Wandelen in Ter Hooge Middelburg

Landgoed Ter Hooge is een van mijn favoriete wandelgebieden in Middelburg. Met een kasteel in het midden, een slotgracht met mooie bruggetjes, een bos vol vogels én weilanden is het de ideale plek voor mij als ik even mijn benen wil strekken tijdens een werkdag. Wandelen in Ter Hooge in Middelburg kan via de 2 korte wandelroutes uitgezet in het park, maar het knooppuntennetwerk komt er ook langs. Als ik een lange wandelroute wil maken combineer ik Ter Hooge met het wandelpad langs de weilanden en watergangen in de omgeving.

Bruggetjes over slotgracht en een mooi wandelbos

Kasteel Ter Hooge

Ter Hooge is een buitenplaats op Walcheren, dat al teruggaat tot de Middeleeuwen. Het huidige gebouw Ter Hooge stamt uit de 18e eeuw. Rondom het kasteel ligt een slotgracht met allerlei leuke bruggetjes. Het kasteel is omgebouwd tot appartementen en is nu helaas niet meer toegankelijk. Gelukkig zijn de bossen erom heen wel openbaar en kan je hier prachtig wandelen.

Wandelen Ter Hooge Middelburg
Het kasteel Ter Hooge vanaf het wandelpad

Wandelroutes in Ter Hooge

Er zijn twee korte wandelroutes uitgezet op Landgoed Ter Hooge. Een oranje route van 1,5 kilometer en een blauwe route van 2,5 kilometer. De oranje route gaat door het bos en loopt rondom het kasteel, de blauwe route gaat ook een deel door weilanden, waar paarden staan te grazen en waar je reeën kunt spotten. Bij de laatste route is het handig als je hoge waterdichte schoenen aantrekt, want het is er vaak heel drassig.

Wandelen rondom kasteel Ter Hooge Middelburg
Bos en slotgracht rondom kasteel Ter Hooge

Dieren spotten bij Ter Hooge

In het bos rondom het kasteel Ter Hooge leven heel wat verschillende soorten vogels. Als je gaat wandelen, zie je ze gegarandeerd. Zangvogels zoals roodborstjes, vinken, maar ook spechten. En in de weilanden zie je geregeld blauwe reigers en ooievaars, die een nest hebben in het nabijgelegen Park Toorenvliedt. In het bos komen ook konijnen voor. En in de weilanden staan paarden te grazen. Aan de rand van het bos zie je vaak reeën, hoewel ze jou meestal eerder zien en ze snel weg zijn.

Buizerd in gevecht met kraaien
Paarden in de wei langs de route

Wandelen in alle seizoenen in Ter Hooge in Middelburg

In het voorjaar is het een gekwetter van belang rondom je als je gaat wandelen in Ter Hooge in Middelburg. Dit is het seizoen om vogels te spotten. Het hele jaar rond is er kans om reeën en konijnen te spotten. In de zomer is het een koele plek voor een wandeling onder het gebladerte van de hoge bomen. In de herfst verkleuren de bomen prachtig geel en oranje en vind je overal mooie paddenstoelen. In het zeldzame geval dat we sneeuw hebben in Nederland, verandert landgoed Ter Hooge in de winter een sprookjesachtige omgeving.

Praktische informatie

  • Locatie: Landgoed Ter Hooge ligt aan de rand van Middelburg. Er zijn twee entrees, eentje aan de Koudekekerseweg en een aan de Breeweg.
  • Parkeren. Er is een kleine parkeerplaats aan de Breeweg in Middelburg, ter hoogte van Zorgboerderij Pitteperk. Bij de entree aan de Koudekerkseweg kan je niet parkeren, deze is alleen toegankelijk voor fietsers en wandelaars.
  • Wandelroute. Er zijn 2 uitgezette wandelroutes rondom het kasteel, een blauwe route van ongeveer 2,5 kilometer en een oranje route van 1,5 kilometer. Je kunt de routes ook combineren. Ook het wandelknooppuntennetwerk loopt langs het landgoed, dus je kunt het gebied combineren met een langere route door de polders van Walcheren of met een wandeling door Middelburg, bijvoorbeeld met een wandelroute over de bolwerken van Middelburg. De wandelroutes staan aangegeven op informatieborden bij de entree aan de Breeweg (bij de parkeerplaats) en bij de entree aan de Koudekerkeseweg.
  • Honden: honden mogen aangelijnd mee.
  • Tip: Wandel deze route in de herfst, dan zijn de bossen op hun mooist en zijn er ook veel paddenstoelen te vinden. Trek hoge waterdichte wandelschoenen aan, want de padden kunnen nat zijn, zeker die langs de weilanden.
Informatiebord bij parkeerplaats aan de Breeweg, inclusief wandelroutes

Pinterest

Bewaar deze wandelroutes op Pinterest

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.