De mooiste wandelroutes in Drenthe

De mooiste wandelroutes in Drenthe zijn lastig te kiezen, want er is zoveel mooie natuur in deze provincie. Er zijn drie nationale parken te vinden in Drenthe (Dwingelderveld, Drents-Friese Wold en Drentsche Aa) en nog een heleboel andere natuurgebieden waar je heel goed kunt wandelen. Ik heb nog niet eens alle plekjes ontdekt, maar geef je mijn mooiste wandelroutes in Drenthe tot nu toe. Het artikel zal zeker aangevuld worden als ik nog andere mooie wandelroutes in Drenthe ontdek.

Stippel zelf mooie wandelroutes uit met bijvoorbeeld deze kaart of volg de routes uit deze gids.

Plattegrond mooiste wandelroutes Drenthe
De routes uit dit artikel op de kaart, inclusief tips voor accommodatie

De mooiste wandelroutes in Drenthe op een rij

  1. Wandelroute Spier en Witteveen in Nationaal Park Dwingelderveld (12 km)
  2. Wandelroute Kraaiheide e.o. in Nationaal Park Drents-Friese Wold (6 km)
  3. Wandelroute knooppunten in natuurgebied het Holtingerveld (18 km)
  4. Wandelroute Archeologie in natuurgebied het Sleenerzand (4 km)
  5. Wandelroute door natuurgebied het Orvelterzand (2 km)
  6. Wandelroute Oer ’t Veld in omgeving Orvelte (6 km)

Hieronder een overzicht van de mooiste wandelroutes in Drenthe op een rijtje. Van de meeste wandelroutes kan je een uitgebreid verslag lezen inclusief praktische tips zoals parkeergelegenheid, toegankelijkheid, wel of geen honden welkom en welke andere routes je nog kunt wandelen. Ook geef ik in veel gevallen tips voor accommodatie, zodat je ook een weekendje Drenthe kunt boeken en zo nog langer geniet van de mooie natuur in Drenthe.

1. Wandelroute Spier en Witteveen in Nationaal Park Dwingelderveld

Een van de mooiste wandelroutes in Drenthe is wandelroute Spier gecombineerd met wandelroute Witteveen in Nationaal Park Dwingelderveld. Je wandelt door het bos, over de heide, langs jeneverbessen en via een plankenpad over natte vennengebied. In de herfst vind je hier de mooiste paddenstoelen. De gecombineerde wandelroute Spier en Witteveen is ongeveer 12 kilometer lang. Startpunt is bij Boslounge Spier.

Lees alles over de mooiste wandelroutes in Nationaal Park Dwingelderveld en over de natuur en wildlife die je hier kunt vinden, zoals de adder, de enige giftige slang in Nederland.

2. Wandelroute Kraaiheide in Nationaal Park Drents-Friese Wold

Een korte wandelroute in het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Je start de route in het zuiden vanuit Diever en volgt de blauwe paaltjes. In dit gedeelte van het Nationaal Park Drents-Friese Wold grazen de Sayaguesa runderen, ook wel bekend als de Spaanse ‘sherry-koeien’. Ze zijn indrukwekkend met hun grote horens en je kunt het beste afstand bewaren en ze vanaf een afstand bekijken. Verder vind je hier heel veel spechten, waaronder de schuwe zwarte specht. Je wandelt door bos en – als je even een paadje in slaat – ook langs water.

3. Wandelroute knooppunten in natuurgebied Holtingerveld

Deze mooie wandelroute door natuurgebied Holtingerveld (18 km) komt langs sporen uit het verleden, van de IJstijd tot de Tweede Wereldoorlog. Je wandelt door zeer gevarieerde landschappen, van zandverstuivingen tot vennen en van heide tot bos. In het gebied grazen Schotse Hooglanders en schapen. Ook komen er veel wilde dieren voor. Wie weet zie je een ree, vos, das of de boommarter. Bij het startpunt is een schaapskooi, als de lammetjes net geboren zijn in het voorjaar vind je de kudde hier.

4. Archeologische wandelroute Sleenerzand

Een korte wandelroute in het Sleenerzand langs archeologische vindplaatsen, zoals een hunebed (de Papeloze kerk), de celtic fields en oude grafheuvels. Je wandelt door een bos waar in de herfst de mooiste paddenstoelen staan. Op de heide graast vaak een kudde schapen. Deze wandelroute is maar een paar kilometer, maar je kunt het eventueel uitbreiden naar meer, want er lopen nog meer bewegwijzerde routes in dit gebied.

Lees meer over de wandelroute in het Sleenerzand

5. Wandelroute in Orvelterzand

Vlakbij museumdorp Orvelte ligt natuurgebied Orvelterzand. Hier is een wandelroute uitgezet van ongeveer 2 kilometer. Je kunt ook zelf wat dwalen en struinen door dit voornamelijk glooiende heidegebied. Er grazen Schotse Hooglanders in dit gebied en ook dassen houden van deze omgeving. Een das is een nachtdier dus de kans dat je die ziet is erg klein. Als je in de schemer komt heb je wel kans om reeën te zien aan de rand van het veld.

Lees meer over wandelroute in Orvelterzand en andere routes in de buurt van Orvelte

6. Wandelroute Oer in ’t Veld

Deze wandelroute start in het museumdorp Orvelte vanaf de Brink. Je volgt de rode paaltjes en komt oa. langs het Reijntjesbos als je de lange variant volgt. Hier graast regelmatig de schaapskudde van Orvelte. De korte variant van deze wandelroute is 4 kilometer en de langere 6 kilometer. 

Lees meer over wandelroute Oer in ’t Veld en andere wandelroutes rondom het museumdorp Orvelte.

Extra tip: Domineespaadje bij Havelte

Bij Havelte ligt er een leuk pad van de Pastorie naar de Clemenskerk: het domineespaadje. Ik volgde dit pad in de vroege ochtend en was omringd door vogels én eekhoorns. Onderweg kom je langs een boom met een gat erin waar je doorheen kunt lopen. Eigenlijk zijn het twee bomen die aan elkaar zijn gegroeid. Het paadje maakt onderdeel uit van een rode wandelroute (ongeveer 4,5km) of volg hier je eigen route m.b.v. een kaart of de knooppunten.

Bekijk ook de startpagina Actief in de natuur van Drenthe voor meer tips. Je vindt hier mooie natuurgebieden, wandelroutes, accommodaties én tips voor het spotten van wildlife.

Pinterest

Bewaar deze wandelroutes op Pinterest

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.