nog ergens anders herten gezien in Zeeland? Laat het me weten!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

30 Comments

 • Reply Helena 21 februari 2018 at 10:56

  Ook al kom ik best vaak in Zeeland, ik ga bijna altijd direct naar de kust. Misschien moet ik ook maar een keertje wat verder van de zee blijven, deze natuurgebieden zien er prachtig uit.

  • Reply Carolien 23 februari 2018 at 08:13

   Ja, de verleiding is groot om direct naar de kust te gaan. Zelf zie ik de zee al zo vaak dat ik het juist leuker vind om de duinen / natuurgebieden in te gaan.

 • Reply Gabriëlle 21 februari 2018 at 10:57

  Gaaf zeg, in Zeeland ga ik eigenlijk ook altijd naar het strand en kom ik nooit in de bossen. Ik wist eerlijk gezegd niet dat je zo “makkelijk” herten kon spotten. Je hebt ook echt mooie foto’s gemaakt!

  • Reply Carolien 23 februari 2018 at 08:14

   Ja, damherten zijn minder schuw dan edelherten (heb ik me laten vertellen), dus je hebt best grote kans om ze te spotten. Ik moet wel zeggen dat ik er nu ook wel erg op ‘gespitst’ ben, als ik voorheen gewoon ging wandelen met vriend dan zag ik ze veel minder, terwijl ze er waarschijnlijk ook wel zaten, maar dan kijk je minder bewust

 • Reply Diana 22 februari 2018 at 21:53

  Eigenlijk kom ik te weinig in Zeeland. Best wel jammer nu ik dit zie. Ik ben serieus nog nooit een hert in het wild tegen gekomen. Toch wel een droom die hopelijk ooit uit gaat komen. Misschien toch maar is richting Zeeland gaan. Dankjewel voor de prachtige foto’s. Genieten!

  • Reply Carolien 23 februari 2018 at 08:16

   Echt niet? Nog nooit een wild hert gezien? Dan moet je toch echt een keer hierheen komen, hoewel je op heel veel plekken in Nederland wel herten kunt zien. Damherten zijn wel een van de makkelijkste soorten om te zien, reeën en edelherten zijn schuwer.

 • Reply Jenny 23 februari 2018 at 10:59

  Ik heb ooit een hert gespot bij Burgh-Haamstede. Ik wist niet dat er op zo veel plekken herten te zien zijn!

  Misschien ga ik in de meivakantie een paar dagen naar Zeeland om te fotograferen.

  • Reply Carolien 28 februari 2018 at 10:20

   Ja, er zijn echt veel herten in Zeeland. Je moet wel goed kijken. Het liefst alleen gaan, dan zie je meer. Laatst was ik met 2 andere vriendinnen en waren we vooral heel veel aan het kletsen en toen zagen we er geen een. Als ik alleen ga zie ik ze bijna altijd.

 • Reply Jessica 23 februari 2018 at 14:11

  Wow bij veel van deze foto’s zou ik inderdaad niet denken dat het Nederland is! Wij brachten toen ik jonger was ieder jaar minimaal een week in Zeeland door, maar voornamelijk inderdaad aan de kust. Wel hebben we een paar keer suïcidale herten bijna op de autoklep gehad (ik snap nu ook waarom je op die wegen maar 80, max 100 mag rijden haha).

  • Reply Carolien 28 februari 2018 at 10:22

   Oei, suïcidale herten, dat is niet fijn! Daar zou ik ook een hartverzakking van krijgen. Gelukkig heb ik dat nog nooit gehad (wel met een fazant overigens, net toen ik aan het invoegen was op een snelweg, ook niet heel fijn). En inderdaad, met deze foto’s heb ik echt het idee dat ik ergens in de bergen zit ipv in het vlakke NL

 • Reply Simone 23 februari 2018 at 15:15

  Die eerste foto lijkt toch zo uit een of ander exotisch land te komen.Heel mooi! En een beetje on-Nederlands. Mijn ouders gingen vroeger elk jaar naar Zeeland, maar inderdaad altijd aan de kust…

  • Reply Carolien 28 februari 2018 at 10:22

   Dank je Simone! Inderdaad heel on-Nederlands zo met dat groen en die ‘bergen’ hé. Ja, iedereen gaat naar de kust. En dat is logisch, maar er is zoveel meer!

 • Reply Denise 23 februari 2018 at 18:20

  Ah, wat een lief gezicht die overstekende herten in het filmpje! Een mooi moment in ons eigen land. 😉

  • Reply Carolien 28 februari 2018 at 10:23

   Ja, ik geniet echt heel veel van ons eigen landje. Steeds meer eigenlijk.

 • Reply Martin 23 februari 2018 at 19:48

  Ik denk inderdaad aan strand als ik aan Zeeland denk! Komt ook omdat ik toen ik klein was een aantal keer op vakantie ben geweest naar Domburg, lekker aan het strand. Zo te zien is er nog meer…leuk! Herten en reeen blijven bijzonder om te zien!

  • Reply Carolien 28 februari 2018 at 10:24

   Ja iedereen denkt bij Zeeland aan het strand en logisch ook. Het is er ook heerlijk, zeker als je het niet gewend bent. Maar die herten…. dat is ook zo mooi 🙂

 • Reply Marcel 23 februari 2018 at 21:22

  Zeeland, een heerlijke provincie waar ik graag kom. En dan niet zo zeer voor het strand want dat heb ik hier voor de deur liggen, maar voor de pittoreske dorpjes en natuur. Sommige foto’s zijn on-Nederlands. Je zou niet verwachten dat dit in ons kikkerlandje is. In de Amsterdamse Waterleidingduinen kan je damherten tegenkomen, erg grote kans zelfs. Regelmatig lopen ze bij ons door de straat, of staan ze in de voortuin.

  • Reply Carolien 28 februari 2018 at 10:25

   Ja de dorpjes en steden (Middelburg!) zijn zeker een bezoek waard. Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen. De Amsterdamse Waterleidingduinen wil ik ook graag nog eens heen. Hoewel ik ook al wel hoor dat de dieren daar gevoerd worden voor de foto. Dat is wel weer erg jammer 🙁

 • Reply Britte 23 februari 2018 at 22:47

  Herten heb ik nog niet gezien in Zeeland helaas, maar dat kan ook komen omdat de keren dat ik in Zeeland was op één hand te tellen zijn! Maar als ik jouw artikel zo lees, moet daar maar eens verandering in komen! Lijkt me super, vooral de combinatie van duinen, bossen en heide.

  • Reply Carolien 28 februari 2018 at 10:25

   Ja, zeker hier komen en dan eigenlijk vooral in de winter, want dan is het hier lekker rustig! in ieder geval buiten de schoolvakanties zou ik aanraden.

 • Reply Stéphanie 25 februari 2018 at 08:42

  Ik heb eigenlijk nog niet zoveel van Zeeland gezien, en wat ik ervan heb gezien is voornamelijk de kust. Ik wist niet dat je daar ook herten kon zien en moet dus zeker een keer terug. Prachtige foto’s heb je gemaakt. Vooral de eerste foto in Oranjezon, die zou je zo aan de muur kunnen hangen!

  • Reply Carolien 28 februari 2018 at 10:27

   Wow Stéphanie, dank voor je compliment! En hoe vaker ik op pad ga, hoe beter ik de herten kan fotograferen, oefening baart kunst écht! (en ja je moet ook geduld en geluk hebben soms). Misschien een keertje niet naar Frankrijk, maar naar NL op vakantie?

  • Reply Bianca Van Hal 26 maart 2019 at 08:32

   Gisteravond geheel onverwacht een ganse roedel herten gezien, gewoon langs en op de rijweg thv de Boswachterij Westerschouwen. Enkele helaas niet scherpe foto’s kunnen maken maar heel leuk om te hebben gezien!

   • Reply Carolien 26 maart 2019 at 08:36

    Ah zo leuk! En ja bij Westerschouwen komen ze veel voor en heb je grote kans om ze te zien.

 • Reply Elisa 3 maart 2018 at 12:39

  Dit vind ik heel handig om te weten, lijkt me leuk om een keer 1 van deze gebieden te bezoeken. Vooral Oranjezon vind ik er erg mooi uit zien. En we zijn dol op het spotten van wildlife :-).

  • Reply Carolien 5 maart 2018 at 07:57

   Ja je moet maar eens naar Zeeland komen, kunnen we eens een mooie wandeling maken 🙂

 • Reply johan bauwens 26 augustus 2018 at 10:11

  Zeeland is geweldig, veel beter dan de Vlaamse kust. Btw heb je iets tegen Duitsers ? 🙂

  • Reply Carolien 26 augustus 2018 at 10:16

   De Vlaamse kust heb ik nog niet zo vaak bezocht, maar wat ik zag was redelijk volgebouwd. En, nee ik absoluut niks tegen Duitsers hoor. Ik heb even teruggelezen om te begrijpen waarom je dat zegt. haha. Het was gewoon een feitelijke constatering. Alhoewel ik moet zeggen dat de laatste tijd ook heel wat Belgen onze provincie weten te bezoeken. En alles wat ik schreef daarvoor was positief, strand en zee is toch heerlijk?

 • Reply Marlies 28 mei 2019 at 20:05

  Ik heb ook wel eens een ree (hert?) gezien bij Fort Rammekens bij Ritthem. Dat is al wel even geleden, geen idee of daar nu nog wild zit.

  • Reply Carolien 29 mei 2019 at 11:00

   Ja dat klopt ze komen daar ook vaker voor hoor ik wel eens van anderen. Dat zullen reeën zijn denk ik. Zelf heb ik ze daar nog niet gezien.

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.