Wandelen langs wijngaarden in Nederland

Wijngaarden in Nederland? Als je dat een tijdje geleden had gezegd, dan zou ik niet weten waar ik ze moest zoeken. Inmiddels weet ik wel beter! En heb ik er een paar bezocht én zelfs de handjes uit de mouwen gestoken om mee te helpen plukken. Natuurlijk geniet je na wat inspanning nóg meer van een heerlijke wijn van eigen bodem. Daarom vind ik de nieuwste wandelgids van Wanda en Mariëlla zo leuk. Zij beschrijven 10 wandelingen langs en door wijngaarden. Onderstaand een kleine impressie van de wijngaarden, de wandelingen en de omgeving. Zo kan je zelf gaan wandelen langs wijngaarden in Nederland.

Wandelen langs wijngaarden in Nederland
Wandelen langs de wijngaarden van Nederland

Wijngaard in Zeeland

Wijnhoeve De Kleine Schorre in Dreischor is een van de de weinige wijngaarden in Zeeland en de enige die in het wijnwandelboekje voorkomt. Maar wel met zulke goede wijnen dat ze ook geschonken worden in de World Business Class van KLM.
Zeeland, de provincie waar ik woon en waar ik veel op pad ben. Ik maakte in de buurt van de Kleine Schorre een mooie wandeling door natuurgebied Dijkwater, vooral een aanrader in het (vroege) voorjaar als de Harlekijnorchideeën bloeien. Bij Wijnhoeve De Kleine Schorre maken ze graag wijnen die passen bij de Zeeuwse Zilte Zaligheden, of zoals ze zelf zeggen op hun website:

“De keuze van de druivenrassen is gebaseerd op een aantal criteria. Een daarvan is dat de wijnen naadloos aan moeten sluiten op het goede dat Zeeland al sinds jaar en dag te bieden heeft, namelijk de Zeeuwse Zilte Zaligheden. Deze zilte zaligheden bestaan uit: mosselen, de Oosterscheldekreeft, oesters, platvis, lamsoor en zeekraal. De keuze van de druivenrassen is daarom gevallen op de Pinot Gris, Pinot Blanc, Rivaner en Auxerrois”.
bron: https://www.dekleineschorre.nl/geschiedenis

Meer informatie over deze wijngaard vind je op De Kleine Schorre. Wandeling nummer 5 uit de wijnwandelgids komt langs deze wijngaard en gaat door Dreischor en het mooie natuurgebied Dijkwater.

Wandelen langs wijngaarden in Nederland
wandelen langs de wijngaarden van Nederland
Wandelen bij Dijkwater

Wijngaarden in Limburg

Er staan heel wat Limburgse wijngaarden in het wandelboekje van Wanda en Mariëlla beschreven. Zelf bezocht ik die van Domein Holset even kort tijdens een wandeling bij Vaals en Sint Martinus wat langer, toen ik daar ging helpen met het oogsten van de druiven. Het heuvelachtige landschap, de warme temperaturen en de bourgondische inslag maken van Limburg een ideale wijnprovincie. En gelukkig voor jou zijn er ook genoeg proeflokalen, waar je zelf van de heerlijke wijnen kunt genieten.

Meer informatie over de wijngaarden vind je op: Sint Martinus, Domein Holset, Slavante, Apostelhoeve, Hoeve Nekum. Wandelingen nummer 8 en 9 uit de wijnwandelgids komen langs de wijngaarden in Limburg en leid je langs de prachtige groene heuvels vol vakwerkhuizen.

Wijngaarden in Overijssel

De wijnwandelgids beschrijft meerdere wijngaarden in Overijssel. Zo wandel je rondom De Reestlandhoeve door het Reestdal, waar de beek de Reest doorheen slingert. Je zit hier vlakbij Drenthe, de rivier ligt op de grenst van beide provincies. In het veld zie je vele ooievaars en er leven ook dassen en vossen. De Reestlandhoeve beheert de wijngaard volledig biologisch en mensen met een bijzondere zorgvraag helpen hierbij. Hof van Twente is een van de bekendere wijngaarden van Nederland. Ook de wijngaarden van Hagmolenbeek en ’t Nieuwland zijn van Hof van Twente. Hier worden heel veel soorten wijn gemaakt, zowel droge als zoete (rood & wit), alsook mousserende. Gelukkig hebben ze ook een proeflokaal en kun je er terecht voor allerlei proeverijen. Vergeet echter niet de omgeving te verkennen, onder andere langs het Twentekanaal.

Wandelen langs wijngaarden in Nederland
Ooievaars in Overijssel

Meer informatie vind je op Hof van Twente (Hagmolenbeek en ’t Nieuwland) en De Reestlandhoeve. Wandelingen nummer 1 en 2 uit de wijnwandelgids komen langs deze wijngaarden en voeren je door het Reestdal en langs het Twentekanaal.

Zin om meer van Overijssel te verkennen? Lees dan ook mijn artikel over de mooiste wandelingen op de Sallandse Heuvelrug en ideeën voor een weekendje weg in Overijssel.

Wijngaarden in Gelderland

De meeste wijnwandelroutes lopen in Gelderland. Deze diverse provincie heeft heel wat wijngaarden met heerlijke wijnen. Zo wandel je in de Achterhoek langs Wijngaard Hesselink, waar je heel veel wijnen kunt proeven, maar waar vooral de zoete wijn de trots van de eigenaar is. Deze dus niet overslaan. De wandelroute leidt je over bospaadjes door een bekenlandschap. De Betuwe staat bekend om zijn fruitteelt en langs de Linge is het prachtig wandelen. Hier kom je langs het Betuws Wijndomein, waarvan de wijnen al tal van prijzen hebben gewonnen. Reden genoeg om hier even halt te houden en te proeven. Aan de rand van de Veluwe ligt de ommuurde wijngaard van Domein Hof te Dieren op een gebied met een eeuwenoude geschiedenis. De eigenaar experimenteert graag en maakte al eens ‘ijswijn’. Tot slot liggen wijngaarden De Colonjes en De Plack vlakbij Groesbeek, hier liggen maar liefst 6 wijnhuizen! Wandel op de grens van Duitsland en proef achteraf een van de wijnen in het Wijnbouwcentrum.

Meer informatie vind je op: ’t Heekenbroek, De Colonjes, De Plack, Domein Hof te Dieren, Betuws Wijndomein, Hesselink. Wandelingen nummer 3, 4, 6 en 10 uit de wijnwandelgids komen langs deze wijngaarden.

Wandelen langs wijngaarden in Nederland
Wandelen langs de wijngaarden van Nederland

Deze lijst is niet uitputtend maar gebaseerd op de wijnwandelgids. Ook in andere provincies zoals Noord-Brabant en Friesland zijn wijngaarden te vinden.

Wandelgids ‘De mooiste wijnwandelingen in Nederland’

Meer weten? Koop dan zelf het wandelboekje en ga wandelen in de wijngaarden van Nederland. Alle wandelroutes zijn ongeveer tussen de 10 en 15 kilometer. Zo blijft er nog voldoende tijd over om van een wijntje te genieten op het terras.

Pinterest

Bewaar deze wandelingen op Pinterest
Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Els Veenstra-Vergeer 22 oktober 2019 at 20:52

  Route nummer 5 in Zeeland lijkt me zeer interessant om te bewandelen. Als we door Luxemburg rijden nemen we altijd een paar flessen pinot gris, pinot blanc, auxerrois en rivaner mee. Nu worden deze heerlijke wijnen dus ook in Nederland gemaakt. Leuke combi, wandelen en wijnen proeven:)

 • Reply Yvonne Boerma 23 oktober 2019 at 07:47

  De wandeling in Overijssel. Wij gaan in november verhuizen naar Hardenberg dus dit is een prachtig begin van onze wandelingen daar .

 • Reply Angelica Murk 23 oktober 2019 at 08:45

  Lijkt me heel leuk om wandeling nummer 5 te maken. Hoorde al eerder van de goede wijnen van De Kleine Schorre. Zou ze graag eens proeven ook, lijkt me goed relatiegeschenk voor onze klanten.

 • Reply Nicole Söentken 23 oktober 2019 at 08:49

  Wijnen, wijnen, wijnen!!!! Niet naar Chateau Meiland maar gewoon in eigen land, wat goooeeed!! Langs de vele wijngaarden in Gelderland 🍷🍷🍷

 • Reply Sandra Kersbergen 23 oktober 2019 at 11:48

  Nr 5 in Zeeland. In Frankrijk ook altijd weg van de combinatie zee, zout en wijn. Het zilte kun je proeven hoop ik, want dat is zo bijzonder. En Zeeland heeft de meeste zonuren dus dat moet goed gaan.

 • Reply Colinda 27 oktober 2019 at 22:13

  Ik ben heel benieuwd naar de Zeeuwse wijngaard. Ik hou van de zilte zaligheden en wil graag de perfecte wijn erbij proeven. De omgeving van Dreischor is mij nog onbekend dus ook hier nieuwsgierig naar!

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.