Archeologische wandelroute Sleenerzand

Het natuurgebied Sleenerzand ligt in Drenthe tussen de plaatsen Noord-Sleen en Schoonoord. Het gebied bestaat vooral uit aangeplant bos, afgewisseld met wat vennen en heide. Er zijn nog veel sporen uit het verleden te vinden in Sleenerzand. Zoals oude grafheuvels en een hunebed. Een mooi gebied voor een korte wandeling langs de archeologische vindplaatsen. Volg hiervoor de Archeologische wandelroute Sleenerzand van ongeveer 3 kilometer. Zeker in de herfst als de bossen verkleuren en de paddenstoelen uit de grond poppen.

In Drenthe heb je verschillende natuurgebieden, waar je heerlijk kunt wandelen. Zo heb ik meerdere wandelroutes in het Dwingelderveld National Park uitgeprobeerd en beschreven en ook (korte) wandelroutes rondom Orvelte zijn de moeite waard.

Arheologische wandelroute Sleenerzand
Volg de groene bordjes voor de Archeologische wandelroute door Sleenerzand

Wandelen door het Sleenerzand

Het Sleenerzand is 1600ha groot en er lopen verschillende wandelroutes door dit gebied. De uitgezette wandelroutes variëren tussen de 2 en 6 kilometer. Dus ook ideaal met kinderen. Zij zullen zich ook vermaken bij Kibbelkoele, een zwemplas met zandstrand. Honden mogen op veel routes mee en er zijn ook losloopgebieden. Ik volg de Archeologische wandelroute. Volgens de bordjes 4 kilometer, volgens de website 2,4 kilometer. Ik schat in dat het er 3 waren.

Archeologische wandelroute Sleenerzand
Op de routebordjes staat dat de wandeling 4 kilometer is. Volgens ons was deze iets minder lang.

Hunebed D49: Papeloze Kerk

De belangrijkste bezienswaardigheid van deze wandelroute is hunebed D49: de Papeloze kerk. Dit hunebed is gebouwd door de ‘Trechterbekercultuur’ (tussen de 4400 en 2800 jaar voor Christus). De naam ‘Papeloze kerk’ verwijst naar het feit dat protestanten hier verboden bijeenkomsten hielden, zonder een katholieke priester (papeloos) in een tijd dat katholicism de leidende godsdienst was. Het hunebed is 12,1 meter lang en 4,7 meter breed en daarmee een van de grotere hunebedden in deze omgeving.

Archeologische wandelroute Sleenerzand hunebed de Papeloze kerk
Hunebed D49 Papeloze kerk

Celtic Field: eeuwenoud landbouwsysteem

Iets verder op de wandelroute kom ik bij de Celtic Fields. Dit oude landbouwsysteem bestaat uit kleine, vierkante akkers en werd gebruikt voro de verbouw van graan. Op deze manier werd van de late bronstijd tot aan de Romeinse tijd akkers bebouwd. Van dit systeem zie je nu vrij weinig terug. Onderzoek heeft echter aangetoond dat hier met dit soort landbouwsystemen is gewerkt.

De route naar de Celtic Field. Ook zie je hier heide groeien.

Grafheuvel de Galgenberg

In het Sleenerzand liggen verschillende oude grafheuvels. De bekendste is grafheuvel de Galgenberg. Hier werd zo’n 3500 jaar geleden de hoofdman van Sleenerzand begraven. Rond het graf werd een palenkrans gebouwd. Een teken dat hij met rust gelaten moest worden. In het open landschap zie je nu nog de grafheuvels in het gras liggen. Als ik er wandel, loopt er een hele schaapskudde te grazen.

Uitleg over de grafheuvels in Sleenerzand
Je herkent nu nog de grafheuvels aan de hoogteverschillen in het landschap
Kudde schapen graast bij grafheuvel de Galgenberg

Herfst in het bos van Sleenerzand

De herfst is een heerlijke periode om in het bos van het Sleenerzand te wandelen. De bladeren verkleuren naar geel en oranje. En op de grond poppen allerlei paddenstoelen uit de grond. Tijdens mijn korte wandeling door het Sleenerzand zag ik al verschillende paddenstoelen zoals de vliegenzwam (rood met witte stippen) en de oranjekleurige koraalzwam. Houd er wel rekening mee dat het in de herfst best nat kan worden en de bospaden veranderen in een modderige bende.

Archeologische wandelroute Sleenerzand
Prachtige bossen in het Sleenerzand
Mooie oranje koraalzwammen

Praktische informatie

 • Locatie: Het Sleenerzand ligt in Drenthe, bij de plaatsen Noord-Sleen en Schoonoord. Het natuurgebied is 1600 hectare groot en bestaat vooral uit bos, afgewisseld met vennen en heide. Ook vind je er nog jeneverbesstruiken.
 • Parkeren: Voor de start van de Archeologische route parkeer je bij Slenerweg 118, 7848 AK Schoonoord.
 • Wandelroute: De wandelroute uit dit blog is ongeveer 3 kilometer lang en voert door bos en heide. Je komt langs verschillende archeologische vindplaatsen, zoals oude grafheuvels, hunebeden en celtic fields.
 • Honden: De hond is welkom en er zijn losloopgebieden. Op de Archeologische wandelroute mogen honden loslopen, mits onder appèl.
 • Advies: Maak deze wandelroute tijdens de herfst als de bladeren mooi verkleuren en paddenstoelen veel voorkomen. Trek wel goede waterdichte wandelschoenen aan bij nat weer.

Drenthe staat bekend om zijn hunebedden, prehistorische grafkamers en de oudste monumenten van Nederland. In Borger vind je het Hunebedcentrum waar je alles over deze monumenten kunt leren. Of volg de Hunnebed Highway (N34) langs alle hunebedden in Drenthe.

Archeologische wandelroute Sleenerzand

Pinterest

Bewaar deze wandelroute op Pinterest
Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Joep 4 november 2020 at 13:00

  Toch wel gaaf om die hunebedden zo in de natuur tegen te komen! Voor ons is het net te ver om er in een dagje heen te gaan (we wonen in Tilburg), maar dit is zeker een reden om eens naar het oosten van het land af te reizen en een weekendje met het gezin door te brengen! Leuk verslag en mooie foto’s!

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.