Fietsroute in Zeeuws-Vlaanderen langs vestingplaatsen en de kust (42km)

Deze mooie fietsroute in Zeeuws-Vlaanderen combineert vestingplaatsen Oostburg, Sluis en Retranchement in het binnenland met natuurgebieden het Zwin en de Verdronken Zwarte Polder aan de kust. Deze fietsroute is 42 kilometer en je volgt hiervoor de Zeeuwse fietsknooppunten. Doordat je een rondje fietst kan je zelf kiezen waar je begint, bijvoorbeeld in Oostburg, Cadzand of Groede.

Ik start mijn route in Groede, waar ik een fiets heb gehuurd. Ik volg de route van Groede naar Oostburg, Sluis, Retranchement, het Zwin, het Verdronken Zwarte Polder en weer naar Groede.

Fietsroute Zeeuws-Vlaanderen

Zelf je fietsroute in Zeeuws-Vlaanderen uitstippelen kan ook met deze plattegrond met knooppunten. Of bekijk deze mooie fietsroute langs de kust van west Zeeuws-Vlaanderen

Van Groede naar Oostburg langs natuurgebied De Blikken

Groede is een dorp in Zeeuws-Vlaanderen met een typisch dorpsplein met oude klinkers rondom de kerk. Hier vind je leuke adresjes zoals de Fonteyn, waar je terecht kan voor een kop koffie met huisgemaakte taart, een originele lunch, ijs of een hightea met uitzicht op de fontein. Vanuit Groede fiets ik richting Oostburg door typisch Zeeuws polderlandschap over leuke dijken met knotwilgen. Deze fietsroute door Zeeuws-Vlaanderen komt langs natuurgebied De Blikken, waar je heel goed vogels kunt spotten vanuit de twee vogelkijkhutten. Waar je zeker even moet stoppen is de theetuin In de Morelleput. Wij genieten van de punt rabarbertaart met een pot verse thee, terwijl overal om ons heen de bijtjes in de bloementuin zoemen. Hier kom je tot rust!

Knooppunten 17 – 42 – 84 -40

Vogels kijken in natuurgebied De Blikken

Natuurgebied De Blikken is ontstaan tijdens de Tachtigjarige Oorlog in 1583. Het gebied werd onder water gezet in strijd tegen de vijand. Later is het weer in cultuur gebracht, maar door de jarenlange werking van eb en vloed is er een reliëf landschap blijven bestaan. Nu wordt het regenwater zoveel mogelijk vastgehouden. Dit waterrijke gebied trekt veel vogels aan, zoals kluut, grutto, kievit, fuut en verschillende soorten ruiters. Neem je verrekijker mee en vergeet je camera met telelens niet. Er zijn 2 vogelkijkhutten in het gebied, waar je ongestoord de vogels kan bekijken.

Vestingplaats Sluis

We kunnen ons bijna niet losmaken van deze fijne plek in de natuur, maar we zijn nog maar net op pad en er is nog heel wat te ontdekken. De route gaat verder door de polders richting Oostburg. We passeren een wei vol met paarden én met veulens. Wat zijn de veulens leuk! Ze volgen hun moeder overal en kunnen al aardig in galop. Niet zo gek dat we veel paarden zien, we zijn namelijk bij Paardenmelkerij Nortier-Buijze (ook een camping). Via polderwegen en dijken fietsen we naar de vestingplaats Sluis. De route gaat helemaal om de veste heen via een leuk fietspad met zicht op Sluis. We slaan ook nog even af om Sluis te bezoeken. De Belfort valt al van verre op. Verder is Sluis vooral een winkel- en terrassenplaats, ook geliefd bij de Vlaamse buren.

Knooppunten 95 – 97 – 99 – 94 – 98 – 96

Fietsroute naar Retranchement in Zeeuws-Vlaanderen

Vanuit Sluis is het ongeveer 5 kilometer fietsen naar de volgende vestingplaats: Retranchement. Onderweg kom je langs de resten van Fort Berchem, een bastion behorende tot de Staats-Spaanse linie uit de Tachtigjarige Oorlog, toen hier heftig gevochten is. Nu zie je alleen nog een groene heuvel met water eromheen. Iets verderop verschijnt Retranchement, een plaats ontstaan uit een vesting in de Tachtigjarige Oorlog. De wallen zijn behouden gebleven en nu is er nog een mooie wandelroute over de vestingwallen in Retranchement uitgezet.

Knooppunten 31 – 30

De kust bij het Zwin op de grens met België

Retranchement ligt op de grens met België en op sommige plekken zie je de grenspalen staan. We laten het polderlandschap achter ons en komen steeds dichterbij de kust. We klimmen een dijk op en kijken dan ineens op een grote slufter, een watergeul die zich vult bij vloed. We staan bij natuurgebied het Zwin. Het grootste gedeelte van dit natuurgebied ligt in België, wij fietsen verder naar het deel in Nederland. Hier kan je een mooie wandeling maken van ongeveer 3 kilometer. Vanaf de fietspaden hoog door de duinen zie je hoe goed hoe de slufter (watergeul) het gebied inloopt. Kijk vooral ook bij grenspaal 369 voor het mooiste uitzicht op natuurgebied het Zwin. Neem daar ook even de tijd om de verschillende haiku’s te lezen die daar staan.

Knooppunten 29 – 32

Genieten aan de kust van Zeeuws-Vlaanderen

Het fietspad langs de kust is een van de mooiste fietspaden in Zeeland. Tijdens deze route fietsen we maar een klein stukje langs de kust. Wil je langer langs de kust van Zeeuws-Vlaanderen fietsen? Volg dan deze fietsroute die van ’t Zwin naar Breskens gaat. De route komt langs verschillende mooie uitkijkpunten én langs leuke strandpaviljoens. Wij rusten even uit bij strandpaviljoen De Zeemeeuw. Hier genieten we van een heerlijke lunch met uitzicht op zee.

Knooppunten 32 – 37

Verdronken Zwarte Polder en terug naar Groede

Vlakbij Nieuwvliet fietsen we langs een tweede natuurgebied: De Verdronken Zwarte Polder. Dit natuurgebied is ontstaan na een dijkdoorbraak lang geleden. Het gebied bestaat nu uit een heleboel kreken die vol water lopen bij vloed. Je kunt mooi wandelen in natuurgebied De Zwarte Polder, door de vele houten planken blijven je voeten droog. Het natuurgebied trekt veel vogels aan die hier ook broeden en schapen grazen op de groene dijken. Via de Groese Polders, waar je ook goed kunt wandelen, fietsen we dwars door een schapenwei richting beginpunt Groede. We passeren Speel-en Bunkerpark Groede Podium, een speeltuin tussen de bunkers uit de Tweedewereldoorlog, die onderdeel uitmaken van de Atlantikwall, een bijzondere plek. Iets verderop zie ik weer mijn startpunt dichterbijkomen: het dorp Groede. Hier eindigt deze mooie fietsroute door Zeeuws-Vlaanderen, waar je kust, vestingplaatsen en natuurgebieden combineert.

Knooppunten 10 – 83 – 82 – 15

Praktische informatie

  • Locatie: deze fietsroute loopt door Zeeuws-Vlaanderen, het meest zuidelijke eiland van Zeeland, op de grens met België
  • Parkeren: je kunt de route starten vanuit verschillende plaatsen, waar je de auto kunt parkeren. Voor de meeste parkeerplaatsen aan de kust geldt betaald parkeren.
  • Fiets huren? Ik huurde mijn fiets bij Tankstation De Hemel in Groede. Hier kan je gratis je auto parkeren als je een fiets huurt.
  • De route: de route volgt de knooppunten 17 – 42 – 84 – 40 – 95 – 97 – 99 – 94 – 98 – 96 – 31 – 30 – 29 – 32 – 37 – 10 – 83 – 82 – 15 – 17
  • Bezienswaardigheden/ highlights: vestingplaatsen Sluis en Retranchement, de kust met zijn horeca, natuurgebieden ’t Zwin, De Verdronken Zwarte Polder en De Blikken, Fort Berchem en bunkers bij Groede.
  • Wildlife: kans op het zien van zeer veel (water- en zee-)vogels, vooral bij natuurgebied De Blikken en De Verdronken Zwarte Polder. Bij vestingplaatsen Sluis en Retranchement komt de boomkikker veel voor, op warme zomeravonden hoor je ze massaal kwaken.
Fietsroute in Zeeuws-Vlaanderen
De fietsroute met knooppunten op de kaart

Pinterest

Pin Fietsroute in Zeeuws-Vlaanderen
Bewaar deze fietsroute op Pinterest
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.