Actief in de natuur in Drenthe

Drenthe associeer ik met schapen en specifiek het Drentse heideschaap. Maar het heeft ook heel veel natuurgebieden en maar liefst drie nationale parken. Veel zand en (natte) heide, maar ook bos-, veen- en moerasgebieden. En bij Nationaal Park Drentse AA vooral veel beekdalen. Typisch voor Drenthe zijn de geologische overblijfselen en de Hunebedden, die het landschap in Oost Drenthe bepalen: De Hondsrug UNESCO Global Geopark. De das voelt zich erg thuis in deze provincie, maar de kans dat je die ziet is erg klein. Je hebt meer kans om de schapen te zien. Andere dieren die je hier kunt tegenkomen zijn: reeën, hazen, eekhoorns, boommarters en adders, En zelfs de wolf is in Drenthe gezien. Ik help je op weg om actief de natuur in Drenthe te ontdekken en geef tips voor een weekendje weg in Drenthe.

ZEKER DOEN: bezoek een van de schaapskooien of ga op zoek naar de schapen in de natuurgebieden van Drenthe. Het Drentse heideschaap is het oudste schapenras van Nederland en zelfs van heel West-Europa. Dit stoere oerschaap kan tegen een stootje. Leer er meer over in de schaapskooi of via de schaapsherder. Ik kwam de schapen en herder tegen op het Dwingelderveld

Nationale parken in Drenthe

 • Dwingelderveld: vlakbij Dwingeloo ligt dit grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Dit 3700 hectare grootte gebied is sinds 1991 een nationaal park. Vooral de natte heide is kenmerkend, maar je vindt er ook bos en droge zandruggen. De adder voelt zich thuis tussen de heide. En ook de gladde slang en ringslang komen hier voor. Kenmerkend zijn ook de Drentse heideschapen, er grazen maar liefst twee kuddes in dit Nationale Park.
 • Drents-Friese Wold: groot nationaal park op de grens met Friesland met maar liefst 6100 hectare. Het is sinds 2000 een nationaal park en bestaat uit bos, heide en stuifzanden. Ook hier voelen de adder, gladde slang en ringslang zich thuis. Verder komen hier reeën, martersoorten en veel vogelsoorten voor, onder andere veel spechten.
 • Drentsche AA: een beetje een vreemde eend in de bijt wat betreft nationaal park. Normaalgesproken draait het in nationale parken om het beheer van natuur. In dit nationale park krijgt cultuur evenveel aandacht. Het beek- en esdorpenlandschap ligt in het stroomgebied van de kronkelende beek de Drentsche Aa. Het is sinds 2002 een nationaal park en is alles bij elkaar 10600 hectare groot. Hier heb je kans om de blauwe flits te zien: de ijsvogel. Of misschien wel de otter, die vooral in het donker actief is.

Andere natuurgebieden in Drenthe

 • Orvelterzand: heidegebied vlakbij Orvelte, hier is een 2km wandeling uitgezet. Je hebt kans om reeën/ herten en Schotse Hooglanders te zien. Ook de das woont hier.
 • Reijntjesbos: door afplaggen en begrazing is dit een zandgebied geworden, nu wordt er niet meer begraasd en komt het bos langzaam weer terug.
 • Sleenerzand: bosgebied met veel sporen uit het verleden, onder andere hunebedden en grafheuvels. Wandel hier de Archeologische route en leer meer over de historie van dit gebied.
 • Holtingerveld: Oerlandschap en Natura 2000 natuurgebied, bestaat voornamelijk uit heide maar ook bos, vennen en stuifzanden. En je treft er sporen uit het verleden zoals een hunebed.

WANDEL TIP: Wandel de Archeologische route bij het Sleenerzand en bekijk Hunebed D49, de Papeloze kerk. Ook leuk: rijd de Hunebed Highway (N34) en bekijk alle hunebedden in Drenthe. Voor meer informatie over de hunebedden bezoek je ook het Hunebedcentrum in Borger


Lees de nieuwste artikelen over Drenthe

 • De mooiste wandelroutes in Drenthe
  De mooiste wandelroutes in Drenthe zijn lastig te kiezen, want er is zoveel mooie natuur in deze provincie. Er zijn drie nationale parken te vinden in Drenthe (Dwingelderveld, Drents-Friese Wold en Drentsche Aa) en nog een heleboel andere natuurgebieden waar je heel goed kunt wandelen. Ik heb nog […]
 • Wandelen in natuurgebied het Holtingerveld Drenthe
  Al meerdere keren bezocht ik de prachtige natuur in Drenthe en het is inmiddels een van mijn favoriete wandelprovincies. Het heeft maar liefst 3 nationale parken (Dwingelderveld, Drents-Friese Wold en Drentsche AA) en heel veel andere mooie natuurgebieden. Dit keer ga ik wandelen in natuurgebied het Holtingerveld in […]
 • Archeologische wandelroute Sleenerzand
  Het natuurgebied Sleenerzand ligt in Drenthe tussen de plaatsen Noord-Sleen en Schoonoord. Het gebied bestaat vooral uit aangeplant bos, afgewisseld met wat vennen en heide. Er zijn nog veel sporen uit het verleden te vinden in Sleenerzand. Zoals oude grafheuvels en een hunebed. Een mooi gebied voor een […]

Tips voor een weekendje Drenthe

Wil je binnenkort er even tussenuit en lijkt Drenthe je een mooie regio? Bekijk dan mijn onderstaande tips voor leuke overnachtingsmogelijkheden in de natuur, outdooractiviteiten en wildlife & natuurtips.


Drenthe in beeld


Workshop natuurfotografie

Ook zulke natuurfoto’s leren maken als in dit artikel? Volg dan een van de workshops fotografie van Carolien Boogaard, de fotograaf die deze foto’s heeft gemaakt.

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.