Hanwag wandelschoenen review

Afgelopen weken testte ik op verzoek van Hanwag twee paar verschillende Hanwag wandelschoenen. Een type AB en eentje BC. Zelf heb ik ook al type A/B wandelschoenen van Berghen. Nu dus tijd om de andere, wat ‘zwaardere’ schoenen te testen.

Op pad in Nederland met mijn A/B schoenen van Berghen

Een goede wandelschoen bepaalt het wandelplezier

Het kiezen van de juiste wandelschoenen is zeer belangrijk, want het bepaalt in grote mate het plezier dat je hebt tijdens het wandelen. Verkeerde wandelschoenen kunnen je mooie wandeling veranderen in een survivaltocht. Blaren, zere tenen, pijnlijke wreef. Vaak voorkom je ze door goede, passende schoenen te kopen.

Heb je pijn tijdens het lopen en wil je niet direct andere schoenen kopen? Kijk dan eens of een van deze manieren van strikken verlichting geeft. Werkt het niet dan zit er niks anders op dan in een goede outdoor winkel goed passende schoenen te kiezen.

Verschillende categorieën wandelschoenen

Een belangrijk aandachtspunt bij het kopen van nieuwe schoenen is de categorie. Je hebt schoenen in de categorie A t/m D. Welke bij jou past, ligt aan de wandelingen die je maakt.

 • Categorie A is een lichte, veelal lage wandelschoen geschikt voor verhard terrein
 • Categorie B is een lichte wandelschoen voor met name onverhard terrein,
 • Categorie C is een stevige wandelschoen voor onverhard, bergachtig terrein en voor als je met (zware) bepakking loopt en
 • Categorie D is voor klimmen in ijzig gebied met stijgijzers.

De meeste (dag)wandelaars in Nederland kunnen toe met een schoen in de A of B categorie. Ga je naar het buitenland en wandel je meer over onverhard en/of bergachtig terrein óf neem je zware bepakking mee, dan is B of C een betere categorie.

Hanwag Canyon Lady categorie AB

De Hanwag Canyon Lady is een fijne schoen. Lekker licht, maar wel eentje die goed mijn voeten ondersteunt. Ik heb ze, zoals altijd, een maatje groter besteld dan mijn normale schoenmaat. Een wandelschoen moet voor mij direct goed zitten. Deze schoenen voelen als pantoffels aan mijn voeten. Ik wandel eerst een paar korte stukken in eigen omgeving op redelijk vlak terrein. Dat gaat prima. Geen enkel pijntje of blaar. Tijd voor een langere tocht. Dat wordt de wandeltocht rondom Slot Zeist. Deze gaat voor 70% over onverhard terrein. Met wat omwegen wandel ik ruim 14 kilometer en ook dit keer heb ik helemaal niks gevoeld. De voeten zijn wel warm op deze zonnige dag, maar de sokken zijn droog. Geslaagde allround wandelschoen, ook voor onverharde paden in Nederland.

Bekijk de Hanwag Canyon Lady

Hanwag Tatra II Lady GTX categorie BC

De Hanwag Tatra II Lady GTX is er duidelijk eentje uit een zwaardere categorie. De schoen is harder en zwaarder dan de Canyon Lady. Ik heb ook deze in een grotere maat gekocht en ze zitten meteen goed. Het voelt heel stevig aan. Ik wandel eerst een paar korte stukken op verhard terrein in eigen omgeving. Daar merk ik dat de schoenen vooral gemaakt zijn voor onverhard terrein en voor het klimwerk. Op verhard terrein lopen ze een beetje onhandig. De neus staat wat omhoog en het rolt voor mijn gevoel anders af. Tijd om de schoenen op onverhard terrein uit te proberen. In de Zeeuwse duinen merk ik al hoe fijn de schoenen zijn als je op onverhard terrein loopt en vooral als je klimt en daalt. Ze zitten heerlijk stevig. Dit merk ik ook tijdens het behoorlijke klimwerk in Duitsland tijdens de Habichtswaldsteig. Ik wandel ruim 20 kilometer zonder blaren of zere voeten. Conclusie: geschikt voor onverhard terrein en vooral ook voor veel klimmen/dalen.

Bekijk deHanwag Tatra II Lady GTX

Eindconclusie: de Hanwag Canyon Lady is een fijne allround schoen, redelijk lichtgewicht en fijn voor zowel verhard als onverharde paden. De Hanwag Tatra II Lady GTX is een schoen uit een zwaardere categorie. Eentje bedoeld voor het betere klim- en klauterwerk over onverhard terrein. Ze lopen minder fijn op verhard en vlak terrein. Daarvoor zijn ze ook net iets te zwaar. De Canyon Lady draag ik vooral in Nederland en de Tatra II Lady GTX komen van pas bij de tochten in de bergen.

De Hanwag Canyon en de Hanwag Tatra II GTX zijn er ook in een herenversie. Lees de review van Aniek van Travelwriter over de herenversie van de Hanwag Tatra II GTX.

En, welke wandelschoenen passen het beste bij jou?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Hanwag.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Aniek 17 mei 2019 at 12:56

  Ik heb ook de Hanwag Tatra II Lady GTX. In de bergen zijn ze echt heel fijn, zeker over ruw terrein. In Nederland kies ik liever lichtere schoenen en loop ik meestal op mijn Lowa’s.

  • Reply Carolien 28 mei 2019 at 07:30

   Ja ik heb ook lichtere schoenen voor in Nederland. Eentje van Berghen (A/B) en de Hanwag Canyon Lady (B). Lowa Renegade heb ik hiervoor gehad en die bevielen ook heel goed.

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.