De mooiste wandelroutes van Zeeuws-Vlaanderen

Zeeuws-Vlaanderen is het meest zuidelijke (schier) eiland van Zeeland. Gescheiden door de Westerschelde van de rest van Zeeland en verbonden met België. Dit maakt dat Zeeuws-Vlaanderen wel iets weg heeft van onze zuiderburen, zowel het dialect als de bourgondische levensstijl. Ontdek de mooie natuurgebieden tijdens een van de mooiste wandelroutes in Zeeuws-Vlaanderen. Of je nu langs de kust wandelt of kiest voor het binnenland, bij onderstaande wandelroutes is water nooit ver weg. Volg een van de korte wandelroutes of stippel zelf een route uit als je wat langer op pad wilt. Ik zet in dit artikel de mooiste wandelroutes van Zeeuws-Vlaanderen voor je op een rij.

Mooie wandelroutes in Zeeuws-Vlaanderen vind je ook in deze wandelgids en ook in deze wandelgids. Liever fietsen? Stippel dan je route uit met deze fietsplattegrond

Mooiste wandelroutes Zeeuws-Vlaanderen

De mooiste wandelroutes van Zeeuws-Vlaanderen:

1. Verdronken Zwarte Polder

De Verdronken Zwarte Polder is een natuurgebied in het westen van Zeeuws-Vlaanderen, vlakbij de kustplaats Nieuwvliet. Het natuurgebied bestaat uit kreken en een grote slufter, veroorzaakt door een dijkdoorbraak. Bij vloed stroomt er water vanuit zee tot ver in het binnenland. Via plankenpaden wandel je over de kreken heen. Het water trekt veel zeevogels aan en rond de bessenstruiken hoor je geregeld het gefluit van zangvogels. Er is een wandelroute in de Verdronken Zwarte Polder uitgezet van ongeveer 3 kilometer.

2. Natuurgebied De Braakman

De Braakman is een groot natuurgebied, niet ver van Terneuzen. Het gebied ligt rond een oude zeearm van de Westerschelde: de Braakmankreek. Rond de kreek zijn wandelroutes uitgezet door het bos en door weilanden. Op je wandeling hoor je geregeld het gefluit van de vele vogels die hier leven. Andere dieren die je hier kunt spotten zijn reeën, vossen, konijnen én vleermuizen. Het gebied wordt in tweeën gedeeld door de N61. Zowel in Braakman-Noord als in Braakman-Zuid vind je verschillende wandelroutes. Met kinderen ga je het beste naar Braakman-Noord, hier vind je de Braakmanboerderij waar een kabouterwandelroute start én een groot speelbos. Lees hier meer over wandelen in natuurgebied de Braakman in Zeeuws-Vlaanderen.

3. Natuurgebied het Zwin

Een van de mooiste natuurgebieden van Zeeuws-Vlaanderen is het Zwin. Dit natuurgebied ligt op de grens met België, het grootste gedeelte ligt in België. Het Nederlandse deel ligt bij Cadzand. Je wandelt hier door de duinen met zicht op zee en strand. Het water stroomt bij vloed ver het binnenland binnen. Vanaf de parkeerplaats kan je een rondwandeling maken van ongeveer 3 kilometer, door de duinen, over strand en door de polder. Bij de parkeerplaats vind je een onbemand informatiecentrum met een plattegrond.

Tip: maak deze fietstocht langs de kust van west Zeeuws-Vlaanderen en geniet van de uitzichten en van de lekkere adresjes onderweg. De route komt langs natuurgebied het Zwin. Een eigen fietsroute uitstippelen? Bekijk dan eens deze fietsplattegrond van Zeeuws-Vlaanderen.

4. Verdronken Land van Saeftinghe

Het Verdronken Land van Saefinghe is een natuurgebied aan de Westerschelde. Deze grootste brakwaterwildernis van Europa is een groot en ruig onbewoond gebied. Het land staat deels onderwater bij vloed en komt weer droog te liggen bij eb. Hierdoor ontstaan diepe geulen en veel drijfzand. Je verkent het gebied het best met een wadloop excursie. Het grootste gedeelte van het gebied is alleen toegankelijk onder begeleiding van een gids. Wil je zelf een wandeling maken? Volg dan de 13 kilometer lange zeedijk, waar je uitzicht hebt over het natuurgebied. Of wandel vanaf het bezoekerscentrum een van de 2 korte uitgezette wandelroutes: de Ruige Laarzen Route (2km) of het Plankierenpad (1 kilometer). Hoge waterdichte wandelschoenen of laarzen zijn een must, het is heel nat en modderig.

Mooiste wandelroutes Zeeuws-Vlaanderen
Uitzicht op natuurgebied het Verdronken Land van Saeftinghe vanaf de zeedijk

5. Waterwinbossen bij Clinge

De Clingse bossen liggen bij het plaatsje Clinge en bestaat voornamelijk uit rechte kanalen en aangeplant bos. Een deel van het bos is rustgebied voor dieren. Het is een van de weinige plekken in Zeeland waar de eekhoorn leeft. Verder vind je hier heel veel verschillende soorten vogels, reeën en vossen. Er zijn vier uitgezette wandelroutes met gekleurde paaltjes, maar je kunt ook gewoon je eigen route volgen over de wandelpaden. Honden mogen aangelijnd mee. Voor kinderen is er een kabouterwandelroute én een groot speelbos. Lees meer over de Clingse bossen en de fotohut die je kunt huren, inclusief veel wildlifefoto’s.

Huur de fotohut voor een dag en zie de vele vogels én eekhoorns langskomen. Vanuit de besloten hut kan je ze heel mooi fotograferen.

Pinterest

Bewaar deze wandelroutes op Pinterest

Workshop natuurfotografie

Ook zulke natuurfoto’s leren maken als in dit artikel? Volg dan een van de workshops fotografie van Carolien Boogaard, de fotograaf die deze foto’s heeft gemaakt.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.