Weekendje weg in Overijssel

Hoewel we enorm genieten van de mooie natuur in verre landen, houden we ook heel erg van ons eigen landje. Dat is eigenlijk pas echt begonnen toen ik moeder werd. Door onze dochter bekeken we de wereld om ons heen weer heel anders. Hoe blij ze kon worden van de schapen in de wei, die wij nauwelijks zagen en gewoon achteloos voorbij fietsten. Als je kinderen hebt dan weet je dat alles een tempo lager moet. Ze nemen de tijd voor alles wat ze tegen komen en leven echt in het nu. Elk lieveheersbeestje, gekke steen of bloemetje moet opgepakt en bekeken worden. Eigenlijk leerde mijn dochter mij om meer in het nu te leven én om meer om me heen te kijken. Hoe apart ziet een lieveheersbeestje er eigenlijk uit en hoe grappig kriebelt gras aan je tenen. Heerlijk! We gingen meer in ons eigen land ontdekken, want verre reizen met kinderen is heel leuk, maar af en toe een weekendje in de buurt is ook heel fijn.

Accommodatie vakantiepark Landal

Vorig jaar meivakantie wilden we graag een paar daagjes eruit. Het werd een (lang) weekend naar Overijssel, waar we overnachten in een huisje bij Landal Twenhaarsveld in Holten. Als we een regio willen ontdekken kiezen we in het voor- en najaar vaak voor een huisje in een Landalpark. Ze hebben er veel aandacht voor de natuur en vaak ook vrijstaande huisjes. Dit geldt ook voor dit park in Overijssel. Op het park kan je lekker eten bij het restaurant of buiten op een terras genieten van koffie met gebak, terwijl de kinderen buiten spelen. Ideaal. Wat ik zelf erg leuk vond op dit park, was het Discovery Track, een natuurbelevingsroute door het park. Je loopt een avontuurlijke route en moet vragen beantwoorden over de natuur. Onze dochter was er al iets te groot voor, maar zelfs zij vond het leuk om even over de touwbrug te lopen. Landal Twenhaarsveld is een prima uitvalsbasis.

Sallandse Heuvelrug

We blijven nooit de hele dag op een vakantiepark, we komen juist om de omgeving én mooie natuur te ontdekken. Gelukkig vind je die ook genoeg in Overijssel. Ons vakantiepark ligt vlak bij Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug en de Holterberg. We rijden met de auto naar het nationaal park en parkeren onze auto vlakbij de Holterberg. We lopen een route van ongeveer een uur, langs naaldbossen, maar vooral langs heide. Jammer genoeg zijn we in het verkeerde jaargetijde om de heide te zien bloeien. Dat lijkt me een erg mooi gezicht. De avond ervoor heeft het flink geregend en dat merken we. De paden liggen vol plassen water, maar dat maakt het ook wel weer leuk. We moeten ook best wat stukken klimmen, maar dan heb je ook een mooi uitzicht! Hier moet ik nog eens een keer naar terug voor wat langere wandelingen. Vooral als de heide in bloei staat (in augustus), lijkt me het een aanrader. Lees meer over wandelen in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug.

Weekendje weg in Overijssel

Weekendje weg in Overijssel

Sfeervol Deventer

Natuurlijk moeten we ook even shoppen met onze tienerdochter. Waar kan dat beter dan in Deventer. We wandelen door de binnenstad en zien mooie oude gevels en leuke straatjes. En ook leuke winkeltjes. De cultuur slaan we deze middag even over, we kijken vooral in de leuke winkels en ploffen een paar keer neer op een leuk terras. Eindelijk schijnt deze vakantie het zonnetje dus we moeten even profiteren van het mooie weer. Lekker met een drankje op het terras. Even genieten van het niks doen. Deventer ziet er echt erg leuk uit. We moeten hier nog eens een keertje terugkomen om ook de culturele kant te ontdekken.

Weekendje weg in Overijssel

Duursche Waarden

Een ander mooi natuurgebied (van Staatsbosbeheer) ligt ten noorden van Deventer in de IJsselvallei: De Duursche Waarden. Door dit gebied stroomt de IJssel en deze krijgt vrij spel. Als het water hoog staat stroomt de uiterwaarden onder en zo niet dan staat het droog. Deze wisseling van nat en droog trekt veel vogels aan. Schotse Hooglanders en IJslandse paarden zorgen voor begrazing, helaas hebben wij deze niet gezien bij ons bezoek. We rijden een stuk met de auto langs de rivier en genieten van het weidse gezicht. We stoppen bij een parkeerplaats niet ver van de oude baksteenfabriek Fortmont. Deze fabriek uit 1828 is niet meer in werking en inmiddels een Rijksmonument geworden. We lopen er naartoe en kijken in de ‘restanten’ van de ovens. Niet veel verder staat de uitkijktoren waar je ver over de IJsselvallei kunt kijken. We wandelen weer terug en zien ooievaars en waterhoentjes op hun nest zitten en fazanten scharrelen op het land. Ik had eigenlijk nog nooit van dit gebied gehoord, weer wat geleerd.

Ben jij wel eens in Overijssel geweest?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

27 Comments

 • Reply Aniek | travelwriter.nl 17 februari 2017 at 09:05

  Ik begrijp helemaal wat je bedoelt. Ik probeer de laatste tijd ook wat meer mooie plekken dichtbij huis te ontdekken. Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug staat al even op mijn wensenlijst (goede tips trouwens, van de heide in augustus 😉 ) maar de Duursche Waarden kende ik nog niet. Ook een aanrader zo te zien!

  • Reply Carolien 19 februari 2017 at 10:21

   Ja, we gaan vaak voorbij aan dat wat vlak bij ons is. Wat grappig is, lees ook eens reisgidsen over NL die voor buitenlanders zijn geschreven, dan realiseer je dat wij ook genoeg te bieden hebben, maar we zien het zelf niet meer

 • Reply Kirsten | Travelaar.nl 17 februari 2017 at 11:11

  Wat een heerlijk, knus huisje! Grappig om te lezen wat je aan het begin van het artikel schrijft. Dat je bepaalde dingen eerder niet zag in Nederland, zoals schapen, Totdat je dochter er was. Ik heb precies hetzelfde haha. Of nja, ik zie gewoon niet veel moois in ons eigen land bedoel ik. En als ik iets dan bij een ander zie denk ik “waarom zie ik dat nooit?” haha. Misschien toch eens meer aandacht besteden aan ons eigen landje, want er zijn inderdaad zoveel mooie plekjes. In Deventer ben ik al zo vaak op het station geweest bijvoorbeeld, maar ik heb mezelf nooit de kans gegeven om de stad te ontdekken. Ach, er zijn zoveel dingen die ik straks anders zal doen als we weer in Nederland zijn!

  • Reply Carolien 19 februari 2017 at 10:20

   Tja eerder had ik dat dus ook. Ik was vooral ook altijd bezig met het plannen van nieuwe reizen etc. Ik vergat soms gewoon te genieten van het nu. Dat is inmiddels veranderd. Ik zie liever minder in aantal en meer in kwaliteit, om het zo maar te zeggen 😉

 • Reply Jenny - IkReis 17 februari 2017 at 23:27

  Wist je dat er een hele leuke NS wandeling loopt van Zutphen naar Deventer? Misschien een aanrader voor de volgende keer: eerst actief doen en dan shoppen.

  Ook ik zou wel eens tijdens de bloeiperiode van de heide van dit gebied willen bezoeken. Goed idee!

  • Reply Carolien 19 februari 2017 at 10:15

   Nee die ken ik nog niet, ik moet sowieso nog meer kennismaken met die NS wandelingen, nog nooit gelopen! Dank voor de tip.

 • Reply Yvonne 18 februari 2017 at 12:41

  Hier precies hetzelfde.. ook pas sinds we ouders zijn vinden we het super om de wereld dichter bij huis te ontdekken. Wij gaan dan zelf niet vaak in zo’n huisje op een park, maar toen we dat vorig jaar wel deden waren we aangenaam verrast door de natuur er meteen omheen inderdaad! Zagen zelfs eekhoorntjes gewoon vanuit de woonkamer.

  • Reply Carolien 19 februari 2017 at 10:14

   Ja ik houd ook niet van die drukke vakantieparken, maar toen ik een keer bij Landal geweest was, was dat voor mij echt een verrassing. Voor mij is het voortaan alleen nog maar deze keten (en geen anderen) en dan vooral de parken waar je vrijstaande huisjes hebt, maximale privacy. Nu Natalie groter is gaan we niet zo vaak meer hierheen en kiezen we meer voor stedentrips, veranderende interesses bij dochter (lees: shoppen)

 • Reply Ilona 18 februari 2017 at 22:51

  Wat een fijn lang weekend. Overigens ken ik natuurpark de Duursche Waarden niet en vind ik de tip van Jenny ook goed. Deventer is knus en gezellig en de Sallandse Heuvelrug heel mooi. Ook leuk die verschillende gekleurde kabouterpaden.

  • Reply Carolien 19 februari 2017 at 10:16

   Kabouterpaden, die ken ik niet. Ik heb nog niet zoveel van Sallandse Heuvelrug gezien dus ik ga graag nog een keer terug!

 • Reply Jacomijn - Safe and Healthy Travel 20 februari 2017 at 15:13

  Heerlijke plek zeg! En ja…het natuurgebied Sallandse Heuvelrug mag ik vaak van genieten en is inderdaad geweldig. Wat je al aangeeft…je moet nog een keer terug komen aan het eind van de zomer als deze helemaal paars kleurt! Deventer blijft ook een heerlijke stad om rond te lopen, wat een geweldige straatjes en historische panden he?

  • Reply Carolien 26 februari 2017 at 13:16

   Ja die heide, die hebben wij niet echt in Zeeland, dus daarvoor moet ik echt nog eens een keer op pad. Lijkt me erg mooi.

 • Reply Sanne 20 februari 2017 at 23:01

  We vergeten zeker vaak hoe mooi Nederland is. En Landal is echt zo gek niet voor zo’n weekend weg. De parken liggen altijd middenin de natuur. Deveter is voor een stadsbezoek dan ook leuk voor de afwisseling. Mooie foto’s ook weer van de dieren/natuur.

  • Reply Carolien 26 februari 2017 at 13:14

   Ja, ben geen fan van vakantieparken, maar Landal is de grote uitzondering wat mij betreft, daar kom ik graag, je zit daar zo mooi in de natuur.

 • Reply anto 21 februari 2017 at 20:03

  Ik ben fan van Salland. Wat een mooie omgeving is dat zeg. Ik kom er enkele keren per jaar om te wandelen en verbaas me steeds weer over dat stukje Nederland. Zo glooiend! Ik vind Deventer trouwens ook heel leuk. Vroeger sprak ik er regelmatig af met een vriendin die uit Enschede kwam maar helaas hebben we geen contact meer. Toch maar weer eens een keer terug gaan!

  • Reply Carolien 26 februari 2017 at 13:13

   Leuk dat je er vaker komt. Voor mij was het de eerste keer en niet eens in een supermooi seizoen (grauw weer), maar toch vond ik het al mooi.

 • Reply Gabriëlle ~ GlobeGirl 22 februari 2017 at 10:28

  Vlakbij de Holterberg ging ik toen ik klein was vaak naar de camping. We gingen dan altijd de Holterberg bezoeken, ik heb er goede herinneringen aan. Zelfs ik (bijna 22) zou nog kunnen genieten van het lopen van de Discovery Track, heerlijk. De Sallandse heuvelrug heb ik nog nooit bezocht maar lijkt me erg mooi 😀

  • Reply Carolien 26 februari 2017 at 13:13

   Ja, als je een beetje kind blijft zijn dit gewoon leuke paden om te lopen 😉

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 22 februari 2017 at 19:42

  Ik ben een aantal jaar geleden in Deventer geweest en vond het een erg mooie stad. De omgeving heb ik verder niet gezien, maar het ziet er erg mooi uit. Lijkt me heerlijk om te wandelen. Landal is altijd goed 🙂 .

  • Reply Carolien 26 februari 2017 at 13:12

   Je kunt niet alles hé. Ik heb Deventer voor mijn gevoel nog niet echt goed gezien, maar wat ik gezien heb vond ik erg leuk!

 • Reply Diana | Stripe Away 24 februari 2017 at 09:25

  De bloeiperiode van de heide is prachtig – vorig jaar nog geweest om te trainen met de mountainbike. Nederland kan heel mooi zijn – soms moeten we wat verder kijken en dan is het leuk om te lezen dat jouw dochter dat heeft laten zien.

  • Reply Carolien 26 februari 2017 at 13:10

   Ja, die bloeiende heide lijkt mij ook prachtig! In Zeeland hebben we geen echte heide dus ik moet echt bewust een uitstapje plannen om het te kunnen zien. Misschien toch deze nazomer eens inplannen.

 • Reply ivonne 24 februari 2017 at 19:01

  Ik werkte een tijd lang in Deventer en kwam daardoor ook veel in de stad. Echt een heel gezellige stad die je zeker nog een keer verder moet gaan bekijken Carolien. Die natuurpaden van Landal zijn leuk hè. Wij liepen er ook een keer 1 met de family. Een gezellige manier om samen wat meer van de natuur te leren, dat doen ze goed!

  • Reply Carolien 26 februari 2017 at 13:09

   Ja zeker! Lang geleden ben ik er al eens geweest en nu dus even kort een middagje om te winkelen en lekker van het zonnetje te genieten op terrasjes, maar ik heb nog niet het idee dat ik Deventer echt gezien heb.

 • Reply Marcella 24 februari 2017 at 20:35

  Wat een heerlijk weekend! Ik ben vroeger met mijn ouders wel in Overijssel geweest, maar als volwassene kom ik er amper of heel vluchtig. Jammer, want in jouw verslag lees ik genoeg leuks! We moeten echt eens een tripje plannen!

  • Reply Carolien 26 februari 2017 at 13:08

   Ja, ik probeer toch wat vaker wat weekendjes in NL door te brengen. Ook al ben je niet ver weg, je bent er wel echt helemaal even er uit.

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.