Wandelen over de stadswallen van Veere

Een van de leukste dingen om te doen op Walcheren is wandelen over de stadswallen van Veere. De stad Veere is eigenlijk qua grootte meer een dorp, maar lang geleden kreeg het stadsrechten. In de 16e eeuw was het een bloeiende en welvarende plaats, door de wolhandel met Schotland en dat zie je terug aan de vele monumentenpanden. In de tijd van Napoleon werd Veere aangevallen door de Engelsen, dit mislukte, maar om een volgende aanslag te voorkomen werd Veere tot een stevig bastion omgebouwd. Nu loopt er een mooie wandelroute over de stadswallen en door de Stenen Beer, waar je de vestingwerken van dichtbij kunt ervaren.

Lees ook 5x wandelen langs het Veerse Meer voor nog meer wandelideeën in de omgeving van Veere. Liever fietsen of een eigenroute uitstippelen? Met deze kaart maak je je eigen routes.

wandelen langs het veerse meer bij veere
Veere ligt aan het Veerse Meer en wordt vaak bezocht door toeristen

Wandelroute over de stadswallen Veere

Veere is een van de mooiste plaatsen op Walcheren, gelegen aan het Veerse Meer. Een kleine plaats met stadsrechten met een grote historie. Dwaal door de straten, bezoek de Grote Kerk die overal bovenuit torent en sla zeker ook niet oma’s snoepwinkeltje over, waar je heerlijk oud-Hollandse snoepjes koopt. Op de Markt en aan de Kaai vind je een aantal fijne terrassen en overnachten kan goed bij ’t Waepen van Veere. De beste manier om Veere te verkennen is te voet. Laat de auto staan en wandel over de stadswallen van Veere met weidse uitzichten over het Veerse Meer. Ook een leuke wandelroute voor gezinnen met kinderen, door de trekpontjes, de kanonnen en de spannende tunnel met schietgaten (de Stenen Beer).

Oma’s snoepwinkeltje

Schotse Huizen aan de kaai

De wandelroute start je het beste vanaf de grote parkeerplaats aan de Kanaalweg Westzijde. Als je het trapje opklimt richting Veere en wandelpad vind je daar direct borden met de wandelroute over de stadswallen en een plattegrond met de wandelknooppunten. Op de achtergrond zie je de Grote Kerk overal bovenuit steken. Je bent nu bij knooppunt 12, wandel richting nummer 74. Je komt langs de Campveerse Toren, een van de oudste herbergen van Nederland, waar Willem van Oranje graag wat kwam drinken. Wandel verder langs de kaai en geniet van de bootjes in de haven en van de monumentale gebouwen. Museum Veere vind je in de twee De Schotse Huizen, verwijzend naar de vroegere handelsrelatie met de Schotten. Wil je meer weten over de Schots-Veerse relatie, bezoek dan zeker even dit museum. Via een ophaalbrug volg je de route richting stadswallen.

wandelen langs het veerse meer bij veere
De kaai met Schotse Huizen, het stadhuis en de haven met bootjes

Vestingwerken en de Stenen Beer

Een van de hoogtepunten tijdens het wandelen over de stadswallen van Veere is de Stenen Beer. De Stenen Beer maakt onderdeel uit van de vestingwerken van Veere en is de verbindingsweg tussen de zeedijk en de bolwerken van Veere. Je daalt af via een draaitrap naar beneden en wandelt door de donkere tunnel met schietgaten naar de overkant. De vestingwerken en kaai van Veere zie je ook terug in de film Michiel de Ruyter. De vestingwerken en de Stenen Beer stammen uit de tijd van Napoleon toen de stad Veere beschermd moest worden tegen invallen van de Engelsen. De drie kanonnen hoog op de dijk herinneren ook nog aan deze tijd.

Wandelen over de stadswallen van Veere
Zicht op de vesting en de Stenen Beer van Veere
Spannend: wandelen door de Stenen Beer

Verhalen route via bankjes en hekken

De route gaat verder over de wallen en langs weilanden met koeien. De molen De Koe is een handig herkenningspunt en zie je bijna van alle kanten steeds terugkomen. Via trekpontjes steek je het water over. Volg de verhalenroute om meer te weten te komen over de geschiedenis van Veere. Onderweg kom je 5 bankjes tegen met daarop verhalen over de geschiedenis van Veere. Zo kun je uitrusten tijdens de wandeling en tegelijk meer leren over Veere. Ook op verschillende hekken die je tegenkomt tijdens het wandelen over de stadswallen staan fragmenten over de Veerse geschiedenis. Op de plattegrond hieronder bij Praktische informatie zie waar je de bankjes met de verhalen kunt vinden.

wandelen langs het veerse meer bij veere

Leuke wandelroute Veere met kinderen

Wandelen over de stadswallen van Veere is niet alleen geschikt voor volwassenen, ook kinderen vinden deze route erg leuk. De wandelafstand is geschikt voor kinderen en onderweg is genoeg te zien, van trekpontjes tot kanonnen. En natuurlijk de Stenen Beer, waar je wandelt in het donker door een tunnel met schietgaten. De route begint en eindigt in het centrum van Veere met de leuke snoepwinkel en horeca voor een lekkere lunch op het terras. Bootjes kijken of zelf een vaartocht maken op het Veerse Meer kan natuurlijk ook. Genoeg te doen met kinderen in en om Veere!

Wandelen over de stadswallen van Veere
Uitzicht op molen De Koe, een trekpontje en de vestingwerken van Veere
Wandelen over de stadswallen van Veere
Wandelen over de stadswallen van Veere

Liever een langere wandeling maken? Combineer dan deze wandelroute met de route door het Veerse Bos. Wandel vanaf knooppunt 75 naar knooppunt 15. Vandaaruit kan je de route door het Veerse Bos verder volgen, of zelf een route uitstippelen met behulp van de knooppunten.

Wandelen over de stadswallen van Veere
Wandelen over de stadswallen van Veere: wandelroute langs knooppunten
Wandelen over de stadswallen van Veere: volg de knooppunten van deze leuke, korte wandelroute

Praktische informatie

  • Locatie: Veere is een plaats op het Zeeuwse schiereiland Walcheren en ligt aan het Veerse Meer
  • Parkeren: Er zijn meerdere parkeerplaatsen in Veere. Voor de wandelroute parkeer je het beste op de grote parkeerplaats aan de Kanaalweg Westzijde (betaald parkeren!). Van hieruit loop je zo de route. Wil je de langere route maken en ook het Veerse Bos bezoeken? Dan kan je parkeren op de gratis parkeerplaats aan de Landschuurweg 5 in Veere, vlakbij natuurkampeerterrein Het Veerse Gat.
  • Wandelroute(s): Via het knooppuntennetwerk wandel je door Veere en omgeving. Op de plattegrond hierboven zie je de knooppunten als je wilt wandelen over de stadswallen in Veere. Volg dan globaal de route 12 – 74 – 75 – 72 – 76 – 71 – 13 – 11 -12. Je kunt tussendoor nog andere lussen volgen, voor een aantal verhalenbankjes en een extra trekpontje en natuurlijk voor een bezoek aan de Stenen Beer. Kies zelf je eigen route. Wil je het Veerse Bos ook bezoeken, sla dan bij knooppunt 75 af naar knooppunt 15 en volg dan de blauwe paaltjes voor de route door het Veerse Bos of stippel zelf een route uit via knooppunten.
  • Toegankelijkheid: De route over de stadswallen gaat deels over verhard terrein, maar ook een stukje door weilanden. Je gaat door meerdere hekken en er zijn trekpontjes onderweg. Voor de Stenen Beer moet je met een spiraaltrap naar beneden.
  • Honden: Honden zijn op het grootste gedeelte van de route niet toegestaan, ook niet aan de lijn. Met honden kan je het beste wandelen in het Veerse Bos, hier zijn ze aangelijnd op de meeste plekken wel welkom.
  • Horeca: In Veere is voldoende horeca te vinden.
  • Wildlife: Op de stadswallen heb je kans om vogels te zien, zeker in het voor- en najaar als het rustig is. In het Veerse Bos leven reeën en hier is de kans op het zien van vogels veel groter. Als je wildlife wil zien, kies je het beste voor het Veerse Bos
  • Tip: Maak een lunchstop in Veere en bezoek oma’s snoepwinkeltje voor de lekkerste (ouderwetse) snoepjes.

Pinterest

Bewaar deze wandelroute op Pinterest

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.