Kanoën op rivier de Luts in Friesland

Waterrijk Friesland met al zijn meren en rivieren, ontdek je het beste vanaf het water. Het zuidwesten van Friesland wordt niet voor niks het Waterland van Friesland genoemd. Tijdens mijn actieve weekendje weg in Zuidwest Friesland ga ik daarom ook niet alleen wandelen en fietsen, maar stap ik ook in de kajak om het groene Gaasterland te ontdekken vanaf het water. Ik ga kanoën op de rivier de Luts in Friesland. Vanuit het leuke dorp Balk, peddel ik dwars door een groene ‘jungle’ begeleid door blauwe reigers en ijsvogeltjes die voor mij uitvliegen. Einddoel is natuurgebied de Wyldemerk, een waar libellenreservaat, hoewel deze door de wind niet aanwezig zijn tijdens mijn bezoek.

Rivier de Luts

De rivier de Luts in de gemeente Friese Meren stroomt van het Slotermeer, door Balk, naar Holken. De rivier is ook bekend van de Elfstendentocht op de schaats, die hier ook langskomt. De rivier ligt tussen twee keileem ruggen en is ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Toen het ijs smolt, vond het water zijn weg tussen de twee hoge ruggen en zo ontstond de Luts. Later in 1840 is deze rivier verlengd met de Van Swinderenvaart, om de afwatering te verbeteren. Een leuke rivier om op te kanoën in Friesland, zeker ook voor beginners. Het water is smal en beschut dus weinig last van wind.

Start in Balk

Tijdens mijn bezoek aan Zuidwest Friesland overnacht ik in het Bûterhus in Balk. Mijn kanoroute start dan ook in dit leuke dorp vol oude huizen. Rond de oude balkbrug over de rivier de Luts ontstond een nederzetting die Balk genoemd werd. De rivier stroomt nu dwars door het plaatsje. Een prima plek om de kanotocht te starten. Ik huur mijn kajak bij De Stipe, een centraal gelegen verhuurder en ben klaar om te gaan kanoën op de rivier de Luts in Friesland, ongeveer zo’n 5 kilometer heen en dezelfde route terug.

Boterhandel in Balk. In de 18e eeuw werd Balk welvarend door de boterhandel met name in Engeland. ‘T Bûterhus stamt uit deze tijd en laat op verschillende plekken de boterhandel zien. Meer weten over de boterhandel in Balk, maak dan de Luisterwandeling Balk Boterdorp

IJsvogels en blauwe reigers

Er staat een behoorlijke wind, dus ik besluit om richting het natuurgebied Wyldemark te peddelen en het Slotermeer over te slaan. Ik vaar eerst door het dorpje Balk, langs historische panden en onder leuke ophaalbruggen door. Na een tijdje kom ik in het bos van Gaasterland en is de omgeving ineens heel erg groen. Blauwe reigers, zwaluwen en ijsvogeltjes zitten langs de kant en vliegen iedere keer voor me uit als ik met mijn kajak er langs vaar. Helaas niet mijn spiegelreflex camera en telelens in mijn kajak, dus ook geen mooie vogelfoto’s. Je moet het zelf maar gaan ervaren. Het is trouwens wel jammer dat er bijna de hele route een drukke weg in de buurt is, het is helaas nooit echt stil.

Kanoën rivier de Luts in Friesland
Happy op het water

Natuurgebied Wyldemerk

Eindpunt van mijn kanoroute is het natuurgebied Wyldemerk. Dit natuurgebied is ontstaan door de aanleg van een weg. Zo heeft wegenbouw toch nog iets goeds voortgebracht. Door het uitgraven van het zand zijn putten ontstaan die zich langzaam gevuld hebben met water. Er zijn bomen omheen geplant en inmiddels is het een heus libellenreservaat. En de zwaluwen vliegen hier ook af en aan. De vorige dag heb ik hier gewandeld met boswachter Henk-Jan. Vandaag kano ik er langs. Vooral de zwaluwen en de wand met gaten erin zie je nu goed, zo vanaf het water. Zodra ik op het bredere water kom, waai ik echter bijna weg met de kajak. Ik draai me dan ook snel om en vaar weer dezelfde route terug naar Balk.

Praktische informatie kanoën op rivier de Luts

  • De kanoroute van Balk naar het natuurgebied Wyldemerk is ongeveer 10 kilometer. Zonder pauzes doe je hier ongeveer 2 uur over
  • Start jouw kanotocht in Balk bij De Stipe en huur een kajak. Er zijn zowel eenpersoons als tweepersoons kajaks en Canadese kano’s te huur. je start hier direct in het plaatsje Balk op de rivier de Luts.
  • In Balk vind je genoeg horeca voor na je kanotocht. Vergeet niet om ook de Luisterwandeling Balk Botertocht te lopen en meer te leren over de boterhandel in Balk.
  • Overnachten kan in ’t Bûterhus. Hier heb je een appartement tot je beschikking, inclusief kleine keuken.
  • Je kunt je auto gratis parkeren in Balk.

Pinterest

Bewaar deze kanoroute op Pinterest
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.