Utrechtse Fietsvierdaagse | fietsen in omgeving Zeist

De Utrechtse Fietsvierdaagse werd dit jaar voor de eerste keer georganiseerd. En wat een succes is het! Gelijk zijn er al 1200 deelnemers en dat voor een eerste editie. Zelf stap ik zaterdag op de fiets. Deze derde fietsdag staat in het teken van Militair Erfgoed en voert mij langs mooie natuurgebieden rondom Zeist, Austerlitz en Soesterberg. En natuurlijk langs de Militaire highlights als Vliegbasis Soesterberg en de Pyramide van Austerlitz.

Utrechtse Fietsvierdaagse bij Slot Zeist
Start- en eindpunt van de Utrechtse Fietsvierdaagse bij Slot Zeist

Utrechtse Fietsvierdaagse geschikt voor iedereen

De Utrechtse Fietsvierdaagse is geschikt voor iedereen. Je hebt niet veel fietservaring nodig en je fietst geheel op je eigen tempo. Je hebt de keuze tussen 3 afstanden: 20, 40 en 60 kilometer. Als ik aankom op Slot Zeist zie ik fietsers van allerlei leeftijden. Omdat het nog vakantie is nemen ook veel gezinnen deel aan de fietstocht. Zelf fiets ik de route met een stoere transporter e-bike, gehuurd bij Banierhuis in Zeist. En dat bevalt goed.

Sfeerbeeld onderweg Utrechtse Fietsvierdaagse
Heerlijke plekjes onderweg op de route van de derde fietsdag

Start bij Slot Zeist

De routes bij de eerste editie van de Fietsvierdaagse hebben verschillende thema’s: Nieuwe Hollandse Waterlinie, Kastelen en Buitenplaatsen en Militair Erfgoed. Ik fiets de route langs het Militair Erfgoed. De start- en finishplaats is bij Slot Zeist. Nadat ik mijn stempelkaart, routeboekje en vlaggetje heb opgehaald kan mijn fietstocht beginnen. Ik volg grotendeels de 40 kilometer route.

Carolien van Dream the World is klaar voor de start bij de Utrechtse Fietsvierdaagse
Klaar voor de start

Vliegbasis Soesterberg, fietsen over de landingsbaan

Een van de hoogtepunten van de Militair Erfgoed Fietsroute is Vliegbasis Soesterberg en Nationaal Militair Museum. Ik fiets door de hekken het terrein op en zie de landingsbanen en shelters al liggen. Het terrein is veel groter dan ik dacht. En het is er groen. Vliegbasis Soesterberg is niet alleen maar gebouwen en asfalt, maar je beleeft hier ook de natuur. Deze tijd van het jaar bloeit de heide. Er staan picknicktafels vlakbij. Tijd voor een stop en een kop thee, terwijl ik de omgeving in mij opneem. Ik zie nog een hele grote groep ooievaars overvliegen. Daarna verken ik de vliegbasis en fiets ik over de landingsbaan. Bijzonder!

Wist je dat er ook verschillende wandelroutes zijn uitgezet op Vliegbasis Soesterberg? Wandel een van deze routes: Wandelroute Munitiepark (5km), Wandelroute De Paltz en wandelroute Landingsbaan (2km). Let op, blijf op de wandelpaden, want buiten deze paden liggen nog niet-gesprongen explosieven. De wandel- en fietspaden zijn gecontroleerd en veilig.

Shelters Vliegbasis Soesterberg
Uitzicht op een van de shelters, waar vroeger de straaljagers werden geparkeerd
Picknicktafel met uitzicht op heide bij de Utrechtse Fietsvierdaagse
Mooie pauzeplek op Vliegbasis Soesterberg
Fietsen over de landingsbaan bij Vliegbasis Soesterberg
Fietsen over de landingsbaan bij Vliegbasis Soesterberg, hoe bijzonder!

De Pyramide van Austerlitz, een eerbetoon aan Napoleon

Ik fiets om de Vliegbasis heen en maak even een uitstapje naar de Soesterduinen. Een mooie zandverstuiving met heide. Prima plek voor een korte (wandel)pauze. Daarna vervolg ik mijn route richting Soesterberg waar ik even bijtank op een terras. Het is inmiddels 30 graden, dus een verfrissing is zeer gewenst. Weer bijgekomen ben ik klaar voor de volgende highlight van deze dag: de Pyramide van Austerlitz. Ik bekijk de film om meer te weten te komen over dit vreemde monument midden in Nederland. Het stamt uit de tijd van Napoleon en was een eerbetoon aan deze man. Natuurlijk beklim ik de 23 meter hoge Pyramide. Het zijn 93 traptreden. Je kijkt ver, maar ziet vooral heel veel bomen. Dat was in 1800 wel anders.

Pyramide van Austerlitz informatiecentrum
Persoonlijk welkom door Napoleon
De Pyramide van Austerlitz
Een klein stukje door de bossen wandelen en je komt bij de Pyramide
De Pyramide van Austerlitz
De Pyramide van Austerlitz
Bovenop de Pyramide van Austerlitz
Bovenop de Pyramide
Uitzicht vanaf Pyramide Austerlitz
Uitzicht vanaf de Pyramide Austerlitz

Zandverstuivingen, bossen en heide

Op de fietsroute kom ik langs de mooie natuur van Zeist, Austerlitz en Soesterberg. Het laatste deel van de route gaat over leuke, kronkelende fietspaden door bosrijk gebied: Boswachterij Austerlitz. Hier knijp ik regelmatig in de remmen bij de mooie heidegebieden die ik onderweg tegenkom. Hier moet ik gewoon even stoppen en genieten. En veel foto’s maken. Helaas komt Slot Zeist weer in zicht en is dit het einde van de fietstocht. Wat een prachtige dag was het vandaag.

Zandverstuiving Soesterduinen
Even een kort uitstapje naar Soesterduinen
Heide bij Groot Heidestein Zeist
Prachtige heidevelden langs de Grensweg bij Groot Heidestein
Bloeiende heide Groot Heidestein
Close-up van de bloeiende heide, wat een kleine tere bloemen zijn het eigenlijk als je goed kijkt.

Praktische informatie

  • De Utrechtse Fietsvierdaagse vond dit jaar plaats van 22-25 augustus. Volgend jaar is er weer een editie. Mis deze niet. Houd de website in de gaten voor de data van volgend jaar. Je hebt ook dan de keuze tussen 20, 40 en 60 kilometer.
  • De route is volledig uitgepijld en daardoor heel makkelijk te volgen. Ook de splitsing van de verschillende afstanden wordt ruim van tevoren aangegeven. Het kan eigenlijk niet mis gaan. Makkelijk, zo hoef je niet met een kaart in de hand de route in de gaten te houden.
  • Heb je zelf geen fiets? Dan huur je heel makkelijk een goede fiets bij fietsspecialist Banierhuis in Zeist. Ze hebben verschillende fietsen te huur, waaronder ook mooie e-bikes. Ook makkelijk, er is een grote parkeerplaats bij het winkelcentrum waar je de auto de hele dag gratis kunt parkeren.
  • Bij de start ontvang je een stempelkaart, een programmaboekje met route en een leuk vlaggetje voor aan de fiets. Het is leuk om tijdens de route al die fietsers met vlaggetjes te zien. Je weet direct wie ook meedoet aan de fietsvierdaagse. Ook leuk als je, net als ik, alleen fietst. Dat is helemaal niet erg, want je hebt snel aanspraak onderweg tijdens het fietsen of bij een van de highlights.
  • Horeca: natuurlijk kan je je eigen drinken en lunch meenemen, maar onderweg is voldoende horeca om even bij te tanken. Op deze route onder andere bij Vliegbasis Soesterberg (bij museum), Restaurant ’t Hoog, Het Wapen van Soesterberg, bij de Pyramide van Austerlitz en de Brasserie Slot Zeist.
  • Vergeet je fotocamera niet, want er is genoeg te zien onderweg.
  • De start en finish van de Fietsvierdaagse was dit jaar op Slot Zeist. Een prima plek. Bij de Brasserie kun je terecht voor een kop koffie of een lunch. Geregeld worden er ook rondleidingen gegeven door vrijwilligers. Zin om te wandelen? Maak dan deze wandelroute vanaf Slot Zeist.
Fietsen door Boswachterij Austerlitz tijdens Utrechtse Fietsvierdaagse
Fietsen door Boswachterij Austerlitz. De route stond zeer goed aangegeven tijdens de Utrechtse Fietsvierdaagse.

Pinterest

Utrechtse Fietsvierdaagse. Fietsen langs kastelen, buitenplaatsen, forten, militair erfgoed en mooie natuur #fietsroute
Bewaar dit fietsevenement op Pinterest

Dit artikel kwam tot stand in opdracht van de Utrechtse Fietsvierdaagse

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.