Natuurgebied het Zwin in Zeeland

Natuurgebied het Zwin in Zeeland is een uniek getijdengebied. Het grootste gedeelte van dit grensoverschrijdende natuurgebied ligt in België. Het natuurgebied het Zwin bestaat uit duinen, strand én een grote slufter. Dit is een geul die door een gat in de duinen het achterland in loopt en bij vloed volloopt met water. Natuurgebied het Zwin is te verkennen via de fiets via een fietsroute langs de kust van west Zeeuws-Vlaanderen én via een wandeling door de duinen en over het strand.

Weetje. Vroeger was het Zwin een zeearm die de Noordzee met Brugge verbond. Brugge was een belangrijke zeehaven in de 12e tot ongeveer de 15e eeuw. Er werden echter steeds meer dijken aangelegd en het water bij Brugge verzandde hierdoor, schepen konden door het ondiepe water niet meer bij Brugge komen. Eerst werden er nog voorhavens aangelegd, zoals Damme, Hoek en Sluis, maar de vaargeul veranderde langzaam in een ondiepe slufter en dat betekende het einde van de vaarroute naar Brugge. Antwerpen werd de belangrijkste haven en het Zwin werd een natuurgebied.

Natuurgebied het Zwin in Zeeland

Wandelroute in natuurgebied het Zwin in Zeeland

Vanaf het informatiepunt en parkeerplaats aan de start een wandelroute van ongeveer 3 kilometer door natuurgebied het Zwin in Zeeland. Iets verderop vind je een informatiepaneel van het Zeeuws Landschap waarop de route op een plattegrond staat aangegeven. De wandeling voert je door duinen, polders en over het strand. Vanaf de duinen heb je een weids uitzicht op de slufter en het schor. De route gaat verder over het strand, waar je dichtbij de geul kunt komen. Terug wandel je langs de polders, waar in warme zomeravonden de boomkikker van zich laat horen. En in de bomen naast het pad en het riet in de polders zie je regelmatig vogels vliegen. Na de polder kom je weer terug bij de parkeerplaats, het startpunt van de route. Honden zijn welkom, als ze aangelijnd zijn. Het kwetsbare schor, het gebied achter de duinen, is niet toegankelijk. Hier kan je alleen komen met een speciale excursie.

Natuurgebied het Zwin in Zeeland
Mooi zicht op de slufter in natuurgebied het Zwin in Zeeland vanaf de duinen
Natuurgebied het Zwin in Zeeland

Fietsen langs natuurgebied het Zwin in Zeeland

Langs nagenoeg de hele kust van Zeeuws-Vlaanderen in Zeeland loopt een fietspad. Deze komt ook langs natuurgebied het Zwin; volg hiervoor knooppunten 32, 29 en 30. Vanaf het fietspad hoog in de duinen heb je een fantastische panoramisch uitzicht op het natuurgebied met zijn slufter. Ga vooral ook naar grenspaal 369, hier heb je niet alleen een mooi uitzicht, maar er staat ook een paneel met haiku’s, een Japanse dichtvorm. Hier lees je korte gedichten van een paar woorden over de zee en het landschap van het Zwin. Ze geven rust en harmonie weer.

Deze twee fietsroutes door Zeeuws-Vlaanderen komen langs het Zwin:

Fietsroute langs de westkust van Zeeuws-Vlaanderen (50 km)
Fietsroute langs de kust en vestingplaatsen Sluis en Retranchement in Zeeuws-Vlaanderen

Zelf je fietsroute uitstippelen in Zeeuws-Vlaanderen kan met deze kaart met knooppunten

Uitkijkpunten natuurgebied het Zwin

Vanaf de duinen kan je al heel mooi over het natuurgebied uitkijken, maar er zijn ook een aantal uitkijkpunten die je echt niet wilt missen. Zoals de hierboven al genoemde uitkijkpunt bij grenspaal 369. Deze grenspaal staat niet echt op de grens en is hier geplaatst omdat de locatie op de grens niet meer geschikt was. Andere uitkijkpunten vind je aan de Kanaalweg, richting het zuiden van het natuurgebied. Hier vandaan kijk je vooral uit op het Belgische deel van het Zwin. Nog verder naar het zuiden vind je een uitkijkpunt in de vorm van een vlonder boven het water. Ideaal voor het spotten van vogels.

De dieren van het Zwin

Natuurgebied het Zwin in Zeeland ligt aan de kust en het is dan ook niet zo gek dat je er heel veel watervogels kunt tegenkomen. Ze zoeken langs het water naar iets lekkers te eten, dat met de vloed is meegekomen, zoals zeepieren, kreeftjes en vissen. Op het strand vind je vele aangespoelde schelpen waaronder die van de mossel. Er leven veel ooievaars in het Belgische deel , deze zie je aan de Zeeuwse kant soms overvliegen, houd dus ook de lucht goed in de gaten. In de bomen en de struiken langs het wandelpad langs de polders zitten veel zangvogels, zoals de groenling die ik spotte, maar ook de kneu, fitis en zwartkop. In het poldergebied leven de kleine boomkikkers die zich op een warme zomeravond flink van zich laten horen, het geluid hoor je soms wel van een kilometer afstand.

Strand bij het Zwin

Het Zwin ligt vlakbij de badplaats Cadzand-Bad. Hier vind je de leuke witte strandhuisjes met blauwe en gele deuren aan een breed zandstrand. Je kunt hier gerust een dagje blijven bij mooi weer. Of een tussenstop houden tijdens je fietstocht. Ga op zoek naar haaientanden of mooie schelpen langs het water. Picknick met uitzicht op zee. Of ga uitgebreid lunchen bij strandpaviljoen de Zeemeeuw, waar je goed in de watten wordt gelegd en waar je ook uitstekend vegetarische gerechten kunt krijgen.

Natuurgebied het Zwin in Zeeland

Het Zwin in België

Het grootste deel van natuurgebied het Zwin ligt in België. Het voordeel van het natuurgebied het Zwin in Nederland dat deze vrij toegankelijk is. Voor toegang tot het natuurgebied in België moet je tickets kopen (10 /12 euro p.p. prijspeil 2021) en gelden beperkte openingstijden. Er is een bezoekerscentrum met interactieve tentoonstellingen. Kinderen kunnen hier ervaren hoe het is om als vogel een trektocht te maken. In het natuurgebied zijn korte wandelingen te maken, die ook toegankelijk zijn met kinderwagens en rolstoelen. Met een ervaren gids kan je wandelingen of fietstochten maken, ook leuk als je met een groep bent.

Project Ooievaar. Verschillende jonge ooievaars hebben in het Zwin een zender gekregen, in totaal gaat het om 12 ooievaars in 3 jaar tijd. Met die zenders kan de trektocht van de ooievaars in kaart gebracht worden. Zo zie je dat de meeste ooievaars in de late zomer naar Spanje vertrekken. Een ooievaar vestigde zich zelfs in Marokko. In de lente keren ze weer terug naar (de omgeving van) het Zwin. Bekijk hier de trektochten van de Zwin ooievaars en lees meer over het project.

Ooievaar met kleintjes

Praktische informatie natuurgebied het Zwin in Zeeland

  • Locatie: natuurgebied het Zwin, ook wel ’t Zwin genoemd, ligt deels in Zeeland en deels in België. Het deel in Zeeland ligt in Zeeuws-Vlaanderen bij de plaats Cadzand
  • Parkeren: als je met de auto komt kan je het beste parkeren aan de Gerrit Hoekstraat in Cadzand (betaald parkeren).
  • Routes: het fietspad langs de kust komt langs natuurgebied het Zwin (bij knooppunt 32, 29 en 30). Er is een wandelroute uitgezet in het natuurgebied, zie de foto hieronder of download de flyer. Er staan geen bordjes, maar met de route op de plattegrond kan je zelf de route vinden. Je mag vrij wandelen op het strand en op de paden. Het schor, het gebied achter de duinen, is kwetsbaar en daardoor verboden toegang.
    Let op met wandelen langs de Zwingeul, dat je niet verrast wordt door opkomend water, lees er meer over in de flyer over veiligheid rond de Zwingeul.
  • Honden: honden mogen aangelijnd mee in natuurgebied het Zwin in Zeeland.
  • Horeca: op het strand vind je strandpaviljoen de Zeemeeuw. In Cadzand en Cadzand-Bad vind je verschillende horecagelegenheden, waaronder sterrenrestaurants AIRrepublic en Pure-C.
  • Wildlife: veel (zee/water)vogels, ooievaars én de boomkikker (in de zomer)
Natuurgebied het Zwin in Zeeland plattegrond met wandelroute

Pinterest

Bewaar deze tips op Pinterest

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.