De tweede wandeldag in Nationaal Park Dwingelderveld kies ik voor het startpunt Natuurpoort Spier, waar verschillende wandelroutes starten. Hier is een grote parkeerplaats met iets verderop Boslounge Spier, waar je terecht kunt voor koffie of een lunch. In dit boscafé liggen ook wat flyers met wandelroutes die je kunt lopen. Ik vraag de dame binnen wat de mooiste wandelroute is en zij tipt mij Boswandeling Spier, van 5,5 kilometer. En wil je een langere wandeling dan kan je deze nog uitbreiden met wandelroute Witteveen van 6 kilometer. Dat klinkt me goed in de oren.
Vandaag ga ik wandelen in Dwingelderveld langs wandelroute Spier en wandelroute Witteveen, samen ongeveer 12 kilometer


Boswandeling Spier in NP Dwingelderveld
Ik start met Boswandeling Spier en volg de witte bordjes. De route voert door een mooi bos, met veel naaldbomen maar ook beuken. Hier voelen spechten zich thuis. Ik hoor ze tijdens mijn wandeling wel regelmatig roffelen, maar zie ze niet. Ik kom door een gedeelte waar vroeger bos is aangeplant voor de houtproductie. In dit natte gedeelte werden sloten aangelegd om het water af te voeren en dus het gebied droog te houden. Tegenwoordig worden de sloten juist weer gedempt, zodat het gebied weer in oorspronkelijke staat terugkeert en weer natter wordt. Hierdoor komen ook meer inheemse bomen terug, zoals de berk, beuk en eik.


Herfstpracht en praal
Het bos is op z’n mooist als ik in oktober deze wandeling loop. Ik heb geluk, want het zonnetje laat zich ook af en toe zien. Prachtig vind ik het om de zon door de bladeren te zien schijnen. Ik vergeet ook niet naar de grond te kijken, want er is een ware paddenstoelenexplosie. Zoveel soorten. Doordat ik teveel in de lucht en naar de grond tuur, mis ik een bordje en sta ik ineens op het blauwe familie wandelpad, geen wit bordje meer te vinden. Er zit niks anders op dan weer terug te lopen en uit te zoeken waar het mis ging.



Veenpluis
Gelukkig valt de schade mee en kan ik vrij snel mijn pad weer vervolgen. Dit keer neem ik me voor om beter op de bordjes te letten. Na een tijdje wordt het bos minder dicht en kom ik ineens op een open gebied. Ik ben bij het Witte Veen. Een veengebied genoemd naar het uitgebloeide veenpluis dat hier in juni alles wit kleurt. In oktober is hier weinig van te zien, maar ik merk wel dat ik nu in een heel ander gebied ben. Ik zie hier ook de gele bordjes van de Witteveen wandelroute en besluit deze route te gaan volgen. Dus ik sla hier af.


Witteveen wandelroute
Ik wandel een stuk langs het Witte Veen en kom uit bij een parkeerplaats, waar honden los mogen lopen. Dat merk ik gelijk, want waar ik eerst helemaal alleen was en niemand tegenkwam, zie ik nu toch meerdere mensen met hun honden. Ik sla links af en moet een stukje langs de gewone weg lopen, langs camping Boszicht. Verderop slaat de route weer het natuurgebied in. Hier lopen Belted Gallowayrunderen te grazen, gelukkig achter schrikdraad, want ik heb het er vaak toch niet helemaal op. Ze zijn leuk van een afstand en fotogeniek, dat wel.

Een paar keer heen en weer
Ik wandel de Witteveen route in omgekeerde richting en de route staat alleen vanaf de andere kant aangegeven. De bordjes staan dus verkeerd om. Dit betekent heel goed de zijpaden inkijken of ik daar paaltjes zie staan en dan op het paaltje kijken of daar het gele bordje hangt. Kortom, het is niet makkelijk en ik loop dus nog een paar keer mis. Na een tijdje door het bos te hebben gewandeld, met af en toe flinke hoogteverschillen, kom ik ineens bij een heidegebied. Wat is dat mooi!


Jeneverbes struwelen
Ja je leest het goed, jeneverbes. Extracten van deze bes werden aan de sterke drank jenever toegevoegd. De jeneverbes is een conifeer, een naaldachtige struik, met blauwe bessen. Het ging lange tijd niet goed met deze struiken, ze waren niet ziek, maar ze verjongden niet. Bijna waren ze met uitsterven bedreigd, maar de laatste tijd gaat het gelukkig weer beter en komen er weer nieuwe struiken. De struik groeit heel langzaam, maar kan wel 500-2000 jaar oud worden! Tijdens mijn wandeling loop ik tussen de jeneverbessen door. Hier vind je ze dus gelukkig nog.


Plankenpad over vochtig veengebied
Het laatste stuk van de gele wandelroute voert me door naaldbossen, soms afgewisseld met gekleurde loofbomen. Bij de splitsing volg ik weer de witte Boswandelroute Spier. Deze route gaat over het natste gedeelte van deze omgeving. Als ik er loop staat er nauwelijks water, maar ik kan me voorstellen dat dit na zware regenbuien wel anders is. Ik zie het plankenpad al verschijnen en ondanks dat het nu niet nodig is, vind ik het erg leuk om hierover te lopen. Op sommige stukken is het pad ook verhoogd en lijkt het net een soort bruggetje. Het gebied doet me denken aan Scandinavië. Ik ben hier helemaal alleen en kom niemand onderweg tegen. Je zou echt vergeten dat je gewoon in Nederland bent.


Blanke Veen
Ik geniet volop van deze gevarieerde wandelroute. Van de prachtige bossen vol paddenstoelen, van de heide en vennen. En net als ik denk dat het einde in zich is en dat al het mooie wel geweest is, kom ik bij de Blanke Veen uit. Dit veengebied staat vol planten, het lijkt wel een soort van mangrovebos. En dan ook nog eens met die mooie rode bladeren. Surrealistisch plaatje vind ik. Met gevaar voor eigen leven, nou ja, voor natte voeten, zet ik voetje voor voetje dichterbij, door het struikgewas om een mooie foto te nemen. Wat een fijn einde van deze wandelroute. Dat ik nu dichterbij de parkeerplaats kom, merk ik aan de vele wandelaars.



Wat een prachtige, gevarieerde route was dit! Volgens mij een van mijn mooiste wandelroutes in Nederland. Als je naar Dwingelderveld gaat, dan raad ik je deze routes echt aan. Nog niet uitgewandeld? Lees dan ook over andere mooie wandelroutes in Dwingelderveld
Praktische tips:
- Parkeer je auto op de grote parkeerplaats bij Natuurpoort Spier. Voer de coördinaten van Boslounge Spier in: Oude Postweg 12, Spier. Bekijk de website voor de actuele openingstijden van de Boslounge.
- Neem verder zelf voldoende eten en drinken mee, want je komt onderweg geen horeca tegen. Gelukkig wel heel veel mooi gelegen bankjes.
- Neem flyers mee van de Boslounge voor achtergrondinformatie bij je wandeling en zorg voor een goede wandelkaart van het gebied. Ik had heel veel aan deze wandelkaart van Falk.

No Comments