Wallenroute Retranchement | Wandelen in Zeeland

Tijdens mijn verblijf in een Tiny house in Zeeuws-Vlaanderen volg ik ook de Wallenroute Retranchement. Een mooie wandelroute van een kleine 5 kilometer over de verdedigingswallen van de kleine plaats Retranchement, daterend uit de Tachtigjarige Oorlog. Ga op zoek naar de boomkikkers, die zich op mooie voorjaarsdagen laten horen.

Liever fietsen door Zeeuws-Vlaanderen? Volg dan deze fietsroute langs de kust of stippel je eigen routes uit met deze kaart.

Wallenroute Retranchement, foto door Mirre Oost

Uitzicht op molen en kerk van Retranchement

Vanaf de parkeerplaats staan we direct op de wallen van Retranchement, een vesting uit de Tachtigjarige Oorlog. Nu is het een groen gordel rond Retranchement, omringd door water waar je heerlijk kunt wandelen. We hebben uitzicht op de kerk en op de molen van Retranchement. Ondertussen liggen de koeien loom bij het water te herkauwen. Ze kijken nauwelijks op als wij langslopen.

Fort Oranje en Fort Nassau bij wallenroute Retranchement

De stadswallen liggen om Retranchement heen en vormen een verdedigingswerk uit de Tachtigjarige Oorlog. Prins Maurits gaf in 1604 opdracht om deze wallen aan te leggen om de Zwingeul, een belangrijk vaarwater, te verdedigen tegen aanvallen van de Spanjaarden. In 1621 werd dit verdedigingswerk uitgebreid met twee forten: fort Oranje en Fort Nassau. Fort Oranje is tijdens een storm helemaal weggevaagd. De contouren van Fort Nassau zie je nog wel liggen tijdens je wandeling. Op de aarden wal zie je de kanonnen nog staan. Je wandelt hier trouwens op de grens met België, te zien aan de grenspaal die naast het wandelpad staat.

Wallenroute Retranchement Zeeuws-Vlaanderen
Wallenroute Retranchement Zeeuws-Vlaanderen

Meer wandelen over (stads)wallen? Lees dan het artikel wandelen over de stadswallen in Veere. Of maak een wandeling over de bolwerken van Middelburg.

Bloemenzee aan boterbloemen en fluitenkruid

De wandelroute is extra mooi in het voorjaar. Dan kleuren de weilanden en het gras naast de paden mooi geel van de boterbloemen. De witte ganzen steken mooi af tegen het felle geel van de bloemen. Langs de paden groeit weelderig fluitenkruid en je ruikt overal de bloesem van de meidoorn. Een feestje voor oog en neus.

Wallenroute Retranchement Zeeuws-Vlaanderen

Boomkikkers en libellen in het voorjaar

Het voorjaar is de beste periode voor de mooie bloemen die hier dan in bloei staan. Maar ook voor het horen en misschien wel zien van de boomkikker. Het moet dan wel een mooie warme dag zijn. Vooral in de avond geeft de boomkikker een prachtig concert. Als ik deze route wandel is het helaas veel te koud voor de tijd van het jaar. Er is dan ook geen kikker die zich waagt aan een concert. Eerder heb ik ze wel al gehoord in de duinen van Schouwen-Duiveland. Helaas heb ik ze nog nooit zelf gezien. Ze zijn heel klein, groen en zitten graag op de bladeren van de braam, liefst in de buurt van water. Wat ik tijdens deze wandeling wel zie zijn libellen. Vliegende libellen zie je voornamelijk in de zomer, in de winter zijn het nog larven die in het water leven. Libellen vervellen regelmatig om te groeien, tijdens de laatste vervelling verandert de larve in een libelle, met vleugels.

Wallenroute Retranchement Zeeuws-Vlaanderen libellen

Onderstaande foto’s van de boomkikkers in Retranchement zijn gemaakt door Monique van Kootwijk

Het laatste stuk van de wandelroute gaat door Retranchement, je verlaat de bloemenzee en staat midden tussen de huizen. Het is nu niet ver meer naar het beginpunt. De wallenroute Retranchement is een korte wandelroute, maar wel een hele mooie, zeker in het voorjaar.

Deze fietsroute in Zeeuws-Vlaanderen komt langs Retranchement, doordat de wandelroute vrij kort is, kan je hem ook goed lopen als tussenstop van je fietsroute door Zeeuws-Vlaanderen

Praktische informatie:

 • Locatie: Retranchement is een dorp in Zeeuws-Vlaanderen in Zeeland
 • Parkeren: Parkeerplaats aan de Molenstraat in Retranchement
 • Wandelroute: de wallenroute staat aangegeven met borden en is ruim 4,5 kilometer over de wallen van Retranchement
 • Toegankelijkheid: de route gaat over half verhard terrein (schelpenpaden en asfalt). Af en toe moet je een trap op en af.
 • Honden: Honden zijn welkom, maar aan de lijn. Op een gedeelte lopen koeien los rond, hier zijn honden niet welkom, dit staat op de borden aangegeven.
 • Wildlife: in het voorjaar bij mooi weer kan je de boomkikker hier horen kwaken en met een beetje geluk misschien ook zien. Ook komen hier veel libellen voor.
 • Tip: wandel in het voorjaar tussen de bloemen van het fluitenkruid en de meidoorns. Ook kleurt het gras geel door de vele boterbloemen.

Pinterest

Bewaar deze wandelroute op Pinterest
Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mirre 3 juni 2021 at 16:51

  Mooi verslag! Het was echt prachtig daar 🙂

  • Reply Carolien 18 juni 2021 at 07:58

   Zeker erg genoten!

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.