Wandelroute Planken Wambuis op de Veluwe

Tijdens mijn verblijf in Hoenderloo maakte ik een aantal mooie wandel- en fietsroutes op de Veluwe, zoals deze wandelroute bij Planken Wambuis op de Veluwe. Deze afwisselende wandeling van ongeveer 8 kilometer loopt door bos, over heide en langs graslanden. Als je vroeg komt heb je misschien geluk om wild te spotten, wilde zwijnen, herten en reeën worden hier regelmatig gezien. Overdag zie je wilde pony’s en runderen grazen vanaf het uitkijkpunt.

Wil je liever fietsen op de Veluwe? Stippel dan je eigen routes uit met behulp van deze fietskaart.

Wandelroute Planken Wambuis Veluwe

Wandelroutes bij Planken Wambuis op de Veluwe

Vanaf het startpunt bij Oud-Reemst vertrekken 2 wandelroutes: de Planken Wambuisroute van 8 kilometer (gele stippen) en de Oud-Reemstroute van 3,5 kilometer (blauwe stippen). Met bruine stippen wordt de Akkerroute aangegeven; dit is een kort wandelpad van 1 kilometer naar het uitkijkpunt. Ik kies voor de gele wandelroute Planken Wambuis, maar wandel eerst een stukje van de bruine route naar het uitkijkpunt. De routes worden aangegeven met stippen op grote keien, over het algemeen is de route goed te volgen, slechts 1x liepen we een stukje verkeerd, geen idee of dat aan ons lag of dat er een steen mist. Gelukkig waren we weer snel op de goede route.

Wandelroute Planken Wambuis Veluwe
Startpunt bij parkeerplaats Oud-Reemst

Wandelroute Akkerroute naar het uitkijkpunt

Het uitkijkpunt wordt ook wel wildobservatiepunt genoemd, want je hebt hier kans op het zien van wilde zwijnen en reeën als je rond de schemer komt. Ik ben er eind de ochtend, dus te laat om wild te spotten, maar ik zie wel in de verte de paarden en Sayaguesa runderen grazen. Vooral die laatste, de bekende sherry stieren uit Spanje, komen indrukwekkend over met hun grote zwarte gestalten en hun hoorns. Helaas staan ze helemaal aan de rand, te ver om ze goed te kunnen fotograferen.

Deze foto van Sayaguesa rund nam ik in het Drents-Friese Wold, bij de Planken Wambuis stonden ze net te ver voor een mooie foto

Wandelen over het Oud-Reemster hei

Na het uitkijkpunt komen we al vrij snel op de Oud-Reemster hei. Hier horen en zien we de verschillende vogels af en aan vliegen, onder andere de boompieper. Op het infobord bij het begin van de wandelroute staat dat hier een kudde schapen graast om de hei open te houden. Ik heb ze tijdens mijn wandeling helaas niet gezien. Wel zie ik een roofvogel in het veld zitten, die iets later opvliegt. Ik kijk door mijn verrekijker en later nog even goed op mijn camera en het blijkt een buizerd te zijn. Mooi om deze zo in het veld te zien.

Een buizerd vliegt op uit de heide

Het Oude Hout en Reemsterveld

Het pad buigt af en ineens staan we in een eikenbos: Het Oude Hout. Ooit haalden bewoners van kasteel Rozendaal hier hun brandhaard vandaan. Nu is het bos een stuk minder groot, maar gelukkig nog wel levendig. Spechten horen we geregeld en we zien allerlei vogels vliegen, soms zo snel dat ze niet te herkennen zijn. Onderweg stoppen we voor een korte lunchpauze: heerlijk op een bankje de meegenomen lunch oppeuzelen. We zijn nog helemaal niemand tegenkomen op dit stuk van de route. Iets verderop komen we het wildscherm tegen. Tegen beter weten in hopen we toch iets te zien, maar helaas. Het Reemsterveld is leeg. Wel zie ik een raaf in de lucht en ik hoor hem ook! Wat een machtig geluid is dat toch, gaat door merg en been. Ook bijzonder om te zien. Ze komen wel steeds vaker voor op de Veluwe, maar de raaf staat nog steeds op de rode lijst. Dit betekent dat deze vogelsoort nog steeds bedreigd en kwetsbaar is. Ze vliegen een beetje zoals roofvogels, zwevend in de lucht op de thermiek. Mooi om naar te kijken.

Weetjes over de Raaf

Tijdens mijn wandeling door het Deelerwoud zag ik ook raven, een koppeltje, dat net een nest van een andere vogel aan het leegroven was. Raven zie je tegenwoordig best vaak op de Veluwe, dat was afgelopen eeuw wel anders. Door bijgeloof werd de raaf fel bestreden, raven brachten onheil en moesten gedood worden. Tussen 1944 en 1976 waren er geen broedparen in Nederland meer.

Wildscherm bij Reemsterveld
Wie zouden hier allemaal wonen?

Laatste stukje door bos en grasland

We verlaten het bos en komen weer bij de heide uit. Het laatste gedeelte van de route wandel je op de grens van de heide en het bos. Hier staan veel bankjes waar je lekker even van de omgeving kunt genieten. Dat wil ik ook graag, maar alle bankjes zijn bezet, helaas. In de middag zien we iets meer mensen onderweg, maar gelukkig is het nog steeds niet druk. Aan het eind van de route missen we even een kei met een stip en wandelen we de verkeerde kant op, gelukkig is de fout snel hersteld. Ik zie eindelijk een leeg bankje en we stoppen voor het mooie uitzicht. Het laatste stuk wandelen we door het gebied met de paarden en runderen dat we vanaf het uitkijkpunt zagen. Helaas staan de dieren weer erg ver weg. Ik laat ze uiteraard met rust, het is niet de bedoeling dat je hier van de paden afwijkt, je wandelt in een rustgebied van dieren. We komen weer terug bij de parkeerplaats en hiermee eindigt onze wandelroute bij Planken Wambuis op de Veluwe.

Praktische informatie:

  • Locatie: Planken Wambuis ligt ten oosten van Ede en ten westen van Het Nationale Park De Hoge Veluwe.
  • Parkeren: Er is een gratis parkeerplaats bij Oud-Reemst, Harderwijkerweg, 6731 ST Otterlo
  • Wandelroutes: Er starten 2 wandelroutes vanaf bovenstaande parkeerplaats: Planken Wambuisroute (8km) en Oud-Reemstroute (3,5km) en je kunt naar het uitkijkpunt lopen (1 km). In dit blogartikel beschrijf ik de wandelroute Planken Wambuis op de Veluwe (8km). Volg hiervoor de gele stippen op de keien.
  • Toegankelijkheid: je wandelt over half verharde paden. De route is niet moeilijk en bevat geen grote hoogteverschillen.
  • Honden: aangelijnd toegestaan
  • Horeca: Iets van de wandelroutes af vind je restaurant de Planken Wambuis, gebouwd op de plek van de oude herberg uit 1882 (Planken Wambuis), waarnaar het natuurgebied genoemd is.
  • Wildspotten: in het gebied leven edelherten, reeën, boommarters en wilde zwijnen, ze laten zich minder goed zien dan de Sayaguesa runderen en de wilde pony’s die hier ook grazen. Grote kans om de raaf te zien en te horen.
Route wordt met gele stippen op grote keien aangegeven

Pinterest

Bewaar deze wandeling op Pinterest

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.