Wandelroute Grote Plasroute De Braakman Zeeuws-Vlaanderen

Natuurgebied de Braakman in Zeeuws-Vlaanderen is genoemd naar een oude zeearm van de Westerschelde. Nu is het een heerlijk gebied waar je goed kunt wandelen, fietsen én spelen. Hoewel ik in Zeeland woon, was ik nog nooit in De Braakman. D’n overkant, zoals wij Zeeuws-Vlaanderen noemen wordt toch minder vaak bezocht. Al snel ontdek ik dat ik toch vaker die Westerscheldetunnel door moet, want de Braakman is een prachtig gebied, waar je goed kunt wandelen. En er leven hier heel wat wilde dieren, dus ik kom zeker nog eens terug. Vandaag volg ik de wandelroute Grote Plasroute in De Braakman in Zeeuws-Vlaanderen.

Wandelroute Grote Plasroute De Braakman Zeeuws-Vlaanderen
Informatieborden bij parkeerplaats

Startpunt wandelroute Grote Plasroute Braakman

Op een mooie, koude dag in november rijd ik via de Westerscheldetunnel naar natuurgebied De Braakman. Al vaker had ik over dit natuurgebied gelezen, maar ik was er zelf nog nooit geweest. Als ik op de parkeerplaats aankom is het nog vroeg, de parkeerplaats is bijna helemaal leeg. Aan het eind van de parkeerplaats zie ik informatieborden en een plattegrond waarop de wandelroutes staan aangegeven. Je hebt de keuze uit vier routes: Speelbosroute 1 km (blauw), Moerasroute 2 km (rood), Grote Plasroute 4,5 km (groen), Westgeulroute 9 km (geel). Ik kies dit keer voor de Grote Plasroute van 4,5 km en volg de groene routebordjes.

Wandelroute Grote Plasroute De Braakman
Wandelroute Grote Plasroute De Braakman
De routes in Braakman-Noord

Koude ochtend met rijp

Tijdens de autotocht naar De Braakman merk ik al dat het landschap wat wit is: rijp bedekt de groene weilanden. Hoewel ik te laat ben voor een echt winters landschap, zie ik toch nog net een restje rijp op de bladeren in de schaduwkant van het bos. De zon schijnt al uitbundig en ik zie de stralen mooi door de opgaande mist in het bos. Echt een magisch moment, dat helaas te snel voorbijgaat. De volgende keer zal ik mijn wekker iets eerder zetten, zodat ik de rijp mooi op de foto kan zetten.

Wandelroute Grote Plasroute De Braakman

Klimmen en klauteren in het Speelbos

Het eerste gedeelte van de route wandel ik over graspaden om het grote speelbos heen. Nu is het nog te vroeg voor spelende kinderen, maar ik kijk even hoe het eruit ziet. Grote houten speeltoestellen staan in het gras. Ik kan me voorstellen dat kinderen hier veel plezier hebben. Ik wandel over paden met plukken gras. Volgens de borden zijn het rolstoelpaden, ik heb er niet zoveel verstand van, maar ik denk dat het nog aardig hard werken is met een rolstoel op deze paden. Langs de paden staan bomen en struiken en ik hoor verschillende vogels om mij heen. Voor de rest zie ik nog steeds weinig mensen en is het hier heerlijk rustig.

Wandelroute Grote Plasroute De Braakman langs speelbos
Speeltoestel in het speelbos

Wandelen langs water

In de Braakman is water nooit ver weg. Ooit was dit een grote zeegeul die Zeeuws-Vlaanderen in tweeën deelde. Nu is er een grote kreek en enkele waterplassen van overgebleven en vormt Zeeuws-Vlaanderen één geheel. Als je de groene route volgt zie je een bord dat verwijst naar de gluurmuur aan de Braakmanplas, op ongeveer 700m. Ik besluit die kant op te gaan, want ik ben wel benieuwd naar het uitzicht. Op de een of andere manier heb ik een verkeerde afslag genomen, want ineens sta ik bij de Braakmanboerderij. De gluurmuur heb ik dus gemist. Die bewaar ik dan maar voor een volgende keer.

Afslag naar de Gluurmuur de Kreek

Braakmanboerderij: startpunt kabouterwandelroute voor kinderen

De Braakmanboerderij is het informatiecentrum van Staatsbosbeheer, de beheerder van De Braakman. Helaas is deze gesloten als ik er ben, dus ik vervolg mijn wandelroute. Lange tijd lopen de groene en gele route gelijk op, maar bij de Braakmanboerderij splitst deze route zich. De gele route buigt af naar een struingebied dwars door de weilanden, langs het grazende vee. Deze route is hobbelig en vrij nat. Ik kies voor de groene route en wandel via het pad achterlangs de boerderij. Hier zie ik ook het beginpunt van de kabouterroute, de speciale wandelroute voor kinderen.

Wandelroute Grote Plasroute De Braakman Kabouterroute

Pluk een appel of peer in de boomgaard

Achter de Braakmanboerderij ligt een collectieboomgaard met hoogstam fruitbomen. Opgericht om oude Zeeuwse peren- en appelrassen te bewaren. Op het informatiebord lees je hier meer over. Het insectenhotel staat aan de rand van de boomgaard, handig voor de bestuiving in het voorjaar. In het voorjaar staan de bomen vol bloesem. Ik ben in de verkeerde tijd (november) dus helaas geen bloesem en ook geen appel of peer voor mij. Kom je hier in september, dan mag je vrij een stuk fruit plukken voor onderweg.

Bos vol paddenstoelen

Houd je ogen in het najaar gericht op de grond. Grote kans dat je allerlei soorten paddenstoelen tegenkomt. Bijvoorbeeld de witte kluifzwam die ik in grote hoeveelheden langs het pad na de boomgaard tegenkom. Wat een bijzondere paddenstoel, die had ik nog nooit gezien. Ook de bekende rood-met-witte-stippen paddenstoel, de vliegenzwam, komt hier geregeld voor. Ik zie deze dan net niet tijdens mijn wandeling. Het is dus iedere keer een verrassing wat je tegenkomt.

De wandelroute Grote Plasroute in De Braakman komt weer samen met de gele route en via graspaden omringd met bossen vol bessen wandel ik weer terug naar de parkeerplaats. De Grote Plasroute is een mooie gevarieerde korte route, geschikt voor iedereen. Ik rij na deze route door naar Braakman-Zuid en wandel daar nog een mooie route.

Praktische informatie

  • Locatie: Deze wandelroute ligt in Braakman-Noord in Zeeuws-Vlaanderen, Zeeland. Niet ver van de plaats Terneuzen.
  • Parkeren: Er is een grote, gratis parkeerplaats: Oost Zeedijk 1, 4521 PW Biervliet. Hier vind je informatieborden met een plattegrond en uitgezette routes.
  • Route: de Grote Plasroute uit dit artikel is 4,5 km en wordt aangegeven met groene paaltjes. Onderweg kan je een afslag nemen naar een gluurmuur aan de kreek. Bij de Braakmanboerderij kan je eventueel kiezen om de langere gele route te volgen.
  • Toegankelijkheid: de route gaat over (half) onverharde paden, deels over een natuurlijk rolstoelpad.
  • Honden: honden zijn op deze route welkom mits aangelijnd. Ze mogen niet bij het Speelbos komen.

Meer wandeltochten in Zeeland vind je in deze gids met onder andere routes in Zeeuws-Vlaanderen, maar ook oa op Walcheren en Schouwen-Duiveland


Pinterest

Bewaar deze wandelroute op Pinterest

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.