Wandelen in Krekengebied Schelphoek | Schouwen-Duiveland

Schouwen-Duiveland is een heerlijk eiland om te wandelen. Je hebt er het grootste bos van Zeeland, duinen, strand én heel veel water. Eerder gaf ik al 5 tips voor mooie wandelingen. Deze keer ga ik wandelen in het krekengebied Schelphoek op Schouwen-Duiveland inclusief een extra wandellus langs de zuidkust van Schouwen-Duiveland. De route is ongeveer 12 kilometer lang.

Ga je wandelen in september? Bezoek dan vooral het gebied ten oosten van Serooskerke: Plan Tureluur. Hier vind je veel zeekraal en die kleurt in september prachtig rood. Lees er meer over in: rode zeekraal en vogels spotten bij plan Tureluur.

Lepelaar in gebied van plan Tureluur

Krekengebied Schelphoek

Ik start mijn wandeling op de parkeerplaats van Serooskerke, op Schouwen-Duiveland. Het is een mooie zomerse dag, maar gelukkig waait er een lekker windje. Dat heb je al snel in Zeeland. En zeker in dit gebied, zo vlakbij de Oosterschelde. Vanaf de parkeerplaats wandel ik richting Schelphoek. Daar vind ik het eerste rode bordje dat de route door het krekengebied aangeeft. Deze rode route is 4 kilometer.

Wandelen krekengebied Schelphoek Schouwen-Duiveland
Uitzicht vanaf de uitkijktoren op het krekengebied

Uitkijktoren krekengebied

Ik geniet van het uitzicht op de Oosterschelde terwijl ik richting uitkijktoren wandel. Hier leer ik dat het krekengebied is ontstaan als gevolg van de watersnoodramp in 1953. Op de plek waar nu de uitkijktoren staat, stond je na de ramp met je voeten in het water. Om het gebied is een ringdijk gelegd en het gat is gevuld met caissons, dit alles om het water tegen te houden. Het plaatsje Schelphoek is helaas helemaal vergaan tijdens de ramp. Vanaf de uitkijktoren kijk je ver over de Oosterschelde aan de ene kant en het binnenlandse krekengebied aan de andere kant.

Uitkijktoren Krekengebied Schouwen-Duiveland
Uitkijktoren
Informatiepaneel over de invloed van de watersnoodramp
Uitzicht op de Oosterschelde, met in de verte de Plompe Toren

Zoemende insecten

Ik wandel verder langs de kreek en kom door meer bosrijk gebied. Op de velden met grassen zoemen de insecten en vlinders rondom de vele wilde bloemen. Ze op de foto krijgen lukt me dit keer even niet. Ik heb er te weinig geduld voor. Het water van de kreek is nooit ver weg en als ik verderop een bankje zie, ga ik even zitten om van het uitzicht te genieten.

Wilde bloemen trekken vlinders en insecten aan
Even genieten van het uitzicht

Uitwaaien over de dijk

Als ik het rondje van 4 kilometer klaar heb, ben ik nog niet uitgewandeld. Ik loop voorbij de parkeerplaats en kies voor een wandeling over de dijk, richting het gebied dat is ontstaan uit Plan Tureluur. Vanaf de dijk heb je prachtig weidse uitzichten over de Oosterschelde. Er is geen beschutting dus bij een krachtige wind is dit een pittig stukje. Zeker als je op de fiets bent.

Vogelparadijs inlagen

Ik verlaat de dijk langs het water en sla af de dijk langs de Inlaagweg op. Aan de rechterkant ligt de Weversinlaag en aan de linkerkant het gebied dat is ontstaan door Plan Tureluur. Een nat gebied vol zeekraal, vooral ook de moeite waard in september als de zeekraal rood kleurt. Ik wandel langs uitkijktoren Moriaanhoofd en zie heel veel watervogels, waaronder de mooie lepelaars. Ze zijn druk bezig met foerageren. De terugweg gaat langs de N59, een vrij drukke weg. Maar op paaltjes langs de weg zie ik wel de Tureluur. Wat mooi! Voor mij eindigt hiermee de wandeling, maar er zijn nog genoeg mogelijkheden om de route te verlengen.

Bekijk nog meer plaatsen in Zeeland waar je goed vogels kunt spotten en fotograferen.

Drie lepelaars op een rij
Tureluur

Liever fietsen? Kies dan voor de fietsroute langs verdronken dorpen op Schouwen-Duiveland van 49 kilometer. Deze vertrekt vanaf de Schelphoek, maar omdat het een ronde is, kan je op meerdere plekken starten.

Praktische informatie

  • Parkeren nabij Fritureluur aan de Schelphoek, er zijn daar 2 gratis parkeerplaatsen
  • De wandelroute die hier beschreven staat is een combinatie tussen de uitgezette route van 4 kilometer door Staatsbosbeheer en een extra lus langs gebied Tureluur. Totaal ongeveer 12 kilometer. Zie ook de plattegrond hieronder.
  • Bij deze route heb je 2 uitkijktorens, eentje in het kreekgebied en eentje bij Tureluur.
  • Het is een populair gebied voor vogelaars, want in de inlagen en kreken vind je een heleboel vogels, zoals bijvoorbeeld de lepelaar.
  • Honden moeten het grootste gedeelte aan de lijn.
  • Horeca vind je op een paar plekken, zoals Fritureluur en Café-restaurant de Heerenkeet
Wandelroute op de kaart. Startpunt parkeerplaats bij Fritureluur.

Pinterest

Bewaar deze wandeling op Pinterest

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.