Wandelen met 520 schapen door Middelburg

Het is een hele onderneming, 520 schapen van de weides in St Laurens naar de stal in Middelburg brengen. Herders Jan en Sophie hebben er hun handen aan vol op de tweede dag in het nieuwe jaar. Gelukkig hebben ze hulp van hun honden, die de schapen vakkundig in het gareel drijven. Iedereen die het leuk vindt mag met de kudde meelopen. Dat laat ik me natuurlijk geen twee keer zeggen. Wekker gezet, wandelschoenen aan en hup de lanen in. Een goed begin van het nieuwe jaar.

De schapen verzamelen

Het vertrekpunt van de wandeling is bij Kaasboerderij Schellach op de hoek van de Prooyense- en de Golsteinseweg bij Sint Laurens. Els Mesu van de kaasboerderij wijst ons op de kudde schapen die Jan en Sophie al aan het ophalen zijn, 320 exemplaren van de wei aan de Eendekotsweg.

“Het was de bedoeling dat beide kuddes al op het weiland bij Schellach zouden staan, maar helaas was het de afgelopen dagen zo nat dat dit niet mogelijk was. Jullie moeten nog even geduld hebben, maar ja, dat is de natuur hé, we hebben het weer niet in de hand. “

We worden door een medewerker van Schellach getipt om ze al tegemoet te lopen, dan kan je zien hoe de schapen verzameld worden en kan je alvast wat foto’s maken. Op een drafje lopen we de kudde tegemoet en zien nog net hoe de schapen uit de ene wei zich voegt bij de kudde die al op de weg loopt. De schapen staan  in een rijtje klaar al door de honden bijeen gedreven. Met wat commando’s van Sophie (links… rechts) voegen deze schapen zich vrij probleemloos bij de andere kudde.

Wandelen met 525 schapen door Middelburg

Dwars door woonwijken en over rotondes

Vanuit Schellach wandelen we onder de N57 door via een tunneltje en gaan dwars door woonwijken. De groep die de kudde volgt vanuit Schellach is niet zo groot, maar  hoe dichter we bij de stal komen, hoe groter de groep volgers wordt. De schapen steken rotondes over en hebben onderweg heel wat bekijks. Ook van het verkeer, wat noodgedwongen moet wachten. De honden kunnen niet altijd veel rennen en drijven op de smalle straatjes en zijn daardoor wat onrustig, ze willen zó graag.

De totaal kudde bestaat uit wel 1300 schapen. Ze worden vooral ingezet voor ecologisch beheerdoeleinden. Zo is er een kudde ingezet bij Boswachterij Westerschouwen om de woekerende Amerikaanse vogelkers een halt toe te roepen, én met succes!

Stal in zicht

De hele tocht verloopt zonder problemen en na ongeveer 7 kilometer wandelen komen we bij de stal aan. De schapen lijken blij dat de wandeling klaar is en dat ze ‘thuis’ zijn, want ze beginnen spontaan allemaal heel hard te blaten. Luister maar op het filmpje. Zo grappig!

Eindelijk weer bij de stal gearriveerd

De schapen gaan terug naar de stal aan de Laurens Stommesweg om te lammeren. Het viel me al op dat veel schapen wel erg breed waren. De komende 2-3 weken zullen de meeste lammeren geboren worden. Eentje kon niet wachten en deze was gisterennacht al ter wereld gekomen. Deze zien we later zelf in de stal bij de moeder. Wat een klein dotje is dat! We eindigen de wandeling met een heerlijk kopje erwtensoep en we kijken terug op een leuke ervaring, met dank aan Jan en collega’s! 

Wandelen met 525 schapen door Middelburg

Jan Kaljouw, van Kaljouw landschapsbeheer in de stal bij zijn schapen

Het paar uur oude lammetje wat de nacht daarvoor geboren is, wat een klein dotje

 

Ook meewandelen?

De tocht van de weide naar de stal wordt ieder jaar gelopen, dus wil je dit ook een keer meemaken houd dan de website van Kaljouw Landschapsbeheer in de gaten voor deze leuke tocht.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply Mario 2 januari 2018 at 18:42

  Wat een mooi verhaal!

  • Reply Carolien 3 januari 2018 at 17:40

   Dank je! Het was ook een hele leuke belevenis!

 • Reply Aniek 4 januari 2018 at 13:33

  Ik zag de foto’s al op Facebook voorbij komen. Bijzonder om mee te maken. En wat een grote kudde, zeg!

  • Reply Carolien 10 januari 2018 at 17:17

   Ja heel bijzonder en dat gewoon in mijn eigen woonplaats.

 • Reply Gabrielle 5 januari 2018 at 18:05

  Gaaf zeg, ik zag de foto’s al op sociale media voorbij komen. Ik heb echt nog nooit zoveel schapen bij elkaar gezien haha

  • Reply Carolien 10 januari 2018 at 17:18

   Nee ik ook niet, maar dit is nog niet eens de helft van de hele kudde haha. Het was heel bijzonder al die schapen over de rotonde en door het rode stoplicht 😉

 • Reply Britte 5 januari 2018 at 23:04

  Bijna on-Nederlands, dit verhaal! In een land waar alles altijd snel, snel, snel moet vind ik het altijd een verademing als mensen gewoon accepteren dat iets vanwege de natuur even niet gaat. Moet wel een gek gezicht zijn, al die schapen door een woonwijk!

  • Reply Carolien 10 januari 2018 at 17:19

   Ja, inderdaad gewoon even stapje terug dan hé. Ik vind het heerlijk om even een tijdje zonder klok en haast lekker buiten bezig te zijn.

 • Reply Jessica 6 januari 2018 at 15:21

  Ik heb echt dubbel gelegen om die schapen die oversteken bij het stoplicht, geweldig. Lijkt me een hele gave ervaring 🙂 Wat een idioot grote groep trouwens om in de gaten te houden, zouden ze nooit schapen kwijt raken? ;p

  • Reply Carolien 10 januari 2018 at 17:20

   Ja hé, dat filmpje is zo grappig! Schapen zijn wat dat betreft echt kuddedieren, als er eentje over de dam is… en de honden waren heel fel die renden er gelijk achteraan als er eentje uit de kudde liep. Dan wist die schaap niet hoe hard ie weer terug moest rennen.

 • Reply Elisa 6 januari 2018 at 16:53

  Wat een onderneming! Superleuk om te lezen, lijkt me echt wel bijzonder om mee te maken. Leuk!

  • Reply Carolien 10 januari 2018 at 17:21

   Ja is heel leuk, lekker in mijn eigen stad ook. Zo zie je maar weer, ook in de buurt zijn mooie dingen te beleven.

 • Reply Diana 6 januari 2018 at 16:59

  Wat bijzonder om mee te maken. Kan je dit nou zelf ook bijwonen? Las ik dat goed. Zou ik wederom echt super tof vinden. Al een aantal foto’s zag ik al voorbij komen maar wauw ze zijn echt mooi geworden.

  • Reply Carolien 10 januari 2018 at 17:22

   Ja iedereen kan dat gewoon bijwonen, alle inwoners kunnen ‘aanhaken’ en meelopen. Zo grappig! En dank voor je compliment 🙂

 • Reply Daphne| Travelshot.nl 6 januari 2018 at 23:21

  Dat lijkt mij nou ontzettend leuk om eens mee te maken ! Leuk om je verhaal hierover te lezen !

  • Reply Carolien 10 januari 2018 at 17:22

   Dank je Daphne! Het is ook echt bijzonder vond ik. Het wordt in principe ieder jaar gedaan, misschien bij jou in de buurt ook wel eens.

 • Reply Marcella 19 januari 2018 at 09:27

  Wat een gave ervaring Carolien! Ook in Groningen worden de schapen gebruikt om te grazen in het bos achter ons huis of de schuine graswand voor ons huis. Ik kom regelmatig thuis en heb opeens een heleboel schapen als achterburen 😉 Ook hier lopen ze door het centrum heen, een oud collega heeft er eens een gave foto van gemaakt.

  • Reply Carolien 22 januari 2018 at 14:28

   Leuk hé die schapen. Hier grazen ze ze ook op het bolwerk midden in de stad. Echt leuk om mee te lopen. Ik moet nu eigenlijk eens in de stal gaan kijken of er al lammetjes zijn.

 • Reply Helena 24 januari 2018 at 11:19

  Geweldig om mee te maken, al zou ik denk ik zelf direct in de stress schieten. En wat bijzonder om zo’n pasgeboren lammetje te kunnen zien.

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.