Fietsen in Wallonië: van Namen naar Dinant

Fietsen in Wallonië gaat heel goed over de RAVel paden. Dit zijn oude spoorwegen en jaagpaden die omgevormd zijn tot fietspaden. Voordeel van deze paden is dat ze vrij vlak zijn. Fietsen over deze RAVel paden is dus geschikt voor iedereen. Of je nu een wielrenner bent of een tourfietser. De fietsroute van Namen naar Dinant is 30 kilometer. Wil je een kortere route? Kies dan voor de fietsroute rond Les Lacs de l’eau d’heure (circa 15 kilometer) of het die van Chimay naar Lompret.

Kenmerken fietsroute Namen naar Dinant: route langs de Maas over vlak terrein (RAVel)
Lengte: 30 kilometer

Fietsen Namen Dinant

De route van Namen naar Dinant, ongeveer 30km

Fietsen van Namen naar Dinant over RAVel paden

Deze route start in de plaats Namen. Ik krijg ook een korte rondleiding op de fiets door deze stad. Het is echter mooi weer en daardoor heel druk in het centrum, minder geschikt om er met de fiets doorheen te gaan. Ik ga dan ook snel richting water, de stad uit. We volgen het RAVel pad langs het water richting Dinant. RAVel is een oud jaagpad of spoorlijn die nu als fietspad gebruikt wordt. De route gaat voornamelijk over vlak terrein en is meestal geasfalteerd. Soms gaat de route even over een stukje kasseien, dan ben ik blij dat ik op een mountainbike zit. Maar de route is verder prima te doen met een gewone fiets.

Terras Namen

Gezellige terrasjes in Namen

Mooie natuur & kastelen

Terwijl ik op mijn gemakje Namen uit fiets zie ik in de verte al de groene heuvels en rotsen aan de overkant van de rivier. En het blijft niet bij rotsen we zien ook kastelen en landhuizen. Ik zie aanlegsteigers met kleine bootjes en mensen liggen met een boekje aan de kant van de rivier te relaxen. Ik droom wat weg en bedenk me hoe heerlijk het moet zijn om hier te wonen. Uitzicht op de heuvels en met je bootje het water op, ik ken slechtere plekken om te wonen. Maar nee, ik zit niet in een bootje, ik zit op de fiets en dat ga ik na een tijdje wel voelen. Ik ben namelijk geen mountainbike gewend en ik voel dan ook snel het zadel zitten. Tijd voor een stop!

Fietsen van Namen naar DinantFietsen van Namen naar DinantFietsen van Namen naar Dinant

Aardbeien & bier

Na zo’n 6,5 kilometer komen we aan bij het plaatsje Wepion. Hier vind je het Musée de la fraise, oftewel het aardbeienmuseum. Je leert er alles over de aardbeien, kan verse aardbeien en andere aardbeienproducten (zoals likeur) proeven en wandelen in de natuurtuin. Het is lekker om even de benen te strekken en de aardbeien smaken echt heerlijk!

Aardbeienmuseum op fietsroute Namen DinantAardbeienmuseum op fietsroute Namen naar Dinant

website Musée de la fraise

274A7283

Na deze stop fiets ik verder richting Dinant om zo’n 5,5 kilometer verder weer even halt te houden. Ik rijd op een café met terras af in het plaatsje Profondeville. Hier plof ik op een stoel in de schaduw, de zon is aardig fel geworden. Tijd voor een lekker fris witbiertje, Blanche de Namur, van Namen dus. Later hoor ik dat deze biersoort een tijdje geleden tot het beste Belgische bier van Wallonië is uitgeroepen. Geen verkeerde keuze dus. Blanche de Namur wordt gebrouwen in Brasserie du Bocq en heeft een alcoholpercentage van 4,5%. Proost!

Bloemen en Bouvignes sur Meuse

Nog 18 kilometer voor de boeg. Ik trek even flink door, want het eerste stuk ging wel op een erg rustig tempo. Heerlijk sjees ik langs het water, met de wind in mijn haren. Omdat ik af en toe ook kasseien tegenkom moet ik wel blijven opletten. Ook gaat een klein stukje langs de drukke weg met auto’s dus ook hier houd ik mijn aandacht er goed bij. Daarna zitten we weer op het rustige pad langs de Maas en vallen mij de bloemen langs de waterkant op. Tijd om even mijn fiets neer te zetten en wat foto’s te maken. Ik ga even liggen in het gras met mijn ogen dicht. Als ik niet uitkijk val ik zo in slaap. Maar mijn fietsgenoten wekken mij dus op naar het laatste stukje naar Dinant.

Fietsen van Namen naar Dinant Fietsen van Namen naar DinantFietsen van Namen naar Dinant

Ik sla nog even af naar Bouvignes sur Meuse. Dit plaatsje is nu een deelgemeente van Dinant, maar was tot 1964 een zelfstandige gemeente. Er vonden lange tijd bloederige gevechten plaats tussen Dinant en Bouvignes met wisselende resultaten. Nu is het een oude plaats vol met kasseien. We moeten flink klimmen om bij  het centrale plein te komen. Nog even de versnelling lager en flink gas geven. Het is de moeite waard! Naar beneden gaat dan wel weer lekker.

Bouvignes sur Meuse op fietsroute van Namen naar DinantFietsen van Namen naar Dinant

Dinant

Na ca 30 kilometer bereiken we dan Dinant, een van de bekendere plaatsen in Wallonië. Ik was er ooit wel eens geweest en ook nu valt de Citadelle me direct op. Wat is Dinant toch een fotogenieke plaats zo tegen de rotsen gebouwd aan de Maas. Ik lever de fiets in bij de verhuurder en wandel nog even een stukje over de brug en maak de ene foto na de andere. De brug staat vol saxofoons, er is een internationaal Jazzfestival gaande in de stad. Wij rijden als groepje met de bus terug naar ons hotel. Het zadel zal ik nog lange tijd voelen als herinnering aan deze fietstocht, maar verder was het een zeer makkelijke route die voor iedereen te doen is.

Fietsen van Namen naar Dinant

Dit artikel is in samenwerking met België Toerisme tot stand gekomen

Previous Post Next Post

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Yvonne 17 juli 2016 at 06:56

  Dinant lijkt me echt zo’n onwijs fotogenieke plaats inderdaad. Wil er graag eens een dagje rondstruinen, leuk om te combineren met Namen voor een weekend en helemaal niet zo erg ver.

  • Reply Carolien 17 juli 2016 at 10:44

   Nee is echt goed te doen. En met kinderen kan je misschien een tussenstop maken, zodat het minder lang achter elkaar fietsen is. Ik heb ook nog andere routes die volgen binnenkort!

 • Reply Gabrielle 17 juli 2016 at 07:05

  Het eerste wat is dacht was “Dat zal best zwaar zijn”. Maar nu ik lees dat de route vrij vlak is en gewoon met een normale fiets te doen is… Lijkt me een erg gave route! Prachtige uitzichten en kastelen die je onderweg tegen komt.

  • Reply Carolien 17 juli 2016 at 10:43

   Ja, heerlijk zo langs het water. Eerst twijfelde ik ook, maar fietsen in Wallonië is echt goed te doen!

 • Reply Jenny - ikreis.net 17 juli 2016 at 08:17

  Wat een prachtige fietstocht! Heerlijke zo langs het water.

  Leuk dat er veel interessante stops zijn voor wat foto’s, een hapje en een drankje.

  • Reply Carolien 17 juli 2016 at 10:42

   Ja, die had ik ook wel nodig, zo op de mountainbike 😉

 • Reply Stéphanie 17 juli 2016 at 18:24

  Wat een heerlijke fietsroute met zoveel leuke stops! Het aardbeien museum is echt iets voor mij want daar ben ik dol op. Zo leuk dat je er verse producten kunt proeven 🙂 Namur, Dinant en omgeving, daar ben ik al een tijdje nieuwsgierig naar en als ik je foto’s mag geloven is het er heel erg mooi en fotogeniek!

  • Reply Carolien 22 juli 2016 at 14:21

   Ja, die aardbeien waren heerlijk. Heel fijn om even van je fiets te stappen om er lekker van te proeven 🙂

 • Reply Daphne | LiveTheLifeYouLove.nl 21 juli 2016 at 09:06

  Dat ziet eruit als een mooie fietstocht! Je hebt veel toffe dingen gezien en foto’s gemaakt. Vooral Dinant, wat een mooi plekje zeg! 🙂

  • Reply Carolien 22 juli 2016 at 14:18

   Ja, leuk om eens per fiets op pad te zijn, zo zie je toch weer andere dingen en je bent lekker in de buitenlucht.

 • Reply Sophie 19 augustus 2020 at 08:15

  Waar heb je de fiets gehuurd? Bedankt!

 • Reply Sophie 20 augustus 2020 at 16:38

  Dank je wel!

 • Reply Sophie 20 augustus 2020 at 16:40

  Moet ik gewoon langs de Maas fietsen als ik start in Namen? Waar start de route: aan de citadel? Moet ik fietsen aan de linkerkant van de Maas? Staan er borden Ravel voor de route die ik moet volgen?
  Dank je wel!

 • Reply Sophie 20 augustus 2020 at 17:22

  Ik heb nog een vraagje: is de rit Namen Dinant te doen op 1 dag? Bijvoorbeeld toekomen rond 9/10 uur in Namen en dan fietsen naar Dinant. Af en toe eens een rustpauze. Ik zou op een af komen met de trein vanuit Oost-Vlaanderen.

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.